Jezik | Language: HRV ENG
Politike nacionalne sigurnosti
Šifra: 55512
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje suvremenih sigurnosnih politika iz povijesne i suvremene perspektive. Suvremene sigurnosne politike i na njima utemeljeni sustavi nacionalne sigurnosti, danas predstavljaju sintezu svih podsustava u društvu, budući da osiguravaju temeljne uvjete za opstanak i razvoj društva, kvalitetu života i djelovanje u svrhu povećavanja otpornosti društva i prirode na ugrožavanja, te otklanjanja posljedica koje uzrokuju izvori ugrožavanja. Suvremene sigurnosne politike u širem značenju definiramo kao djelatnosti za pripremu osiguravanja pred izvorima budućeg ugrožavanja u prirodi, društvu i među društvima. U užem značenju predstavljaju zbroj svih mjera, djelatnosti i postupaka namijenjenih uspostavljanju i djelovanju sustava nacionalne sigurnosti. U užem značenju, cilj je sigurnosnih politika stvaranje koncepta, mehanizama i sredstava, kojima se postižu unutarnja i vanjska sigurnost društva, a predstavlja konkretizaciju političkih, organizacijsko-tehničkih i drugih načela sigurnosne politike u širem smislu.
U istraživanjima suvremenih sigurnosnih politika prevladavaju istraživanja koja te politike promatraju na nacionalnoj/državnoj razini. Zato je nacionalnu sigurnosnu politiku potrebno analizirati na razini države preko različitih empirijskih pokazatelja, koji omogućavaju saznavanje njezinog sadržaja i primjenjivosti u praksi. Pored toga, važno je obratiti pozornost na druge čimbenike, koji uvjetuju sigurnosnu sposobnost države, kao što su: političko-gospodarska organiziranost i uspješnost, geografski i demografski čimbenici, geostrategijski i vojnopolitički položaj, prava i dužnosti države koje proizlaze iz međunarodnih ugovora i članstva u međunarodnim organizacijama, javno mnijenje, vojno-industrijski kompleks i njegov utjecaj na suštinu politike nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Siniša Tatalović, Anton Grizold, Vlatko Cvrtila,; Suvremene sigurnosne politike; (2008), str. (object Object)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: jučer u 15:11
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

u nastavnim materijalima mozete pronaci prezentaciju za danasnji susret, koji obraduje tematiku sigurnosne politike i sustava nacionalne sigurnosti SAD-a. Osim prezentacije u kojoj se obraduju kljucni akteri, smjerovi razvoja sigurnosne politike, te sigurnosni instrumenti (s naglaskom na obrambeni sustav, kao dio sustava nacionalne sigurnosti kojim SAD dominantno ostvaruje svoju globalnu prisutnost), trebate procitati i zadana poglavlja u knjizi (kako je to predvideno silabusom), te 4 dokumenta koja sam takoder ucitala u repozitorij (folder: Strateski dokumenti SAD) - te dokumente shvatite kao nadopunu materije koja se obraduje u knjizi. Jos jednom napominjem da ce pitanja u kolokviju biti sastavljena iskljucivo na temelju knjige Suvremene sigurnosne politike (literatura za prvih 7 susreta, koja je navedena u uvodnoj ppt).

U folderu Studentski radovi/Studentske prezentacije 06.04.2020. ucitana je i prva danasnja prezentacija koju je samostalno izradila kolegica Martina Spoljaric. Drugu prezentaciju uploadat cu cim mi ju kolege posalju.

Vi, kao sto je uobicajeno, u folder koji je otvoren za danasnju seminarsku nastavu trebate uploadati Vase odgovore na pitanja iz prezentacija ili komentare na prezentacije (napomena: komentari se trebaju odnositi na sadrzaj prezentacije, pojedine tvrdnje u prezentaciji, na neki aspekt prezentacije koji zelite dodatno elaborirati, a ne na npr. duljinu ppt, dizajn, konstatacije da je kolega/kolegica dobro strukturirala ppt, da je odabran dobar/los template i sl. :). 

Ako imate bilo kakvih upita, slobodno me kontaktirajte mailom.

 

Srdacno,

 

Ruzica Jakesevic

Objavljeno: 30. 3. 2020. u 12:12
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

U dijelu repozitorija "Predaja studentskih radova", u folderu "Studentske prezentacije 30.03." nalazi se prva danasnja prezentacija kolegice Cernos i kolege Fadljevica o ulozi zena u Izraelskim obrambenim snagama.

