Jezik | Language: HRV ENG
Euroatlantske integracije
Šifra: 55430
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Robert Barić
Izvođači: Robert Barić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Najčešća definicija euroatlantskih odnosa svodi se na isticanje političkih, vojnih i ekonomskih veza koje su nastale tijekom Drugog svjetskog rata i koje su povezale SAD sa zemljama Zapadne Europe. U tom kontekstu promatrat će se nastanak i razvoj europske ideje iz koje je nastala i euroatlantska suradnja. U svom razvoju euroatlantski odnosi prošli su kroz različite faze, postali su značajan predmet teorijskog istraživanja, da bi s vremenom došlo do same institucionalizacije kako europske tako i euroatlantske ideje. Glavni cilj kolegija je upoznavanje studenata sa povijesnim razvojem euroatlantskih odnosa koji su ugrađeni u proces političke, strategijske i ekonomske integracije s posebnim naglaskom na djelovanje NATO-a, ali i Europske unije kao pokušaja Europljana da u većem odmaku od SAD-a organiziraju politički, ekonomski i sigurnosni aspekt djelovanja u 21. stoljeću. Pokazujući razvoj euroatlantizma studente će se upoznati s problemima i sadržajima ostavljajući istodobno prostor za njihovo aktivno sudjelovanje i interpretiranje suvremenih kretanja u euroatlantskoj zajednici.
Literatura:
 1. Lidija Čehulić Vukadinović; Euroatlantizam i suvremeni međunarodni odnosi; CID, Podgorica, Politička kultura/Zagreb (2000), str. 273
 2. Vukadinović, Radovan., Vukadinović Čehulić, Lidija; ., Politika europskih integracija,; Ljevak, zagreb (2011)
Preporučena literatura:
 1. Brzezinski Zb, The Second Chance, New York, 2007.;
 2. Cleveland; H. 1970. NATO. The Transatlantic Bargain, New York;
 3. Gilpin, R. 1981. War and Change in World Politics, New York;
 4. Gordon, P.H.(ed.) 1997. NATO s Transformaion. The Changing Shape of the Atlantic Alliance, Boston;
 5. Ikenberry, G. 2002..America Unrivaled. The Future of the Balance of Power, Ithaca;
 6. Kagan, R., 2003.The Paradise of Power, New York;
 7. Kisinger H. 2001. Does America Need a Foreign Policy:Toward a Diplomacy for the 21 century, New York;
 8. Sloan, S.R. 2002. NATO EU and Atlantic Community, Lanham;
 9. Vukadinović, R.1982., Hladni rat i Europa, Zagreb;
 10. Walt, S.M. 1987. The Origins of Alliances, Ithaca;
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 27. 5. 2020. u 08:18
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

s obzirom da je prvi ispitni rok 12.6., drugi kolokvij će se održati 5.6. u 14 sati na isti način kao iprvi. Za vrijeme vikenda ispraviti ću testove i objaviti rezultate. Na prvi i drugi rok će doći studenti koji žele veću ocjenu iz predmeta (ili su pali/nisu izašli na kolokvij) ili ECTS eseja, te će mi se najaviti e-mailom. Za ostale ću odrediti dan za upis ocjena u indeks.

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 26. 5. 2020. u 21:33
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

s obzirom kako se nastava približava kraju (ovaj tjedan stavljam zaključnu lekciju), ovime Vas obavještavam o načinu održavanja drugog kolokvija.

Iako sam razmišljao o promjeni formata kolokvija, on ipak ostaje nepromjenjen (šest kratkih esejističkih pitanja). Međutim, primarni izvori su sada snimljena predavanja i dodatna literatura kojom se proširuje sadržaj predavanja. Danas je stavljena literatura za drugi kolokvij po temama, osim zadnje teme (to će biti ovaj tjedan). Sve upute dane za prvi kolokvij vrijede i za drugi.

Kolokvij se trebao održati u srijedu 3. lipnja, ali zbog nepredviđenih obaveza pomjeram ga na 10. lipnja, što znači da ćete imati dovoljno vremena za pripremu. Kolokviju neće moći pristupiti studenti koji nisu predali seminar.

