Jezik | Language: HRV ENG
Javne politike
Šifra: 55453
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Zdravko Petak
Izvođači: Anka Kekez Koštro - Seminar
Mario Munta - Seminar
Marjeta Šinko - Seminar

Anka Kekez Koštro - Predavanja
Marjeta Šinko - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj nastave je uvodni studij javnih politika, njihova razumijevanja i osnovnih pristupa u njihovu proučavanju, bez podrobnog izvođenja posebnih javnih politika. Nastavni program nastoji studentima dati osnovna znanja o tome tko stvara javne politike, gdje se stvaraju, čemu služe i u kakvu su odnosu spram alternativa kao što su javno upravljanje (governance) ili javna uprava (javni menadžment).
Temeljno polazište kolegija vezano je uz činjenicu da različite razine vlasti - državna, regionalna ili lokalna, u nastojanju da odgovore na različite vrste ekonomskih, društvenih i političkih problema, razvijaju specifične politike. One pri tome koriste zakone i druge oblike regulacije, proračunske rashode, oporezivanje i različite vrste javnog djelovanja i odluka. Taj proces se u hrvatskom politološkom diskursu već niz godina označava sintagmom javne politike (public policy), čime se označava proces stvaranja politika za zajednicu u različitim sektorskim područjima. Ovisno o kontekstu, ponekad se koriste i izrazi državna politika, gradska politika i slično. U okviru kolegija razmatraju se, pri tome, temeljni segmenti stvaranja javnih politika: akteri, instrumenti i i ciljevi, te cjelina procesa njihove formulacije, legitimiranja, implementacije i vrednovanja (prvi dio kolegija, susreti 1-6). Drugi dio kolegija daje uvod u temeljne pristupe javnim politikama, uz prikaz konceptualnih i teorijsko-metodoloških pitanja standardne literature o javnim politikama kao znanstvenoj disciplini (drugi dio kolegija, susreti 8-12).
Literatura:
  1. Colebatch, Hal K.; Policy; Zagreb: Fakultet političkih znanosti (2004), str. 1-87
  2. Grdešić, Ivan; Političko odlučivanje; Zagreb: Alinea (1995), str. 1-125
  3. Hill, Michael; Proces stvaranja javnih politika; Zagreb: Fakultet političkih znanosti (2010), str. 1-206, 269-290
  4. Kuste Lipicer, Simona; Vrednovanje javnih politika; Zagreb: Disput (2012), str. 45-122
  5. Petek, Ana; Petković, Krešimir; Pojmovnik javnih politika; Zagreb: Fakultet političkih znanosti (2014), str. 13-178
5. semestar
Temeljni opći NOV 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 14. 9. 2020. u 15:29
Marjeta Šinko

Poštovani/e kolege/ice,

ispit kolegija "Javne politike" na izvanrednom roku 17. rujna održavat će se u fizičkom obliku u dvorani A od 14 sati. Za ispit ćete na raspolaganju imati maksimalno 60 minuta te će se isti odmah ocijeniti. Prije početka ispita dobit ćete informacije o točnom vremenu i lokaciji upisa ocjene u indeks koji će se održati toga dana.

Srdačan pozdrav,

Marjeta Šinko

Objavljeno: 7. 9. 2020. u 13:42
Anka Kekez Koštro

Drage kolegice i kolege,

Kao što znate, jesenski ispitni rokovi na kolegiju Javne politike održavaju se na daljinu u obliku usmenog ispita koji se provodi putem Skypea. Za rok koji je predviđen 10. rujna 2020., tako, u nastavku se nalazi link na doodle kalendar u kojem svi koji planiraju pristupiti ispitu mogu odabrati termin od 30 minuta: https://doodle.com/poll/438rrvt4g5yfcxep .

Upisi ocjena 2. jesenskog roka će se održati 17. rujna, a ukoliko budete imali potrebu za ranijim upisom reći ćete mi to na samom ispitu.

Jedan termin može rezervirati samo jedna osoba, a ukoliko dođe do potrebe otvaranja dodatnih termina ili problema u ostvarenju pristupa u rezerviranom terminu pišite mi emailom na zou.fpzg@gmail.com pa ćemo dogovoriti alternativni termin. Također, za bilo kakve iznimne situacije, na raspolaganju sam i telefonom (sms ili WhatsApp) na 091 8838 079.

Iako će se održati usmenim putem, sadržaj ispita, bodovni sustav i tipovi ispitnih pitanja ostaju isti kao u prethodnim rokovima. Odmah po provedenom ispitu ocjene će se upisati elektronskim putem.

Ispiti će se održati putem Skype-a (Skype ime je anka.kekez.kostro  ili anka.kekez.kostro@gmail.com), a ukoliko imate problem s korištenje Skypea javite mi se kako bi pronašli alternativnu opciju.

Za sve informacije i upite stojim na raspolaganju.

Anka Kekez Koštro

Objavljeno: 20. 8. 2020. u 19:08
Anka Kekez Koštro

Drage kolegice i kolege,

jesenski ispitni rokovi na kolegiju Javne politike održat će se na daljinu u obliku usmenog ispita koji će provesti nastavnica dr. sc. Anka Kekez Koštro putem Skypea. Za rok koji je predviđen 27. kolovoza 2020., tako, u nastavku se nalazi link na doodle kalendar u kojem svi koji planiraju pristupiti ispitu mogu odabrati termin u trajanju od 30 minuta: https://doodle.com/poll/css7vqw56uze9new

Kako bi se svima koji prijave rok omogućio pristup ispitu, termini se protežu kroz tri dana. Jedan termin može rezervirati samo jedna osoba, a ukoliko dođe do potrebe otvaranja dodatnih termina ili problema u ostvarenju pristupa u rezerviranom terminu pišite mi emailom na akekez@fpzg.hr pa ćemo dogovoriti alternativni termin.

Iako će se održati usmenim putem, sadržaj ispita, bodovni sustav, broj i tipovi ispitnih pitanja ostaju isti kao u prethodnim rokovima. Odmah po provedenom ispitu ocjene će se upisati elektronskim putem, a upisi u indeks održat će se u trećem tjednu rujna. Ukoliko bude potrebe za ranijim upisom, to ćete mi naznačiti tijekom ispita ili emailom na akekez@fpzg.hr.

Ispiti će se održati putem Skype-a (Skype ime je anka.kekez.kostro  ili anka.kekez.kostro@gmail.com), a ukoliko imate problem s korištenje Skypea javite mi se kako bi pronašli alternativnu opciju.

Za sve informacije i upite stojim na raspolaganju.

Anka Kekez Koštro