Jezik | Language: HRV ENG
Uvod u studij međunarodne politike
Šifra: 103572
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dejan Jović
Izvođači: Dejan Jović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Uvod u studij međunarodne politike je predmet na prvoj i drugoj godini studija, te predstavlja prvu mogućnost da se student upozna s osnovnim pojmovima, teorijama i znanjima potrebnim za razumijevanje međunarodnih odnosa. Predmet se sastoji od tri cjeline. U prvoj se student upoznaje s glavnim teorijama međunarodnih odnosa (realizmom, liberalizmom, konstruktivizmom, marksističkim i teokratskim teorijama). U drugom dijelu se bavimo međunarodnim organizacijama (UN, EU i NATO). U trećem dijelu predmeta fokus je na temama iz međunarodne politike, kao što su suverenost i sigurnost, međunarodno pravo i tranzicijska pravda, identitet, pitanje stvaranja rata i mira i sl. Predmet se izvodi kroz predavanja i seminare. Student bi na kraju nastave trebao biti osposobljen za daljnje studiranje pojedinih aspekata međunarodne politike, koji su ponuđeni na drugim predmetima na višim godinama studija.
Literatura:
  1. Uvod u realističke teorije međunarodnih odnosa
  2. Uvod u liberalne teorije međunarodnih odnosa
  3. Uvod u konstruktivističke teorije međunarodnih odnosa
  4. Uvod u marksističke teorije međunarodnih odnosa
1. semestar
Izborni pol 1-1 - Redovni studij - Preddiplomski studij politologije
Izborni pol 1-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski studij politologije

2. semestar Ne predaje se
Izborni NOV 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski studij novinarstva
Izborni NOV 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski studij novinarstva
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski studij politologije
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski studij politologije

3. semestar
Temeljni opći NOV 2-1 - Redovni studij - Preddiplomski studij novinarstva
Temeljni opći NOV 2-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski studij novinarstva
Izborni pol 2-1 - Redovni studij - Preddiplomski studij politologije
Izborni pol 2-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski studij politologije

4. semestar Ne predaje se
Izborni NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski studij novinarstva
Izborni NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski studij novinarstva
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski studij politologije
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski studij politologije
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 5. 12. 2018. u 10:37
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Budući da se bliži vrijeme predaje eseja (neke sam već primio), koje očekujem u ponedjeljak 10. 12., molim vas da ih - ako je moguće - šaljete u pdf formatu. E-mail je (da podsjetim): medjunarodna.politika@gmail.com

 

Srdačan pozdrav

Dejan Jović

Objavljeno: 28. 11. 2018. u 20:55
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Obavještavam vas da se u ponedjeljak, 3. prosinca u 10 sati u Seminaru I održava predavanje profesorice Erike Harris sa Sveučilišta u Liverpoolu, o europskim nacionalizmima. Tema je zanimljiva i relevantna i za naš kolegij. Stoga sam odlučio onim studentima koji dođu na ovo predavanje (koje nije obavezno) priznati taj dolazak kao zamjenu za neki izostanak sa seminara. To znači da na ovaj način oni koji su izostali već sada 5 puta, ili bi se mogli naći u toj situaciji do kraja semestra, imaju priliku nadoknaditi prekobrojni izostanak. 

U svakom slučaju, pozivam vas da dođete i poslušate ovo predavanje. Bez obzira došli u ponedjeljak ili ne, vidimo se, kao i (skoro) uvijek - u utorak popodne, u uobičajenom terminu predavanja. 

Srdačan pozdrav,

Dejan Jović 

Objavljeno: 12. 11. 2018. u 08:29
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Umjesto u utorak (13. 11.), ovog tjedna nastava iz predmeta Uvod u studij međunarodne politike održat će se u četvrtak, 15. studenog 2018 od 8.30 do 11.45. Predavanje je u dvorani B u 8.30, a seminar u Seminaru I odmah nakon predavanja. 

Srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Dejan Jović

Objavljeno: 28. 9. 2018. u 09:51
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Nastava na predmetu Uvod u studij međunarodne politike počinje u utorak, 2. listopada 2018. u 17.15 i održavat će se u dvorani B, prizemlje zgrade u Lepušićevoj 6. 

U datoteci "nastavni materijali" nalazi se novi silabus za ovaj predmet. Molim da ga isprintate, pažljivo pročitate i donesete na prvi susret u utorak, da biste mogli jednostavnije pratiti uvodno izlaganje. 

Srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Dejan Jović

 

 

 

Objavljeno: 6. 6. 2017. u 07:23
Dejan Jović

Ocjene obveznog pisanog kolokvija na predmetu Uvod u studij međunarodne politike

 

Na obvezni pisani kolokvij iz predmeta Uvod u studij međunarodne politike, koji je pisan 30. svibnja 2017., izašlo je 79 studenata i studentica. Postignute se sljedeće ocjene:

 

Izvrstan (5) dobili su (ukupno 14 studenata):

Ivan Miković, Mislav Babić, Nina Putinja, Patrik Livaja, Karlo Huzjak, Luka Gudek, Amalija Curman, Jakov Kiš, Filip Vučemilović Šimunović, Nensi Marinović, Zvonimir Magdić, Josip Polančec, Lora Begović i Ivan Stojanović.

 

Vrlo dobar (4) dobili su (30):

Sara Razum, Iva Župčić, Ana Štajduhar, Rebeka Kardoš, Matea Šerić, Maja Jeftić, Dario Gašparić, Bruna Marinović, Ivan Patrick Lambert, Rafaela Gandić, Nikola Katić, Lucija Starčević, Martina Špoljarić, Filip Koprčina, Jakov Marijanović, Franka Kos, Mihael Gelo, Filip Petković, Lucija Radočaj, Monika Filipović, Antonia Fališevac, Ivona Bešić, Dora Meštrović, Ivan Grbavac, Antea Pamuković, Šime Kero, Ena Francuz, Ivka Marić, Armin Hodžić i Veronika Blažic.

 

Dobar (3) dobili su (19):

Dorotea Kravaršćan, Ana Štritar, Marija Šulentić, Iris Huzjak, Lucija Lacković, Katarina Jelušić, Lana Paša, Lara Živčić, Domagoj Pisarić, Lana Kunej, Ivana Mavračić, Nikola Paulić, Lucija Bašić, Bruno Viduka, Blaženka Vresk, Ursula Klisović, Katarina Grgurić, Lara Samošćanec i Martina Pavić.

 

Dovoljan (2) dobili su (11):

Katarina Palinić, Jakov Ugarković, Lorena Haboić, Nika Drkula, Ivana Gašparić, Sara Kranjčec, Helena Ilijaš, Kristina Vrbek, Ana Dujmović, Dora Tušek i Saša Posavec.

 

Nedovoljan (1) dobili su (5):

Karla Gaši, Katarina Mlinarić, David Šajatović, Mia Bura i Mateja Merkaš.

 

 

Usmeni ispiti u prvom terminu ljetnog roka održat će se u utorak, 13. i (ovisno o broju prijavljenih studenata) u srijedu 14. lipnja 2017., s početkom u 9 sati, u kabinetu 16 (treći kat). U četvrtak, 8. lipnja ujutro (oko 10 sati) bit će na vratima kabineta nalijepljen list papira kako biste se mogli upisati za termin polaganja ispita. Molim da se držite termina za koji ste se upisali. Ispitu se pristupa u grupama po četiri studenta/studentice. Molim da se na popis upišete do 14 sati u ponedjeljak, 12. lipnja. Naravno, za ispit se morate registrirati i elektronički. Na ispit je obavezno donijeti indeks.

 

Srdačan pozdrav,

 

 

Prof. dr. sc. Dejan Jović

Objavljeno: 23. 5. 2017. u 15:18
Dejan Jović

Poštovane kolegice i poštovani kolege,

Neki od vas su danas pitali kako da se izbjegne preklapanje kolokvija između mog predmeta i predmeta kolege Berta Šalaja koji se pišu istog dana, 30. svibnja. Razgovarao sam s kolegom Šalajem o tome, pa imamo neko rješenje, ali molim da mi se mailom jave svi koji bi htjeli tog dana izaći na oba kolokvija, pa ću im reći kakav je dogovor. (Koliko shvaćam, kolokvij kod prof. Šalaja nije obavezan, ali ipak ćemo se probati prilagoditi ako ima studenata kojima je važno da izađu na oba kolokvija). 

Za sve ostale, dogovor ostaje kako piše u silabusu: kolokvij se piše u učionici Seminar 3, od 10.00 do 12.00 sljedećeg utorka, 30. svibnja 2017.

Srdačan pozdrav,


Dejan Jović

Objavljeno: 22. 2. 2017. u 12:27
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Drago mi je da ste odabrali predmet Uvod u studij međunarodne politike, na kojem držim i predavanja i seminare, i ocjenjujem kao jedini nastavnik. Nadam se da će vam ovaj predmet biti zanimljiv i koristan.

Naš prvi susret bit će u utorak, 28. veljače, s početkom u 8.30 u Seminaru III (treći kat, Lepušićeva 6). U pripremi tog susreta, među nastavnim materijalima ovdje na intranetu sam vam ostavio silabus (nastavni plan i program) za ovaj predmet. Molim da ga pažljivo pročitate, jer su u njemu sve potrebne informacija koje bi vas trebale voditi kroz semestar. Također, molim da ga isprintate i donesete sa sobom u utorak, da biste lakše pratili uvodni seminar. 

Srdačan pozdrav,

Dejan Jović

 

Objavljeno: 2. 6. 2016. u 06:08
Dejan Jović

Ocjene obveznog pisanog kolokvija na predmetu Uvod u studij međunarodne politike

 

Na obvezni pisani kolokvij iz predmeta Uvod u studij međunarodne politike, koji je pisan 24. svibnja 2016., izašlo je 50 studenata i studentica.

Postignute se sljedeće ocjene:

 

Odličan (5) dobili su (ukupno 9 studenata):

Tereza Buconić, Dino Galinović, Lejla Hegić, Emanuel Hrvatin, Pavlo Isaykov, Ivana Osmokrović, Maša Petranović, Tin Puljić, Dan Stričević.

Vrlo dobar (4) dobili su (16):

Lucija Antekolović, Fran Barbarić, Amra Čaušević, Antonija Čepo, Ana Čobanov, Lovro Horvat, Katarina Ignac, Katarina Jukić, Ivan Jurič, Tena Klarić Tomislav Milopić, Pavao Prlender, Tomislav Rodin, Josipa Sušić, Goran Vidmar i Martina Zvonar.

Dobar (3) dobili su (14):

Ivan Arlović, Ana Djak, Tea Dogan, Marina Karaula, Karla Kravaršćan, Vilim Mance, Dominik Petak, Klara Pinjuh, Lana Posavec, Sara Prenga, Andrija Urban, Tena Vranek, Daniela Vukelić i Ana Zgrebec.

Dovoljan (2) dobili su (5):

Sanja Bunčić, Luka Hranjec, Martina Matijević, Matej Smetiško i Valentina Tončić.

Nedovoljan (1) dobili su (6):

Paula Čuturić, Sandra Kokir, Emanuela Marin, Helena Pavlović, Petra Stojanović i Valentina Špiljak.

Nisu izašli na kolokvij (5):

Bruna Marinović, Petra Milanović, Mario Orlić, Matija Pavković i Josip Sakoman.

 

Usmeni ispiti u prvom terminu ljetnog roka održat će se u utorak, 14. lipnja 2016., s početkom u 9 sati, u kabinetu 16 (treći kat). U petak, 10. lipnja do 13 sati bit će na vratima kabineta nalijepljen list papira kako biste se mogli upisati za jedan od dva termina ispitivanja: ili prijepodnevni (9 do 12.30) ili popodnevni (od 14 do 17.30). Molim da se držite termina za koji ste se upisali. Unutar odabranog termina ne morate pristupiti ispitu striktno po redu kojim ste se upisali, nego kako želite, u grupama po četiri. Molim da se na popis upišete do kraja radnog dana u ponedjeljak, 13. lipnja. Naravno, za ispit se morate registrirati i elektronički. Na ispit je obavezno donijeti indeks.

 

Srdačan pozdrav,

Prof. dr. sc. Dejan Jović

 

Objavljeno: 17. 5. 2016. u 12:02
Dejan Jović

Poštovane studentice i poštovani studenti, 

 

Kao što znate iz silabusa, obavezni pisani kolokvij na predmetu Uvod u studij međunarodne politike pisat će se u utorak, 24. svibnja 2016., s početkom u 10 sati. Molim Vas da svi dođete, jer je izlazak na taj kolokvij uvjet za izlazak na ispit. 

 

Molim da svi studenti donesu indeks sa sobom. Oni koji su dobili dodatnih 2.5 ECTS-a tom će prilikom dobiti i ocjenu, koja će im odmah biti upisana u indeks. 

 

Kolokvij će završiti u 12.15, ako planirate druge obaveze tog dana.

 

Srdačan pozdrav,

 

Prof. dr. sc. Dejan Jović

Doc. dr. sc. Petar Popović