Jezik | Language: HRV ENG
Svjetska politička povijest (1920.-1960.)
Šifra: 55548
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Boško Picula
Izvođači: Boško Picula - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Svjetska politička povijest između 1920. i 1960. s obzirom na vrijeme i dinamiku zbivanja predstavlja jedno od najdramatičnijih i najtragičnijih razdoblja ljudske povijesti u kojem su se uzročno-posljedično povezali prvi globalni sukob, međuratno razdoblje, novi svjetski rat te poraće s potpuno izmijenjenom konfiguracijom međunarodnih odnosa. Riječ je o krucijalnom dijelu 20. stoljeća čiji su politički akteri i događaji odredili sva kasnija zbivanja. S obzirom na važnost i slojevitost ovog dijela povijesti, cilj je kolegija upoznati studente s osnovnim političkim sadržajima, procesima, institucijama i akterima političkih i društvenih događaja u Europi i svijetu u promatranom razdoblju s naglaskom na pitanja diplomatskih i vojnih zbivanja uz očekivani rezultat stvaranja preduvjeta za studentsku samostalnu identifikaciju i povezivanje temeljnih znanstvenih i stručnih spoznaja iz područja kolegija te njihovu primjenu i interpretaciju u njihovu daljnjem akademskom i profesionalnom radu.
Literatura:
  1. Dubravica, Branko; Političko-teritorijalne promjene u Europi (1908-1945); Velika Gorica: Narodno sveučilište Velika Gorica (1996), str. 46.-171
  2. Painter, David S.; Hladni rat: Povijest međunarodnih odnosa; Zagreb: Srednja Europa (2002), str. do 82
  3. Popov, Čedomir; Od Versaja do Danciga; Beograd: Nolit (1976), str. 288.-607
2. semestar
Izborni NOV 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Izborni NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 17. 6. 2020. u 15:21
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz svako dobro, od danas Vam se pod nastavnim materijalima nalaze ocjene predanih eseja za 2,5 ECTS-a.

Prema dogovoru, ocjenu ću Vam u indeks unijeti sutra, u četvrtak, 18. lipnja 2020. u 10:30h na Fakultetu u dvorišnoj dvorani (ako niste u mogućnosti doći, možete indeks dati kolegicama i kolegama ili na upis doći na jedan od sljedećih rokova). Također, unijet ću ocjene i u elektroničke indekse.

S poštovanjem i sve najbolje na ispitnim rokovima koji se, što se tiče ovog kolegija, do daljnjega održavaju na Fakultetu prema ranije određenim terminima i satnici.

Boško Picula

Objavljeno: 11. 6. 2020. u 17:04
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

najljepša hvala svima koji su do sada predali eseje za 2,5 ECTS-a.

Neovisno što ste mi ih poslali na e-mail, molim Vas, da svoje eseje za 2,5 ECTS-a također predate i u odgovarajuću podmapu u mapi 'predaja studentskih radova' na intranetu radi evidencije do sljedećeg utorka, 16. lipnja 2020.

Do tada molim i sve kolegice i kolege koji još uvijek nisu predali eseje da ih također ulože u ovu podmapu.

Ocjene ću Vam poslati u srijedu 17. lipnja 2020. u 17:15h te unijeti u indekse na upis ocjena u dogovoreni termin, četvrtak, 18. lipnja 2020. u 10:30h.

Svako dobro i ostajemo u kontaktu,

Boško Picula

 

 

Objavljeno: 11. 6. 2020. u 16:56
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz srdačan pozdrav, od danas Vam se pod nastavnim materijalima nalaze rezultati završnog testa 4. lipnja 2020. te bodovi seminarskih aktivnosti što zajedno čini Vašu završnu ocjenu iz kolegija.