 

Srdacno,

 

Ruzica Jakesevic

Objavljeno: 30. 3. 2020. u 11:42
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice i kolege,

 

U repozitoriju se nalazi prezentacija za današnje predavanje "Politika i sustav nacionalne sigurnosti Izraela". Ispitna literatura (knjiga Suvremene sigurnosne politike) je također u repozitoriju tako da možete pročitati zadana poglavlja za današnji susret. 

U zasebnom folderu objavila sam jednu noviju analizu (iz 2019.), čiji je koautor donedavni načelnik Glavnog stozera IDF-a, Gadi Eisenkot, a koja predstavlja smjernice za normativno uređenje i oblikovanje izraelske sigurnosne politike u skladu sa starim/novim/trajnim sigurnosnim izazovima i prijetnjama. Kao što ćete moći iščitati iz prezentacije, ispitne literature i ovog dokumenta, mnoge postavke o sigurnosnoj politici čije je temelje postavio David ben Gurion (prvi premijer Izraela) sa osnutkom države 1948. (i vremenu koje je prethodilo tom činu), vrijede i danas. Važnost geografskog, ali i demografskog te psihološkog faktora (detaljna objašnjenja u knjizi), ne jenjava niti danas, a rezultirala je oblikovanjem izrazito militarizirane sigurnosne politike, koju provodi jak sigurnosno-obrambeni sustav, uz presudnu važnost IDF-a (Izraelskih obrambenih snaga) i obavještajne komponente (Mossad kao središnja obavještajna agencija). Izrael kao regionalna sila oko 6% (!) svoga BDP-a izdvaja za sigurnost (veliki dio odnosi se upravo na jačanje oružanih snaga i osiguravanje tehnološke nadmoći u odnosu na regionalne rivale), te i dalje inzistira na općoj vojnoj obavezi svih svojih građana, koja uključuje obvezu služenja vojnog roka bez obzira na spol. Ova analiza koja se nalazi u repozitoriju jasno analizira taj kontinuitet i ima za cilj pokrenuti raspravu o potrebi jasnijeg normativnog uređenja sigurnosne politike Izraela (u smislu donošenja Strategije nacionalne sigurnosti).

Studente i studentice koji su predviđeni za današnje seminarske prezentacije molim da mi na mail pošalju prezentacije te popratni tekst uz pezentaciju (svaki student zasebno), koje ću postaviti u repozitorij koji sam otvorila za današnju seminarsku nastavu (Studentske prezentacije 30.03.).

Također, ostali seminaristi svoje komentare ili odgovore na pitanja postavljena u ppt-ima trebaju ostaviti u mapi koja je otvorena za danasnju seminarsku nastavu.

 

Srdačno,

 

Ružica Jakešević

Objavljeno: 30. 3. 2020. u 10:30
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

u repozitoriju se nalazi pdf knjige "Suvremene sigurnosne politike" autora S. Tatalovic, A. Grizold, V. Cvrtila.

Odabrana poglavlja su ispitna literatura za kolegij Politike nacionalne sigurnosti (raspon stranica naveden u uvodnoj prezentaciji).

Lijep pozdrav,

 

Ruzica Jakesevic

Objavljeno: 26. 3. 2020. u 14:10
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

nadam se da ste svi dobrog zdravlja i da vam nedavni potres nije ostetio domove, te da imate adekvatne uvjete za on-line nastavu u bilo kojem obliku.

Vjerujem da ste do sada vec procitali ovotjednu prezentaciju, predvidenu ispitnu literaturu i materijale koje sam Vam uploadala na intranet, kao i prezentacije vasih kolegica i kolega. Kako mi se Intranet u trenutku najave odrzavanja nastave na daljinu cinio kao platforma koja nam je svima najpoznatija i koja pruza dostatne funkcije za ovaj kolegij, odlucila sam se za taj oblik komunikacije s vama, uz koristenje sluzbenog maila za upite i konzultacije.

Ukoliko se pokaze da je potrebno premjestiti nastavu na neku drugu platformu o tome cete biti na vrijeme obavijesteni te cete dobiti detaljne upute. Do tada, vjerujem da cemo uspjesno svladati materiju predvidenu silabusom. 

