Jezik | Language: HRV ENG
Umijeće intervjua
Šifra: 187302
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Marina Mučalo
Izvođači: Nensi Blažević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Intervju je jedna od najčešće korištenih tehnika modernog novinarstva. Cilj kolegija jest upoznavanje s osnovama intervjuiranja u svim medijima te stjecanje znanja i vještine potrebnih za njegovu izradu. Studenti će se upoznati s temeljnom strukturom novinarskog intervjua, osnovnim tehnikama te elementima izvedbe. Također, upoznat će se i s razlikama u intervjuiranju s obzirom na vrstu medija, medijski prostor (vrijeme) i način rada (snimanje ili rad uživo). Kolegij će naglasiti važnost kulture dijaloga u javnoj komunikaciji, od pripreme do izvedbe.
Literatura:
  1. Breakwell, Glynis; VJEŠTINE VOĐENJA INTERVJUA; SLAP (2007)
  2. Hilliard, Robert; WRITING FOR TELEVISION, RADIO AND NEW MEDIA; WADSWORTH CENGAGE LEARNING (2011), str. 263-298
  3. Malović, Stjepan; OSNOVE NOVINARSTVA; Golden marketing - Tehnička knjiga (2005), str. 217-234
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 27. 6. 2020. u 11:52
Marina Mučalo

Kolege,

ako planirate doći na upis ocjena u indekse u ponedjeljak, 29.6.2020.,

molim vas, dođite u 10:15 i NEMOJTE ULAZITI U ZGRADU FAKULTETA:

Ocjene ću upisivati u dvorištu, vidjet ćete me.....

Pozdrav,

prof.dr.sc. Marina Mučalo

Objavljeno: 20. 5. 2020. u 18:14
Nensi Blažević

Dragi svi,

 

datum Kolokvija 2 je 27.05. Za kolokvij morate imati gotovu VJEŽBU 2 (novinski, web, skype, zoom...intervju).

Podsjećam da je rok za predaju bio 22.05. do kraja dana, ali pomaknut ću ga za još dva dana, dakle do 24.05. 

Taj intervju je predložak za pitanja koja ću vam postaviti. Postavit ću ih na Intranet, ali ću vam ih poslati i mailom. Imate 2 dana za odgovoriti na njih, dakle do petka, 29.05. do kraja dana. Pitanja su ista za sve, ali svatko odgovara na njih na temelju svojeg intervjua. Zato je važno da izradite tu vježbu. Odgovore pišete u wordu i šaljete ih na nensi.blazevic@fpzg.hr.

 

Pozdrav,

Nensi

 

 

Objavljeno: 8. 4. 2020. u 10:38
Nensi Blažević

KOLOKVIJ 1 08.04.2020.

Dragi svi,

vaš zadatak je napisati osvrt na prema grupi zadanu emisiju Tema dana, emitiranu na određeni datum. Podijeljeni ste u 4 grupe, A, B, C i D. Svatko svoj osvrt piše samostalno.

Riječ je o emisiji Informativnoga medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije koja se emitira od ponedjeljka do nedjelje nakon središnjega Dnevnika. Emisija svakoga dana u desetak minuta analitički obrađuje najvažnije dnevne događaje. S mjerodavnim gostom/gostima gledateljima se detaljno približava događaj koji je obilježio dan, bez obzira na to je li riječ o temi iz politike, gospodarstva, kulture, sporta ili glazbe. Običaj je da se u Dnevniku nakon što se objavi u obliku vijesti, izvještaja ili nekog drugog oblika novinarskog izražavanja najavi da će se određeni događaj (jedan od nekoliko onih koji su obilježili dan) šire obraditi u Temi dana.

Emisije gledate na platformi HRTi. Besplatna je, morate se samo registrirati i pronaći emisiju po datumu koji je zadan za vašu grupu. Kad ste se registrirali, u tražilicu upišete Tema dana i datum.

Držite se dužine do tri kartice te intervju, kao što sam vas već uputila, analizirajte prema gradivu dostupnom na INTRANETU. Rok za slanje osvrta je 15. travnja do kraja dana.

E-mail: nensi.blazevic@fpzg.hr ili INTRANET

GRUPA A od BARTOLOVIĆ do HAĐUR datum: 01.04. gost: IVAN MALENICA, ministar uprave

GRUPA B od HONOVIĆ do KOVAČIĆEK datum: 30.03. gost: MARIO BANOŽIĆ, ministar državne imovine

GRUPA C od KRIŽANAC do PERANIĆ datum: 25.03. gost: VILI BEROŠ, ministar zdravstva

GRUPA D od PERICA do ZUPIČIĆ datum: 16.03. gošća ALEMKA MARKOTIĆ, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb

Za sva dodatna pitanja sam tu.