Ako ste položili test te izvršili sve seminarske zadatke slobodno prijavite prvi ispitni rok, a ocjenu ću Vam u indeks unijeti sljedeći četvrtak, 18. lipnja 2020. u 10:30h na Fakultetu u dvorišnoj dvorani (ako niste u mogućnosti doći, možete indeks dati kolegicama i kolegama ili na upis doći na jedan od sljedećih rokova). Također, unijet ću ocjene i u elektroničke indekse.

Sljedeći je četvrtak, 18. lipnja 2020., za sve koji žele izaći, prvi ljetni rok u 9:30h kada također pišemo test, i to na Fakultetu u dvorišnoj dvorani.

Svi koji još nisu izvršili preostale seminarske aktivnosti, molim Vas, učinite to do kraja sljedećeg tjedna kako bih imao sve elemente za završnu ocjenu.

Želim Vam čestitati na rezultatima te se zahvaliti na Vašoj suradnji i zajedničkom radu uz puno zdravlja, zadovoljatsva i uspjeha u Vašim planovima i što uspješnijem nastavku studija.

I nakon položenog ispita ostajem Vam na raspolaganju za sve informacije.

S poštovanjem i uz puno pozdrava,

Boško Picula

Objavljeno: 4. 6. 2020. u 17:12
Uređeno: 4. 6. 2020. u 17:17
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz najljepša hvala na svim dosad poslanim radovima (podnesci ili eseji) te odgovorima na seminarsko pitanje, danas prema dogovoru imate mogućnost pisanja završnog testa. Kao što znate, na ovaj test ne morate izaći želite li izaći na kasnije ljetne rokove.

Test dobivate u vrijeme nastave (u 17:15h) pod 'nastavni materijali', te ga nakon 60 minuta pisanja (do 18:15h), molim Vas, vratite pod 'predaja studentskih radova' u podmapu 'završni test 4. lipnja 2020.' pod nazivom 'Završni test + Vaše Ime i Prezime'. Test je spoj deset analitičkih i faktografskih pitanja i za svaki Vam odgovor treba nekoliko minuta pisanja.

Svakako na početku testa ispunite sve svoje podatke.  

Ispitna je ocjena kombinacija testa i seminarskih aktivnosti (pisani rad, zajednička prezentacija, odgovor na  seminarsko pitanje), a rezultate ćete dobiti sljedeći četvrtak, 11. lipnja 2020. u 17:15h.

Želim Vam najiskrenije puno uspjeha i srdačan pozdrav,

Boško Picula

Objavljeno: 28. 5. 2020. u 17:30
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz svako dobro, na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (četvrtak, 28. svibnja 2020.) u PowerPoint formatu. To je ujedno posljednja prezentacija vezana uz predavanja.

Sljedeći tjedan, u četvrtak, 4. lipnja 2020. imali bismo on-line pisanje završnog testa. Na test ne morate izaći želite li izaći na kasnije ljetne rokove na kojima ćete također pisati test. Nadam se da će ljetni ispitni rokovi, sukladno službenim mjerama, biti održani na klasičan način na samom Fakultetu.

Test biste dobili u vrijeme nastave (u 17:15h) pod 'nastavni materijali', te nakon 60 minuta pisanja vratili pod 'predaja studentskih radova' u odgovarajuću podmapu. Test će biti spoj analitičkih i faktografskih pitanja.

Ispitna literatura su kniige: "Političko-teritorijalne promjene u Europi 1908.-1945. autora Branka Dubravice (str. 46.-171.) i - "Hladni rat: Povijest međunarodnih odnosa" autora Davida S. Paintera (str. 1.-82.). Obje Vam se knjige nalaze pod nastavnim materijalima.

Izlazak na test sljedeći četvrtak ne morate prijavljivati već samo, odlučite li ga pisati, preuzmite test i vratite ga ispunjuenog na opisani način.

Ocjena iz ispita bit će kombinacija testa i seminarskih aktivnosti (pisani rad / podnesak, zajednička prezentacija, odgovor na seminarsko pitanje).

