Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Diplomatski klub

Tko smo?

Diplomatski klub Fakulteta političkih znanosti kao studentska organizacija na Sveučilištu u Zagrebu postoji od 2016. godine i od tada se ponosimo aktivnim trudom i radom na obogaćenju akademske zajednice. Diplomacija i diplomatska praksa stoljećima su predmet izučavanja mnogih, a Diplomatski klub nastoji očuvati njezinu vrijednost te približiti njezino značenje prvenstveno studentima, ali i široj akademskoj i društvenoj zajednici.

Jedina smo studentska organizacija na Sveučilištu u Zagrebu ovakvog predznaka te, s obzirom na nedostatak sadržaja sličnog karaktera, organiziramo i provodimo projekte kojima nastojimo obogatiti sve zainteresirane znanjem i iskustvom u polju međunarodnih odnosa i diplomacije. Naš trud prepoznao je i Fakultet političkih znanosti dodijelivši nam dvije godine uzastopno, 2019. i 2020. posebnu Dekanovu nagradu za doprinos međunarodnoj prepoznatljivosti i ugledu Fakulteta političkih znanosti te za rad koristan akademskoj i široj zajednici.

Članovi Diplomatskog kluba, ukoliko to žele, mogu biti dijelom jednog od timova: Tim za suradnju, Tim za sadržaj te Tim za odnose s javnošću i marketing.

Što radimo?

Primarno se bavimo organizacijom panela, predavanja, konferencija i radionica pretežno vanjsko-političke tematike sa stručnim gostima iz diplomatskih, akademskih i političkih krugova. Cilj nam je približiti studentima različite aspekte diplomacije, educirati ih o povijesnom razvoju i promjenama te im približiti iskustva u diplomatskoj praksi od onih koji o tome znaju najviše. Želja nam je da Diplomatski klub Fakulteta političkih znanosti bude prva stepenica budućeg profesionalnog uspjeha naših članica i članova.

Središnji projekt Diplomatskog kluba je Mini škola diplomacije koja se sastoji od nekoliko panela/radionica godišnje. Svrha je projekta upoznati članice i članove i sve druge zainteresirane za tematiku svaki put s nekim novim područjem međunarodnih odnosa i diplomacije kao profesije.

Osim Mini škole diplomacije organizirali smo i brojne druge aktivnosti, a s dugog popisa posebno izdvajamo simulacije Vijeća Europske unije i Vijeća sigurnosti UN-a prilikom koje smo ugostili kolegice i kolege iz inozemstva, tribinu o Brexitu u suradnji s fakultetskim Klubom studenata, kao i projekt Case study: Arbitražni sastanak te panel Vaccine Diplomacy s kolegama iz studentske udruge Globallis iz Ljubljane. Od nedavnih projekata imali smo panel o Afganistanu s fakultetskim Klubom studenata te Zelenu diplomaciju s gostima iz područja lokalne politike, vanjske politike i rada u praksi.

Surađujemo s brojnim organizacijama i udrugama iz Hrvatske i susjednih zemalja U ožujku 2021. u suradnji s njemačkom političkom zakladom Hanns Seidel proveli smo projekt pod nazivom “Mladi u doba pandemije: Kriza kao prilika za osobni rast i razvoj?”. Ovo je ogledan primjer aktivnosti u kojoj se članovi educiraju o samoj izradi projekta, a potom dobiju i stvarnu priliku primijeniti sve naučeno u praksi te najprije kreirati, te u konačnici provesti vlastiti projekt. Također, Diplomatski je klub postao nositeljem projekta akronima PEROM (Politološka edukacija i razvoj odnosa mladih) Hrvatske i Srbije. Svrha projekta, uz osnaživanje suradnje s kolegama sa Sveučilišta u Beogradu, jest pružiti priliku studenticama i studentima da upoznaju nastavni plan i program srodne ustanove te kroz interaktivni rad steknu uvid u nastavne sadržaje i metode nastavnika zemlje domaćina unutar tjednog posjeta. Od budućih projekata i suradnji Diplomatskog kluba uspostavili smo kontakt s NATO-om te kanadskim sveučilištem Alberta Intercollegiate kako bi sudjelovali u Modelu UN-a (AIMUN) 2022. godine. 

Kako postati članom?

Diplomatski klub na početku svake akademske godine, krajem listopada ili početkom studenog, otvara prijave za nove članove. Prijavljuje se putem online obrasca, a nakon zatvaranja roka za prijavu slijede intervjui s prijavljenima.
Svaki član na vlastitu inicijativu može postati dijelom jednog od timova Kluba te se aktivnije uključiti u rad. Struktura studentskih organizacija uči vas strpljenju, poniznosti, motivira vas da dajete najbolje od sebe te djelujete kolektivno. U središtu naše udruge uvijek su bili suradnja i jednakost članstva, bez kojeg ništa od svega nabrojanog ne bi bilo ostvarivo i moguće. Nadamo se kako je Diplomatski klub uspio pripomoći brojnim prijateljstvima, koja će se održati i kasnije stvaranjem male mreže kada u budućnosti dobijemo priliku profesionalno djelovati.

Članovi uprave 2022./2023.
  • Lea Fabić, predsjednica
  • Domagoj Fuk, potpredsjednik
  • Martina Podboj, potpredsjednica
  • Lea Križmanić, tajnica
  • Paula Anić, koordinacija društvenih mreža
 Kontakt: