Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Uvod u studij međunarodne politike

Uvod u studij međunarodne politike


OSNOVNI PODACI

Šifra:

103572

ECTS:

5.0

Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Petar Popović

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Petar Popović - Seminar
Tin Puljić, univ. mag. pol. - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Uvod u studij međunarodne politike je izborni predmet na prvoj i drugoj godini studija politologije i novinarstva. Koncipiran je u tri dijela: u prvom studenti dobivaju uvid u osnovne ideje pet glavnih teorija međunarodnih odnosa (realizam, liberalne, konstruktivističke, marksističke i teokratske teorije); u drugom - u međunarodne organizacije (UN, EU, NATO), a u trećem - u teme koje su aktualne u području međunarodne politike (npr. suverenost, sigurnost, međunarodno pravo, identitet, i dr.).

LITERATURA:

  1. Jović, Dejan (ur); Teorije međunarodnih odnosa: Realizam; Politička kultura (2013)
  2. Jović, Dejan (ur); Liberalne teorije međunarodnih odnosa; Fakultet političkih znanosti, Zagreb (2014)
  3. Jović, Dejan (ur); Konstruktivističke teorije međunarodnih odnosa; Fakultet političkih znanosti, Zagreb (2016)
  4. Jović, Dejan (ur); Marksističke teorije međunarodnih odnosa; Fakultet političkih znanosti, Zagreb (2018)


NASTAVA

1. SEMESTAR

Izborni NOV 1-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni pol 1-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni pol 1-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni VPD1 - Izvanredni studij - Sveučilišni specijalistički studij Vanjska politika i diplomacija


3. SEMESTAR

Izborni NOV 2-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 2-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 2-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Novinarstvo
Izborni pol 2-1 - Redovni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija
Izborni pol 2-1 - Izvanredni studij - Sveučilišni prijediplomski studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA


Obavijesti

29.01.2024
Obavijest
Poštovane kolegice i kolege,   Objavljena je tablica ocjena iz podnesaka iz kolegija USMP. Studenti navedeni u tablici mogu odabrati da im ukupna ocjena podnesaka zamijeni ocjenu iz pisanog ispita u postotku koji ona nosi u zaključnoj ocjeni (60%), ili alternativno odbiti ocjenu iz podnesaka te izaći na pisani ispit u propisanim rokovima.   U tablici se nalaze studenti koji su predali svih 13 podnesaka. Studentima označenim zvjezdicom nedostaje jedan podnesak te im je ocjena uvjetna dok ne dostave spomenuti (Ante Petrović - Etiopija i regija Tigray; Petra Pavić - Islamska država).   Iako tehnički elementi akademskog pisanja nisu utjecali na ocjene, studente se upozorava da prate temeljna pravila i formu akademskog teksta sukladno pravilima na ovom Fakultetu.
24.01.2024
Obavijest
Poštovane kolegice i kolege,   Svi studenti koji žele biti oslobođeni pismenog ispita iz kolegija USMP na osnovu predanih podnesaka moraju preostale podneske koje možebitno nisu predali poslati na adresu tpuljic97@gmail.com do nedjelje, 28.1., u 23:59h Pravo oslobađanja od ispita imaju samo studenti koji predaju podneske za sve seminarske susrete. Ocjena iz podnesaka tada zamijenjuje ocjenu iz ispita, odnosno, studenti dobivaju ocjenu sukladno generalnoj kvaliteti podnesaka koje su predali.   P.S. potrebno je predati i podnesak za temu o kojoj ste radili prezentaciju  
10.01.2024
Obavijest o održavanju nastave 11.1.
Poštovane kolegice i kolege,   sutrašnje predavanje će održati profesor Picula u terminu 15:30-17:00. Nakon predavanja, održat će se seminari 17:15-18:45 (grupa A) i 19:00-20:30 (grupa B).    Lijep pozdrav, P.
04.12.2023
Rezultati kolokvija
Rezultati kolokvija 
21.11.2023
Kolokvij
Poštovane kolegice i kolege,   kolokvij će se održati u četvrtak u 15:30.   Lijep pozdrav, P.
17.11.2023
Polaganje kolegija
Poštovane kolegice i kolege,       Bojim se da je došlo do malog nesporazuma oko uvjeta polaganja i moje isprike ukoliko sam krivo protumačio na prošlom susretu.   Dakle, i kolokvij i završni ispit su obavezni. Kolokvij nosi 30% ocjene a završni 60%   Prezentacije vam dižu prosjek za 10% ukupnog rezultata ostvarenog na kraju semestra, a svrha podnesaka je da ukoliko su kvalitetni, redovni i uz aktivnost na samim seminarima oslobađa od završnog ispita.       S poštovanjem, P.
09.10.2023
USMP prezentacije - zadnja napomena
Poštovane kolegice i kolege, Kao što vidite, od prezentacija su ostali samo Jemen u grupi B, te Srbija i Kosovo ovaj tjedan u obama grupama. Još nije kasno za pripremiti Srbiju i Kosovo, pa vas potičem da uzmete i te prezentacije. Lijep pozdrav, P.
07.10.2023
USMP prezentacije - napomena
Poštovane kolegice i kolege, Neke su seminarske teme zauzete, no ima još dosta mjesta pa vas potičem da se prijavite, s obzirom da se radi o odličnom načinu za podići ocjenu iz kolegija. Posebno potičem prijave za teme u ranijim tjednima, a pogotovo za idući tjedan (tema o Srbiji i Kosovu) - napominjem ponovno da će se trud i inicijativa u prvim tjednima posebno valorizirati u ocjenjivanju vašeg seminarskog sudjelovanja, a i vjerojatno će vam biti lakše prezentaciju odraditi prije no što druge fakultetske obveze uzmu maha. Također, napominjem da se pokušavate sami upisati u tablicu, već da temu prijavite na ranije navedene e-mail adrese. Lijep pozdrav, P.
06.10.2023
USMP prezentacije - tablica
Poštovane kolegice i kolege, Prilažem link na tablicu s do sada prijavljenim seminarskim prezentacijama, koja će se uređivati kako prijave budu pristizale - https://docs.google.com/document/d/1oLibQ3tbwcYpRSlNkoNJMzqx1jGBdlhPBfM9t2ghCKk/edit Raspored prezentacija po grupama može se mijenjati, još se čeka na konačni popis studenata i razvrstavanje po grupama. Razmislite koju biste temu htjeli te se prijavite na adrese navedene u ranijoj obavijesti. Lijep pozdrav, P.
05.10.2023
Obavijest - seminar
Poštovane kolegice i kolege,   u nastavnim materijalima su objavljene upute rada na seminaru i teme seminarskih prezentacija. Svoje prijave šaljete na mail: tpuljic97@gmail.com ili Domagoj.ecimovic@studenti.fpzg.hr  Uskoro će biti objavljena tablica s imenima kolega koji su se već prijavili za prezentacije. Lijep pozdrav, P.
04.04.2023
Eseji za 2.5 ECTS-a
Poštovane kolegice i kolege,   upisane su ocjene iz eseja za 2.5 ECTS-a. Ako nekome slučajno nije upisana ocjena, javite se demonstratoru na teams.   Lijep pozdrav, P.
25.01.2023
Predrok - obavijest
Poštovane kolegice i kolege,   sutra (26.1.) će se održati predrok. Predroku mogu pristupiti svi studenti.   Lijep pozdrav P.
04.01.2023
Prezentacije i eseji za 2.5 ECTS-a
Poštovane kolegice i kolege,   svi koji su se javili za prezentacije i zbog nekih razloga ih nisu uspjeli održati te oni koji imaju najavljene prezentacije u siječnju neka se jave demonstratoru kako bismo odredili kada će tko imati prezentacije. Oni koji se ne jave neće moći održati prezentaciju.   Također, rok za predaju eseja pomaknut je na 15.1. do 23:59. Eseje predajete na intranetu u mapu Eseji za 2.5 ECTS-a 2022/2023 pod "Predaja studentskih radova".   Lijep pozdrav, P.
18.12.2022
Otkazana nastava
Poštovane kolegice i kolege,   planirana nastava za sljedeći tjedan se neće održati zbog zdravstvenih razloga.   Lijep pozdrav P.
05.12.2022
Potvrda eseja (VAŽNO)
Poštovane kolelgice i kolege,   molim vas da provjerite jeste li potvrdili prijavu eseja za 2.5 ECTS-a. Skoro svi su potvrdili eseje i njima su sada službeno odobreni pa molim one koji nisu da to učine što prije.   Lijep pozdrav, P.
29.11.2022
Eseji - obavijest (VAŽNO)
Poštovane kolegice i kolege,   objavljene su teme eseja i svaka tema pokraj sebe ima ime osobe koja ju je prijavila tako da vas molim da  ni u kojem slučaju ne prijavljujete teme koje nemaju vaše ime u nazivu . Dio kolega će još mijenjati naziv teme u narednim danima pa će teme biti i službeno potvrđene u aplikaciji.   Također,  prijave za eseje su završene  i u ovom trenutku mogu biti dodani samo oni kojima je potvrđeno da mogu imati esej, a nisu na popisu. Ako je do takve situacije došlo molim vas da što prije javite demonstratoru na teams ili mail sa screenshotom gdje se vidi da vam je odobreno pisanje eseja.   Lijep pozdrav, P
23.11.2022
Kolokvij obavijest
Poštovne kolegice i kolege,               kolokvij u A grupi će se održati u 15:30, a u B grupi u 16:30.               Lijep pozdrav,               P.
17.11.2022
Kolokvij, ispit i eseji za 2.5 ECTS-a
Poštovane kolegice i kolege,   kako je i najavljeno u četvrtak (24.11.) održat će se kolokvij. Kolokvij će se sastojati od pitanja s kratkim odgovorima te je uveden kako bi se ranije riješili prvog dijela ispita. Ispit će biti u pisanom obliku te će izgledati isto kao i prošlih godina, tj. bit će podijeljen na kratke odgovore i esejističke odgovore.  Oni koji iz bilo kojeg razloga ne izađu na kolokvij ili nisu zadovoljni ocjenom pišu cijeli ispit, a oni koji su zadovoljni ocjenom iz kolokvija rješavaju samo drugi dio ispita s esejističkim pitanjima. Također, prijave za eseje za  2,5 ECTS-a putem novog sustava će biti riješene u narednim danima. Pozdrav P.
24.10.2022
Eseji za 2.5 ECTS-a i prezentacije
Poštovane kolegice i kolege,   u nastavnim materijalima su objavljeni popisi za eseje i prezentacije. Broj mjesta za eseje za 2.5 ECTS-a je ograničen na 24 osobe po novim pravilima fakulteta. Eseje prijavljujete kod demonstratora i svi koji se žele javiti za esej moraju obavezno održati prezentaciju o nekoj od ponuđenih država. Esej mora imati minimalno 1500 riječi i rok za predaju je 6.1.2022. Ako se netko javio za esej za 2.5 ECTS-a ili prezentaciju i nije na popisu, javite se demonstratoru pa ćete biti upisani. Ispod popisa prezentacija nalaze se i kratke upute za izradu prezentacija koje se također odnose i na eseje koje ćete pisati. Kolege koji su se javili samo za održavanje prezentacije ne moraju pisati esej, ali se mogu javiti za esej za 2.5 ECTS-a.   Pozivam što više kolega da se jave za održavanje seminarskih prezentacija u svojim seminarskim grupama. Za sva druga pitanja možete se javiti demonstratoru na Teams ili mail.   Lijep pozdrav,   P    
08.10.2022
Obavijest USMP
Poštovane kolegice i kolege,   u nastavnim materijalima su objavljene seminarske grupe i popis tema za prezentacije. Za prezentacije se prijavljujete kod demonstratora Domagoja Ećimovića na mail  domagoj.ecimovic@studenti.fpzg.hr  ili porukom na MS Teams. Također, u nastavnim materijalima je objavljena glavna literatura za ovaj kolegij pod nazivom An Introduction to International Relations. Kao što sam najavio na predavanju, dobit ćete detaljnije upute koji su dijelovi literature važni za kolegij. Kolege koji su uspješno promijnili kolegij trebaju se javiti demonstratoru kako bi ih se moglo dodati u grupu na MS Teamsu.   Lijep pozdrav, P.
07.07.2022
3. ispitni rok
Poštovane kolegice i kolege,   ispit će biti objavljen u 15:30 u nastavnim materijalima. Šaljete ga do 16:30 na mail Petar.popovic@fpzg.hr    Lijep pozdrav P.
11.04.2022
Ocjene - Esej za 2.5 ECTS-a
Poštovane kolegice i kolege,   u nastavnim materijalima su objavljene ocjene eseja za 2.5 ECTS-a. Ako nečije ime nije na popisu, a siguran je da je poslao esej javite se demonstratoru. Ocjene će uskoro biti unesene u studomat.   Lijep pozdrav, P.
16.02.2022
2. ispitni rok - obavijest
Poštovane kolegice i kolege,   drugi ispitni rok će se održati sutra (17.2.2022.) u 18:00. U nastavnim materijalima će biti objavljen ispit i u njemu će biti navedeno koliko ispit traje pa ga u tom vremenskom roku morate predati na mail petar.popovic@fpzg.hr.   Lijep pozdrav, P.
02.02.2022
1. ispitni rok
Poštovane kolegice i kolege,   prvi ispitni rok će se održati sutra (3.2.2022.) u 18:00. U nastavnim materijalima će biti objavljen ispit i u njemu će biti navedeno koliko ispit traje pa ga u tom vremenskom roku morate predati na mail petar.popovic@fpzg.hr.   Lijep pozdrav, P.