Želim Vam puno uspjeha u radu i srdačan pozdrav,

Boško Picula

Objavljeno: 21. 5. 2020. u 15:54
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz sve najbolje, na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (četvrtak, 21. svibnja 2020.) u PowerPoint formatu.

Sljedeće će Vam predavanje biti dostupno u planiranom terminu nastave za tjedan dana (četvrtak, 28. svibnja 2020.).

Također, od sada Vam je pod nastavnim materijalima dostupan prvi dio knjige koja je obvezatna ispitna literatura. To je knjiga "Hladni rat: Povijest međunarodnih odnosa" autora Davida S. Paintera. Ovaj se dio knjige (zaključno s 82. stranicom) odnosi na drugi dio predavanja te s dijelovima knjige autora B. Dubravice čini cjelokupnu ispitnu literaturu.

Puno pozdrava i uspjeha te i dalje ostajemo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 14. 5. 2020. u 17:37
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (četvrtak, 14. svibnja 2020.) u PowerPoint formatu.

Sljedeće će Vam predavanje biti dostupno u planiranom terminu nastave za tjedan dana (četvrtak, 21. svibnja 2020.).

Kao dio nastave planirali smo i jednu seminarsku raspravu koju ćemo odraditi kroz Vaše kratke tekstove.

Stoga bih Vas zamolio da do sljedećeg četvrtka 21. svibnja u 19h napišete svoje osobno mišljenje odnosno odgovor na pitanje "Na koji su način ishod Prvog svjetskog rata i međuraće utjecali na početak Drugog svjetskog rata?".

Vaš kratki podnesak treba imati karticu i pol teksta (2.700 slovnih znakova ili 400 riječi), a Wordov dokument sa svojim imenom naslovite "Seminarsko pitanje - Ime i Prezime" te ga na intranetu unesite pod 'predaja studentskih radova'. U slučaju problema s unosom pošaljite ga na e-mail: boskopicula@yahoo.com

Najljepša Vam hvala na suradnji, puno zdravlja i uspjeha i ostajemo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 7. 5. 2020. u 17:13
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, od sada Vam je pod nastavnim materijalima dostupna knjiga koja je dio obvezatne ispitne literature. To je knjiga "Političko-teritorijalne promjene u Europi 1908.-1945. autora Branka Dubravice.

Ova se knjiga (stranice 46.-171. su ispitni materijal) odnosi na dosadašnja predavanja.

Želim Vam sve najbolje,

Boško Picula

Objavljeno: 7. 5. 2020. u 17:07
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz sve najbolje, na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (četvrtak, 7. svibnja 2020.) u PowerPoint formatu.

Zamolio bih Vas, ako ste u mogućnosti, da sudjelujete u anketi koju provodi kolegica Dalija Hasanbegović-Kolaković s Univerziteta u Sarajevu. Riječ je o međunarodnom istraživanju korelacije između osobina ličnosti i učinkovitosti službene komunikacije tijekom pandemije. Anketa traje 20-ak minuta, anonimna je te slobodno preskočite 5. pitanje, a, molim Vas, popunite je danas ili sutra na linku:

https://www.surveymonkey.com/r/DHK2020

Najljepša Vam hvala na suradnji, svako dobro i puno pozdrava.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 30. 4. 2020. u 17:08
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (četvrtak, 30. travnja 2020.) u PowerPoint formatu.

Sljedeće će Vam predavanje biti dostupno u planiranom terminu nastave za tjedan dana (četvrtak, 7. svibnja 2020.).

Sve najbolje, ugodan i miran vikend uz sretan 1. svibnja Praznik rada.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 23. 4. 2020. u 17:20
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz svako dobro, za ovaj bih Vas tjedan zamolio da pogledate dva dokumentarna filma / komparativne analize o Staljinu i Hitleru, odnosno o Churchillu i Rooseveltu u kontekstu Drugog svjetskog rata. Poveznice su:

Warlords: Hitler vs Stalin (WW2 Leaders Documentary) | Timeline

link: https://www.youtube.com/watch?v=E2zrqzvtWio

Warlords: Churchill vs Roosevelt (WW2 Leaders Documentary) | Timeline

link: https://www.youtube.com/watch?v=kRzmpCE96kU

Prezentacija sljedećeg predavanja bit će Vam dostupna sljedeći četvrtak 30. travnja na intranetu.

Najljepša Vam hvala na suradnji, puno zdravlja i uspjeha i ostajemo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 16. 4. 2020. u 17:17
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz srdačan pozdrav, na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (četvrtak, 16. travnja 2020.) u PowerPoint formatu.

Hvala Vam na dosad poslanim temama eseja tko se odlučio za esej uz obavijest da je rok za predaju, prema dogovoru, završetak svibnja. Također, isti je rok i za predaju podnesaka temeljem seminarske literature koju šaljem seminaristima za pojedini tjedan.

Svako Vam dobro, puno zdravlja i svakako ostajemo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 9. 4. 2020. u 17:03
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz svako dobro, na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (četvrtak, 9. travnja 2020.) u PowerPoint formatu.

Sljedeća će Vam biti dostupna za tjedan dana (16. travnja) također od 17:15h u terminu nastave.

Što se tiče prvog kolokvija, datum održavanja (četvrtak, 23. travnja 2020.) je bio planiran na početku semestra isključivo u uvjetima redovitog održavanja nastave. S obzirom na aktualne okolnosti, kolokvij se odgađa, a o novom terminu i načinu provedbe, svakako ću Vas obavijestiti pravovremeno.

Želim Vam sve najbolje, puno zdravlja i mira za uskrsne blagdane te Vam za sve stojim na raspolaganju.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 2. 4. 2020. u 17:02
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, na intranetu Vam je od sada dostupna prezentacija predavanja predviđenoga za danas o Velikoj ekonomskoj krizi i njezinim posljedicama (četvrtak, 2. travnja 2020.) u PowerPoint formatu.

Sljedeće će Vam biti dostupno sljedeći četvrtak (9. travnja) od 17:15h u terminu nastave.

Seminaristi će tjedan dana unaprijed dobivati na svoje e-mailove literaturu za prezentaciju.

Uz najbolje želje svako Vam dobro i najljepša hvala na suradnji. Bit ćemo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 26. 3. 2020. u 17:06
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz svako dobro, na intranetu Vam je od sada dostupna prezentacija predavanja predviđenoga za danas o usponu nacizma u Njemačkoj (četvrtak, 26. ožujka 2020.) u PowerPoint formatu.

Sljedeće će Vam biti dostupno sljedeći četvrtak (2. travnja) od 17:15h u terminu nastave.

Seminaristi će i dalje tjedan dana unaprijed dobivati na svoje e-mailove literaturu za prezentaciju.

Želim Vam puno zdravlja i mira Vama i Vašima uz najljepša hvala na Vašem radu. Ostajemo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 19. 3. 2020. u 17:06
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, na intranetu su Vam dostupna dosadašnja prva tri predavanja, te predavanje koje smo trebali imati danas o usponu fašizma u Italiji (četvrtak, 19. ožujka 2020.) u PowerPoint formatu.

Sljedeće će Vam biti dostupno sljedeći četvrtak (26. ožujka) od 17:15h u terminu nastave.

Seminaristi će tjedan dana unaprijed dobivati na svoje e-mailove literaturu za prezentaciju.

Želim Vam sve najbolje, najljepša hvala na suradnji i bit ćemo u kontaktu.

S poštovanjem,

Boško Picula

Objavljeno: 16. 3. 2020. u 13:17
Boško Picula

  Poštovane kolegice i kolege,

  uz sve najbolje, želim Vas obavijestiti o načinu nastave sukladno aktualnoj situaciji i uputama.

  S obzirom da se nastava na Sveučilištu od ovog tjedna održava na daljinu, u terminu naših redovitih susreta četvrtkom poslat ću Vam na dostupan elektronički način prezentacije planiranog predavanja.

