Jezik | Language: HRV ENG
Figure političkog diskursa
Šifra: 116210
ECTS: 7.0
Nositelji: doc. dr. sc. Boris Beck
Izvođači: Boris Beck - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Napomena: Predmet nije moguće upisati u ovoj akademskoj godini
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Politički diskursi služe za javnu komunikaciju između pojedinaca i ustanova i između ustanova, bilo unutar jedne sociopolitičke zajednice, bilo između nje i drugih takvih zajednica, a svrha im je regulacija međusobnih odnosa. Od ostalih se javnih diskursa izdvajaju time što je za njih, osim sadržaja diskursa, relevantno i tko ga proizvodi, jer tako očituje ili zahtijeva društvenu moć.
Politički diskursi mogu se raznoliko žanrovski očitovati, no u nekim se žanrovima figurativni govor potiče, a u drugima potiskuje. Naime, politički diskursi izravno utječu i na društvene odnose i na pojedinačne ljudske sudbine. Oni riječima proizvode izravan učinak na stvarnost, te takav govor ne podliježe opreci istinito-lažno, nego je ključno tko ga izriče i čini li to u skladu s ovlastima i propisima. Politički diskursi istodobno i odražavaju i proizvode sustav u kojem su mogući. Za takav je govor bitna moć uvjeravanja, koja je pak bliska reklamnom funkcionalnom stilu, a figurativan govor i argumentacija upravo potenciraju moć uvjeravanja.
Utoliko je prepoznavanje figurativnog govora - odnosno uočavanje njegove odsutnosti - ključno za razumijevanje političkih diskursa i intencija pošiljatelja političke poruke. No, figurativan govor uvijek proizvodi viškove značenja koji mogu remetiti proizvodnju poželjnih značenja, pa čak ih i potpuno poništiti. Neželjena značenja mogu potkopati društveni položaj diskursa i oduzeti mu moć.
Svaki analitičar ili medijski posrednik mora dobro poznavati figurativne mehanizme političkih diskursa kako bi ih ispravno dekodirao. Zato će se posebna pažnja posvetiti konceptualnim metaforama i njihovim ulančavanjima (država kao brod, politika kao plovidba/ rat/ kazalište, ulazak u EU kao konvoj/ regata, Europa kao dom/ tvrđava...) Najčešće figure prikazat će se u povijesnoj perspektivi, u hrvatskom i europskom kontekstu.
Seminarski dio nastave odvijat će se kao analiza konkretnih primjera političkoga diskursa, kako gradnje njegove strukture (gradacije, ponavljanja, sintaksa), tako i upotrebe stilskih figura. U tu svrhu studenti će pratiti medijske istupe aktera političkog života, te izdvajati relevantne primjere figura, identificirati njihova usustavljivanja, referencijalnost (polemičnost s diskursima drugih), autoreferencijalnost itd.
Literatura:
  1. Krešimir Bagić; Rječnik stilskih figura; Školska knjiga (2012)
  2. Ivo Žanić; Mitologija inflacije. Govor kriznog doba; Zagreb (1986)
  3. Boris Beck; "Medijski Olimp. Konstrukcija medijskih likova političara, menadžera, sportaša i umjetnika", u: Mitski zbornik; Zagreb (2010), str. 507-431
  4. Boris Beck; Politički portreti Josipa Horvata; AGM, Zagreb (2012)
Preporučena literatura:
  1. Badurina, L. - Kovačević, M.; Raslojavanje jezične stvarnosti; Rijeka (2001)
  2. Frančić, A.; "Antroponimija novinskih naslova", u: Jezik i mediji - jedan jezik: više svjetova (ur. J. Granić); Zagreb-Split (2006), str. 251-258
  3. Buljan, G.; "Konceptualna struktura naslova novinskih članaka", u: Jezik i mediji - jedan jezik: više svjetova (ur. J. Granić).; Zagreb-Split (2006), str. 137-146
  4. Badurina, Lada; Između redaka. Studije o tekstu i diskursu. Zagreb - Rijeka; (2008)
3. semestar
Usmjerenje POLITIČKA KOMUNIKACIJA dn 3. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 25. 1. 2019. u 17:05
Boris Beck

poštovane kolegice i kolege, u nastavku su ocjene prvog i drugog kolokvija te predložena završna ocjena u zagradi; ocjene će se upisati na ispitnom roku; želi li tko odgovarati za više (ili manje) slobodan je pristupiti usmenom ispitu tom prilikom; 

Šrbec: 3,3 – (3), Šarčević 3,3 – (3), Cota 4,2 – (3), Nikolić 5,2 – (4), Ćorić 3,3 – (3), Vuletić 5,2 – (4), Zobec 3,4 – (4), Uranjek 4,2 – (3), Flegar 5,5 – (5), Dugalija 5,5 – (5), Kanajet 5,5 – (5)

 

doc. dr. sc. Boris Beck

Objavljeno: 8. 1. 2019. u 15:31
Boris Beck

poštovane kolegice i kolege,

2. kolokvij održat će se idući utorak, 15. siječnja, s početkom u 9h; budući da su tog tjedna u tijeku ankete, moguće je da i to bude za vrijeme kolokvija; kolokvij traje do 10h, a nakon toga, s početkom u 10.15 bit će održano predavanje na temu "vizualne stilske figure"; na drugi kolokvij može se pristupiti i ako se nije pristupilo prvom

doc. dr. sc. boris beck 

Objavljeno: 7. 12. 2018. u 17:35
Boris Beck

Poštovane kolegice i kolege, čestitam na rezultatima; gradivo nije bilo lagano, ali odlično ste se snašli; u prilogu su bodovi i ocjene: 

Iva Cota 24/4, Bruno Ćorić 22/3, Lucija Dugalija 30/5, Ivana Flegar 28/5, Anita Juričan 22/3, Karlo Kanajet 28/5, Nera Nikolić 28/5, Tena Šarčević 20/3, Klara Špančić 28/5, Maja Šrbec 22/3, Matea Uranjek 26/4, Lea Vuletić 28/5, Petar Zobec 22/3

doc. dr. sc. Boris Beck 
 

Objavljeno: 28. 11. 2018. u 12:49
Boris Beck

Poštovane kolegice i kolege,

4. prosinca 2018. s početkom u 9h održat će se prvi kolokvij iz predmeta Figure političkog diskursa. Najnužnije gradivo predstavljeno je u Repetitoriju dostupnom u repozitoriju. Pitanja u kolokviju bit će iz gradiva u Repetitoriju, a također manjim dijelom i iz onoga izloženoga na predavanjima i seminarima. Prolaz prvog kolokvija uvjet je za pristupanje drugom, a pozitivna ocjena iz oba zamjenjuje pisani ispit. Za sva pitanja stojim vam na raspolaganju preko e-maila ili osobno u kabinetu, uz prethodni dogovor i najavu.

doc. dr. sc. Boris Beck