Puno pozdrava i sretno!

Nensi

Objavljeno: 1. 4. 2020. u 18:32
Nensi Blažević

Dragi svi,

evo sažetka s našeg zoom susreta.

1. 08.04. je KOLOKVIJ 1, umjesto predviđenog načina polaganja podijelit ću vas u 4 grupe (po abecedi), svaka grupa će dobiti drukčiji intervju, na taj datum poslat ću vam linkove na intervjue na koje pišete OSVRT. Svatko piše svoj osvrt na temelju gradiva iz prezentacija ili sažetaka koji se nalaze među nastavnim materijalima. Obratite pozornost na strukturu intervjua, vrste pitanja, način ulaska u intervju - strategija prvog pitanja, srednji dio intervju, završetak, ponašanje intervjuista, ponašanje sugovornika, i u sadržajnom i u formalnom smislu. Za pisanje i slanje osvrta imate tjedan dana. Zadnji dan za slanje je 15. travnja do kraja dana.

2. VJEŽBA 1 ostaje u obliku u kojem je zadana, šaljite je i prije datuma u kojima su trebali doći gosti da si rasteretite kraj semestra (konzultirajte prezentacije i sažetke, i za tu vježbu su važni).

3. VJEŽBA 2 se spaja s VJEŽBOM 3 što znači da birate hoćete li raditi intervju za novine, web ili televiziju - zamjenski (Skype, Zoom, mobitel​). Izabirete jedan medij. Za novine ili web mi ne šaljete pripremu (obradit ćemo ih putem zoom nastave), potom ćete ih pisati ako se odlučite za neki od ta dva medija, a za Skype i slične intervjue šaljete pripremu. Napišete uvod za sugovornika, pitanja (broj procijenite po gostu i snazi teme), odjavu. Ako se koristite KINEMASTEROM ili sličnim alatima, možete napraviti i VLOG, a intervjue obogatiti kadrovima, naslovima, porukama... Zamjenski tv intervjui neka traju do 5 min, ako neka tema drži vodu, može i duže.

VAŽNO!!! Ako radite intervjue vezane za recentne teme, korona virus, potres... šaljite ih što prije jer kasnije više nisu aktualni. Znači ono što dobijete u ovom trenutku ima vrijednost, situacija se mijenja što mijenja i vrijednost intervjua.

O KOLOKVIJU 2 ćemo razgovarati kad za to dođe vrijeme.

Znači u prekoncipiranju kolegija i vaših obveza imamo 2 KOLOKVIJA I 2 VJEŽBE. Težinski udio ocjena ću također promijeniti.

SVE VJEŽBE I OSVRT (KOLOKVIJ 1) ŠALJETE NA MAIL nensi.blazevic@fpzg.hr, A MOŽETE I NA INTRANET.

Za sva pitanja sam tu!

Puno pozdrava, sretan Uskrs, vidimo se na predavanju iza blagdana😊

Nensi

p.s.još jednom pitam - ako netko zna nekog da nije na mailing listi, molim vas javite mi

Objavljeno: 25. 3. 2020. u 21:12
Nensi Blažević

Dragi svi,

nadam se da ste dobro, posebno oni koji su u Zagrebu:-)

S obzirom na okolnosti, uz komunikaciju putem INTRANETA, molim vas da na svojim računalima ili mobitelima instalirate Zoom (ako već niste) kako bismo s vremena na vrijeme nastavu provodili i na taj način. Vrlo ga je jednostavno instalirati, a u periodu od 40 minuta (koliko traje mogućnost besplatnog korištenja) ipak možemo iskomunicirati sve ono što je izazovno, nejasno ili nedorečeno. 

Predlažem da u iduću srijedu, 01.04. u 17h imamo ZOOM MEETING uoči prvog kolokvija. Naime, prekoncipirat ću kolokvij, prilagoditi ga situaciji i pojednostaviti. Sve ću vam objasniti, imat ćete dovoljno vremena.

Molim da se na nensi.blazevic@fpzg.hr jave svi koji nisu u mogućnosti priključiti se.

Puno pozdrava,

Nensi

 

 

 

Objavljeno: 14. 3. 2020. u 19:44
Nensi Blažević

Dragi svi,

evo nekoliko naputaka vezano uz VJEŽBU 3. Slobodno se počnite pripremati, sad imate više vremena.

-izabirete izradu intervjua između radija i televizije

-trajanje do 5 minuta

-TV FORMATI:Indeksom po svijetu (možete pogledati kako izgleda na webu TV STUDENT) i Spike (poslat ću vam link kad ga dobijem)

I za termine snimanja i za termine vježbanja u studiju TV STUDENTA (za sve koji nisu prošli vježbu pred kamerom, ali i one koji žele još jednom), dogovarate se 3 DANA RANIJE. Dani i termini u tjednu: SRIJEDA 15-20, PETAK 12-20. Zadnji termin je u 18h jer treba vremena da se pripremi sve potrebno za snimanje.

KONTAKTI: PETAR KLEŠČIĆ petarklescic@gmail.com; JANKO DEBELJAK jankodebeljak@hotmail.com

-RADIO FORMATI:svi postojeći na RADIO STUDENTU u koje možete uklopiti 5 minuta razgovora. Ako radite na radiju, iskoristite formate u kojima radite za intervju. Bit će vam dostupne i špice, područja, teme i sugovornici su beskonačni, od glazbe, sporta, iskustava, portreta...

Također se treba najaviti nekoliko dana ranije i istaknuti da biste s gostom razgovarali u studiju, ne putem telefona.

KONTAKT:NENO TALIJANČIĆ nenin.gugl@gmail.com

O karakteristikama i specifičnostima radio i tv intervjua govorit ćemo na predavanjima, nadam se ne online.

Kao što sam postavila word dokument za VJEŽBU 1, tako ću i za VJEŽBU 3. 

NAPOMENA:Svi koji još niste, pošaljite grupe za VJEŽBU 3, a i javite mi koga ste izvukli za VJEŽBU 1!

Za sva dodatna pitanja sam tu, OBAVEZNO pratite obavijesti putem INTRANETA.

Lijep pozdrav,

Nensi

Objavljeno: 13. 3. 2020. u 16:10
Nensi Blažević

Dragi svi,

klasične nastave kao što znate, prema sadašnjoj situaciji, nema u iduća dva tjedna.

Shodno tomu, prezentacije ili sažetke koji su sadržaj predstojećih predavanja postavit ću sutra među nastavne materijale/repozitorij.

Zasad datumi kolokvija ostaju kako stoji u izvedbenom planu. Ako 1.kolokvij bude održan 08.04. sadržavat će gradivo iz postavljenih prezentacija/sažetaka koji će biti pisani na način da možete ovladati tim gradivom. Također, pripremit ćete i dio iz knjige Uvod u novinarstvo - Mučalo, Marina: Intervju (u Uvod u novinarstvo: Ricchiardi, Sh, Malović, S.), Izvori, Biblioteka Press, 1996., str. 57-65.

Predlažem da svi ovo vrijeme iskoristite za izradu VJEŽBE 1, slobodno ih šaljite i ranije od datuma u tjednu u kojem je predviđeno da dođe gost. Pripremajte i VJEŽBE 2 I 3. Pronađte sugovornike, napravite istraživanje, pripremite pitanja za njih. Bit će vam lakša izvedba kad za to dođe vrijeme.

Tehničke detalje vezane za VJEŽBU 3, i za televiziju i za radio objavit ću naknadno.

Za sva dodatna pitanja sam tu, e-mail:nensi.blazevic@fpzg.hr.

Lijep pozdrav,

Nensi

Objavljeno: 12. 3. 2020. u 15:47
Nensi Blažević

Dragi svi,

među nastavnim materijalima (u repozitoriju) nalaze se Izvedbeni plan za kolegij Umijeće intervjua te PPT s predavanja 11.03.

Molim vas da svi (posebice oni koji nisu bili na uvodnom satu) temeljito pročitate izvedbeni plan kako biste bili upoznati s predavanjima, seminarskom nastavom te vašim obvezama na kolegiju.

Također, molim vas da pošaljete izvučena imena za seminarsku nastavu te grupe za televizijski ili radijski intervju.

Za sva pitanja kontaktirajte me na e-mail: nensi.blazevic@fpzg.hr

 

Srdačno,

Nensi Blažević

 

Objavljeno: 18. 6. 2020. u 20:33
Marina Mučalo
Upis ocjena u indekse

Kolege,

u ponedjeljak 29.6. 2020. , od 9:30 do 10:30 u dv. A, upisivat ću ocjene u papirnate indelse.

Ukoliko ne možete doći, pošljite indeks po nekomu.

Ukoliko ni to ne možete, imat ćete priliku upisati ocjenu u ponedjeljak, 6.7.2020. u 9:30 u dv. A.

Pozdrav,

prof.dr.sc. Marina Mučalo

Objavljeno: 4. 3. 2020. u 09:09
Nensi Blažević

Poštovane kolegice, kolege,

zbog bolesti nastavnice danas, 04. veljače otkazuje se nastava na kolegiju Umijeće intervjua.

O nadoknadi ćete biti pravovremeno obaviješteni.

 

Nensi Blažević