25.01.2022
Predrok - rezultati
Poštovane kolegice i kolege,   rezultati predroka su objavljeni u nastavnim materijalima. Molim vas da obavezno prijavite prvi ispitni rok. Kolegice i kolege koji žele popraviti ocjenu to mogu učiniti na prvom ispitnom roku, samo vas molim da u komentar ove objave stavite "+" ako želite popraviti ocjenu.   Lijep pozdrav, P.
20.01.2022
Predrok - obavijest
Poštovane kolegice i kolege,   predrok će se održati danas s početkom u 18:00. U nastavnim materijalima će biti objavljen word dokument s pitanjima i imate 50 minuta za pisanje predroka pa vas molim da svoje odgovore šaljete na mail petar.popovic@fpzg.hr do 18:50.   Lijep pozdrav, P.
17.01.2022
Prezentacije - obavijest
Poštovane kolegice i kolege,   ako netko zbog bolesti ili nekih drugih razloga nije uspio održati prezentaciju neka ju pošalje do petka 21.1. demonstratoru na mail domagoj.ecimovic@studenti.fpzg.hr. To se također odnosi na kolege koji su trebali imati prezentacije u četvrtak 20.1., ali ih zbog najavljnog predroka neće održati.   Lijep pozdrav, P.
13.01.2022
Predrok - obavijest
Poštovane kolegice i kolege,   predrok će se održati u četvrtak 20.1. od 15:30 kada će u nastavnim materijalima biti objavljen word dokument s pitanjima. U naknadnoj obavijesti ćete dobiti informaciju koliko dugo će trajati ispit. Vaše odgovore šaljete na mail Petar.popovic@fpzg.hr.   Svi koji žele pisati ispit na predroku obavezno se moraju prijaviti u komentaru ove objave. Dovoljno je u komentar ove objave napisati "+".   Lijep pozdrav, P.    
22.12.2021
Nastava 23.12
Poštovane kolegice i kolege,       sutrašnje predavanje i seminar se neće održati.       Lijep pozdrav,   P.
19.10.2021
Obavijest - raspored prezentacija
Poštovane kolegice i kolege,   u nastavnim materijalima možete pronaći raspored prezentacija. Ako imate pitanje vezano za raspored prezentacija možete se javiti demonstratoru na mail.   Lijep pozdrav P.
12.10.2021
Promjena termina kolegija - VAŽNO
Poštovane kolegice i kolege, prenosim obavijest o promjeni termina održavanja kolegija. Zbog postojećih kolizija u rasporedu predavanje i seminarska nastava iz kolegija Uvod u studij međunarodne studije prebačena su sa srijede na četvrtak. Prva seminarska grupa će se održavati u Dvorišnoj dvorani u terminu 15,30-17,00, predavanje će se održavati u dvorani B u terminu 17,00-18,30, a druga seminarska grupa će se održavati u Dvorišnoj dvorani u terminu 18,30-20,00.   Lijep pozdrav, P.
06.10.2021
USMP - obavijest
Poštovane kolegice i kolege,   seminarska nastava će se izvoditi u dvije grupe, prva grupa je Aušperger-Kužić, a druga je Laginja-Žugaj. Svi koji imaju kolizije mogu se javiti demonstratoru na mail domagoj.ecimovic@studenti.fpzg.hr  Popis tema za seminarske prezentacije objavljen je u nastavnim materijalima pa se možete početi prijavljivati za njih. Važna napomena je da oni studenti koji žele pisati esej za 2.5 ECTS-a moraju održati i prezentaciju na temu države o kojoj žele pisati esej.  Prijave za eseje za 2.5 ECTS-a također se vrše na navedeni mail. Esej mora imati minimalno 1500 riječi i studenti koji se prijave za esej imaju predost pri odabiru prezentacije ispred studenata koji bi htjeli napraviti prezentaciju, a nisu se prijavili za esej za 2.5 ECTS-a. Rok za predaju eseja je 14.1.2022. Teme prezentacija su "egzotične" države i uvijek idu dvije države u paru što znači da dvoje studenata izlaže prezentaciju svako o jednoj od država ponuđenih za taj susret. To znači da kada budu pisali esej za 2.5 ECTS-a svatko će pisati o državi koju je prezentirao. U nastavnim materijalima pod nazivom "Raspored prezentacija" možete pronaći popis država po susretima i upute kako bi prezentacija trebala izgledati. Za sva dodatna pitanja i prijavu eseja ili prezentacije možete se javiti demonstratoru Domagoju Ećimoviću na već navedeni mail.   Lijep pozdrav, P.  
04.07.2021
Obavijest - treći ispitni rok
Poštovane kolegice i kolege,   ispit će biti objavljen u srijedu (7.7.) u 16:00 u nastavnim materijalima. Ispite šaljete do 17:00 na mail adresu petar.popovic@fpzg.hr.   Lijep pozdrav i sretno na ispitu P.
16.02.2021
Obavijest - drugi ispitni rok
Poštovane kolegice i kolege, ispit će se održati sutra u 10:00. Riješeni ispit šaljete najkasnije u 11:30 na mail Petar.popovic@fpzg.hr. Pozdrav i sretno  P.
01.02.2021
Ocjene - prvi rok
R. Janković 3 M. Majcan  5 L. Medvidović 5 M. Carević 4 D. Grubišić 5 E. Pirić 3 L. Fabić 4 M. Mihovec 5 K.R. Knjetević 2
26.01.2021
Obavijest - prvi ispitni rok
Poštovane kolegice i kolege,   prvi ispitni rok održat će se sutra u 10:00, a pitanja će biti dostupna na intranetu par minuta ranije. Svoje odgovore šaljete na mail Petar.popovic@fpzg.hr  najkasnije do 11:30.   Pozdrav i sretno P.  
22.01.2021
Obavijest - ocjene
Poštovane kolegice i kolege,   u nastavnim materijalima možete pronaći ocjene s predroka.   Pozdrav P.
19.01.2021
Obavijest - predrok
Poštovane kolegice i kolege,   kao što je najavljeno predrok će se održati sutra s početkom u 10:00 , a pitanja će biti dostupna par minuta prije. Pitanja su unutar word dokumenta pa možete napisati svoje ime i prezime te odmah krenuti rješavati. Svoje odgovore šaljete na mail petar.popovic@fpzg.hr najkasnije do  11:30 .  Ispit koji će biti u nastavnim materijalima je sastavljen s literaturom na engleskom jeziku, a ovim putem molim kolege koji su učili iz literature na hrvatskom jeziku da to potvrde demonstratoru na mail jer će taj ispit dobiti izravno na mail preko kojeg su se javili. Kolegice Jajaš, Božić, Grubišić i Petolas su već potvrdile demonstratoru na mail pa ako je još netko učio iz tekstova na hrvatskom neka se javi demonstratoru.  Ako imate još nekakvih pitanja slobodno se javite demonstratoru na mail. Pozdrav svima i sretno P.
26.12.2020
Obavijest - eseji i ispit
Poštovane kolegice i kolege, rok za predaju eseja za 2,5 ECTS-a je 15. siječnja te Vas molim da svoje eseje šaljete demonstratoru na mail domagoj.ecimovic@studenti.fpzg.hr. Još jednom napominjem da svatko piše esej samo na temu jedne države koju je obradio u prezentaciji. Što se tiče ispita, sva potrebna literatura se nalazi u nastavnim materijalima u mapi Literatura 2020./2021. Najvažnija literatura je knjiga International relations iz koje Vam je za ispit potreban samo Part one - the basics. Dakle to su stranice 1-111 iz knjige International relations i tri druga dokumenta iz iste mape. Nekoliko kolega se javilo da imaju problema s literaturom na engleskom jeziku pa ih molim da se jave demonstratoru koji će im onda poslati dodatnu literaturu na hrvatskom. Ako imate nekakvih dodatnih pitanja možete se javiti demonstratoru na mail. Pozdrav svima, P.  
22.11.2020
Predavanje i seminar u potpunosti online 25.11.2020.
Poštovane kolegice i kolege, u srijedu (25.11.) ćemo imati predavanje i seminar u potpunosti online na MS Teamsu.  Predavanje će krenuti u 9:00. Molim da obavijestite kolege i za sva pitanja se možete javiti demonstratoru na Teams ili na mail. Pozdrav svima P.
03.11.2020
USMP - gostujuće predavanje VAŽNO - novi meeting ID je 912 0107 4027
Poštovane kolegice i kolege, kao što već znate, sutra (4.11.) ćemo imati gostujuće predavanje preko Zooma. Predavanje počinje u 9:00 i dolazak je obavezan.  Nakon gostujućeg predavanja održat ćemo seminar, ali ćete na predavanju biti obaviješteni hoće li seminar biti na Zoomu ili ćemo se samo prebaciti na MS Teams.  Dr. Andrej Kričković je promijenio meeting ID te je novi ID 912 0107 4027. Join Zoom Meeting https://zoom.us/j/91201074027 Meeting ID: 912 0107 4027   Pozdrav P.
21.10.2020
Prezentacije i eseji (prijave su završene)
Poštovane kolegice i kolege, prijave za prezentacije i eseje su završene te u nastavnim materijalima možete pronaći popis studenata kojima su dodijeljene prezentacije i eseji za 2,5 ECTS-a. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti demonstratoru. Pozdrav P.
09.10.2020
Obavijest - prezentacije, eseji i literatura
Poštovane kolegice i kolege, pod nastavnim materijalima možete naći syllabus za ovu akademsku godinu. Molim vas da ga proučite. Studenti koji se odluče prijaviti esej za 2,5 ECTS-a imaju prednost pri odabiru seminarskih prezentacija. Teme seminarskih prezentacija odgovaraju pojedinim susretima i potrebno je pripaziti da odaberete ono seminarsko izlaganje kada vaša seminarska grupa ima nastavu na fakultetu. Seminarsku prezentaciju izrađuje grupa od dvoje studenata iz iste seminarske grupe te je potrebno obraditi obje države predviđene za taj susret. Esej za 2,5 ECTS-a mora sadržavati minimalno 1500 riječi. Rok prijave eseja za 2,5 ECTS-a je 1.11.2020. do 23:59. Teme prezentacija: CIPAR,  HONDURAS (14.10)  JEMEN, QUATAR (21.10.)  KUBA ,  HAITI     (28.10)  KAZAKHSTAN,    ŠRI LANKA (4.11.)  KAMBODŽA, NOVI ZELAND (11.11.)  UGANDA, LIBERIA (25.11.)  SOMALIJA, ETIOPIJA (2.12.)  PERU,   VENEZUELA  (9.12.)  TUNIS,  RUANDA (16.12.)  AZERBAJDŽAN, GRUZIJA (13.1.)  · Prezentacija treba trajati otprilike 20 minuta · najprije treba predstaviti osnovne podatke o državi (stanovništvo, teritorij…) · kratki povijesni pregled (poželjno najranije od 19. stoljeća s fokusom na 20. stoljeće) · trenutni o blik državnog uređenja  · vanjska politika na regionalnom planu · vanjska politika na međunarodnom planu · zaključak o međunarodnom značaju države Kada odaberete teme prezentacije ili eseja za 2,5 ECTS-a, svoja 3 izbora i imena dvaju studenata pošaljite na demonstratorov mail domagoj.ecimovic@studenti.fpzg.hr . Svakako naznačite ako uz prezentaciju želite pisati i esej za 2,5 ECTS-a. Ako oba studenta koji rade prezentaciju žele pisati i esej za 2,5 ECTS-a, u eseju obrađuju problematiku svog dijela prezentacije. U nastavnim materijalima možete pronaći knjigu International relations čija poglavlja odgovaraju našim susretima. Također, za sljedeći susret možete pronaći 1. poglavlje iz knjige Svjetski poredak. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti demonstratoru na mail. Pozdrav svima P.