Nakon objave rezultata organizirati ću usmene ispite za sve studente koji žele dobiti veću ocjenu. O terminu ćemo se dogovoriti korištenjem e-maila.

Ocjene svih ECTS eseja objaviti ću nakon što ih pročlitam, vjerojatno krajem ovog tjedna (eseja ima zbilja mnogo).

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 21. 5. 2020. u 12:26
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

približavamo se kraju semestra (ostale su još dvije lekcije od kojih će prva biti stavljena do kraja tjedna a zadnja početkom tjedna) te Vam šaljem obavjest o termninu drugog kolegija.

Drugi kolegij održati će se 3. lipnja (točno vrijeme ću javiti naknadno), mada je moguće da će format biti malo drugačiji (možda 4 kratka esejistička pitanja i jedno veliko) o čemu ću još razmisliti. Ovaj tjedan staviti ću dodatne materijale za drugi kolokvij za lekcije koje su prezentirane.

Nakon određivanja završne ocjene svi koji žele odgovarati za višu ocjenu javiti će mi se e-mailom, te ćemo dogovoriti termin za usmeni ispit u lipnju (za svakog biri će određen termin).

ECTS eseje čitam kako ih primam (ima ih već dosta) te ću Vas obavjestiti o rezultatima što je prije moguće. Ocjena iz eseja također će se moći poboljšati (i za to ću organizirati usmeni ispit).

 

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 30. 4. 2020. u 15:35
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege, 

prvi kolokvij je završen i od ovog trenutka više ne primam testove. Rezultate ćete dobitiu ponedeljak, a do tada ću Vam poslati i ocjene seminara.

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 21. 4. 2020. u 22:11
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

zbog velikog broja polaznika predmeta biti ćete podjeljeni u dvije skupine, prema popisu koji se nalazi u daktoteci sa materijalima za prvi kolokvij. Sve ostale informacije za kolokvij su iste.

 

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 21. 4. 2020. u 15:15
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

prvi kolokvij će se održati 30. travnja u 14.00 sati. U navedeno vrijeme na intranet ću staviti ispitna pitanja. Ukupno će biti šest kratkih esejističkih pitanja (10-20 rećenica po pitanju) od kojih svako donosi 1-5 bodova. Većina pitanja tražiti će analitičko povezivanje materijala iz više lekcija.

Kolokvij će trajati 90 minuta, što znači da mi na moj mail (robert.baric@fpzg.hr) zaključno sa 15.30 sati trebate poslati odgovore.

Za pripremu uz lekcije koristite i materijale koje sam stavio na intranet.

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 17. 4. 2020. u 12:35
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

nadam se da ste ugodno proveli uskršnje praznike. Što se tiće kolokvija, on će se održati između 25. i 30. travnja. kolokvijem će biti obuhvaćene lekcije koje se bave atlantizmom do kraja hladnog rata (uključujući i lekciju koju ću staviti na intranet ovaj tjedan), a dodatne materijale za ispit staviti ću na intranet u idućih nekoliko dana.

Kolokvij će se održati na sljedeći način. U zadano vrijeme na intranet (u mapu kolokvij) ću staviti ispitna pitanja u elektronskom obliku. Biti će 6 kratkih esejističkih pitanja (u odgovoru na svako treba napisati 10 do maksimalno 15 rečenica), a svako će se bodovati s maksimalno pet bodova. Vrijeme za odgovor će biti 90 minuta, a odgovore ćete slati na moj mail. Odgovori koji budu poslani nakon zadanog roka neće se priznavati.

 

Što ser tiče seminarskih radova, malo sam bio u gužvi te Vas nisam obavjestio o rezultatima. Generalno, jako sam zadovoljan Vašim seminarima. Do sada nisam našao neke posebne zamjerke, a tokom idućeg tjedna svima ću javiti rezultate.

 

S poštovanjem,

 

Robert Barić

 

Objavljeno: 1. 4. 2020. u 23:48
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

konačno imam puni pristup internetu, te Vam mogu poslati materijale za seminare i ECTS eseje. Po pitanju održavanja kolokvija za sada nema promjena. Dok ne pronađem način za njegovo online provođenje, on se neće održavati. Ako bude moguće, probati ću riješiti ovaj problem do kraja mjeseca. 

Osim jedne kolegice (koja mi se treba javiti što prije), svi ostali ste dobili teme ECTS eseja (popis je stavljen na intranet). Neke kolegice i kolege su se već javili za smjernice i materijale, ostali uradite to tokom ovog tjedna.

Lekcija za ovaj tjedan bioti će stavljena na intranet do kraja tjedna.

 

 

Objavljeno: 28. 3. 2020. u 20:21
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

zbog stalnih problema sa pristupom internetu uslijed problema koje nakon potresa ima Iskon (preko kojeg imam pristup internetu) očekujte kašnjenje u komunikaciji, uključujući i stavljanje lekcija (ako sve bude u redu, sutra ili u ponedeljak staviti ću ovotjednu lekciju).

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 26. 3. 2020. u 22:29
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

ispričavam se zbog kasnog javljanja, ali tek danas sam dobio pouzdani internet. S obzirom da će razdoblje zatvaranja svih visokoškolskih institucija potrajati barem mjesec dana, nastaviti ćemo sa dosadašnjim načinom rada. Danas sam stavio na intranet prošlotjednu lekciju (PP prezentacija i audio snimka izlaganja) a ovotjednu lekciju staviti ću do kraja tjedna. Nastavite sa izradom seminara prema planu, a sada kad ponovno imam internet moći ću Vam slati smjernice i materijale.

Jasno je da nećemo imati prvi kolokvij. S obzirom na nove okolnosti biti će primjenjen novi način ispita o čemu ću Vas obavijestiti na vrijeme. Umjesto pravljenja skripte ispitnu literaturu ću dati prema svakoj lekciji, počevši od idućeg tjedna.

Za ECTS esej sve teme koje su do sada podjeljene dane su u popisu, a svi kolegice i kolege koji još nisu prijavili teme za esej mogu to uraditi do kraja tjedna, nakon čega će proces prijavljivanja biti zaključen.

 

Objavljeno: 16. 3. 2020. u 21:38
Robert Barić

Poštovane kolegice i kolege,

lista za ECTS eseje je zaključena i na njoj se nalaze sljedeće studenticve i studenti:

- Bešić, Ivona

- Briški, Valentina

- Budinski, Dora                      

- Čubrić, Jelena

- Divković, Agata

- Forgić, Nina

- Jarža, Ivona               

- Jurković, Josipa

- Kokot, Adriano

- Korbar, Ela                

- Mađaroš, Helena

- Marjanović, Željko    

- Noršić, Karlo

- Omrčen, Ivona                                  

- Pavlinić, Maja

- Peterlin, Viktor

- Šimunić, Ana                        

- Špoljarić Marina                    

- Tomašević, Ana

- Vrabelj, Silvija

- Vrbek Kristina

- Vuković, Željana

- Zrile, Ante            

Svaki esej može imati 15-20 kartica (uključujući i popis literature). Rok za predaju je 21. svibnja 2020. godine. S obzirom na trenutne probleme u održavanju nastave, komunikacija će za sada primarno biti korištenjem e-maila, sa mogućim izravnim konzultacijama od početka idućeg tjedna.

Po pitanju izbora tema eseja, mogu se uzeti seminarske teme, pri čemu prednost u njihovom izboru imaju studenti koji su te teme obradili. Nije moguće zajedničko pisanje eseja, što znači da u slučaujevima da oba studenta koji su surađivali u izradi seminara moraju odlučiti tko će na navedenu temu pisati esej.

Dodatne teme za eseje su:

1. Budućnost transatlantskih sigurnosnih odnosa - koje su glavne zapreke njihovom daljem razvoju

2. Da li je moguća zajednička europska vojska

3. Energetska sigurnost i transatlantski odnosi

4. Geopolitičko sukobljavanje SAD i Kine i utjecaj na Europu

5. Kulturološka dimenzija odnosa između SAD i Europe

6. Kineska politika prema EU

7. Razlog post-hladnoratovskog širenja NATO-a i utjecaj proširenja na transatlantske i šire geopolitičke odnose

8. Razvoj ekonomskih odnosa između SAD i Europe u post-hladnoratovskom razdoblju

9. Razvoj mehanizma Europske političke suradnje (EPC) i odnosi sa SAD

10. Revitalizacija koncepta atlantizma

JUavite mi se sa prijavama u idućih nekoliko dana, da bi do kraja tjedna zaključio podjelu tema.

