Jezik | Language: HRV ENG
Oriental Jews and Arabs in the time of Zionism
Šifra: 164170
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Boris Havel
Izvođači: doc. dr. sc. Boris Havel - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,1

Svi elementi nastave na predmetu provode se na engleskom jeziku. Ova razina uključuje i predmete s više nastavnih grupa (u hrvatskoj grupi nastava je isključivo na hrvatskom jeziku, a u engleskoj grupi isključivo na engleskom jeziku).
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
NAPOMENA: kolegij se odvija na engleskom jeziku, pa je engleska inačica ovoga opisa predmeta mjerodavna, poglavito Syllabus koji će studenti dobiti na prvom satu.

Cilj je ovog predmeta upoznati studente s odnosima Židova i Arapa od vremena prvoga židovskoga masovnog useljavanja u Palestinu koncem 19. stoljeća i nastanka cionizma kao organiziranoga političkog pokreta. Arapsko-židovski odnosi razmatraju se u različitim političkim i povijesnim kontekstima među kojima su kasno osmansko razdoblje, mandatno razdoblje, Država Izrael 1948.-1967., Država Izrael 1967.-1993. i Država Izrael od 1993. do danas. Središnja tema je Erec Izrael, no obrađuju se i druge bliskoistočne zemlje u kojima su prije stvaranja izraelske države živjeli Židovi, posebice Jordan, Sirija, Libanon, Egipat i Irak. Interakcija između Židova i Arapa promatra se u različitim vidovima: od mirnog suživota do različitih oblika sukoba i ratova. Predmet je interdisciplinaran, a politički se procesi, između ostaloga, analiziraju uzimajući u obzir ulogu koju u njima ima povijesno iskustvo Židova i Arapa, teologija, nacionalizam, ekonomija, ideologija i nacionalna sigurnost.
Glavni ishod učenja je razumijevanje složenih odnosa između Židova i Arapa na Bliskom istoku u posljednjih stoljeće i pol. Cionistički je pokret uveo novu dinamiku u već složene odnose dvaju naroda i triju religija. Nova je dinamika djelomice izgrađena na starim pogledima, predrasudama i zajedničkoj povijesti. Na interakciju između Židova i Arapa dodatno su utjecali izvanjski događaji, poput urušavanja Osmanskog Carstva i dolaska zapadnih kolonijalnih sila. Pozornost će biti posvećena razlučivanju aspekta u arapsko-židovskim odnosima koji su ponajprije rezultat cionizma i onih koji su postojali prije nastanka cionističkog pokreta.
Literatura:
  1. Ajami, Fouad; The Arab Predicament: Arab Political Thought and Practice since 1967; Cambridge University Press (1984)
2. semestar
Izborni GS-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni GS-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
  • doc. dr. sc. Boris Havel:

    četvrtkom 15:15-16:15, soba 9 (2. kat)

    Lokacija:
Obavijesti