Jezik | Language: HRV ENG
Akademsko pisanje 1
Šifra: 169849
ECTS: 2.5
Nositelji: pred. dr. sc. Lidija Eret
doc. dr. sc. Boris Beck
Izvođači: Stela Lechpammer - Auditorne vježbe
Iva Nenadić - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Auditorne vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je predmeta studentice* osposobiti za pisano izražavanje po kriterijima znanstvenog stila, odnosno za ispravno uobličavanje akademskih tekstova.

To se ostvaruje preko tri tematska dijela kolegija, a to su: a) o znanstvenom stilu općenito; b) formalni aspekti oblikovanja znanstvenih i akademskih radova; te c) sadržajno uobličavanje akademskih tekstova. U prvome se dijelu kolegij bavi značajkama znanstvenih radova kao tekstne forme te njihovim vrstama. Zatim se studentice upoznaju s različitim izvorima znanstvenih informacija, načinima njihovog pronalaženja te upotrebljavanja putem sažimanja, parafraziranja i citiranja. Mnogo se prostora posvećuje pravilima ispravnog navođenja izvora u tekstu, kao temeljnom mehanizmu uklanjanja plagiranja. Posebno se obrađuje i plagiranje, kako bi se osvijestili svi oblici tog nepoštenog akademskog ponašanja, te time i preveniralo njihovo pojavljivanje. U posljednjem se dijelu kolegij bavi sadržajnim aspektom znanstvenih radova. Prvo se obrađuju temeljni elementi znanstvenog rada, a zatim se detaljno analizira organizacija znanstvenog teksta: struktura, naslovi i podnaslovi, uvod i zaključak, sažetak i ključne riječi, odlomci, argumenti i rasprava.

Kolegij je specifičan po tome što se sastoji isključivo od vježbi, za koje se moraju pripremati domaće zadaće. Kroz vježbe i zadaće provodi se analiza objavljenih politoloških znanstvenih radova koje studenti raščlanjuju na razini strukture te drugih konvencija akademskog pisma. Pritom se studentice potiče i upućuje da precizno argumentiraju svoj stav o tvrdnjama iznesenima u tekstu koji prikazuju. Ne vrednuje se sadržaj stava, nego jezično-stilska i terminološka preciznost te zaokruženost argumenta. Kolegij se apsolvira pripremama domaćih zadaća.
_______________________________________
* Koristi se kao generički pojam za oba spola.
Literatura:
  1. Dubravka Oraić Tolić; Akademsko pismo; Naklada Ljevak (2011), str. (object Object)
  2. s.n.; Upute za pisanje akademskih radova na Fakultetu političkih znanosti; Fakultet političkih znanosti (2015)
  3. Milica Gačić; Pisanje znanstvenih i stručnih radova; Narodne novine (2012), str. (object Object)
Preporučena literatura:
  1. Vlatko Silobrčić; Kako sastaviti, objaviti i ocijeniti znanstveno djelo; Naklada Ljevak (2003), str. (object Object)
  2. Ratko Zelenika; Metodologija i tehnologija izrade znanstvenog i stručnog djela; Ekonomski fakultet, Rijeka (2000), str. (object Object)
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 9. 10. 2019. u 18:17
Boris Beck

Poštovane kolegice i kolege,

grupa C nastavu u listopadu ima normalno četvrtkom 17. i 31. 10. kada će vam doći prof. Marina Mučalo; mimo toga u ponedjeljak 28. 10. 2019. imate i organiziranu nastavu u knjižnici po sljedećem rasporedu:  

od 8.30 do 10h neka dođe prvih 13 u grupi  (Anić, Borda, Bučić, Crnjak, Čale, Dolenc, Dražić, Futivić, Grbeša, Hajtić, Jurišić, Jurković, Kačan)

a od 10.15 do 11.45 drugih 13

(Kaurinović, Knežević, Kutle, Macukić, Magdalek, Majdić, Matas, Mihoci, Miloševski, Mokrovčak, Mužić, Sokolić, Topić)

doc. dr. sc. Boris Beck

 

 

 

Objavljeno: 1. 10. 2019. u 10:42
Uređeno: 1. 10. 2019. u 10:42
Stela Lechpammer

Drage studentice i studenti,

uvodno predavanje za B grupu u akademskoj godini 2019./2020. na kolegiju Akademsko pisanje 1 održat će se u ponedjeljak 7. listopada u 11 sati (računalni kabinet, KK). Dolazak na uvodno predavanje je obavezno radi organizacije nastave te će također ući u evidenciju stoga nastojte ne izostati.

Lijep pozdrav i vidimo se!

Stela Lechpammer

Objavljeno: 29. 9. 2019. u 20:44
Iva Nenadić

Drage studentice i studenti grupe A,

naš prvi susret Akademskog pisanja I u ak. god. 2019./20. održat će se, prema rasporedu, u ponedjeljak, 7. listopada u 10.15 sati (računalni kabinet, KK).

Vidimo se!

Srdačno,

Iva Nenadić

Objavljeno: 12. 9. 2019. u 16:39
Lidija Eret

Svi studenti protekle akademske godine (A, B, C, D i E grupe) koji imaju neriješenih obveza s nositeljem kolegija, a to je uglavnom upis završne ocjene kolegija Akademskog pisanja 1, neka dođu u ponedjeljak, 16. rujna 2019. godine u kabinet 19, u 18h. Upisi će trajati vrlo kratko, stoga dođite na vrijeme. Ne zaboravite kako za upis ocjene trebate i indeks i obrazac.

Srdačno,

dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 6. 9. 2019. u 09:15
Uređeno: 6. 9. 2019. u 09:16
Lidija Eret

Poštovani studenti svih grupa,

U sklopu predavanja kolegija Akademskog pisanja 1 je i predavanje o radu knjižnice Fakulteta i upoznavanje s tehnologijama pretraživanja znanstvenih i stručnih baza podataka, a koje se provodi krajem mjeseca listopada tekuće akademske godine. Predavanje je obvezno, no ne izvodi ga Vaš predmetni izvoditelj već voditeljica knjižnice Fakulteta, Irena Frigo-Haltrich, prof., viši knjižničar pa se raspored Vaših vježbi za taj tjedan mijenja. Raspored predavanja o knjižnici je u repozitoriju.

Srdačno,

Nositelj kolegija: dr. sc. Lidija Eret

Objavljeno: 1. 9. 2019. u 15:10
Uređeno: 1. 9. 2019. u 15:24
Lidija Eret

Poštovani studenti grupa D i E,

uvodno predavanje u ak. god. 2019./20. za kolegij Akademskog pisanja održat će se za studente obiju grupa D i E (izvoditelj: Lidija Eret), po rasporedu, u četvrtak, 03. listopada u 12h (računalni kabinet, KK). Obavit ćemo sve dogovore vezane uz organizaciju nastave i obveze studenata prema kolegiju, stoga nastojte svakako ne izostati.

 

Srdačno, 

dr. sc. Lidija Eret