Jezik | Language: HRV ENG
Teorija ekonomske politike
Šifra: 55552
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Kristijan Kotarski
Izvođači: Kristijan Kotarski - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj nastave je upoznavanje studenata politologije i novinarstva s osnovnim kategorijalnim aparatom ekonomske znanosti. Osim standardnog izvodenja osnova mikro i makroekonomije studij zahvaca i odnos ekonomskih i politickih procesa, ukazujuci na znacaj ekonomske teorije za razumijevanje politickog odlucivanja. Posebna pozornost posvecuje se znacaju koji mikroekonomija ima za razumijevanje javnih politika. Kategorije poput efikasnosti i neefikasnosti tržišta, monopola, eksternalija, granicnih troškova, sastavni su dio analize javnih politika (public policy) u suvremenoj politickoj znanosti. Jednako tako, proucavanje makroekonomskih kategorija poput ekonomskog rasta, zaposlenosti, neto-izvoza i inflacije, neophodno je za razumijevanje procesa suvremene vladavine (government) i javnog upravljanja (governance). Ekonomska politika postala je kljucnom dimenzijom vladina djelovanja, a samim time i neizostavnim elementom politološkog studija. Studij se zasniva na prikazu osnovnih ekonomskih kategorija, bez podrobnog izlaganja razvoja teorija i metoda kroz povijest ekonomske misli. Osnovni je cilj studija upoznavanje studenata s temeljnim ekonomskim pojmovima, te nematematickom analizom mikro i makroekonomije. Predmet je u osnovi slican predmetima Pocela ekonomije ili Osnove ekonomije koji se izvode na ekonomskim fakultetima, no buduci da zahvaca i važno pitanje meduodnosa sfere ekonomije i sfere politike nosi naziv Teorija ekonomske politike. Takav naziv sugerira da je rijec o uvodnom politološkom predmetu koji je posebno važan za daljnji studij politicke ekonomije i javnih politika, dviju etabliranih poddisciplina politicke znanosti.
Literatura:
  1. Samuelson, P.A.; Nordhaus, W.D.; Ekonomija, 19. izd.; MATE d.o.o. Zagreb (2011)
  2. De Grauwe, Paul; The Limits of the Market: the Pendulum Between Government and Market; Oxford University Press (2017), str. 160
Preporučena literatura:
  1. Tanzi, Vito; Government Versus Markts: The Changing Economic Role of the State; Cambridge University Press (2011), str. 376
1. semestar
Temeljni opći NOV 1-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 1-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

3. semestar
Izborni pol 2-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
  • doc. dr. sc. Kristijan Kotarski :

    Ponedjeljak 9-10h (kabinet 16)

    Četvrtak 12-13h (kabinet 16)

    Lokacija:
Obavijesti
Objavljeno: 15. 2. 2020. u 22:11
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

U ponedjeljak u 9:30 održat će se upis ocjena s drugog zimskog roka i uvid u ispit. Također, u istom terminu za prolaz odgovaraju studenti koji su označeni plavom bojom, te su ostvarili 13 ili 14 bodova. 

 

Srdačan pozdrav, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

Objavljeno: 31. 1. 2020. u 12:23
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

Upis ocjena i eseja održat će se ovaj ponedjeljak u 15:30. Također, uvid u ispit moguće je ostvariti u navedenom terminu.

 

Srdačan pozdrav, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

Objavljeno: 24. 1. 2020. u 21:43
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

U repozitoriju se nalaze rezultati današnjeg kolokvija i konačna ocjena iz kolegija.

Upis ocjena održat će se u terminu upisa ocjena s prvog ispitnog roka. O tome ćete biti obaviješteni na dan prvog ispitnog roka ovim putem.

Uvid u ispit moguće je ostvariti idući petak nakon prvog ispitnog roka ili putem online konzultacija.

Molim studente koji su imali prezentaciju/esej da mi jave u koju svrhu je koriste (bodovi za ocjenu ili ECTS bodovi).

 

Srdačan pozdrav, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

 

Objavljeno: 19. 1. 2020. u 18:05
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

U nastavnim materijalima nalazi se excel tablica sa evidentiraim dolascima. Studenti označeni zelenom bojom stekli su dodatak postotak koji se pribraja postotku ostvarenom na kolokviju/ispitu. Studenti označeni plavom bojom trebaju još jedan dolazak da ostvare već spomenuti postotak.

 

Studenti označeni narančastom bojom trebaju još jedan ili dva dolaska i imaju ih prilike steći sutra ujutro i/ili u petak na seminarskoj nastavi. Trenutačno im je uskraćen potpis.

 

Studenti označeni crvenom bojom imaju uskraćen potpis jer nisu skupili ili nemaju šanse skupiti 16 dolazaka u semestru, koliko je propisano syllabusom, tako da ponovno upisuju kolegij. Studenti koji imaju kombinaciju crvene i žute boje nalaze se u kategoriji da nemaju dovoljno dolazaka i/ili postoje određene nepravilnosti s njihovim potpisima.

