Jezik | Language: HRV ENG
Hrvatska u europskom sigurnosnom sustavu
Šifra: 92633
ECTS: 7.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje nacionalne sigurnosti Hrvatske u kontekstu europske sigurnosti. Posebna pozornost bit će usmjerena na izučavanje sigurnosti na razini pojedinih država (National security concept) i sigurnosti na regionalnoj razini (Regional security concept). Obrađivat će se mehanizmi postizanja nacionalne sigurnosti Hrvatske; nacionalni interesi i vrijednosti; ugroze nacionalne sigurnosti; sustav nacionalne sigurnosti; načela i norme za preveniranje i rješavanje sukoba između država; akcije država u slučaju ugrožavanja sigurnosti i kršenja mira; europski sigurnosni poredak i njegov utjecaj na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske. Proučavat će se način na koji globalna i regionalna dinamika utječu na sigurnost Republike Hrvatske. Vojne prijetnje sigurnosti su za Republiku Hrvatsku, kao i za većinu drugih država, izgubile nekadašnji značaj. Ipak, vojni čimbenik još uvijek predstavlja jedan od čimbenika ugrožavanja nacionalne sigurnosti i ne smije se zanemariti u oblikovanju i izučavanju sigurnosnih politika država. Među najvažnije pozitivne učinke za sigurnost Republike Hrvatske možemo uvrstiti veću spremnost država za mirno rješavanje međudržavnih sporova te povećen opseg suradnje među državama i multilateralno rješavanje sigurnosnih problema. Suvremeni pristup ugrožavanju nacionalne sigurnosti polazi od pet sektora iz kojih dolaze prijetnje i to: vojnog, političkog, socijetalnog, ekonomskog i ekološkog sektora.
Literatura:
1. semestar
Usmjerenje NACIONALNA SIGURNOST dp 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 1. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

3. semestar
Izborni SDN 2-1 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: danas u 18:01
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice i kolege,

 

kao što smo se usuglasili na posljednjem susretu, 2. kolokvij pisat će se u petak 21. 01. 2022. u 15:30h (umjesto u jutarnjem terminu) u seminaru I.

 

S poštovanjem,

Ružica Jakešević

Objavljeno: 9. 12. 2021. u 17:00
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

s obzirom da imam manjih zdravstvenih poteškoća, a budući da u pandemijskim uvjetima niti vas niti sebe ne želim dovesti u potencijalno opasnu situaciju, sutrašnja nastava bit će održana online putem MS Teamsa.

Nastava će započeti u uobičajenom terminu u 8:30. Svi oni koji poslije nastave na kolegiju Hrvatska u europskom sigurnosnom sustavu nemaju drugo predavanje, nastavu mogu pratiti od kuće. Ukoliko netko ima nastavu na nekom drugom kolegiju, nastavu može pratiti iz dvorane D. U tom slučaju, dovoljno je da se jedan kolega ili jedna kolegica na fakultetskom kompjuteru ulogira sa svojim korisničkim imenom i lozinkom, kako biste mogli pratiti predavanje i seminar.

Studenti koji sutra prezentiraju (Pavlinić, Petek, Slaviček, Župančić) također mogu birati hoće li prezentirati iz D dvorane ili od kuće - moj savjet je da budete svi zajedno na fakultetu. Ukoliko budemo imali problema s tonom, molim Vas da pozovete jednog od kolega iz informatičke službe.

I na kraju, slobodna sam zamoliti nekog od kolegica/kolega koji će nastavu pratiti iz D dvorane, da pošalju list papira da se prisutni upišu, te da mi taj papir ostavite na porti na moje ime! Puno informacija, ali vjerujem da ćemo uspješno odraditi sutrašnji susret!

Unaprijed Vam hvala na razumijevanju!

Srdačan pozdrav, Ružica Jakešević

Objavljeno: 11. 11. 2021. u 11:40
Uređeno: 11. 11. 2021. u 11:43
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

kao što znate, zbog obilježavanja dana Fakulteta, petak 05. 11.  bio je neradni dan, zbog čega nismo mogli održati nastavu.

Početkom tjedna dobili smo obavijest da zbog državnog blagdana 18. 11., fakultet neće raditi niti 19. 11., što je termin kada smo trebali održati 1. kolokvij. 

Zbog činjenice da gubimo 2 susreta koja su predviđena ranijim rasporedom, bila sam prisiljena napraviti prilagodbu na sljedeći način:

12. 11. Održat će se seminarska nastava koja se trebala održati 05. 11. te ona predviđena za 12.11.

Prezentacije će održati:

S. Kokir, L. Šević-Gržin i D. Kovačević: Formiranje, razvoj i reforma Oružanih snaga Republike Hrvatske

A. Lovrić, B. Ćuić, I. Majnarić i A. Makvić: Formiranje, razvoj i reforma sigurnosno-obavještajnog sustava RH

(kolegica Čuić prezentirat će putem Teamsa).

19. 11. održat će se nadoknada predavanja od 05. 11. (Razvoj i reforma sigurnosnog sektora RH-utjecaj unutarnjih i vanjskih faktora) te 12. 11. (Reforma sigurnosnog sektora RH) - predavanje će se održati putem MS Teamsa.

26. 11. - kontaktna nastava

9:00 - 10:00 - 1. KOLOKVIJ

10:15 - 11:45 - seminarska nastava

Prezentaciju će održati: M. Marjanović i S. Mašić: Sudjelovanje RH u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU.

U ovom timu trebale su biti još i kolegice Mihajlović Ćenan i Marčec, međutim, one su se ispisale s kolegija. Ukoliko se netko od kolegica i kolega iz timova koji prezentiraju poslije 1. kolokvija želi pridružiti timu Marjanović/Mašić, to bi bilo dobrodošlo, te Vas molim da mi javite mailom. Vremena za pripremu ima dovoljno.

Svjesna da ove promjene generirane naknadnim intervencijama u akademski kalendar mogu utjecati i na Vaše ostale obaveze, ipak se nadam da neće previše narušiti i opteretiti Vašu studentsku rutinu te vjerujem da ćete/ćemo sve najavljene aktivnosti uspješno odraditi. 

S poštovanjem,

Ružica Jakešević