S obzirom na tijek krize/kriza, po svemu sudeci morat cemo promijeniti koncept 1. kolokvija, koji bi se prema rasporedu trebao odrzati 20. 04. U sljedecih nekoliko dana osmislit cu novi koncept, savjetujuci se sa ostalim kolegicama i kolegama na Fakultetu, te cu vam potom javiti kako ce kolokvij izgledati. Stoga vas molim za razumijevanje i strpljenje, te da redovito pratite obavijesti na intranetu.

Molim vas da do tada najbolje iskoristite vrijeme koje imate na raspolaganju u uvjetima ogranicenog kretanja, izolacije i socijalnog distanciranja i da se posvetite citanju ispitne literature. Ako trebate bilo kakvu pomoc, slobodno me kontaktirajte.

 

Pazite na sebe i druge!

 

Srdacan pozdrav,

 

Ruzica Jakesevic

 

 

Objavljeno: 23. 3. 2020. u 16:32
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

u repozitoriju se nalazi i druga danasnja prezentacija - onu koju su izradili kolegica Cupar i kolega Majeric, o sigurnosnoj suradnji Svedske u regionalnom kontekstu.

Srdacno,

 

Ruzica Jakesevic

Objavljeno: 23. 3. 2020. u 14:29
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

u repozitoriju mozete vidjeti prvu poslanu seminarsku prezentaciju za danas - onu koju su izradile kolegice Francuz i Franjcic o sudjelovanju Svedske u operacijama potpore miru.

 

Srdacno,

 

Ruzica Jakesevic

 

P.S. Kada navodite mene kao mentoricu prezentacija ili eseja, molim Vas da ne navodite titulu prof.dr.sc. (jer ja to nisam), nego doc.dr.sc. Hvala unaprijed!

Objavljeno: 23. 3. 2020. u 09:35
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice i kolege,

 

prije svega, nadam se da ste dobro nakon jučerašnjeg potresa u Zagrebu, te da su vaši domovi neoštećeni. Ukoliko jesu, iskreno mi je žao zbog toga.

U repozitorij sam dodala prezentaciju za današnje predavanje, te nekoliko dokumenata koji vam mogu pomoći u razumijevanju moderne švedske sigurnosne politike, čijim promjenama dolazi i do posljedičnih prilagodbi sigurnosnog sustava.

Pored toga, napominjem da trebate pročitati zadanu (ispitnu) literaturu za ovaj susret, kako je navedeno u prvoj obavijesti o on-line nastavi.

Studente i studentice koji su predviđeni za današnje seminarske prezentacije, molim da mi na mail pošalju ppt-e (1 grupa-1 ppt) te popratni tekst uz pezentaciju (svaki student zasebno), koje ću postaviti u repozitorij koji sam otvorila za današnju seminarsku nastavu.

Također, ostali seminaristi svoje komentare ili odgovore na pitanja postavljena u ppt-ima trebaju ostaviti u mapi koja je otvorena za danasnju seminarsku nastavu.

 

Srdačno,

 

Ružica Jakešević

Objavljeno: 17. 3. 2020. u 20:22
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

za pocetak, zahvaljujem vam na kooperativnosti, konstruktivnosti i razumijevanju za manje poteskoce na koje smo naisli u prvom pokusaju realizacije nastave na ovaj nacin. Unatoc svemu, mislim da je ovaj prvi donekle "virtualni" susret protekao uspjesno i da ste vrlo vrijedno slijedili upute i izvrsavali vase zadatke. 

Hvala vam svima koji ste mi se javili mailom i ukazali na problem kojeg nisam bila svjesna - odnosno da vama nisu vidljivi materijali koje drugi studenti "uploadaju" u repozitorij predmeta. Cim sam vidjela prvi mail koji upucuje na taj problem, prezentacije Novak/Novak i Merkas/Macan sam sama ucitala u repozitorij, odnosno folder "Nastavni materijali", te se nadam da ste tako svi uspjeli vidjeti prezentacije. Zbog toga je rok za ucitavanje komentara i odgovora bio produljen za 24 sata, odnosno do danas u 20:00h.

