Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS)

Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS) je regionalni program mobilnosti u visokom školstvu. Srednjoeuropski program razmjene je započeo s djelovanjem 1. prosinca 1994. godine, kada je na snagu stupio Ugovor o programu CEEPUS, sklopljen u Budimpešti 1993. godine. Hrvatska je potpisala Ugovor CEEPUS 1995. godine, a uz Hrvatsku u programu tradicionalno sudjeluju sljedeće države: Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija, Kosovo, Moldavija.

U sklopu CEEPUS-a postoje četiri vrste mobilnosti:

  1. Student – namijenjena za semestralne mobilnosti (minimalno 3 mjeseca)
  2. Short term student – namijenjena za boravak kraći od 3 mjeseca
  3. Teacher – namijenjena nastavnom osoblju
  4. Short term excursion – namijenjena za kratke mobilnosti poput ljetnih škola

Fakultet političkih znanosti član je dviju CEEPUS mreža: Europe from the Visegrad and Balkan Perspective (Student i Short term student mobilnosti) i International CEEPUS Network of Administration, Economics and Organizational Sciences (Short term excursion mobilnosti). Na mobilnost je moguće ići i izvan mreža kojih je Fakultet političkih znanosti član.

Prijave za sudjelovanje u programu se vrše isključivo putem CEEPUS portala na kojeg se potrebno registrirati s ulogom Mobility. Dodatne informacije o postupku prijave možete pronaći na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU-a, a detalje o stipendijama, tekućim i narednim natječajima možete pronaći na službenim stranicama CEEPUS-a. Za sva pitanja vezana uz CEEPUS program možete se obratiti Uredu za međunarodnu suradnju, istraživanje i projekte.