 

Zadnje, studenti označeni žutom bojom su studenti koji imaju više nego dovoljno dolazaka, ali sam uočio određene nepravilnosti s njihovim potpisima. Nepravilnosti su uočene na uzorku od 10 dolazaka (liste koje imam sa sobom), a sutra ću ih još usporediti s preostalim listama. Ti studenti bit će sankcionirani s 2 negativna boda na ispitu (tako da ima za prolaz treba 17/30 umjesto 15/30). Žao mi je što određeni studenti podcjenjuju moju predanost pridržavanju određenog moralnog kodeksa ponašanja, ali nužnost istoga će naučiti na malo teži način.

 

Pravo žalbe je moguće u četvrtak u 11:30 i/ili u petak seminarske nastave koja završava u 11:45.

 

Srdačan pozdrav do sutra, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

Objavljeno: 18. 1. 2020. u 18:12
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

U ponedjeljak (20.1.) održat će se ponavljanje gradiva za 2. kolokvij u terminu 8:30-10, dvorana A. Studenti dolaskom mogu nadoknaditi ili povećati broj ukupnih dolazaka u semestru.

 

U petak 24.01. seminarska nastava održat će se samo u terminu 10:15 - 11:45, nakon što će se u terminu predavanja održati 2.kolokvij.

 

Srdačan pozdrav, Doc. dr. sc. Kristijan Kotarski

Objavljeno: 27. 12. 2019. u 09:55
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

Kao prvo, želim Vam svima uspješnu i zdravu 2020. godinu!

Drugo, ovim putem također Vas želim obavijestiti da će me 10. siječnja zamijeniti profesor Luka Brkić s obzirom da ću se nalaziti izvan Hrvatske. Nastava će biti organizirana kao što je bila organizirana zadnji petak prije Božića (predavanje od 8:30-10 i samo jedna seminarska grupa od 10:15-11:45). 20.siječnja organizirat ću fakultativno ponavljanje za drugi kolokvij pa je studentima koji 10.siječnja ne mogu doći na seminarsku nastavu otvorena mogućnost za ostvarivanje dolaska. Ostali studenti dobit će priliku ostvariti ekstra dolazak.

Treće, u mapu s nastavnim materijalima stavio sam dvije pročišćene prezentacije koje se tiču monetarne i fiskalne politike pa imate mogućnost dodatno unaprijediti svoje znanje.

 

Srdačan pozdrav do 17. siječnja

Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

 

 

 

 

Objavljeno: 15. 12. 2019. u 20:55
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

U mapi s nastavnim materijalima nalaze se rezultati 1. kolokvija. Uvid u kolokvij i odgovaranje za prolaz (kolege s 13 bodova koji su označeni plavom bojom) moguće je ostvariti u četvrtak u terminu 8:30-10 (kabinet br 16.). Iznimno, za kolege koji ne mogu izostati s drugih predavanja u tom terminu uvid (ne i odgovaranje za prolaz!) moguć je u petak nakon seminarske nastave (11:45-12:30).

Inače, u petak se nastava održava do 12 sati. Stoga ćemo ujutro imati klasično predavanje, a obje seminarske grupe spojit će se u terminu 10:15-11:45.

 

Srdačan pozdrav, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

 

Objavljeno: 27. 11. 2019. u 15:33
Kristijan Kotarski

Poštovani kolegice i kolege,

 

Već sam najavio na prošlom predavanju, a sada stavljam i pismeni podsjetnik da ćemo seminarsku nastavu koju nisam u mogućnosti održati 6.12. zbog puta u Moskvu nadoknaditi ovaj ponedjeljak (02.12.) u terminu 8:30-10 (dvorana A). 

 

Kolokvij se neće odgađati i pisat ćete ga prema planu 06.12. a umjesto mene će dežurati prodekan Špehar. Kolokvije će započeti u 9h i trajati sat vremena.

 

Vidimo se prekosutra!

 

Srdačan pozdrav, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

Objavljeno: 28. 10. 2019. u 21:33
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

Dana 8.11. nastava iz obje seminarske grupe održat će se u terminu od 10:15-11:45. Nakon toga u terminu druge seminarske grupe gostujuće predavanje o ekonomskom usponu Kine održat će doc.dr.sc. Andrej Kričković s moskovske Higher School of Economics / Faculty of World of Economy and International Affairs. 

Tema predavanja je: 

The lecture will examine the keys behind China’s rapid rise to global preeminence and the opportunities and challenges it will face in the coming decades.   Contrary to mainstream views this is not simply a story of the triumph of economic liberalism or state capitalism, but also involves factors specific to China’s cultural/historical experience that will continue to shape China’s path going forward.

 

Studenti koji dođu na predavanje, prvu seminarsku grupu i gostujuće predavanje mogu računati na priznavanje 3 dolazaka! 

 

Srdačan pozdrav, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski