Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

    
 
Naziv projekta

“Balkan Bridges: Bringing Together Journalism Students to Enhance Mutual Understanding and Promote Tolerance & Diversity” 

Vrijednost projekta

26.600,00 USD

Nositelj ili partner

Nositelj

Izvor financiranja

Embassy of the United States in Zagreb, Croatia

Razdoblje provedbe

01/10/2016-30/06/2017

Opis projekta

Ovaj projekt za cilj ima povezati mlade novinare sa Balkana kroz profesionalno, istraživačko i sveobuhvatno izvještavanje o izbjegličkoj krizi. Iako je tema izbjegličke krize u velikoj mjeri pokrivena od strane svjetskih medija, mi vjerujemo da ova priča još nije završena.  Povijest migracija od sredine 2014. do 2016. kroz balkansku rutu prepoznata je kao temeljni test europske politike i identiteta.

No, nije prvi put da je ova regija područje migracija izbjeglica. Na ovom su području tisuće izbjeglica napustile svoje zemlje tijekom rata devedesetih godina, u vrijeme kada su mnogi od studenata sudionika ovog projekta bili tek djeca. Sada, dok studiraju kako bi postali novinari, ovaj projekt pomoći će im da nauče profesionalno izvještavati o relevantnom globalnom pitanju dok koriste nove, multimedijske tehnike.

Projekt čine tri faze:

Phase 1: Off to Phoenix, Arizona!

U ovoj fazi projekta studenti će posjetiti Arizonu koja je tijekom 2016. prihvatila najveći broj izbjeglica, te je ujedno dom jedne od vodećih škola novinarstva u SAD-u  (The Walter Cronkite School of Journalism on Arizona State University). Šest studenata novinarstva početkom 2017. otputovat će u Phoenix i u dva tjedna boravka ondje saznati sve o integraciji izbjeglica i useljenika u SAD-e. Također, imat će priliku raditi sa profesorima, medijskim specijlistima i studentima škole novinarstva Sveučilišta u Arizoni.

Phase 2: Students capture stories for a new multimedia platform focused on the refugee crisis

U ožujku 2017., tijekom petodnevne radionice u Zagrebu, bit će osmišljena prva verzija web stranice. Sav dostupan sadržaj bit će produkt rada studenata novinarstva koji će primjeniti naučene multimedijske vještine na aktualnim temama s naglaskom na tradicionalnim vrijednostima novinarstva.

Kroz ovu radionicu, studenti novinarstva iz šest balkanskih zemalja (Albanija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Slovenija) izgradit će snažne veze međusobno surađujući na pričama o izbjeglicama, a takve veze među mladim medijskim stručnjacima zasigurno će imati utjecaja na budućnost medija na Balkanu. Tijekom radionice, polaznici će posjetiti dva prihvatna centra za tražitelje azila (Kutina i Porin) i izvještavati o ljudima koje su tamo susreli.

Nakon radionice u ožujku studenti će se vratiti u svoje zemlje i nastaviti snimati priče o izbjeglicama u svojim zemljama, proširujući mrežu mladih medijskih stručnjaka na Balkanu.

Phase 3: Post production

U lipnju 2017. svi timovi se vraćaju u Zagreb na završnu radionicu tijekom koje će raditi na različitim scenarijima i multimedijalnim projektima. Web stranicu će popunjavati novim sadržajima – pojedinačnim pričama iz određenih zemalja kao i aktualnim pričama u regiji, ali i u Americi.

Studenti će također imati priliku sudjelovati u međunarodnom natjecanju studentskih radova „On the record“, koji se prethodne tri godine održavao u Novom Sadu. Više od 30 studenata sudjelovat će sa svojim radio, TV i multimedjalnim pričama.

Ciljevi projekta
  • podići razinu obrazovanja u području novinarstva na području regije,
  • uspostaviti balkansku studentsku novinarsku mrežu,
  • uspostaviti veze i suradnju između sveučilišta u regiji,
  • ukloniti stereotipe, promovirati toleranciju i produbiti razumijevanje društvenih i političkih aspekta migracijske krize.
Voditelji projekta
  • dr. Tena Perišin (Faculty of Political Science, University of Zagreb), 
  • dr. Igor Kanižaj (Faculty of Political Science, University of Zagreb),
  • dr. Bill Silcock (Cronkite Global Initiatives at Arizona State University),
  • Jay Alabaster (Walter Cronkite School of Journalism and Mass Communication at Arizona State University).

Za više informacija posjetite internet stranice Balkan Bridges projekta.