Jezik | Language: HRV ENG
Statistika
Šifra: 55540
ECTS: 5.0
Nositelji: red. prof. art. dr. sc. Smiljana Leinert-Novosel
Izvođači: Marko Grdešić - Seminar

Antonija Čuvalo - Predavanja
Dina Vozab - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Masovnost pojava predstavlja jednu od bitnih značajki suvremene civilizacije. Iz te činjenice proizašle su potrebe znanstvenog opisivanja, analize i iskazivanja takvih pojava kroz različite pokazatelje, čime se bavi znanstvena disciplina statistika. Danas je statistička metodologija postala dio općeg obrazovanja i opće kulture svakog akademski obrazovanog građanina. U tom smislu studenti se upoznaju sa osnovnim statističkim pojmovima vezanim uz sva životna područja (ekonomsko, političko i sl. ) te odgovarajućim statističkim metodama neophodnim za djelatno sudjelovanje u istraživanjima, bilo pojedinačno, bilo u sklopu nekog znanstvenog tima. Osnovni cilj ovog predmeta je upoznati studente s osnovnim karakteristikama modernih statističkih analiza koja se primjenjuju u društvenim znanostima. Na kraju semestra očekujemo da su studenti upoznati s procesima prikupljanja i analize statističkih podataka; da shvaćaju osnovnu problematiku statističkih istraživanja te najvažnije, da steknu naviku kritičkog razmišljanja u domenama koje uključuju donošenje odluka na temelju podataka.
Literatura:
 1. , Naklada Slap, Jastrebarsko, 1997.;
 2. . Zagreb: ECNSI, 2008;
Preporučena literatura:
 1. , Mikro knjiga, Beograd, Srbija;
 2. , Brooks / Cole Publishing Company An International Thomson Publishing Company, Pacific Grove, USA;
 3. , Harper Collins College Publisher, USA;
 4. , SAGE, Baltimore, USA;
 5. , SAGE, USA;
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Dina Vozab :

  Srijeda, 10:00, IV kat u Fabkovićevoj ulici

  Lokacija:
Obavijesti
Objavljeno: 5. 4. 2020. u 12:15
Uređeno: 5. 4. 2020. u 12:48
Antonija Čuvalo

Drage kolegice i kolege,

Zoom konzultacije iz statistike za prvu grupu koja se inače održava po redovnom rasporedu ponedjeljkom u 10:15-11:45 (doc. dr. sc. Antonija Čuvalo) održat će se u srijedu od 8.4.2020 u 14:00-15:30.

Do utorka molim vas učitajte vaša pitanja na intranet (predaja studentskih radova).

Link za pristupanje konzultacijama je: https://us04web.zoom.us/j/528910026?pwd=eG1WdzczeW9yQ3FRWEhSNDFHWWJYUT09

Meeting ID: 528 910 026
Password: 025224

Srdačan pozdrav,

Antonija Čuvalo

 

 

 

Objavljeno: 5. 4. 2020. u 10:56
Smiljana Leinert-Novosel

Dragi kolegice i kolege,

 

u repozitoriju nalazi se sadržaj petog susreta teoretskog dijela predavanja. Nadam se da uspijevate pratiti i da polako učite gradivo.

 

Srdačno,

S. Leinert Novosel

Objavljeno: 3. 4. 2020. u 10:53
Marko Grdešić

Poštovane kolegice i kolege, 

Otkazat ćemo 1. kolokvij. Još se nadamo da ćemo se vratiti na fakultet u lipnju. Ako ne, onda ćemo cijeli ispit održati na daljinu. O tome ćete još biti obaviješteni. 