U svakom slucaju, zaprimila sam 24 komentara/odgovora na pitanja postavljena u prezentacijama, sto smatram vrlo dobrim feedbackom. Takoder, zadovoljna sam nacinom na koji ste odgovarali na pitanja i argumentirali vase pozicije. Time ste zaradili po jedan bod, koji ce se ubrojiti u ukupan broj bodova koji ce ciniti konacnu ocjenu.

Pored toga, studenti koji su odradili prezentacije i poslali popratni tekst, obavijest o broju ostvarenih bodova primit ce mailom.

 

Nastava 23. 03.

Kako bismo izbjegli tehnicke poteskoce s kojima smo se susreli  jucer/danas, molim kolegice i kolege koji prezentiraju 23. 03. (Cupar/Majeric i Franjcic/Francuz) da mi svoje prezentacije posalju mailom, a ja cu ih potom uploadati na repozitorij u folder "Nastavni materijali". Tako bi prezentacije trebale biti vidljive svima.

U meduvremenu cemo konzultacije o izradi prezentacije odrzati mailom.

 

Do sljedece obavijesti srdacno vas pozdravljam, a ako imate kakvo pitanje, javite se mailom.

 

Srdacno,

 

Ruzica Jakesevic

 

 

Objavljeno: 17. 3. 2020. u 13:24
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

nekolicina vas mi se javila mailom zbog toga sto nisu mogli pristupiti prezentacijama koje su kolegice/kolege Novak i Novak, te Merkas i Macan u predvideno vrijeme ucitali u odgovarajuci folder. 

Stoga sam njihove prezentacije ucitala u glavni repozitorijm pa se nadam da su sada svima vidljive.

Takoder, zbog navedenog problema, rok za slanje komentara/odgovora produljujem bit ce produljen do veceras (utorak) u 20:00.

Komentare/odgovore iznimno mi mozete poslati i mailom, ali Vas molim da ih prije toga pokusate uploadati na intranet u odgovarajuci folder, sto je vazno kao dokaz da odrzavamo nastavu na daljinu.

Vjerujem da cemo uspjesno odraditi sve zadatke u ovim neuobicajenim okolnostima!

Pazite na sebe i javite se ukoliko Vam sto nije jasno oko kolegija!

 

Srdacno,

 

Ruzica Jakesevic

Objavljeno: 16. 3. 2020. u 14:29
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

sukladno prethodnim obavijestima koje mozete vidjeti u repozitoriju kolegija Politike nacionalne sigurnosti, u repozitorij je dodana prezentacija o sigurnosnoj politici i sustavu nacionalne sigurnosti Svicarske. Molim Vas da prezentaciju procitate, te da takoder procitate stranice zadane literature, koje sam navela u prethodnim obavijestima.

 

Ukoliko budete onemoguceni koristiti intranet, Vase komentare i odgovore na pitanja postavljena u studentskim prezentacijama u sklopu seminarske nastave mozete mi poslati i na mail (vremenski okviri ostaju isti).

Oni studenti/studentice koji za danas imaju prezentaciju, ne moraju komentirati (odgovarati na pitanja) prezentacije druge grupe, nego se sama cinjenica da su za danas izradili prezentaciju racuna kao da su sudjelovali u seminarskoj nastavi, te time ostvaruju pravo na bod za pohadanje seminarske nastave.

Isto vrijedi i za sljedeci put.

Ukoliko ima bilo kakvih nejasnoca, slobodno me kontaktirajte mailom.

 

Srdacno,

 

Ruzica Jakesevic

Objavljeno: 14. 3. 2020. u 13:21
Ružica Jakešević

....nastavno na upute u prethodnoj obavijesti....

 

23. 03. - NEUTRALNOST U EUROPSKOM SIGURNOSNOM OKRUŽENJU – SIGURNOSNA POLITIKA ŠVEDSKE

PREDAVANJE: Umjesto uobičajenog predavanja u terminu 15:30 – 17:00, u repozitorij će biti učitana prezentacija, koja bi inače bila održana na redovnoj nastavi. Svi studenti dužni su pročitati sadržaj prezentacije te poglavlja u ispitnoj literaturi koja se odnose na politiku nacionalne sigurnosti i sustav nacionalne sigurnosti Švedske (Tatalović, S., Grizold A., Cvrtila V., Suvremene sigurnosne politike, Golden marketing, Zagreb, 2008., str. 221-234; 399-408).