07.07.2020
Ispitna pitanja
Poštovane kolegice i kolege, u nastavku se nalaze ispitna pitanja. Imate 45 minuta da njih odgovorite, a potom ih u word dokumentu pošaljete u za to predviđenu mapu pod predaja studentskih radova - '3 ispitni rok'.  U dokumentu obavezno napisati svoje ime i prezime, smjer studija i datum pisanja ispita.  Ispiti primljeni nakon 16:15 neće se prihvatiti.  Sretno. Ispitna pitanja: 1.Objasnite razliku između savezništva i kolektivne sigurnosti 2. Objasnite razliku između univerzalizma i ravnoteže snaga 3. Zašto je propala ravnoteža snaga neposredno pred izbijanje Prvog svjetskog rata? 4. Navedite barem tri razloga zbog kojih je propala Liga naroda 5. Zašto nikada nije došlo do ostvarenja ideje i koncepta o „četiri policajca“ 6. Što je bio Containment i je li uspio? 7. Objasnite ukratko Berlinsku krizu 8. Što je Detant 9. Objasnite ukratko Kissingerovu „trokut diplomaciju“ 10. Ukratko opišite glavne odrednice Gorbačovljeve vanjske politike
06.07.2020
Ispit - Informacija
Poštovane kolegice i kolege, sutra ću u 15:30 na intranetu objaviti ispitna pitanja pod nastavne materijale. Imati ćete 45 minuta za odgovoriti na 10 pitanja, a potom svoj rad poslati za na to predviđenu datoteku.  Ukoliko ima nekakvih nejasnoća, možete kontaktirati kolegu Galinovića. Srdačno, P.
01.07.2020
Obavijest o ispitu u srpnju
Poštovane kolegice i kolege, nadam se da ste dobro. Jučer sam se čuo s kolegom Galinovićem što se tiče organizacije ispita koji bi se trebao održati sljedeći tjedan. Kolega me obavijestio o slučaju COVID19 na našem fakultetu te radi vaše odnosno naše sigurnosti, odlučio sam da će se ispit održat online prema unaprijed poznatom datumu u isto vrijeme kada bi se održavao i da je na fakultetu.  Sve detaljne informacije ćete dobiti najkasnije dan prije samog ispita.  Ako niste prijavili ispit, još stignete to učiniti na studomatu. Lijep pozdrav, P. 
17.02.2020
Eseji za 2,5 ECTS-a
Poštovane kolegice i kolege, u nastavku se nalaze ocjene iz predanih eseja. Upis ocjena u index i na obrazac za esej će se vršiti na drugom roku. Dođite odmah na početku kako bismo to mogli obaviti prije nego što počnem ispitivati vaše kolege.  Lijep pozdrav, Ocjene iz eseja za 2,5 ECTS-a: Karlo Kučan – 4 Tonka Goričan – 4 Frano Šušnjara – 4 Mihaela Jacmenović – 4 Ivan Mihačić – 4 Domagoj Ecimovic – 4 Ante Eterović – 5 Jasmina Tokalić – 5 Vedrana Maržić – 4 Antonela Certa – 5 Despina Vounasis – 5 Marta Kosanović – 4  
18.01.2020
Obavijest - Ispiti i eseji
Poštovane kolegice i kolege,  nekoliko napomena pri završetku semestra. Eseji za 2,5 ECTS-a se moraju predati do kraja semestra odnosno predavanja što je sljedeći tjedan. Svoje eseje možete predati na intranetu pod mapu "Eseji/prezentacije za 2,5 ECTS". Radovi primljeni nakon 24.1.2020. neće biti prihvaćeni. Budući da smo izgubili nekoliko susreta nastave zbog blagdana i gostujućih predavanja, nećemo držati predrok iz kolegija, već će se ispiti normalno održavati na službenim terminima rokova. Ispit će biti usmeni u popodnevnim satima. Sve ćete informacije dobiti na vrijeme.  Lijep pozdrav
11.11.2019
Nastava - Utorak 12.11.
Poštovane kolegice i kolege, nastava iz kolegija će se sutra održati prema rasporedu - predavanje i dvije seminarske grupe. Molim sve studente koji imaju prezentaciju za sutra da se pripreme. Znate što smo do sada obrađivali i koje teme su na redu te sukladno tome znate kada tko treba izgledati. Kolega Galinović prima vaše mailove s upitima o datumima izlaganja, ali kako smo imali neke promjene u održavanju nastave (nismo imali jedan susret, zatim smo bili na predavanju u Westinu itd.) uspjeli smo njegov cijeli raspored poremtiti. Stoga, sa mnom ćete se dogovoriti na nastavi kada će tko održavati prezetnaciju. Sutra tijekom predavanja možete pitati kada ćete okvirno imati prezentaciju, ovisno o mojim predavanjima i koliko brzo ćemo ići s obradom materije. Lijep pozdrav, P. 
25.10.2019
Popis studenata za esej za 2,5 ECTS - Finalno
Poštovane kolegice i kolege, u nastavku se nalazi popis studenata prijavljenih za izradu eseja za 2,5 ECTS-a. Nakon određenog datuma - prijave se neće razmatrati. Ukoliko mi je nečiji mail promaknuo, molim vas da me kontaktirate mailom. Lorena Zvonimira Kolak Despina Vounasis Tonka Goričan  Jasmina Tokalić Laura Crnić  Antonela Certa Ante Eterović  Domagoj Ećimović Mihaela Jacmenović Vedrana Maržić Marta Kosanović Ivan Mihačić Romić  Krkec / Krklec (molim vas da mi studenti potvrde pišu li oboje ili samo jedna osoba, hvala.) Karlo Kučan Elena Majstorović  
25.10.2019
Popis prezentacija - Finalno
