Jezik | Language: HRV ENG
Političke stranke
Šifra: 55505
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Goran Čular
doc. dr. sc. Dario Nikić Čakar
Izvođači: Dario Nikić Čakar - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je kolegija upoznati studente s temeljnim kategorijama, analitičkim modelima i istraživanjima koji su se u posljednjih dvadesetak godina razvili u onom dijelu komparativne politike koji se bavi političkim strankama i njihovim nastankom, razvojem i funkcioniranjem. Političkim strankama se pristupa u prvom redu kao organizacijama koje posreduju između države i društva, birača i vlasti, te čine osnovne elemente u sustavu demokratskog natjecanja, sudjelovanja i predstavljanja. Pored toga, stranke se pojavljuju kao akteri u političkom procesu, ali i kao institucije demokratskog poretka, pa je cilj kolegija osvijetliti sve aspekte stranačkog djelovanja. Dok predavanja daju pregled osnovnih analitičkih kategorija i rezultata istraživanja za pojedine teme, seminari pružaju mogućnost da se na primjerima pojedinih političkih stranaka i njihova razvoja dobije osnovni uvid u empirijsku raznolikost i supostojanje različitih tipova i modela političkih stranaka.
Literatura:
5. semestar
Izborni NOV 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

7. semestar
Izborni pol 4-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 29. 8. 2019. u 07:57
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

Pisani ispit iz predmeta Političke stranke zakazan je za srijedu, 4. rujna u 8:30. Zbog odlaska na znanstvenu konferenciju kolege Darija Nikaića Čakara i mene upravo tog dana ujutro, primorani smo izmjestiti pisani i usmeni ispit IV roka za dan ranije, utorak, 3. rujna u 8:30. Nakon polusatnog pisanog ispita, ispiti će se odmah ispraviti i održati usmeni ispit. Studenti čiji su planovi ovom izmjenom toliko poremećeni da neće biti u mogućnosti izaći na ispit u utorak, moći će izaći u ponedjeljak, 9. rujna u 10:00, kada će se održati i pisani i usmeni ispit. Oba termina dio su istog roka, što znači da student ne može izaći bilo na pisani ili usmeni dio i 3. i 9. rujna. Molim sve koji izlaze da propisno prijave ispit pod IV rokom.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 10. 7. 2019. u 00:12
Goran Čular

Usmeni ispit iz predmeta Političke stranke za sve koji su položili pisani, kao i za one koji će ga položiti ujutro s početkom u 8:30 u B dvorani, bit će u petak, 12. srpnja u 9:30.

Goran Čular

Objavljeno: 19. 2. 2019. u 15:48
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

sutra, srijeda 20. veljače u 12:00 piše se pisani ispit (II rok) iz predmeta Političke stranke. Usmeni ispit, za sve one koji sutra polože pisani ili su ga položili prije, održat će se sutra, u srijedu u 13:00 odnosno u četvrtak, 21. veljače u 9:00, prema vašem izboru.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

Objavljeno: 24. 1. 2019. u 20:00
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

pod Evidencija_13 možete vidjeti rezultate II kolokvija i trenutno stanje bodova. Na žalost, ukupno 6 kolega i kolegica nisu uspjeli ostvariti uvjet za potpis, pa čak ni uz alternativnu mogućnost.

Oni koji žele izaći na usmeni ispit na I rok, a položili su pisani ispit putem dvaju kolokvija, neka prijave ispit i dođu u četvrtak, 7. veljače u 10:00 u Fabkovićevu 1, III kat. Oni koji ne prihvaćaju ocjenu iz pisanog ispita, neka samo izađu na novi pisani ispit, prema rasporedu rokova.

Do I roka bit će vam ocijenjeni i uneseni prikazi stranaka. Kao što možete vidjeti, studentima koji su imali preko 20 dolazaka, ti su dolasci uračunati kao diskusije i ocijenjeni.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

 

Objavljeno: 20. 1. 2019. u 19:37
Uređeno: 20. 1. 2019. u 19:39
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

svim studentima koji u ovom trenutku nemaju 20 ili više dolazaka na nastavu za sada je uskraćen potpis. Potpis će biti vraćen u srijedu svim studentima koji budu na koncu zadovoljavali uvjet od minimalno 20 dolazaka ili naknadno propisane uvjete (vidi obavijest ispod).

Vidimo se u srijedu, počinjemo s II kolokvijem, odmah nakon toga s nastavom, a odmah nakon toga s prezentacijama. Predviđa se da će sve skupa trajati oko 2 školska sata, zato dođite odmah u 12:00 na kolokvij ili u 12:15 ako ne idete na kolokvij. Dolazak se računa kao dolazak na predavanje i seminar.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular

 

 

Objavljeno: 1. 12. 2018. u 19:26
Goran Čular

Poštovani kolegice i kolege,

u Evidenciji_07 objavljeni su rezultati I kolokvija.

Također vas želimo obavijestiti da smo kolegi Karlu Plazini i kolegici Nataliji Kolar teška srca dozvolili da nadoknade nemogućnost da ostvare potpis zbog nedovoljnog broja dolazaka na nastavu tako što moraju poduzeti sve oblike rada na predmetu do kraja semestra (dakle, 4 podneska, osobnu iskaznicu stranke i prezentaciju).

Nismo nimalo sretni što su nas doveli u takvu situaciju i molimo vas da ozbiljno shvatite dolaske na nastavu kao uvjet za potpis. Svi koji bi se željeli pozvati na njihov presedan naravno mogu, ali pod navlas istim uvjetima, s tim da se svi oblici rada moraju poduzeti upravo onako kako su propisani i nema obavljanja "unatrag" (npr. podnesci se moraju predati do roka prije susreta na koji se odnose).

Ako bilo tko od studenata ima prigovor na ovakvo rješenje može ga uputiti na mail nastavnika.

Srdačan pozdrav,

Goran Čular