 

SEMINARSKA NASTAVA:

TEMA 1: Švedska sigurnosna politika i sigurnosna suradnja u regionalnom kontekstu (Antonela Čupar i Filip Majerić)

TEMA 2: Uloga Švedske u operacijama potpore miru (Andrijana Franjčić i Ena Francuz)

 

TEHNIČKE UPUTE ISTE SU KAO I ZA SUSRET 16. 03.!

Za svaki slučaj, ponavljam rokove za ovaj susret:

·        Studenti koji prezentiraju, ppt trebaju učitati u pretinac „Seminarske prezentacije“ najkasnije u ponedjeljak 23. 03. u 17:00.

·        Seminaristi svoje komentare/odgovore na postavljeno pitanje trebaju učitati u gore navedeni pretinac najkasnije do 20:00 h u ponedjeljak 23. 03.

 

Srdačno,

 

Ružica Jakešević

Objavljeno: 14. 3. 2020. u 13:20
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice i kolege,

 

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj vezane uz virus COVID-19, cjelokupna nastava na Fakultetu političkih znanosti tijekom sljedeća dva tjedna održat će se on-line, putem intraneta, u skladu s uputama Sveučilišta. Kako bismo što uspješnije odradili obaveze na kolegiju Politike nacionalne sigurnosti, molim Vas da pročitate i slijedite upute u nastavku teksta.

Konzultacije

Iako ću u redovitom terminu konzultacija, ponedjeljkom od 14:30 – 15:30h, biti na fakultetu u kabinetu 11, u ovoj situaciji poželjno je konzultirati se putem maila. Stoga sve studente i studentice koji imaju potrebu konzultirati se o izradi seminarskih prezentacija i eseja za 2,5 ECTS-a molim da mi pošalju koncept svoje prezentacije/eseja s kratkim opisom na mail ruzica.jakesevic@fpzg.hr. Kada šaljete mail vezano za prezentaciju, molim Vas da u cc. obavezno stavite mail svoga kolege/kolegice s kojim izrađujete prezentaciju, kako biste svi dobili relevantne upute. Svoje sugestije, smjernice i korekcije ću slati u najkraćem mogućem roku.

Upute se odnose na predavanja i seminarsku nastavu 16. 03. i 23. 03. 2020.

 

16. 03. - NEUTRALNOST U POVIJESNOM I SUVREMENOM KONTEKSTU – SIGURNOSNA POLITIKA

ŠVICARSKE

 

PREDAVANJE: Umjesto uobičajenog predavanja u terminu 15:30 – 17:00, u repozitorij će biti učitana prezentacija, koja bi inače bila održana na redovnoj nastavi. Svi studenti dužni su pročitati sadržaj prezentacije te poglavlja u ispitnoj literaturi koja se odnose na politiku nacionalne sigurnosti i sustav nacionalne sigurnosti Švicarske (Tatalović, S., Grizold A., Cvrtila V., Suvremene sigurnosne politike, Golden marketing, Zagreb, 2008., str. 235-255; 409-418).

Time se ujedno pripremate za nadolazeći 1. kolokvij, koji će se, kako sada stvari stoje, održati u terminu planiranom na početku semestra. Ukoliko razvoj situacije bude nalagao drugačije, bit ćete na vrijeme obaviješteni putem intraneta.

 

SEMINARSKA NASTAVA:

TEMA 1: Neutralnost Švicarske i odnos prema UN, NATO, EU i OESS (Dora Novak i Nika Novak)

TEMA 2: Sudjelovanje Švicarske u operacijama potpore miru (Donatela Macan i Mateja Merkaš)

 

1. Obaveze prezentera: U rubrici „Predaja studentskih radova“ otvorena je mapa „Seminarske prezentacije“. Studenti koji po rasporedu trebaju održati seminarsku prezentaciju (Novak i Novak; Macan i Merkaš) u ovu mapu trebaju učitati svoju zajedničku power-point prezentaciju i točno označiti dijelove koje svatko od njih prezentira (tako da na jednom slideu prije dijela koji prezentirate navedete ime i prezime osobe koja je izradila i prezentira taj dio).

