Jezik | Language: HRV ENG
Komparativne politike upravljanja etničkim sukobima
Šifra: 92652
ECTS: 7.0
Nositelji: prof. dr. sc. Siniša Tatalović
Izvođači: prof. dr. sc. Siniša Tatalović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,1

Svi elementi nastave na predmetu provode se na engleskom jeziku. Ova razina uključuje i predmete s više nastavnih grupa (u hrvatskoj grupi nastava je isključivo na hrvatskom jeziku, a u engleskoj grupi isključivo na engleskom jeziku).
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje etničkih odnosa i sukoba koji su od uvijek bili značajan problem pojedinih država i međunarodne zajednice. Trajnost etničkih sukoba na određenim područjima i teškoće u njihovom rješavanju, imale su za posljedicu izbijanje mnogih oružanih sukoba, raspade multietničkih država, promjene granica i demografskih odnosa s nesagledivim sigurnosnim posljedicama za čovječanstvo. Zbog toga, etničke manjine kao problem suvremenog svijeta, privlače sve veću pozornost istraživača. Unatoč sve većim izazovima i potrebama još uvijek se ne može govoriti o nekom do kraja ujedna čenom i svuda prihvaćenom modelu rješavanja etničkih sukoba i s njima povezanih problema etničkih manjina. Očito je da će upravo na početku 21. stoljeća to biti sve nužnija potreba međunarodne zajednice. Polazeći od takvih nastojanja, obrađivat će se temeljni problemi koje uzrokuju neriješeni odnosi etničkih manjina i etničke većine, kao i politike njihovog rješavanja. Komparativno će se obrađivati dvije temeljne vrste politika rješavanja etničkih sukoba: politike eliminacije i politike upravljanja razlikama.
Literatura:
  1. Siniša Tatalović; Globalna sigurnost i etnički sukobi; Politička kultura (2010), str. 280
2. semestar
Usmjerenje KOMPARATIVNA POLITIKA dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Usmjerenje NACIONALNA SIGURNOST dp 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 2. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 2. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

4. semestar
Izborni SDN 2-2 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 23. 2. 2021. u 14:43
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege,

postavljena je na Teams i intranet uvodna prezentacija.

Ispitna literatura:

1. kolokvij - iz knjige GSiES (str. 9-126)

2. kolokvij - iz knjige GSiES (str. 127-252)


Za sva dodatna pitanja možete me kontaktirati.

Siniša Tatalović

Objavljeno: 4. 9. 2020. u 14:02
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

 

svi koji ste prijavili 4. ispitni rok, molim vas da najkasnije do nedjelje do 20h pošaljete mail na adresu kpues17@gmail.com u kojem potvrđujete da izlazite na rok. Ispit će se pisati online. Na adrese s kojih ćete poslati mail, dobit ćete pitanja u 16:00h u utorak 8.9. Ispit ćete pisati do 17:30. 

 

Ispunjene ispite pošaljite najkasnije do 17:30 na adresu kpues17@gmail.com. Rezultate ću javiti mailom.

 

Srdačno, 

Siniša Tatalović

Objavljeno: 30. 8. 2020. u 14:42
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

svi kojima još nisam upisao ocjenu iz kolegija Komparativne politike upravljanja etničkim sukobima neka ponesu indeks i dođu do mog kabineta u petak, 4. rujna u 9 i 30.

 

Srdačno, 

Siniša Tatalović

Objavljeno: 28. 6. 2020. u 13:00
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

 

svi koji ste prijavili 2. ispitni rok, molim vas da danas u toku dana ili sutra najkasnije do 15h pošaljete mail na adresu kpues17@gmail. u kojem potvrđujete da izlazite na rok. Ispit će se pisati online. Na adrese s kojih ćete poslati mail, dobit ćete pitanja u 16:00. Ispit ćete pisati do 17:30. 

 

Ispunjene ispite pošaljite do 17:30 na adresu kpues17@gmail.com. Rezultate ćete dobiti mailom kroz tjedan.

 

Ukoliko me netko treba, sutra me može potražiti u mom kabinetu u 10h. 

 

Srdačno, 

Siniša Tatalović

Objavljeno: 5. 6. 2020. u 17:18
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege,

 

kako je zgrada fakulteta otvorena samo do 17h, ispit će se u ponedjeljak 8.6. umjesto u 16h održati u 15h (i online i pismeno polaganje u dvorani na fakultetu premješta se s 16 na 15).

 

Svi koji planiraju izaći na ovaj rok neka mi jave mailom na kpues17@gmail.com i navedu polažu li online ili dolaze na fakultet. Oni koji nisu u mogućnosti doći pisati ispit će polagati online, a pitanja će dobiti na mail te pisati s uključenom web kamerom putem Google Hangouts (svi koji imaju Gmail, unutar njega imaju GH, a ostali mogu preuzeti aplikaciju). Ne zaboravite prijaviti ispitni rok na studomatu. 

 

Svi koji radi obrane diplomskog rada u srpnju trebaju upisati ocjenu u indeks, neka dođu u 15h na upis. Ostalima će ocjena biti upisana samo u studomat, a na upis u indeks doći će naknadno.

 

Srdačno, 

Siniša Tatalović

Objavljeno: 31. 5. 2020. u 20:39
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

 

oni koji su u Zagrebu i imaju pitanja u vezi kolegija i polaganja ispita, mogu me potražiti sutra, u ponedjeljak 1. lipnja u kabinetu br. 11 od 16.30. Svi koji žele, mogu sutra doći s indeksom da im upišem ocjenu iz kolegija. Redovan upis ocjena u indeks održat će se naknadno, krajem kolovoza ili početkom rujna.

 

Srdačno, 

Siniša Tatalović

Objavljeno: 28. 5. 2020. u 11:30
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege,

 

u Nastavnim materijalima objavljena je finalna tablica s rezultatima 2. kolokvija, zbrojem svih bodova koje ste prikupili na kolegiju te zaključne ocjene. Ukoliko ste zadovoljno trenutnom ocjenom, prijavite prvi rok i ista će vam biti upisana u Studomat. 

Kolegice i kolege koji nisu položili kolegij, također prijavljuju prvi rok i izlaze na ispit. Za one izvan Zagreba, u vrijeme pisanja ispita (8. lipnja u 16h), ispitna će pitanja biti objavljena na Intranetu, a po završetku pisanja odgovore će poslati u mapu 'Prvi ispitni rok'. Kolegice i kolege koji su u Zagrebu, mogu doći polagati ispit na fakultet u to isto vrijeme.

Ucjene će se u indekse upisivati naknadno, na jesen. 

Oni koji su u Zagrebu i imaju pitanja u vezi kolegija, mogu me potražiti u ponedjeljak u kabinetu br. 11 u vremenu održavanja nastave. Ostali se mogu javiti na mail kolegija kpues17@gmail.com.

 

Još jednom se ovim putem želim zahvaliti svima na suradnji koju smo ostvarili kroz ovaj, drugačiji semestar. Hvala na razumijevanju i želim vam sretan završetak studija. 

 

Srdačno, 

Siniša Tatalović

Objavljeno: 18. 5. 2020. u 10:43
Uređeno: 18. 5. 2020. u 10:43
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

 

u Nastavnim materijalima nalazi se prezentacija za zadnje predavanje iz ovog semestra. Uz nju je stavljen i kraći tekst koji se odnosi na pitanja iz prezentacije. Pročitajte tekst i odgovorite na jedno od pitanja po izboru kao i do sad. Rok za predaju je sutra do ponoći (19. svibnja). 

 

Odgovore na pitanja sa seminara pošaljite danas do ponoći (18. svibnja). Odgovarate na 2 pitanja jer su danas po rasporedu 2 seminarske prezentacije.

 

Drugi kolokvij iz kolegija pisat će se kao što je i planirano, 25. svibnja, no i ovaj će kolokvij biti koncipiran kao i prethodni. Dakle, pisat ćete esejske odgovore na zadana pitanja od kuće.

Pitanja će biti objavljena na intranetu u 15.30 idući ponedjeljak kada će ujedno i započeti sam kolokvij. Dobit ćete 6 pitanja, svako će nositi 5 bodova, a ovaj ćete put imati na raspolaganju 1h i 30min kako biste imali više vremena da sročite odgovore. Odgovore u Word dokumentu koji ćete imenovati pr.: Horvat_Ivan_2kolokvij uploadat ćete u mapu 2. kolokvij u Predaja studentskih radova najkasnije do 17h.

Literatura za kolokvij dotupna je na intranetu od početka akademske godine, u uvodnoj prezentaciji navedeno je što sve ulazi u gradivo 2. kolokvija.

 

U Nastavnim materijalima je objavljena i tablica s dosadašnjim bodovima. Konačna tablica s bodovima seminarista za ovaj susret te svim bodovima za dolaznost, bodovima oba kolokvija i konačnim ocjenama biti će objavljena idući tjedan, nakon što ispravim sve kolokvije.

 

I za kraj, ovim bih Vam putem želio zahvaliti na dobroj i korektnoj suradnji tijekom cijele ove akademske godine, a posebno u ovim izvanrednim okolnostima koje su nas snašle. 

 

Srdačno, 

Siniša Tatalović

 

 

 

Objavljeno: 20. 4. 2020. u 13:12
Uređeno: 20. 4. 2020. u 13:30
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

prezentacija i popratni tekst za današnje predavanje dostupni su u Nastavnim materijalima. Nastavljamo kao i do sad s Vašim obvezama.

Rok za predaju odgovora na pitanja (iz svake po jedno prema vlastitom odabiru) sa seminarskih prezentacija je danas (20. travnja) do 23:59. Napominjem kako danas prema rasporedu imamo 4 prezentacije, dakle iz svake odgovarate na jedno pitanje.

Rok za predaju odgovora na pitanje (jedno po odabiru) iz prezentacije s predavanja je sutra (21. travnja) do 23.59.

(Duljina tekstova ne smije biti kraća od jedne stranice, a jedino što trebate navesti su pitanja na koja odgovarate te zatim Vaše odgovore. Ime kolegija, moje ime, naslov teme, datum i sl. izostavite. Veličina teksta treba biti 12, font Times New Roman i prored 1,5 te obostrano poravnajte tekst)

 

Srdačno, 

Siniša Tatalović

 

Objavljeno: 7. 4. 2020. u 13:27
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

u Nastavnim materijalima objavljen je Excel dokument u kojem u prvoj tablici možete vidjeti ostvarene bodove na kolokviju. U donjem lijevom kutu dokumenta, uz 1. kolokvij imate i opcije Predavanje i Seminar na koje možete kliknuti kako biste vidjeli tablice dolaznosti te bodove iz do sad održanih prezentacija.

U tim je tablicama pojašnjena i skala bodovanja dolaznosti te obveze koje ste u nastavku semestra dužni ispuniti kako biste položili kolegij.

Idući tjedan, prema akademskom kalendaru, u ponedjeljak radi blagdana nema nastave pa ćete sada nakon kolokvija imati malu pauzu od obveza za kolegij. S prezentacijama i komentarima nastavljamo 20. travnja.

Srdačno,

Siniša Tatalović 

 

 

Objavljeno: 6. 4. 2020. u 10:53
Uređeno: 6. 4. 2020. u 10:55
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege,

kako je ranije najavljeno, danas 6. travnja 2020. održava se prvi kolokvij iz kolegija 'Komparativne politike upravljanja etničkim sukobima'.

Kolokvij počinje u 15.30 kada ćete u Nastavnim materijalima moći preuzeti Word dokument 'KPUES prvi kolokvij 06042020'. Nakon preuzimanja dokumenta, na vrhu stranice u samom dokumentu upišite ime i prezime te zatim odgovarajte na pitanja kraćim esejskim odgovorima. Vodite računa o ograničenom vremenu pisanja pa na svako pitanje odgovorite što preciznije i držite se suštine pitanja. Sva pitanja odnosit će se na do sad obrađena poglavlja iz knjige.

Svako eventualno kopiranje rečenica iz literature strogo će se sankcionirati, pri čemu će prva mjera biti pad na kolokviju, a zatim će o akademskom nepoštenju biti obaviješteno i etičko povjerenstvo.

Ispunjen dokument po završetku pisanja stavljate u podmapu 'Prvi kolokvij 6. travnja 2020.' koja je postavljena u rubrici 'Predaja studentskih radova'. Ime dokumenta ostavite nepromijenjeno.

Dužni ste ispunjen kolokvij staviti u podmapu najkasnije u 16.30 - kasnija predaja automatski označava pad na kolokviju. Savjetujem da zbog toga imate otvoren intranet u pozadini i vodite računa da ćete se još jednom morati prijaviti putem AAI-a jer će vas sustav vjerojatno automatski odjaviti ako sat vremena nećete aktivno koristiti intranet.

 (U iznimnom slučaju pada sustava, kolokvije ćete do 15:35 dobiti na vaše mail adrese, a ukoliko Intranet u sat vremena ne proradi, ispunjene dokumente šaljite nazad na mail kolegija: kpues17@gmail.com do 16:35).

 Rezultati kolokvija, uključujući i tablicu do sad prikupljenih bodova za dolaske i održane prezentacije, bit će objavljeni u Nastavnim materijalima do kraja ovog tjedna. Idući ponedjeljak nastavljamo s dosadašnjim radom na daljinu.

Srdačno,

Siniša Tatalović

Objavljeno: 28. 3. 2020. u 21:49
Uređeno: 29. 3. 2020. u 11:20
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

kao što sam naveo u prethodnoj obavijesti, nastavljamo s dosadašnjim principom rada na daljinu.

Kolegice i kolege koji imaju izlaganja 30. ožujka dužni su prezentacije i popratne tekstove objaviti u mapi Susret 30. ožujka u podmapi Prezentacije i popratni tekstovi 30. ožujka (mapa za prezentere) do 15:30. Molim Vas da se pri tom držite uputa objavljenih za 23.3.

Za bod za dolazak na nastavu svi šaljete svoje komentare u mapu Susret 30. ožujka u podmapu Komentari na tekst za predavanje 30. ožujka. Za ostvarivanje boda za dolazak na seminar, svi osim prezentera tekstove s odgovorima stavljate u podmapu Komentari na seminarske prezentacije 30. ožujka.

Kako bismo postigli standardiziran način pisanja komentara, tekstovi koje ubuduće šaljete trebaju izgledati (uz ranije navedena pravila) ovako: na početku dokumenta navedite pitanje na koje odgovarate (isti font, veličina i prored kao i ostatak teksta), a zatim krenite s odgovorom koji mora minimalno obuhvatiti jednu stranicu. Nije potrebno pisati naziv kolegija i ostale podatke, ne trebate se ni potpisivati u samom tekstu, no imenujte dokument kako je ranije zadano. Za tekst u kojem odgovarate na pitanja sa seminara prvo navedite prvo pitanje, odgovorite na njega, zatim navedite drugo pitanje i odgovor. 

Rok za slanje odgovora na prezentaciju s predavanja je srijeda (1. travnja) do kraja dana, dakle 23:59. Prezentacija s pitanjima, od kojih ponovno birate jedno, bit će stavljena u Nastavne materijale u ponedjeljak.

Rok za slanje odgovora na prezentacije sa seminara je ponedjeljak (30. ožujka), do kraja dana. 

Srdačno,

Siniša Tatalović

Objavljeno: 26. 3. 2020. u 19:11
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege,

nadam se da ste svi dobro, a posebno oni iz potresom zahvaćenih područja. Zadovoljan sam dosadašnjim načinom provođenja nastave te se nadam da i vama odgovara. Koliko sam vidio, do sad nismo naišli na veće poteškoće pa ćemo i u narednim tjednima zadržati ovaj pristup radu.

Kolokvij iz kolegija Komparativne politike upravljanja etničkim sukobima predviđen za 6. travnja 2020. održat će se prema rasporedu, no u nešto drugačijem obliku od planiranog.

Uslijed promijenjenih okolnosti i uvođenja novog načina održavanja nastave - nastave na daljinu, provjeru znanja pisat ćete kod kuće (tzv. take home exam), a ona će biti koncipirana na sljedeći način:

Ispit će se sastojati od 6 pitanja. Za svako će pitanje biti moguće dobiti do 5 bodova, maksimalno će biti moguće ostvariti 30 bodova.

Ispit će se pisati 60 minuta, do 10 minuta po odgovoru. Odgovori će biti kraćeg esejskog tipa.

Dokument s ispitnim pitanjima bit će dostupan na intranetu pod Nastavnim materijalima točno u 15:30 dana 6. travanja i od tog trenutka počinje isticati vrijeme od 60 minuta. Dužni ste dokument preuzeti i ispuniti ga vašim odgovorima. Na vrhu dokumenta upisat ćete svoje ime i prezime, a zatim odgovarati pitanje po pitanje. Naziv dokumenta nećete trebati mijenjati, samo ćete ga ispunjenog staviti u posebnu mapu 'Prvi kolokvij' koja će biti kreirana u rubrici Predaja studentskih radova. Svi ispiti poslani nakon 16:30 neće biti prihvaćeni.

Ispitna pitanja obuhvaćat će gradivo obrađeno u ovom djelu semestra. Trebate pročitati poglavlja iz moje knjige Globalna sigurnost i etnički sukobi navedena u Uvodnoj prezentaciji zaključno sa šestim susretom. Knjiga je dostupna u Nastavnim materijalima.

Srdačno,

Siniša Tatalović

Objavljeno: 21. 3. 2020. u 12:47
Uređeno: 21. 3. 2020. u 12:57
Siniša Tatalović

KPUES Nastava 23. ožujka

Poštovane kolegice i kolege,

prvi tjedan nastave na daljinu je iza nas, a izgleda da će se ovaj način izvođenja predavanja i seminara nastaviti i kroz travanj. Nadam se da ćemo nastaviti uspješno održavati ovaj novi način rada.

U nastavku ove obavijesti slijede smjernice o načinu bodovanja koje biste inače ostvarili dolaskom na predavanja i seminare te usmenim održavanjem seminarskih prezentacija. Molim Vas da ih pažljivo pročitate i pridržavate ih se kako bismo izbjegli nepotrebne komplikacije.

 

Kako se radilo o svojevrsnom testiranju novog načina rada, svima koji su poslali tekst u Wordu priznati su bodovi za dolazak na nastavu (2 boda), no ubuduće se neće tolerirati slanje teksta u kojem se nisu poštivale smjernice - slanje neispravnog dokumenta brojit će se kao nedolazak. Ukratko, trebate se pridržavati uputa, od tehničkih detalja (veličina i izgled teksta, imenovanje dokumenta, slanje na vrijeme) do samog sadržaja koji pišete (odgovaranje na postavljena pitanja i pisanje komentara vezanih uz temu susreta).

Od idućeg tjedna izvršavanjem seminarske obveze ostvarujete 1 bod za dolazak, a izvršavanjem zadatka s predavanja ostvarujete drugi bod (kao što ste se za vrijeme održavanja redovite nastave potpisivali na dvije liste, jednu za dolazak na predavanje i drugu za dolazak na seminar i time ostvarivali bodove).

 

SEMINARSKE OBVEZE

Prezenteri

Za idući susret prezenteri/ice svoje prezentacije stavljaju u mapu 'Susret 23. ožujka', podmapu 'Prezentacije i popratni tekstovi 23. ožujka'.

Rok za objavu u jest ponedjeljak do 15.30!

Idući tjedan prema rasporedu su predviđena 2 seminarska izlaganja:

1.reguliranje etničkih sukoba na primjeru Španjolske, VB i Švicarske

2. reguliranje etničkih sukoba na primjeru Finske, Belgije i Italije

Prezentacija se treba imenovati ovako: PPTbroj teme_datum (pr. PPT1_2303/PPT2_2303).

Studenti/ce koji po rasporedu trebaju održati seminarsku prezentaciju u podmapu trebaju učitati svoju zajedničku power-point prezentaciju i točno označiti dijelove koje svatko od njih prezentira (tako da na jednom slideu prije dijela koji prezentirate navedete ime i prezime osobe koja je izradila i prezentira taj dio). Podloga prezentacije neka bude bijela, a fotografije, tablice i grafovi poželjni su ako su vezani uz sadržaj koji prezentirate.

Pored toga, svaki prezenter/-ica ponaosob treba priložiti popratni tekst koji bi usmeno izložio/la da se nastava odvija u predavaoni. Dakle, svatko prilaže svoj tekst zasebno!

U Word dokumentu za svaki slide koji se nalazi u prezentaciji trebate napisati objašnjenje (npr. kolega/ica koji/a prezentira prvi dio prezentacije, treba u dokumentu napisati: Naslov prezentacije; Sadržaj prezentacije – objašnjenje; Naslov 1. slidea – objašnjenje sadržaja sa slajda; Naslov 2. slidea – objašnjenje sadržaja sa slajda; Naslov 3. slidea – itd… idući kolega/ica u svom dokumentu također navodi:  Naslov prezentacije; naslov slidea koji slijedi, npr. Naslov 9. slidea – objašnjenje sadržaja sa slidea…). Molim Vas da se potrudite da objašnjenja budu precizna i jasna te sadržajno nedvosmislena kako bi Vaš doprinos mogao biti adekvatno bodovan. Vodite računa i o primjerenoj duljini teksta – posebice da tekst ne bude prekratak, a pogotovo ne u natuknicama! Podsjećam da bi usmeno izlaganje svakog studenta trebalo trajati otprilike 20 minuta pa duljina poslanog teksta treba odgovarati usmenom izlaganju u tom vremenskom okviru. Trebate navesti i popis izvora koje ste koristili pri izradi prezentacije i popratnog teksta.

 

Popratni tekst stavlja svaki student/ica u svoje ime u istu mapu u koju se objavljuje i prezentacija, do gore navedenog roka, a imenuje ovako: Prezime_ime_datum_PPTbroj teme (pr. Ivić_Iva_2303_PPT1).

Važno: NA ZADNJEM SLIDEU PREZENTACIJE GRUPA TREBA NAVESTI 3 PITANJA ZA RASPRAVU!

U grupama se dogovorite koja će osoba u ime grupe zajedničku prezentaciju objaviti u ovoj mapi, do roka koji je gore naveden.

 

Svi (osim prezentera):

U podmapu 'Komentari na seminarske prezentacije 23. ožujka' svi su polaznici kolegija dužni poslati odgovore na JEDNO od 3 pitanja SA SVAKE PREZENTACIJE napisano u Word dokumentu.

Duljina teksta mora biti minimalno jedna stranica (font Times New Roman, veličina slova 12, prored 1,5). Uz odgovore na odabrana pitanja, možete pisati i vlastite komentare na cjelokupne prezentacije ili se osvrnuti na pojedine tekstove koje su objavili prezenteri/ice.

Dakle, šaljete jedan tekst u kojem morate odgovoriti ukupno na 2 pitanja, (na jedno odabrano pitanje s 1. prezentacije i na jedno s 2. prezentacije), a možete pisati i komentare, nejasnoće, sugestije ili postaviti pitanja o kojima bi se mogla pokrenuti rasprava vezana uz sadržaj koji ste pregledali u prezentacijama i popratnim tekstovima. Tekst kraći od jedne stranice automatski će biti odbijen.

Odgovore i komentare na objavljene prezentacije šaljete u navedenu mapu u ponedjeljak 23. ožujka u vremenu između 15.30 i 00.00. (Prilikom slanja vidljivo je vrijeme u trenutku u kojem je dokument poslan, svi dokumenti poslani nakon navedenog roka neće biti prihvaćeni)

Prezentacije svake grupe bit će dostupne u podmapi 'Prezentacije i popratni tekstovi 23. ožujka' prije početka seminarske nastave. Studentima će se poslani tekstovi brojiti kao dolazak na seminar.

Kad šaljete svoje odgovore i komentare, Word dokument u kojem ih pišete imenujete ovako: Prezime_ime_datum (pr. Ivić_Iva_2303).

 

BODOVANJE DOLASKA NA PREDAVANJE

Na intranetu će u Nastavnim materijalima (najkasnije na dan predavanja) biti objavljen tekst koji ste dužni pročitati.

Uz tekst će na dan predavanja biti objavljena obavijest s 3 pitanja od kojih ste dužni odabrati jedno i na njega odgovoriti u zasebnom Word dokumentu te ga objaviti u zasebnoj podmapi 'Komentari na tekst 23. ožujka'.

Duljina teksta također treba biti minimalno jedna stranica teksta (font Times New Roman, veličina slova 12, prored 1,5). Kad šaljete svoje odgovore i komentare, Word dokument u kojem ih pišete imenujete: Prezime_ime_tekstdatum (pr. Ivić_Iva_tekst2303).

Rok za slanje ovih tekstova je srijeda 25. ožujka do kraja dana, dakle 23:59.

 

KONZULTACIJE

Konzultacije u vezi prezentacija za naredne susrete šaljite na moju mail adresu, pri tome neka jedna osoba šalje mail, a u CC neka stavi ostale kolege/ice koji su uključeni u izradu zajedničke prezentacije.

Sve druge upite u vezi nastave šaljite na mail kolegija: kpues17@gmail.com

 

Srdačno, 

Siniša Tatalović

Objavljeno: 13. 3. 2020. u 18:05
Uređeno: 14. 3. 2020. u 12:20
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege,

u nastavku ove obavijesti slijede smjernice o načinu održavanja nastave na kolegiju Komparativne politike upravljanja etničkim sukobima 16. ožujka 2020. Molim Vas da pažljivo pročitate i pridržavate se navedenih uputa kako bismo mogli što kvalitetnije izvesti ovaj oblik izvođenja nastave.

SEMINARSKE OBVEZE

U mapu 'Komentari na prezentacije' u rubrici 'Predaja studentskih radova' (Klikom na Intranetu na kolegij Komparativne politike upravljanja etničkim sukobima i otvaranjem Izbornika predmeta, ova se rubrika nalazi ispod rubrike 'Nastavni materijali') svi su polaznici kolegija dužni staviti komentare napisane u Word dokumentu, vezane uz prezentacije i tekstove objavljene na Intranetu za susret iz tog tjedna.

Studenti/ce koji pohađaju kolegij pišu i šalju komentare na objavljenu prezentaciju u ponedjeljak u vremenu između 15:00 i 00:00.

 (Prilikom slanja vidljivo je vrijeme u trenutku u kojem je dokument poslan, svi dokumenti poslani nakon navedenog roka neće biti prihvaćeni)

Prezentacije i tekstovi će biti dostupna u rubrici 'Nastavni materijali' u ponedjeljak do termina u kojem bi se inače izvađala nastava. Studentima će se komentari brojiti kao DOLAZAK na nastavu, a oni koji ne pošalju komentare, gube bodove za dolazak na nastavu za taj susret.

Kad šaljete svoje komentare, Word dokument u kojem ih pišete imenujete ovako: Prezime_ime_datum_grupa (pr. Ivić_Iva_1603).

Potrebno je napisati između 1500 i 2000 znakova (s prazninama) kao osvrt na prezentacije i tekstove objavljene na Intranetu za taj susret. Dakle, možete pisati komentare, nejasnoće, sugestije ili postaviti pitanja o kojima bi se mogla pokrenuti rasprava vezana uz sadržaj koji ste pregledali u prezentaciji.

Kada otvarate prezentacije, dužni ste ispod svakog slidea pročitati i eventualne bilješke (Ispod svakog slidea nalazi se okvir u kojem piše 'Kliknite da biste dodali bilješku' u kojem će se nalaziti bilješke prezentera, koje ste dužni pročitati kako biste bolje razumjeli natuknice i druge sadržaje predstavljene na slideu).

Za sve eventualne nejasnoće i upite u vezi ove obavijesti možete se javiti na mail kolegija.

KONZULTACIJE

Konzultacije u vezi seminarskih prezentacija šaljite mi na moj mail, pri tome neka jedna osoba šalje mail, a u CC neka stavi ostale kolegice i kolege koji su uključeni u izradu zajedničke prezentacije.

Kolegice i kolege koji izlažu 23. ožujka, dužni su izraditi JEDNU zajedničku prezentaciju po grupi, a svaki je prezenter dužan na dnu svakog slidea svog djela prezentacije upisati bilješke vezane uz natuknice ili druge sadržaje koji se nalaze na slideu (Ispod svakog slidea nalazi se okvir s tekstom Kliknite da biste dodali bilješku - u njega su prezenteri dužni upisati ono što bi inače usmeno o slideu pričali kolegama, dakle pojašnjenje eventualnih grafova, fotografija, video zapisa, prošireni komentari o sadržaju na slideu navedenom u natuknici). Ostale informacije o izlaganju dobit ćete naknadno.

Srdačno, 

Siniša Tatalović

Objavljeno: 13. 3. 2020. u 01:48
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

zbog trenutne epidemiološke situacije, terenska nastava predviđena za 16. ožujka se ODGAĐA.

Kako kolegij pohađa manje od stotinu studenata, nastava se ODRŽAVA u redovitom terminu s početkom u 15.30, no dolazak nije obavezan. 

Tjedan nakon (23. ožujka) postoji mogućnost održavanja on-line nastave, no studenti koji po rasporedu tada imaju prezentacije neka svakako budu pripremljeni za izlaganje uz pomoć PowerPointa. Detalji o načinu prezentiranja i izvođenju nastave bit će objavljeni u naknadnoj obavijesti.

 

Objavljeno: 10. 3. 2020. u 16:46
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

 

dana 16. ožujka 2020. (ponedjeljak) u sklopu nastave na kolegiju Komparativne politike upravljanja etničkim sukobima bit će organiziran posjet Pravoslavnoj općoj gimnazija ”Kantakuzina Katarina Branković

 

Nalazimo se ispred institucije između 13:30 i 13:45 (adresa Sv. Duh 122, 10 000 Zagreb).

 

Naziv predavanja: Položaj nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj

Gost predavač bit će: Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske

 

Redovna nastava navedenog se datuma neće izvađati, no dolaznost na terensku nastavu će se bilježiti i bodovati jednim dodatnim bodom uz redovan bod za dolazak (ukupno 2 boda), dok će svi studenti koji nemaju opravdan razlog izostajanja izgubiti 2 boda.

Radi eventualne nemogućnosti dolaska pošaljite razlog na e-mail adresu: kpues17@gmail.com

 

Objavljeno: 20. 6. 2019. u 22:17
Uređeno: 2. 7. 2019. u 16:46
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

svi koji nisu upisali ocjene na prvom roku mogu doći 8.7. u 10 sati u kabinet 11 na 2. katu kada će ujedno biti i upis ocjena s drugog roka.

Srdačno, 

Siniša Tatalović

Objavljeno: 10. 6. 2019. u 10:34
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

danas u 17h održava se prvi ispitni rok te ujedno i upis ocjena za one koji su kolegij položili preko kolokvija. Ako ste prijavili 1. ispitni rok možete osobno doći na upis ili indeks poslati po nekome. 

 

Srdačno,

Siniša Tatalović

 

 

Objavljeno: 19. 3. 2019. u 01:14
Siniša Tatalović

Poštovane kolegice i kolege, 

zahvaljujem Vam za odaziv na terensku nastavu te prilažem fotografiju s izlaganja.

Srdačno, 

Siniša Tatalović