Pozdrav,

Marko Grdešić

Objavljeno: 1. 4. 2020. u 15:46
Dina Vozab

Poštovane kolegice i kolege,

budući da postoji problem kod načina održavanja vježbi iz statistike na daljinu, predlažemo sljedeći način rada. Svakog ponedjeljka postavljat ćemo materijale s novim zadacima u PSPP-u. Molimo vas da kroz tjedan rješavate zadatke i zapisujete na koje probleme nailazite pri rješavanju, te ako neki dio sadržaja nije jasan. Svi koji imaju probleme pri rješavanju imat će priliku razjasniti poteškoće u video konzultacijama koje će se petkom održavati preko Zooma. Ako ste u mogućnosti, molimo vas da pitanja za konzultacije unaprijed postavite nastavnicima kako bi se bolje pripremili za konzultacije- pitanja ćete moći postaviti u studentske materijale na intranetu.

Od svojih nastavnika ćete dobiti informacije o točnom vremenu održavanja konzultacija i link za pristup Zoom sastanku.

Srdačan pozdrav,

Marko, Antonija i Dina

Objavljeno: 1. 4. 2020. u 15:41
Marko Grdešić

Poštovane kolegice i kolege, 

Isto kao i kolegica Vozab i ja ću održati konzultacije, također ovaj petak 3.4. u 10 sati ujutro. Preko zooma, evo link da se pridružite:

https://us04web.zoom.us/j/605137035

Srdačno, 

Marko Grdešić

Objavljeno: 1. 4. 2020. u 12:58
Dina Vozab

Poštovane kolegice i kolege,

budući da dobivam mailove od nekih studenata koji su zapeli u rješavanju zadataka, probat ćemo ih riješiti zajedno ovog petka preko video poziva. Pozivam vas na virtualne konzultacije 3.4. u 9:00 sati. Molim vas da pripremite vaša pitanja unaprijed, a možete mi ih i poslati mailom dan prije konzultacija (sutra :) da pripremim odgovore. 

Sastanak se održava preko Zooma, možda ste već imali nastavu preko toga. Sustav je jednostavan, kliknut ćete na poveznicu ispid Join Zoom Meeting, instalirati program i uključiti se u video poziv. Vidjet ćemo kako će ovo funkcionirati. Ako će vam biti potrebne i individualne konzultacije, molim vas da mi se javite mailom, pa ćemo nešto dogovoriti- ili preko Zooma ili preko Skypea, što vam više odgovara.

Dina Vozab is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Konzultacije iz statistike
Time: Apr 3, 2020 09:00 AM Sarajevo, Skopje, Zagreb

Join Zoom Meeting
https://us04web.zoom.us/j/713146033

Meeting ID: 713 146 03

Objavljeno: 30. 3. 2020. u 13:00
Smiljana Leinert-Novosel

Poštovani i dragi studenti, 

 

u repozitoriju kolegija možete naći predavanje četvrtog susreta, pod nazivom E-predavanje 4_Statistika. Za nekoliko dana slijedi i peti susret.

Nadam se da je pregledno i lako shvatljivo.

 

Puno pozdrava i čuvajte se,

S. Leinert Novosel

Objavljeno: 28. 3. 2020. u 12:23
Marko Grdešić

Poštovane kolegice i kolege, 

Stavili smo vam materijale za treći tjedan vježbi na daljinu. Jedan je fajl za PSPP, a drugi za Jamove. Neki od vas su nam javili da Mac useri nisu uspjeli instalirati PSPP. Probajte sa Jamovima. 

https://www.jamovi.org/

Međutim, u budućnosti bismo radije da svi koristite PSPP jer on više liči na SPSS, a osim toga ne bismo morali raditi odvojene zadatke za PSPP i za Jamove. Probajte još jednom instalirati PSPP ako ste Mac user: 

https://www.gnu.org/software/pspp/get.html

Pozdrav,

Marko Grdešić

 

Objavljeno: 23. 3. 2020. u 19:13
Smiljana Leinert-Novosel

Poštovani i dragi studenti, 

 

u repozitoriju kolegija možete naći predavanje trećeg susreta, pod nazivom E-predavanje 3_Statistika. Svaki tjedan uploadat ću predavanje predviđeno za taj susret. Nadam se da je lako razumljivo.