  Što se tiče seminarske nastave, kolegice i kolege koji su ovaj tjedan trebali prezentirati temeljem dobivene literature molim da mi u četvrtak navečer (kada bismo inače imali seminar) elektronički pošalju pripremljenu prezentaciju na moj e-mail koji imaju.

  Također, svaki bi četvrtak sljedećoj skupini studentica i studenata poslao materijal za prezentaciju koju bi zajednički izradili i poslali mi za tjedan dana (ovaj bih četvrtak poslao materijale za predaju u četvrtak 26. ožujka).

   Za podneske i eseje (teme i same radove) vrijedi ranije dogovoreno.

   Bit ćemo u kontaktu i siguran sam da ćemo do povratka na redoviti način rada, sve uspješno obaviti.

   Za sve Vam stojim na raspolaganju,

   Boško Picula (mob. 098-789-310)

 

 

 

 

Objavljeno: 4. 7. 2019. u 12:07
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, u nastavku Vam šaljem ocjene s drugoga ljetnog roka te termin upisa ocjena u indeks.

Svako dobro,

Boško Picula

Objavljeno: 19. 6. 2019. u 11:07
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, u nastavku Vam šaljem ocjene s prvoga ljetnog roka te termin upisa ocjena u indeks.

Svako dobro,

Boško Picula

Objavljeno: 12. 6. 2019. u 19:21
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz srdačan pozdrav, u nastavku Vam šaljem dokument / rezultate prvog i drugog kolokvija, završnu ocjenu te termin upisa ocjena u indeks.

Za upis ocjene eseja, molim Vas, obrazac koji ćete predati u referadu.

Čestitam Vam na usješno završenom kolegiju uz sve najbolje na studiju.

Boško Picula

Objavljeno: 16. 4. 2019. u 23:01
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, pozivam Vas, ako ste u mogućnosti, da u četvrtak, 18. travnja 2019. nazočite predavanju

“Making Romania in the Europe of Nations, 1859-1918“ gospodina Ioan-Aurela Popa, Predsjednika Rumunjske akademije.

Predavanje se održava u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14.

Također, podsjećam Vas da ovaj tjedan nemamo nastavu, a da je kolokvij sljedeći tjedan u terminu predavanja.

Najljepša Vam hvala na dolasku i sretni uskrsni blagdani,

Boško Picula
 

Objavljeno: 5. 4. 2019. u 13:22
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz najljepša hvala na razumijevanju, sljedeća nastava iz kolegija Svjetska politička povijest održat će se u ponedjeljak 8. travnja 2019. s početkom u 17:15h u dvorani B kao nadoknada nastave u redovitom terminu u četvrtak 18. travnja 2019. koja se zbog spriječenosti neće održati.

Termin nastave u četvrtak 11. travnja je nepromijenjen, dok se prvi kolokvij održava u četvrtak 25. travnja s početkom u 17:15h.

Puno pozdrava i uspjeha,

Boško Picula

Objavljeno: 6. 7. 2018. u 16:02
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, u nastavku Vam šaljem dokument / rezultate drugog ljetnog roka, završnu ocjenu te termin upisa ocjena u indeks.

Svako dobro,

Boško Picula

Objavljeno: 11. 6. 2018. u 14:59
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz puno pozdrava, u nastavku Vam šaljem dokument / rezultate prvog i drugog kolokvija, završnu ocjenu te termin upisa ocjena u indeks.

Čestitam Vam na usješno završenom kolegiju uz sve najbolje na studiju,

Boško Picula

Objavljeno: 26. 3. 2018. u 12:21
Ana Kuharić

Drage kolegice i kolege, 

umjesto u četvrtak 29.3.2018., nastava će se održati dan ranije, u srijedu, 28.3.2018. s početkom u 17,15 sati u B dvorani.

Hvala na razumijevanju!

doc. dr. s. Boško Picula