 

S poštovanjem,

Robert Barić

 

 

 

 

 

Objavljeno: 16. 3. 2020. u 19:47
Uređeno: 16. 3. 2020. u 19:48
Robert Barić

Poštovani kolegice i kolege,

 

ovim Vas obavještavam kako je lista za ECTS zaključena, te da više neću primati dodatne prijave.

 

S poštovanjem,

 

Robert Barić

Objavljeno: 14. 3. 2020. u 19:02
Uređeno: 14. 3. 2020. u 19:04
Robert Barić

Poštovani,

s obzirom da je fakultet zatvoren iduća dva tjedna, u navedenom razdoblju ću iduće dvije lekcije (PP prezentacija i audio snimka predavanja) staviti na intranet.

Po pitanju seminara sve materijale i smjernice za iste slati ću putem e-maila. Kolegice i kolege koji pripremaju seminare za peti i šesti susret neka mi se jave e-mailom tijekom idućeg tjedna, a drugi tjedan za šesti susret. Sve PP prezentacije zajedno sa bilješkama (za svaki slajd napravite detaljnije bilješke) šaljete mi vikend prije predviđenog roka za izlaganje na ocjenu. Nakon ponovnog početka nastave iste će biti predstavljeni u terminima za seminare, ali sa kraćim vremenom izlaganja (10-15 minuta).

Po pitanju ECTS eseja u ponedeljak ću dati detaljnu informaciju zajedno sa temama. Komunikacija će se idući tjedan odvijati preko e-maila.

S poštovanjem,

Robert Barić

Objavljeno: 13. 3. 2020. u 11:31
Uređeno: 14. 3. 2020. u 19:03
Robert Barić

Poštovani,

s obzirom na jučerašnju uputu Sveučilišta o tome da svi profesori koji su u posljednja dva tjedna bili na konferencijama izvan Hrvatske trebaju otiči u samoizolaciju, javljam Vam da danas neće biti konzultacija za ECTS esej, kao vjerojatno ni nastave u srijedu. O terminima nadoknade predavanja biti ćete obavješteni naknadno, a konzultacije za esej možemo obaviti putem e-maila.

 

S poštovanjem,

 

doc.dr.sc. Robert Barić

Objavljeno: 12. 3. 2020. u 12:47
Robert Barić

Sastanak će se održati u petak 13.3.2020. od 13.45 do 15.15 sati u dvorani D. Studenti koji zbog obaveza ne mogu prisustvovati sastanku mogu doći na konzultacije u ponedeljak i utorak (16. i 17.3.) od 10 do 12 sati u kabinet 14 na trećem katu.

Objavljeno: 2. 3. 2020. u 09:48
Robert Barić

S obzirom da na predemt nisu upisani polaznici smjera novinarstvo, umjesto podjele u dvije seminarske skupine seminari će se održavati u jednoj skupini (nema više obrade jedne teme od strane A i B skupine), a termin predviđen za studente novinarstva biti će iskorišten za izlaganje prezentacija te za organizaciju povremenih okruglih stolova o aktualnim temama povezanim sa sadržajem predmeta.

U skladu sa navedenim biti će promjenjen dani raspored tema.

Tri dana prije izlaganja studenti trebaju e-mailom dostaviti prezentaciju i kratki seminar (7-8 kartica) na zadanu temu radi mogućih komentara i izmjena.

Danas i sutra (3.3.2020.) od 10 d013 sati studenti mogu doći na konzultacije radi odabira tema i uputa o sadržaju seminara.

 

Objavljeno: 27. 2. 2020. u 11:02
Robert Barić

U nastavnim materijalima naći ćete popis tema seminara i sastav seminarskih skupina. Nakon predavanja u petak 28. veljače (15.30-17.00 sati) uslijediti će završni dogovor o podjeli tema i sastavu skupina.

Studenti koji će izlagati seminare na trećem i četvrtom susretu trebaju doći na konzultacije u ponedeljak 2. ožujka u kabinet br.14 (III kat), od 10 do 12 sati.