Jezik | Language: HRV ENG
Međunarodna politička ekonomija
Šifra: 55464
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Luka Brkić
doc. dr. sc. Kristijan Kotarski
Izvođači: Kristijan Kotarski - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj kolegija sastoji se od upoznavanja studenata sa osnovnim institucijama, režimima, akterima i procesima u sklopu discipline kako bi im se omogućilo stjecanje kategorijalnog aparata potrebnog za analizu međunarodnih ekonomskih i političkih procesa. Pristup se fokusira na neodvojivost ekonomskih od političkih procesa i predstavlja poveznicu između sfere politike i sfere ekonomije koje su u sklopu ortodoksne neoklasičnog pristupa cesto umjetno razdvajane. Studentima je omogućeno praćenje najnovijih trendova u području međunarodne trgovine, međunarodnih financija, međunarodnog razvoja korištenjem različitih teorijskih potki: od liberalizma, realizma, marksizma pa sve do ekonomskog nacionalizma.
Literatura:
 1. Brkić, Luka; Brkić, L., 1995: Teorije međunarodne ekonomske integracije, Gordon, Zagreb; Gordon (1995), str. 241
 2. Brkić, L; Globalno poslovanje i transfer tehnologije; Ekonomski anali, Beograd, god. 50, br.164 (2005), str. 103-119
 3. Pitanja i odgovori za 1. kolokvij iz MPE;
 4. Pitanja i odgovori za 2.kolokvij iz MPE;
 5. Brkić, L.; GATT, WTO i regulacija tržišta financijskih usluga; Politička misao 38, 1 (2001), str. 98-111
Preporučena literatura:
 1. Kotarski, Kristijan; Skripta za kolegij "Međunarodna politička ekonomija";
 2. Gilpin, R.; Global Political Economy: Understanding the International Economic Order; Princeton University Press (2001)
 3. Walter, A; Sen, G.; Analyzing the Global Political Economy; Princeton University Press (2007)
4. semestar
Temeljni opći NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo

6. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Kristijan Kotarski :

  Ponedjeljak 9-10h (kabinet 16)

  Četvrtak 12-13h (kabinet 16)

  Lokacija:
Obavijesti
Objavljeno: 2. 4. 2020. u 10:07
Uređeno: 2. 4. 2020. u 11:17
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

Kolokvij na ovom kolegiju organizirat ćemo na sljedeći način. Ispitivanje će se odvijati putem Zooma ili Google Classrooma u grupama po 6 (za konačnu odluku o platformi moram vidjeti da li Classroom omogućava da Vas svih 6 mogu istovremeno vidjeti na zaslonu, ali za sada mislim da će tu Zoom biti pouzdaniji. No oni koji ga nemaju mogu najnormalnije skinuti aplikaciju i 'virtualno doći na ispit' otvaranjem linka kojega ću poslati na Vaše mailove).

Studenti će imati na raspolaganju 15-20 minuta za pisanje odgovora na postavljena pitanja i cijelo vrijeme ću ih nadzirati putem video kamere da spriječim ev. pokušaje akademskog nepoštenja, te će odmah po isteku tih 20 minuta morati poslati odgovore u MS Word dokumentu na moj fakultetski e-mail. Profesor Brkić i ja ćemo podijeliti studente te će oni studenti koji će pripasti u kvotu profesora Brkića svoje odgovore slati na njegov fakultetski e-mail.

Kolokvij će se održati 5. svibnja da vas što bolje stignem pripremiti za najvažnije stvari koje očekujem od Vas. Neka pitanja ću izbaciti i smanjiti opseg gradiva te se fokusirati na najbitnije stvari. Profesor i ja ćemo razmijeniti listu ključnih koncepata i pojmova koje ćemo tražiti od Vas kako bi što više harmonizirali naš pristup.

Vaš zadatak osim dobre pripreme i učenja sastojat će se u tome da ćete u terminu od 1. - 3. svibnja poslati prijave za izlazak na kolokvij na e-mail adresu moje demonstratorice Karle Kravaršćan. Ona će Vas podijeliti u više grupa po šest, poslati mi spis, a ja ću svima dodijeliti točne termine ispitivanja putem Zooma. Računajte da će se ispitivanje vršiti od 8:30-12h 5.svibnja.

 

Drugi kolokvij pomiče se na 9. lipnja, a prvi rok na 16. lipnja.

Srdačan pozdrav, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

Objavljeno: 28. 3. 2020. u 10:10
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

Online nastavu organizirat ćemo putem Google Classrooma. Seminarska nastava održavat će se u streamingu četvrtkom u terminu 19-20:30 od 2.travnja s obzirom da svi imate slobodan raspored u tom terminu, a predavanja ću početi držati jedan jedan ranije od predviđenoga rasporeda po syllabusu, od 7. travnja (8:30-10).

 

Molim Vas da do ponedjeljka popodne pošaljete mojoj demonstratorici Karli Kravaršćan svoj gmail kako bi Vas sve mogao pozvati u online učionicu. Njezin e-mail je karla.kravars@gmail.com

 

Nakon toga ću Vam poslati linkove na clipove koji pokrivaju koncepte (trgovinski rat, valutni rat, tehnološki rat i 'Novi hladni rat na relaciji SAD-Kina), pa ćemo to već komentirati na seminarskoj nastavi u četvrtak, te nastaviti u utorak na predavanju.

 

Osim toga, konzultacije ćemo također organizirati putem Google Classrooma u terminu 16-17). S time da ću u tom slučaju zamoliti studente da putem chata pripreme pitanja i da Vas onda sve paralelno uključim u streaming.

 

Srdačan pozdrav, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

Objavljeno: 24. 3. 2020. u 11:53
Uređeno: 24. 3. 2020. u 11:54
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

Kako me ne bi zatrpali upitima zbog nemogućnosti ostvarenja korištenja MS Teams (nakon poziva kojeg sam dobio od mog demonstratora Ante Zrilea), javljam Vam da ćemo ipak koristiti Zoom. No, s obzirom na imamo više od 100 studenata na kolegiju, morat ćete se još malo strpiti s detaljima jer tražim troškovno najdjelotvorniju varijantu za održavanje nastave, s obzirom da Zoom naplaćuje korištenje za više od 100 sudionika.

 

Javit ću Vam se čim posložim detalje.

 

Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

Objavljeno: 23. 3. 2020. u 22:34
Uređeno: 23. 3. 2020. u 22:36
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

Kao prvo, dobra vijest za studente koji su bili izloženi kontaktu sa mnom 10.3. kada Španjoska još nije bila pogođena pandemijom koronavirusa i kada kao putnik povratnik iz Madrida 8.3. nisam stavljen pod mjere kućne samo-izolacije (što sam učinio nakon 12.3.), u prethodnih 14 dana nisam razvio nikakve simptome bolesti.

 

Lošija vijest je da nam je jučerašnji potres u Zagrebu svima koji ovdje živimo zadao logističke problem i oteo nam dio vremena za čišćenje i prijavu štete. Stoga ću Vam pismeni materijal koji pokriva evoluciju globalnog trgovinskog sustava dostaviti u petak.

 

Molim sve studente i studentice da se ulogiraju na svoju e-mail adresu dodijeljenu od strane Carneta i Fakulteta i da prihvate moj poziv u grupu Međunarodna politička ekonomija. Od idućeg tjedna nastavu ću organizirati putem aplikacije Miscrosoft Teams. Nastavu ću uživo održavati u terminu seminarske nastave utorkom, a predavanje će biti i snimljeno, tako da mu se može pristupiti i naknadno. 

 

Što se tiče kolokvija, mislim da je sada više nego izgledno da nećemo moći organizirati pismeni kolokvij u terminu predviđenom syllabusu. Ukoliko situacija ostane takvom do kraja travnja, tada ćemo se profesor Brkić i ja podijeliti i ispitivat ćemo Vas usmeno putem Skypea.

 

Vezano uz prijavu prezentacija/eseja, imate još 8 dana da to učinite. Vidjet ćemo kako će nam ići snalaženje s Miscrosoft Teamsom i da li možemo odraditi i Vaše prezentacije putem tog kanala komunikacije. Ukoliko to neće biti moguće, onda ćete prijeći na pisanje klasičnog eseja.

 

Zadnje i ne najmanje važno, pozivam Vas da u ove dana pojačanog boravka kod kuće počnete čitati materijale navedene u syllabusu po susretima.

 

Srdačan pozdrav i pazite na sebe i ostale, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

 

Objavljeno: 16. 3. 2020. u 14:15
Uređeno: 16. 3. 2020. u 14:19
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

U mapu s nastavnim materijalima stavio sam prezentaciju naslovljenu "Domaći izvori vanjske ekonomske politike - Kristijan Kotarski" u kojoj sam proširio i objasnio određene koncepte koje smo radili prošli tjedan s grupom u utorak i koje sam planirao dodatno elaborirati ovaj tjedan (studenti koji su trebali imati nastavu u četvrtak nisu diskriminarini jer sam se zbog njih odlučio na detaljnije objašnjenje pojedinih pojmova na novim slajdovima, pogotovo koncept trileme otvorene ekonomije i njezinu praktičnu manifestaciju u eurozoni, SAD-u i Kini).

 

Dakle, molim Vas da obratite pozornost na sve slajdove, a naročito na slajdove 13-17, 39-44, 55-64 (iznimno važno područje koje obuhvaća trilemu otvorene ekonomije) i svakako otvorite i proučite odlične linkove na slajdu 73. Od iznimne koristi će Vam biti vizualni link na faktore koji utječu na formiranje deviznog tečaja.

 

Osim toga, za studente koje žele znati više o politici deviznog tečaja šaljem link na moju recentnu studiju o učincima uvođenja eura u RH. 

https://www.hanns-seidel-stiftung.com.hr/assets/images/uploads/euro_introduction_to_croatia.pdf

 

Kako naša korespondencija ne bi ostala isključivo na ovom pismenom kanalu, omogućavam Vam da me u slučaju nekih nejasnoća vezanih uz gradivo dodate na Skype kontaktima (Kristijan Kotarski) te da u četvrtak u terminu konzultacija (16h) organiziramo konferencijski poziv, ako Vas bude više. Alternativno, možete mi uvijek poslati e-mail.

 

Zadnje, idući tjedan poslat ću Vam transkript svojeg sljedećeg predavanja o evoluciji globalnog trgovinskog sustava. U procesu sam pisanja udžbenika za kolegij tako da ću ovu izvanrednu situaciju iskoristiti da dinamika predavanja prati cjeline koje namjeravam pokriti u samom udžbeniku, te da svoje mislim sistematiziram u pismenoj formi.

 

Srdačan pozdrav svima i pazite vlastito i tuđe zdravlje, svako dobro!

 

Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

Objavljeno: 12. 3. 2020. u 15:10
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

Upravo sam dobio pismo Uprave Fakulteta da sam dužan ostati u samoizolaciji cijeli idući tjedan s obzirom da sam se u nedjelju ujutro vratio s poslovnog puta iz Madrida.

 

Primite ispite što kasno javljam, ali do sada nisam imao naputak kako postupiti.

 

Srdačan pozdrav, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

Objavljeno: 12. 3. 2020. u 14:55
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

Idući tjedan neće se održavati predavanja i seminarska nastava iz Međunarodne političke ekonomije zbog širenja COVID-19 virusa. Ovisno o dinamici širenja zaraze vidjet ćemo da li je fizički moguće održavati nastavu za dva tjedna. Seminarska nastava nadoknadit će se u jednom terminu tijekom semestra, a ukoliko do daljnjega neće biti moguće držati nastavu, za dva tjedna prijeći ćemo na online oblike nastave, pri čemu ću Vam poslati pismeni sažetak predavanja kojega možemo popratiti interakcijom na Moodleu. U svakom slučaju upoznat ću se sa sustavom i vidjeti kako se nastava može najbolje organizirati.

 

Danas će se još održati seminarska nastava, ali molim studente da mi se ne približavaju na distancu manju od 3 metra, s obzirom da se nastojim izolirati od bliskih kontakata.

 

Srdačan pozdrav i pripazite na svoje zdravlje, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

Objavljeno: 27. 2. 2019. u 17:07
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

Ovim putem ponavljam ono što sam napomenuo i jučer na uvodnom predavanju, studentske prezentacije prijavljuju se studentskoj demonstratorici Karli Kravaršćan (kontakt u syllabusu). Ona će Vam od idućeg tjedna slati knjige koje odaberete, a koje se nalaze u syllabusu, te služe kao predložak za izradu prezentacije. Osim toga, s njom ćete dogovoriti termin izlaganja. Rok za prijave je 31. ožujka.

Meni šaljete gotove prezentacije  najkasnije dva dana prije dodijeljenog termina za izlaganje kako bih mogao dobiti uvid u slajdove i ono o čemu ćete govoriti na seminaru. Podneske koji se temelje na knjizi/prezentaciji koju ste odabrali šaljete najkasnije do zadnjeg susreta u semestru.

 

Srdačan pozdrav, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski