Jezik | Language: HRV ENG
Metodika političkog obrazovanja
Šifra: 55471
ECTS: 5.0
Nositelji: pred. dr. sc. Lidija Eret
Izvođači: Lidija Eret - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ovim predmetom studenti u prvom redu stječu kompetencije za primjenu usvojenih znanja i vještina s područja pedagogije i didaktike u nastavnom procesu. Spoznat će kako na suvremen način planirati, organizirati i provesti odgojno-obrazovni proces, odnosno evaluirati ishode učenja i poučavanja. Pritom će steći kompetencije koje se odnose na mikro i makro planiranje odgojno-obrazovnog procesa, svrsishodnu digitalizaciju nastave, individualiziran pristup odgajaniku i suvremene metode, strategije i postupke u nastavi. Dosad stečena znanja i vještine koje se odnose na pozitivnu psihologiju i komunikaciju upotpunit će i nekim novima, a koja se odnose na unapređenje međuvršnjačkih odnosa i socijalizacije. Govorit će se i o važnosti odgojno-obrazovne okoline, odnosno čimbenika koji na određen način utječu na kognitivno-psihosocijalni razvoj odgajanika. Što se tiče programskih sadržaja, važnost će posebno pridodati odgoju i obrazovanju za ljudska prava. Studenti će proučavanjem suvremene znanstvene i stručne literature kritički razmatrati kako motivirati učenike za odgojno-obrazovni proces. Naglasak pri oblikovanju nastave vodit će se paradigmom konstruktivizma i usmjerenosti učeniku i učeničkim aktivnostima u odgojno-obrazovnom procesu. Kompetencijama stečenim stručno-pedagoškom praksom u školskoj nastavi i simulacijama nastavnog sata u sklopu aktivnosti seminara kolegija bit će pripremljeni za izvođenje nastavnog predmeta Politika i gospodarstvo u srednjim školama.
Literatura:
  1. Milan Matijević, Diana Radovanović; Nastava usmjerena na učenika; Zagreb: Školske novine (2011)
Preporučena literatura:
  1. Eric Jensen; Super-nastava: nastavne strategije za kvalitetnu školu i uspješno učenje; Zagreb: Educa (2003)
  2. Chris Kyriacou; Temeljna nastavna umijeća; Zagreb: Educa (2001)
  3. Dubravka Maleš, Ivanka Stričević; Mi poznajemo i živimo svoja prava; Zagreb: Školska knjiga (2003)
  4. Wolfgang Mattes; Nastavne metode: 75 kompaktnih pregleda za nastavnike i učenike; Zagreb: Naklada Ljevak (2007)
  5. Milan Matijević; Učiti po dogovoru; Zagreb: Birotehnika (2000)
  6. Maja Uzelac, Ladislav Bognar, Aida Bagić; Budimo prijatelji; Zagreb: Mali korak (1994)
  7. William Glasser; Kvalitetna škola; Zagreb: Educa (2005)
7. semestar
Izborni pol 4-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 15. 1. 2021. u 18:21
Lidija Eret

Poštovani studenti!

Sve nastavne (metodičke) pripreme koje ste izradili za potrebe kolegija u izvođenju seminara – simulacija nastavnih sati, nalaze se u repozitoriju u komprimiranoj mapi.

Srdačno,

dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 22. 12. 2020. u 16:13
Lidija Eret

Poštovani kolege,

Nekoliko obavijesti o tijeku nastave kolegija u idućoj kalendarskoj godini.

Nakon današnje, nastavljamo s nastavom 12.01.2021. godine po ustaljenom rasporedu predavanja i seminara.

Zadnji nastavni susret je 19.01.2021. i tada ćemo provesti evaluaciju kolegija i stručno-pedagoške prakse kada ću prezentirati osvrte i ocjene profesorice Plazonić na vaše održane ogledne sate u gimnaziji. Dogovorit ćemo i detalje o upisu ocjene stručno-pedagoške prakse za 2.5 ECTS-a (u indeks i u ISVU). Tog dana, 19.01.2021., nema seminara pa će biti manja promjena u satnici: nastava 19.01.2021. će trajati od 15 do 16 sati za sve studente na kolegiju (a ne od 14.30h).

Bitno da do tog dana riješite obveze stručno-pedagoške prakse i zapišete broj pod kojim ćete prijaviti upis ocjene stručno-pedagoške prakse (npr. esej 8-1, esej 8-2…) i pod kojim datumom ispitnog roka. Poslat ćete mi objedinjenu tablicu tih podataka preko kolegice Lugarić.

Na dan 26.01.2021. je 2. kolokvij kolegija u 15h.

Molim kolegicu Mađaroš da mi se javi e-mailom.

Svima vam želim sretne i blagoslovljene nadolazeće blagdane i uspješnu novu godinu!

Srdačno,

dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 10. 11. 2020. u 10:25
Lidija Eret

Poštovani kolege,

uslijed pogoršane epidemiološke situacije u zemlji, nastava kolegija nastavit će se održavati online. Tako će biti sve dok vas ne obavijestim drugačije.

Srdačno,

Objavljeno: 29. 10. 2020. u 19:47
Lidija Eret

Poštovani kolege studenti!

Zbog epidemiološke situacije u zemlji, uslijed koje su se, nažalost, negativne posljedice odrazile i na neke od vas, u dogovoru s Upravom našeg Fakulteta donijela sam odluku da će se nastava kolegija u tjednu 2. - 6. studenoga 2020. godine održati u potpunosti online. Po rasporedu pohađajte svoje seminarske skupine i predavanje, samo, zasad, ne kontaktno. U narednom ćemo vremenu vidjeti, ovisno o prilikama, hoćemo li tako nastaviti ili vratiti nastavu na kontaktnu/stream.

Kolege koji će na dan 3. studenoga (utorak) držati simulacije nastavnih sati (ALI I PREPORUKA ZA SVE SLJEDEĆE SIMULACIJE) neka nastavu svoga sata prilagode/osmisle kao da će se doista i održati online (u školi). Neka se posluže digitalnim materijalima i aplikacijama koje će im omogućiti 35 minuta interaktivne multimedijske nastave. Imajte na umu da MS Teams nudi mnoge mogućnosti koje podržavaju ovakav način nastave (npr. i nastavnu ploču).

Ako biste se rado konzultirali sa mnom prije svoje simulacije sata, ali i da isprobate mogućnosti MS Teamsa, izvanredno mogu omogućiti online konzultacije ovu subotu, 31. listopada, u terminu koji ćemo dogovoriti putem e-maila ako me radi navedenog kontaktirate. Ostajte zdravo!

Srdačno,

dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 27. 10. 2020. u 11:59
Uređeno: 10. 11. 2020. u 16:14
Lidija Eret

Poštovani studenti,

Termin 1. kolokvija kolegija mijenja se i umjesto 24. studenog održat će se u utorak, 1. prosinca, od 15-16h online. Sadržaji kolokvija neće se mijenjati.

Kolege koji su po rasporedu trebali imati seminarska izlaganja 1. prosinca, imat će ih (kao i ja predavanje) 24. studenog.

Prema uputi Uprave fakulteta, termin 2. kolokvija također će se mijenjati. Tako da će se, umjesto 19. siječnja, 2. kolokvij održati 26. siječnja, od 15-16h, online, ako ne odredim drugačije u doglednom vremenu.

Sadržaji 2. kolokvija također ostaju isti.

Prema tome, 19. siječnja održat ćemo redovnu nastavu. Prema našem rasporedu nisu predviđena seminarska izlaganja. U terminu predavanja održat ćemo evaluaciju kolegija i provedene stručno-pedagoške prakse i dogovoriti upis ocjena prakse za 2.5 ECTS boda.

Srdačno,

dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 19. 10. 2020. u 20:33
Lidija Eret

Poštovani studenti,

sutra, u utorak, 20. listopada 2020. godine, nastava kolegija i dalje se provodi po dogovorenom planu KONTAKTNO i u seminarima i predavanju, do daljnjega, osim za studente s dozvolom Fakulteta da kao visokorizični nazoče nastavi online putem streaminga.

Srdačno, 

dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 30. 9. 2020. u 10:57
Uređeno: 30. 9. 2020. u 12:40
Lidija Eret

U zimskom semestru nositeljica kolegija, dr. sc. Lidija Eret, održava konzultacije online četvrtkom, u terminu 11-12h. Kako bi bilo moguće organizirati termin virtualnog razgovora, potrebno se na konzultacije najaviti e-mailom barem 24h ranije na adresu elektroničke pošte: lidija.eret@fpzg.hr.

Objavljeno: 30. 9. 2020. u 10:50
Uređeno: 4. 10. 2020. u 16:14
Lidija Eret

Poštovani kolege studenti!

 

Uvodno predavanje iz kolegija Metodike političkog obrazovanja održat će se u utorak, 6. listopada 2020. u 15h (prostorija Seminara V) kontaktnim oblikom nastave ZA SVE STUDENTE KOLEGIJA (neće biti streaming-a). Seminara toga dana neće biti, no već idućeg tjedna, 13. listopada, krećemo sa simulacijom nastavnih sati po rasporedu i uputama koje ćete uskoro dobiti. Zbog specifičnosti kolegija i zato što to omogućuje broj studenata na kolegiju, nastava Metodike političkog obrazovanja će se održavati u potpunosti kontaktno.

 

ISTOGA DANA, PRETHODNO UVODNOM PREDAVANJU, u utorak, 6. listopada 2020. godine, u 13.30h imat ćete uvodni dogovor s mentoricom profesoricom Ivanom Plazonić u II. Gimnaziji. Kako su i tamo na snazi posebne mjere kontakata, sastanak će se održati na otvorenom, pred ulazom u zgradu, gdje ćete sačekati profesoricu. Osobno nazočite sastanku jer ćete dobiti specifične upute kako će se ove godine i u trenutnim uvjetima provesti stručno-pedagoška praksa. Nadalje, već ćete od 13. listopada krenuti s oglednim satima u školi. Tako će profesorica nastojati da veći dio nastave uspijete izvesti u učionici na otvorenom, ali i da preduhitrimo moguću online nastavu, u kojoj će održavanje Vaših oglednih sati biti onemogućeno. Zato bi bilo dobro da na 'licu mjesta' istog dana dogovorite čim raniji termin svog oglednog sata u školi.

 

Kao i na nastavi, tako i tijekom stručno-pedagoške prakse u II. Gimnaziji, pridržavajte se epidemioloških mjera: propisane distance, dezinfekcije ruku i obveznog nošenja maske.

 

U repozitoriju je vidljiv NOVI i od ovog trena važeći dokument rasporeda nastave i popisa studenata na kolegiju.

 

Srdačno,

dr. sc. Lidija Eret