Jezik | Language: HRV ENG
Svjetska politička povijest (1920.-1960.)
Šifra: 55548
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Boško Picula
Izvođači: Boško Picula - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Svjetska politička povijest između 1920. i 1960. s obzirom na vrijeme i dinamiku zbivanja predstavlja jedno od najdramatičnijih i najtragičnijih razdoblja ljudske povijesti u kojem su se uzročno-posljedično povezali prvi globalni sukob, međuratno razdoblje, novi svjetski rat te poraće s potpuno izmijenjenom konfiguracijom međunarodnih odnosa. Riječ je o krucijalnom dijelu 20. stoljeća čiji su politički akteri i događaji odredili sva kasnija zbivanja. S obzirom na važnost i slojevitost ovog dijela povijesti, cilj je kolegija upoznati studente s osnovnim političkim sadržajima, procesima, institucijama i akterima političkih i društvenih događaja u Europi i svijetu u promatranom razdoblju s naglaskom na pitanja diplomatskih i vojnih zbivanja uz očekivani rezultat stvaranja preduvjeta za studentsku samostalnu identifikaciju i povezivanje temeljnih znanstvenih i stručnih spoznaja iz područja kolegija te njihovu primjenu i interpretaciju u njihovu daljnjem akademskom i profesionalnom radu.
Literatura:
  1. Dubravica, Branko; Političko-teritorijalne promjene u Europi (1908-1945); Velika Gorica: Narodno sveučilište Velika Gorica (1996), str. 46.-171
  2. Painter, David S.; Hladni rat: Povijest međunarodnih odnosa; Zagreb: Srednja Europa (2002), str. do 82
  3. Popov, Čedomir; Od Versaja do Danciga; Beograd: Nolit (1976), str. 288.-607
2. semestar
Izborni NOV 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Izborni NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 28. 5. 2020. u 17:30
Boško Picula

Poštovane kolegice i kolege,

uz svako dobro, na intranetu Vam je dostupna prezentacija predavanja planiranog za danas (četvrtak, 28. svibnja 2020.) u PowerPoint formatu. To je ujedno posljednja prezentacija vezana uz predavanja.

Sljedeći tjedan, u četvrtak, 4. lipnja 2020. imali bismo on-line pisanje završnog testa. Na test ne morate izaći želite li izaći na kasnije ljetne rokove na kojima ćete također pisati test. Nadam se da će ljetni ispitni rokovi, sukladno službenim mjerama, biti održani na klasičan način na samom Fakultetu.

Test biste dobili u vrijeme nastave (u 17:15h) pod 'nastavni materijali', te nakon 60 minuta pisanja vratili pod 'predaja studentskih radova' u odgovarajuću podmapu. Test će biti spoj analitičkih i faktografskih pitanja.

Ispitna literatura su kniige: "Političko-teritorijalne promjene u Europi 1908.-1945. autora Branka Dubravice (str. 46.-171.) i - "Hladni rat: Povijest međunarodnih odnosa" autora Davida S. Paintera (str. 1.-82.). Obje Vam se knjige nalaze pod nastavnim materijalima.

Izlazak na test sljedeći četvrtak ne morate prijavljivati već samo, odlučite li ga pisati, preuzmite test i vratite ga ispunjuenog na opisani način.

Ocjena iz ispita bit će kombinacija testa i seminarskih aktivnosti (pisani rad / podnesak, zajednička prezentacija, odgovor na seminarsko pitanje).

Želim Vam puno uspjeha u radu i srdačan pozdrav,

Boško Picula

Popis obavijesti