Pored toga, svaki prezenter/-ica ponaosob treba priložiti popratni tekst koji je planirao usmeno izložiti (da se nastava održavala redovito). Dakle, svatko prilaže svoj tekst zasebno! To znači da u word dokumentu za svaki slide koji se nalazi u prezentaciji trebate napisati objašnjenje – (npr. ako kolegica Dora Novak prezentira prvi dio prezentacije, ona treba u word dokumentu napisati: Naslov prezentacije; Sadržaj prezentacije – objašnjenje; Naslov 1. slidea – objašnjenje; Naslov 2. slidea – objašnjenje; Naslov 3. slidea – objašnjenje, itd…Kolegica Nika Novak u word dokumentu također navodi:  Naslov prezentacije; naslov slidea koji slijedi, npr. 9 – objašnjenje…). Molim Vas da se potrudite da objašnjenja budu precizna i jasna te sadržajno nedvosmislena kako bi Vaš doprinos mogao biti adekvatno bodovan. Vodite računa i o primjerenoj duljini teksta – posebice da tekst ne bude prekratak, a pogotovo ne u natuknicama! Trebate navesti i popis izvora koje ste koristili pri izradi prezentacije i popratnog teksta.

Važno: na zadnjem slideu svake prezentacije trebate navesti 1 pitanje za raspravu!

 

2. Obaveze seminarista: U rubrici „Predaja studentskih radova“ otvorena je mapa „Komentari na seminarske prezentacije“. Svaki seminarist dužan je pročitati obje seminarske prezentacije i popratne tekstove. Kako biste mogli ostvariti bod za taj „virtualni“ seminarski susret, trebate: ili komentirati sadržaj jedne seminarske prezentacije ili odgovoriti na pitanje za raspravu. Komentar ili odgovor na pitanje trebate napisati u word dokumentu i učitati ga u gore navedenu mapu. Duljina komentara treba biti između 1500 i 2000 znakova s razmacima (to je otprilike ili nešto manje pola stranice teksta).

3. Rokovi:

·        Studenti koji prezentiraju, ppt trebaju učitati u pretinac „Seminarske prezentacije“ najkasnije u ponedjeljak 16. 03. u 17:00.

·        Seminaristi svoje komentare/odgovore na postavljeno pitanje trebaju učitati u gore navedeni pretinac najkasnije do 20:00 h u ponedjeljak 16. 03.

·        Vrijeme učitavanja dokumenta vidljivo je nastavniku, tako da dokumenti koji će biti učitani nakon navedenog roka neće biti prihvaćeni)

 

4. Kako nasloviti pojedine dokumente?

Naziv ppt-a: PPT Novak i Novak; PPT Macan i Merkaš

Naziv popratnog teksta: tekst uz ppt-prezime (npr. tekst uz ppt-Macan)

Komentar na ppt: Prezime seminarista-komentar TEMA 1 ili Prezime seminarista-komentar TEMA 2 (npr. Horvat-komentar TEMA 1)

Odgovor na pitanje: Prezime seminarista-odgovor TEMA 1 ili Prezime seminarista-odgovor TEMA 2 (npr. Horvat-odgovor TEMA 1)

 

5. Zaključno

Prezentacija svake grupe bit će dostupna u rubrici „Predaja studentskih radova“ u mapi „Studentske prezentacije“ u gore navedenom terminu.

Nepravovremeno objavljivanje prezentacije smatrat će se neostvarivanjem seminarske obaveze.

Studentima će se komentari/odgovori računati kao dolazak na nastavu, a oni koji ne pošalju komentare/odgovore, ne mogu ostvariti bod za dolazak na nastavu za taj susret.

 

U slučaju bilo kakvih nejasnoća i upita u vezi ove obavijesti možete mi se javiti na mail: ruzica.jakesevic@fpzg.hr.

 

Srdačno,

 

Ružica Jakešević

Objavljeno: 1. 3. 2020. u 22:33
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

u repozitoriju se nalazi popis eseja i raspored prezentacija.

Sve teme eseja su podijeljene.

Sve one studente i studentice koji jos nisu odabrali (obaveznu) prezentaciju, molim da to ucine do srijede 4. ozujka mailom ili na konzultacijama. Popis slobodnih tema mozete vidjeti na popisu koji je u repozitoriju.

Svi studenti/studentice koji do tada sami ne odaberu temu, bit ce rasporedeni na slobodne teme.

 

Srdacno,

 

Ruzica Jakesevic