Poštovane kolegice i kolege, nakon što sam zaprimio sve vaše prijave, u nastavku se nalazi popis studenata te tema prezentacija za koje ste se prijavili. Od ovog trenutka prijave za prezentacije su gotove te ne postoji mogućnost naknadne prijave. Ukoliko mi je promaknula neka prijava, molim vas da mi pošaljete mail.  Nadalje, u prethodnoj objavi je stavljen rok prijave prezentacija te vas ovim putem molim da prestanete slati mailove s prijavama. Rokovi i pravila su tu da bi se poštivala te kako bi se moglo organizirano voditi nastavu.    Popis prijavljenih tema i studenata:  Lorena Zvonimira Kolak - Stesseman i povratak pobijeđenih (poglavlje 11) Rea Andrijašević i Jasmina Tokalić - 17. i 18. poglavlje (Početak hladnog rata) Draga Topić i Kristina Tikvić-  23 i 24 poglavlje Laura Crnić i Antonela Certa - 15. i 16 poglavlje Ante Eterović i Domagoj Ećimović - 13. i 14. poglavlje Juliana Blažević i Darina Benussi - 11. i 12. poglavlje Mia Buljan i Ana Rukavina - 9. i 10. poglavlje Leo Ježek i Maja Kovačić - 6. i 7. poglavlje Janja Tomić - 19.poglavlje Anamarija Šebalj i Janja Šestak - 30 i 31 poglavlje Anja Kadoić i Lina Matjacic - 9 i 10 poglavlje Iva Habek i Marina Kostrić - 28 i 29 poglavlje Antonio Šango - 12 poglavlje  Frano Šušnjara - 22 poglavlje  Mihaela Jacmenović i Karlo Kučan - 19 i 20 poglavlje  Despina Vounasis i Tonka Goričan - 21 i 22 poglavlje  Ivan Mihačić - 25 poglavlje Mirta Čenić i Sara Alduk - 30 i 31 poglavlje Edita Krušlin - 3 i 4 poglavlje Vedrana Maržić i Nikola Rotim - 15 i 16 poglavlje  Nikola Golubović Reiser i Bruno De Zan - 3 i 4 poglavlje Paula Anić i Davorka Ćuk - 23 i 24 poglavlje Patrik Posavec - 29. poglavlje Josipa Farkaš i Ivana Turković - 21 i 22 poglavlje Iva Barlek - 20 poglavlje Lucija Fabac i Andrej Grgin - 17 i 18 poglavlje Marijana Barišić - 26 poglavlje Tina Lukez i Laura Grdić - 13 i 14 poglavlje Elena Majstorović - 27 poglavlje Jelena Sertić i Robert Radić - 30 i 31 poglavlje Veronika Franjić - 7 poglavlje Tara Šitum i Lukrecija Bednjički - 25 i 26 poglavlje Vladana Marjanović - 27 poglavlje Ivona Mihanović - 11 poglavlje Nikola Anić - 20 poglavlje Jurlina Ljubca i Korina Hrabrić - 28 i 29 poglavlje Romić i Krklec - 5 i 6 poglavlje Katja Knežević - 19 poglavlje Domagoj Bunčić - 5 poglavlje Ilma Tutmić - 8 poglavlje Lucian Vetma - 21 poglavlje  Lara Lender i Ante Milković - 1 i 2 poglavlje
13.10.2019
Odgoda nastave
Poštovane kolegice i kolege, zbog službenih obveza - neću moći održati nastavu u utorak 15.10.2019. Nadoknada nastave će biti tjedan iza, te će dolazak na predavanja i seminar biti obavezan za sve kako bismo mogli nadoknaditi nastavu te skupa još jednom proći sve detalje načina izvedbe nastave te ispunjavanja seminarskih obveza. Stavili smo ažurirani popis prijavljenih prezentacija i ovim putem vas molim da pažljivo čitate obavijesti koje stavljamo na intranet. Lijep pozdrav Petar Popović
06.10.2019
Popis prijavljenih prezentacija + Upute (važno)
Poštovane kolegice i kolege, u nastavku se nalazi popis studenata koji su do sada poslali prijave za prezentaciju. Ukoliko ste poslali prijavu, a ne nalazite se na popisu - to znači da je tema prezentacije za koju ste se prijavili u tom trenutku bila već zauzeta. Ako imate želju, pronađite drugu te pošaljite prijavu.  Kolegice i kolege koje nisu u istoj seminarskoj grupi - NE MOGU zajedno održavati prezentaciju, osim u iznimnim situacijama sa opravdanim razlogom.  Kada prijavljujete teme, ne morate slati naziv teme, nego samo broj poglavlja budući da mi ne možemo u svakome trenutku imati knjigu uza sebe.  Nema potrebe dodatno naglašavati u kojoj ćete grupi održavati prezentaciju, već vam je to jasno temeljem obavijesti u kojoj smo stavili od kojeg do kojeg prezimena je prva i druga seminarska grupa.  Lorena Zvonimira Kolak - Stesseman i povratak pobijeđenih (poglavlje 11) Rea Andrijašević i Jasmina Tokalić - 17. i 18. poglavlje (Početak hladnog rata) Draga Topić i Kristina Tikvić-  23 i 24 poglavlje Laura Crnić i Antonela Certa - 15. i 16 poglavlje Ante Eterović i Domagoj Ećimović - 13. i 14. poglavlje Juliana Blažević i Darina Benussi - 11. i 12. poglavlje Mia Buljan i Ana Rukavina - 9. i 10. poglavlje Leo Ježek i Maja Kovačić - 6. i 7. poglavlje Janja Tomić - 19.poglavlje Anamarija Šebalj i Janja Šestak - 30 i 31 poglavlje Anja Kadoić i Lina Matjacic - 9 i 10 poglavlje Iva Habek i Marina Kostrić - 28 i 29 poglavlje Antonio Šango - 12 poglavlje  Frano Šušnjara - 22 poglavlje  Mihaela Jacmenović i Karlo Kučan - 19 i 20 poglavlje  Despina Vounasis i Tonka Goričan - 21 i 22 poglavlje  Ivan Mihačić - 25 poglavlje Mirta Čenić i Sara Alduk - 30 i 31 poglavlje Edita Krušlin - 3 i 4 poglavlje Vedrana Maržić i Nikola Rotim - 15 i 16 poglavlje  Nikola Golubović Reiser i Bruno De Zan - 3 i 4 poglavlje Paula Anić i Davorka Ćuk - 23 i 24 poglavlje Patrik Posavec - 29. poglavlje Josipa Farkaš i Ivana Turković - 21 i 22 poglavlje Iva Barlek - 20 poglavlje Lucija Fabac i Andrej Grgin - 17 i 18 poglavlje Marijana Barišić - 26 poglavlje Tina Lukez i Laura Grdić - 13 i 14 poglavlje Elena Majstorović - 27 poglavlje Jelena Sertić i Robert Radić - 30 i 31 poglavlje Veronika Franjić - 7 poglavlje Tara Šitum i Lukrecija Bednjički - 25 i 26 poglavlje Vladana Marjanović - 27 poglavlje Ivona Mihanović - 11 poglavlje
