Jezik | Language: HRV ENG
Analiza vanjskih politika
Šifra: 92608
ECTS: 7.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dejan Jović
Izvođači: Dejan Jović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Analiza vanjskih politika je predmet na diplomskom studiju politologije, čiji je glavni cilj stjecanje teorijskih znanja o analizi vanjske politike (kao jednoj od javnih politika, sa svim njenim specifičnostima) te primjena tih znanja pri oblikovanju vanjskopolitičkih analiza. U prvom dijelu ovog predmeta fokus je na pitanjima oblikovanja vanjske politike općenito. Studenti se upoznaju s teorijama i znanstvenim djelima o vanjskoj politici, kao i s relevatnim dijelovima za vanjskopolitičku analizu u teorijama međunarodnih odnosa. U drugom - i dominantnom - dijelu, ovaj predmet fokusira se na veći broj velikih i značajnih zemalja, te studenti analiziraju vanjske politike tih zemalja. U trećem dijelu fokus se pomiče prema malim zemljama, s fokusom na hrvatsku vanjsku politiku i vanjsku politiku njoj važnih zemalja u susjedstvu i unutar EU. Predmet se izvodi kroz kombinaciju predavanja (uglavnom u prvom dijelu) i seminara (uglavnom u drugom i trećem dijelu), te se zahtijeva aktivno sudjelovanje studenata u stjecanju i primjeni znanja, kako bi oni na kraju bili u mogućnosti oblikovati makar i jednostavne vanjskopolitičke analize.
Literatura:
  1. Silabus, Analiza vanjskih politika, 2015/16
1. semestar
Usmjerenje MEĐUNARODNI ODNOSI dp 1. semestar - Redovni studij - Diplomski studij politologije
Izborni predmeti DPNS 1. semestar - Redovni studij - Diplomski studij politologije, smjer Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti DPNS 1. semestar - Izvanredni studij - Diplomski studij politologije, smjer Nacionalna sigurnost - izvanredni

3. semestar
Izborni SDN 2-1 - Redovni studij - Diplomski studij novinarstva
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 2. 10. 2018. u 09:33
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Nastava na predmetu Analiza vanjskih politika počinje u petak, 6. listopada 2018, u 12 sati u dvorani D (drugi kat, Lepušićeva 6). U mapi "Nastavni materijali" nalazi se ovogodišnji silabus za ovaj predmet, pa vas molim da ga preuzmete i isprintate, te ponesete sa sobom na prvi susret, kako bismo mogli odrediti teme prezentacija u seminarima i zbog jednostavnijeg praćenja mojeg uvodnog izlaganje o strukturi predmeta i studentskim obavezama. 

Srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Dejan Jović

Objavljeno: 19. 12. 2016. u 07:17
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Podsjećam da se nastava na predmetu Analiza vanjskih politika ovog tjedna pomiče s utorka na četvrtak. Održat će se u četvrtak, 22. prosinca od 13.45 do 17.00. Započet ćemo u Seminaru III (treći kat), a kasnije ćemo se možda morati preseliti u Seminar I (vidjet ćemo). 

Dakle, sutra (u utorak, 20. prosinca) nema nastave iz ovog predmeta. 

Srdačan pozdrav,

 

Dejan Jović

Objavljeno: 2. 10. 2016. u 21:11
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

Nastava na predmetu Analiza vanjskih politika počinje u utorak 4. listopada 2016, u 8.30 u Seminaru III.

Silabus za ovu godinu sad je dostupan pod "nastavnim materijalima", pa vas molim da ga isprintate i ponesete na prvi susret, da bismo mogli raspodijeliti seminarske prezentacije, koje su obavezne, i vrijede 20 % ukupne ocjene na ovom predmetu.

Hvala što ste odabrali AVP: radujem se skorom susretu.

Srdačno,

Dejan Jović

Objavljeno: 13. 1. 2016. u 04:38
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

Kao što sam rekao na jučerašnjem susretu na AVP, naš zadnji susret  - sljedećeg tjedna - se pomiče: neće se održati u utorak, 19. siječnja, nego u četvrtak, 21. siječnja: od 12. do 13.45 u Dvorani C (dakle, promjena učionice također). 

 

Tema ostaje ista: hrvatska vanjska politika. 

 

Srdačan pozdrav.

 

Dejan Jović

Objavljeno: 3. 10. 2015. u 14:37
Dejan Jović

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

Nastava na predmetu Analiza vanjskih politika počinje u utorak, 6. listopada 2015., u 8.30 u Seminaru III (gdje će se i inače održavati). Silabus za ovaj predmet je sada dostupan u e-obliku: nadam se da ste ga već pronašli pod "Nastavni materijali". Molim da pogledate i - ako je moguće - donesete sa sobom na prvi susret, kako bismo mogli dogovoriti raspored prezentacija u seminarima.


Srdačan pozdrav,

 

Dejan Jović