Jezik | Language: HRV ENG
Analiza vanjskih politika
Šifra: 92608
ECTS: 7.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dejan Jović
Izvođači: Dejan Jović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Analiza vanjskih politika je predmet na diplomskom studiju politologije, čiji je glavni cilj stjecanje teorijskih znanja o analizi vanjske politike (kao jednoj od javnih politika, sa svim njenim specifičnostima) te primjena tih znanja pri oblikovanju vanjskopolitičkih analiza. U prvom dijelu ovog predmeta fokus je na pitanjima oblikovanja vanjske politike općenito. Studenti se upoznaju s teorijama i znanstvenim djelima o vanjskoj politici, kao i s relevatnim dijelovima za vanjskopolitičku analizu u teorijama međunarodnih odnosa. U drugom - i dominantnom - dijelu, ovaj predmet fokusira se na veći broj velikih i značajnih zemalja, te studenti analiziraju vanjske politike tih zemalja. U trećem dijelu fokus se pomiče prema malim zemljama, s fokusom na hrvatsku vanjsku politiku i vanjsku politiku njoj važnih zemalja u susjedstvu i unutar EU. Predmet se izvodi kroz kombinaciju predavanja (uglavnom u prvom dijelu) i seminara (uglavnom u drugom i trećem dijelu), te se zahtijeva aktivno sudjelovanje studenata u stjecanju i primjeni znanja, kako bi oni na kraju bili u mogućnosti oblikovati makar i jednostavne vanjskopolitičke analize.
Literatura:
  1. Radovan Vukadinović; Teorije vanjske politike; Politička kultura (2005)
  2. Dejan Jović (ur); Teorije međunarodnih odnosa: Realizam; Politička kultura (2013)
  3. Dejan Jović (ur); Liberalne teorije međunarodnih odnosa; Fakultet političkih znanosti (2014)
  4. Dejan Jović (ur); Konstruktivističke teorije međunarodnih odnosa; Fakultet političkih znanosti (2016)
1. semestar
Usmjerenje MEĐUNARODNI ODNOSI dp 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti DPNS 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti DPNS 1. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

3. semestar
Izborni SDN 2-1 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 17. 1. 2019. u 09:00
Dejan Jović

Drage kolegice, dragi kolege,

Sutra imamo zadnji seminarski susret na Analizi vanjskih politika. Na početku susreta, doći će anketar s anketom o kvaliteti nastave. Molim da svi dođete na vrijeme (u 12 sati) da ne biste propustili mogućnost da ocijenite ovaj predmet. Također, sutra će biti podijeljeni i eseji (odnosno ocjene), a imat ćemo i dvije ogođene prezentacije (ukupno tri) koje se nisu mogle ranije održati zbog bolesti kolegica/kolega. U tjednu iza ovoga nema više susreta, tako da je ovo i dobra prilika da raspravimo sve što mislite da bi vam koristilo u pripremi pisanih ispita. 

Srdačan pozdrav, do sutra.

Dejan Jović

Objavljeno: 19. 12. 2018. u 11:46
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

Podsjećam da će ovotjedan susret na predmetu Analiza vanjskih politika biti sutra (u četvrtak), a ne u petak, i to u učionici C (drugi kat), od 8.30 ujutro. 

 

Vidimo se, srdačan pozdrav

Dejan Jović

Objavljeno: 28. 11. 2018. u 20:51
Uređeno: 28. 11. 2018. u 20:52
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Kao što znate, nastava na predmetu Analiza vanjskih politika ovog je tjedna bila u ponedjeljak, pa se nećemo vidjeti ovog petka. 

Obavještavam vas da se u ponedjeljak, 3. prosinca u 10 sati u Seminaru I održava predavanje profesorice Erike Harris sa Sveučilišta u Liverpoolu, o europskim nacionalizmima. Tema je zanimljiva i relevantna i za naš kolegij. Stoga sam odlučio onim studentima koji dođu na ovo predavanje (koje nije obavezno) priznati taj dolazak kao zamjenu za neki izostanak sa seminara. To znači da na ovaj način oni koji su izostali već sada 5 puta, ili bi se mogli naći u toj situaciji do kraja semestra, imaju priliku nadoknaditi prekobrojni izostanak. 

U svakom slučaju, pozivam vas da dođete i poslušate ovo predavanje. Bez obzira došli u ponedjeljak ili ne, vidimo se, kao i (skoro) uvijek - u petak. 

Srdačan pozdrav,

Dejan Jović 

Objavljeno: 2. 10. 2018. u 09:33
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Nastava na predmetu Analiza vanjskih politika počinje u petak, 6. listopada 2018, u 12 sati u dvorani D (drugi kat, Lepušićeva 6). U mapi "Nastavni materijali" nalazi se ovogodišnji silabus za ovaj predmet, pa vas molim da ga preuzmete i isprintate, te ponesete sa sobom na prvi susret, kako bismo mogli odrediti teme prezentacija u seminarima i zbog jednostavnijeg praćenja mojeg uvodnog izlaganje o strukturi predmeta i studentskim obavezama. 

Srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Dejan Jović

Objavljeno: 19. 12. 2016. u 07:17
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Podsjećam da se nastava na predmetu Analiza vanjskih politika ovog tjedna pomiče s utorka na četvrtak. Održat će se u četvrtak, 22. prosinca od 13.45 do 17.00. Započet ćemo u Seminaru III (treći kat), a kasnije ćemo se možda morati preseliti u Seminar I (vidjet ćemo). 

Dakle, sutra (u utorak, 20. prosinca) nema nastave iz ovog predmeta. 

Srdačan pozdrav,

 

Dejan Jović

Objavljeno: 2. 10. 2016. u 21:11
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Nastava na predmetu Analiza vanjskih politika počinje u utorak 4. listopada 2016, u 8.30 u Seminaru III.

Silabus za ovu godinu sad je dostupan pod "nastavnim materijalima", pa vas molim da ga isprintate i ponesete na prvi susret, da bismo mogli raspodijeliti seminarske prezentacije, koje su obavezne, i vrijede 20 % ukupne ocjene na ovom predmetu.

Hvala što ste odabrali AVP: radujem se skorom susretu.

Srdačno,

Dejan Jović

Objavljeno: 13. 1. 2016. u 04:38
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

Kao što sam rekao na jučerašnjem susretu na AVP, naš zadnji susret  - sljedećeg tjedna - se pomiče: neće se održati u utorak, 19. siječnja, nego u četvrtak, 21. siječnja: od 12. do 13.45 u Dvorani C (dakle, promjena učionice također). 

 

Tema ostaje ista: hrvatska vanjska politika. 

 

Srdačan pozdrav.

 

Dejan Jović

Objavljeno: 3. 10. 2015. u 14:37
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

Nastava na predmetu Analiza vanjskih politika počinje u utorak, 6. listopada 2015., u 8.30 u Seminaru III (gdje će se i inače održavati). Silabus za ovaj predmet je sada dostupan u e-obliku: nadam se da ste ga već pronašli pod "Nastavni materijali". Molim da pogledate i - ako je moguće - donesete sa sobom na prvi susret, kako bismo mogli dogovoriti raspored prezentacija u seminarima.


Srdačan pozdrav,

 

Dejan Jović