05.10.2019
Obavijest - Nastava, Eseji, Prijave, Ispiti
Poštovane kolegice i kolege, u nastavku obavijesti slijedi nekoliko informacija o izvođenju nastave u ovoj akademskoj godini.  Prvo, imati ćemo dvije seminarske grupe. U prvoj seminarskoj grupi su studenti od prezimena Alduk do Kadoić, a druga grupa od prezimena Kalafatić do Vounasis.  Vrijedi pravilo zamjene grupa jedan za jedan, osim u iznimnim situacijama. Pod nastavne materijale je stavljena knjiga Henry Kissinger- Diplomacy na engleskom jeziku, a sljedeći tjedan će biti  i na hrvatskom jeziku. Sada iskoristite vidjeti imena poglavlja tako da se možete prijaviti za izradu prezentacije. Prijave prezentacija se vrše zaključno do 19.10.2019 . Nakon toga prijave se više ne primaju. Imajte na umu da vam prezentacija i aktivnost na nastavi nose 25% ocjene. Prijave šaljete na mail kolege Galinovića - dino.galinovic@gmail.com . Molim vas da mu ne šaljete mailove na poslovnu adresu, budući da su određeni ljudi došli do njegove adrese te mu šalju poruke na mail veleposlanstva. Koristite isključivo gmail račun te se kolegi možete obratiti na fakultetu kada ga vidjeti, rado će vam pomoći kao i svim prijašnjim generacijama u posljednje četiri godine.  Osobe koje žele na kolegiju pisati esej za 2,5 ECTS-a također se prijavljuju kod kolege Galinovića do 25.10.2019. Student uz održanu prezentaciju u tom slučaju mora i napisati podnesak od minimalno 1500 riječi i predati ga do kraja zadnjeg tjedna u zimskom semestru na intranetu pod za to predviđenu datoteku. Prijave pristigle nakon 20.10. neće se uvažavati. TEME ESEJA su poglavlja u knjizi, naravno vi to morate istražiti opširnije te naći dodatnu literaturu i razviti argumentaciju. Knjiga 'Diplomacija' je samo početna točka odnosno tu je da vas usmjeri na temu. Vi sami morate pronaći dodatne izvore.    Kolegij se polaže putem usmenog ispita gdje ćete imati pet pitanja. Omogućiti ćemo i predrok studentima prije ispitnih rokova kako bi se riješili prije ispita i posvetili se drugim kolegijima.  Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte.  Lijep pozdrav Petar Popović i Dino Galinović
02.06.2016
Ocjene kolokvija, USMP + informacija o usmenom ispitu
Ocjene obveznog pisanog kolokvija na predmetu Uvod u studij međunarodne politike   Na obvezni pisani kolokvij iz predmeta Uvod u studij međunarodne politike, koji je pisan 24. svibnja 2016., izašlo je 50 studenata i studentica. Postignute se sljedeće ocjene:   Odličan (5) dobili su (ukupno 9 studenata): Tereza Buconić, Dino Galinović, Lejla Hegić, Emanuel Hrvatin, Pavlo Isaykov, Ivana Osmokrović, Maša Petranović, Tin Puljić, Dan Stričević. Vrlo dobar (4) dobili su (16): Lucija Antekolović, Fran Barbarić, Amra Čaušević, Antonija Čepo, Ana Čobanov, Lovro Horvat, Katarina Ignac, Katarina Jukić, Ivan Jurič, Tena Klarić Tomislav Milopić, Pavao Prlender, Tomislav Rodin, Josipa Sušić, Goran Vidmar i Martina Zvonar. Dobar (3) dobili su (14): Ivan Arlović, Ana Djak, Tea Dogan, Marina Karaula, Karla Kravaršćan, Vilim Mance, Dominik Petak, Klara Pinjuh, Lana Posavec, Sara Prenga, Andrija Urban, Tena Vranek, Daniela Vukelić i Ana Zgrebec. Dovoljan (2) dobili su (5): Sanja Bunčić, Luka Hranjec, Martina Matijević, Matej Smetiško i Valentina Tončić. Nedovoljan (1) dobili su (6): Paula Čuturić, Sandra Kokir, Emanuela Marin, Helena Pavlović, Petra Stojanović i Valentina Špiljak. Nisu izašli na kolokvij (5): Bruna Marinović, Petra Milanović, Mario Orlić, Matija Pavković i Josip Sakoman.   Usmeni ispiti u prvom terminu ljetnog roka održat će se u utorak, 14. lipnja 2016 ., s početkom u 9 sati, u kabinetu 16 (treći kat). U petak, 10. lipnja do 13 sati bit će na vratima kabineta nalijepljen list papira kako biste se mogli upisati za jedan od dva termina ispitivanja: ili prijepodnevni (9 do 12.30) ili popodnevni (od 14 do 17.30). Molim da se držite termina za koji ste se upisali. Unutar odabranog termina ne morate pristupiti ispitu striktno po redu kojim ste se upisali, nego kako želite, u grupama po četiri. Molim da se na popis upišete do kraja radnog dana u ponedjeljak, 13. lipnja . Naravno, za ispit se morate registrirati i elektronički. Na ispit je obavezno donijeti indeks.   Srdačan pozdrav, Prof. dr. sc. Dejan Jović  
17.05.2016
Obavijest o kolokviju i upisu ocjena za 2.5 ECTS-a
Poštovane studentice i poštovani studenti,    Kao što znate iz silabusa, obavezni pisani kolokvij na predmetu Uvod u studij međunarodne politike pisat će se u utorak, 24. svibnja 2016., s početkom u 10 sati. Molim Vas da svi dođete, jer je izlazak na taj kolokvij uvjet za izlazak na ispit.    Molim da svi studenti donesu indeks sa sobom. Oni koji su dobili dodatnih 2.5 ECTS-a tom će prilikom dobiti i ocjenu, koja će im odmah biti upisana u indeks.    Kolokvij će završiti u 12.15, ako planirate druge obaveze tog dana.   Srdačan pozdrav,   Prof. dr. sc. Dejan Jović Doc. dr. sc. Petar Popović