 

Puno pozdrava i čuvajte se,

S. Leinert Novosel

Objavljeno: 23. 3. 2020. u 12:22
Dina Vozab

Drage kolegice i kolege,

kao prvo, nadam se da ste svi i svi vaši dobro, da niste pretrpjeli veću štetu jučer i da se niste previše prestrašili. Ono što je važno je da se i u ovim trenutcima nastavimo odgovorno ponašati i da pokušamo zadržati relativno "normalnu" strukturu dana - kombinirajte rad, učenje, virtualna druženja i opuštanje koliko god možete.

Nastava na daljinu se nastavlja. U nastavnim materijalima su postavljeni novi zadaci za vježbe u PSPP-u, a baze podataka su postavljene na intranet. Koliko sam čula, neki od vas imaju problem s instalacijom PSPP-a na Mac. Za vas ću pripremiti zasebne vježbe u programu jamovi. Program možete preuzeti sa sljedeće poveznice: https://www.jamovi.org/.

Jamovi imaju nešto drugačije sučelje, možda će i drugima odgovarati pa ih mogu preuzeti i Windows i Mac korisnici.

Čujemo se oko idućih dogovora oko načina rada, a za sva pitanja ste slobodni obratiti se mailom svojim nastavnicima.

Lijep pozdrav svima i budite dobro,

Dina Vozab

Objavljeno: 16. 3. 2020. u 10:22
Marko Grdešić

Poštovane kolegice i kolege, 

Stavili smo vam prvi set zadataka za nastavu na daljinu. U tom dokumentu imate upute kako se rade određene analize i postupci u PSPP-u. Na kraju imate samostalne zadatke. Molimo vas da prođete sve sami. 

Javite nam svoje reakcije da znamo da li da mijenjamo i kako da mijenjamo ovu praksu u budućim tjednima, što je dobro, što nije dobro. 

Naša preporuka je da prolazite ove zadatke na tjednoj bazi kako biste održali ritam koji biste imali i inače. Nemojte si dopustiti da vam se jako puno toga skupi.

Pozdrav i budite zdravi i oprezni, 

Marko Grdešić

Objavljeno: 14. 3. 2020. u 15:33
Marko Grdešić

Poštovane kolegice i kolege,

 

Zajedničku nastavu iz SPSS-s zamijeniti ćemo individualnim radom u PSPP-u.

 

Pretpostavka za to je da svatko od vas ima pristup računalu kod kuće. Ako nemate, probajte se javiti nekom kolegi ili kolegici da vam oni pomognu. Ako ni to nije moguće, javite se nama pa ćemo vidjeti što i kako dalje.

 

PSPP je besplatan i može se skinuti ovdje:

 

https://www.gnu.org/software/pspp/get.html

 

Pretpostavljam da većina koristi Windows operativni sustav, ali postoje downloader opcije i za Mac i za Linux. Ako skidate za Windows, imate opciju da skinete ili 64-bitnu ili 32-bitnu verziju. U osnovi, vaš izbor ovisi o tome dali imate 64-bitnu ili 32-bitnu verziju Windows. Da biste provjerili koju verziju Windowsa imate možete otići na Start-Settings-System-About. Međutim, mislim da će raditi i jedna i druga verzija.


Uskoro ćemo vam staviti prvi fajl sa zadacima.

 

Pozdrav,

Marko Grdešić

 

Objavljeno: 12. 3. 2020. u 14:19
Uređeno: 16. 3. 2020. u 16:08
Marko Grdešić

Poštovane kolegice i kolege, 

Sukladno obavijesti koju je uprava fakulteta objavila na glavnoj web stranici, predavanja iz Statistike do daljnjega neće biti. 

Vježbe će se održavati, ali nisu obavezne. Mi vam savjetujemo da na vježbe dođete - barem dok se ne donese drugačija odluka. Naravno, ako osjećate simptome virusa, onda nemojte doći. 

Pratite intranet za buduće obavijesti, moguće je da će se situacija izmijeniti, ali zasad ćemo raditi unutar ovih pravila. Dakle, predavanja nema, seminara ima. 

Pozdrav, 

Marko Grdešić