Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Erasmus+ programi studentske mobilnosti

Erasmus+ studijski boravak (SMS)
 

Razmjena studenata/ica u svrhu studijskog boravka uključuje slušanje i polaganje, odnosno izradu završnog rada na nekoj od partnerskih institucija Fakulteta političkih znanosti. Studijski boravak može trajati najkraće 3, a najduže 12 mjeseci. Studenti/ce za vrijeme trajanja međunarodne razmjene ostaju upisani na Fakultet političkih znanosti. Studenti/ce koji/e se nalaze u kategoriji onih koji imaju obavezu participacije u troškovima studija, za vrijeme trajanja razmjene dužni/e su nastaviti plaćati participaciju. Na svakoj razini studija studenti/ce na mobilnosti mogu provesti ukupno 12 mjeseci, ili u slučaju programa koji traju samo 1 godinu, maksimalno 6 mjeseci (diplomski studij Politologije, Master of European Studies). Studenti/ce na razmjeni oslobođeni su plaćanja školarine na inozemnoj instituciji. 

Razmjena studenata/ica u svrhu studijskog boravka ostvaruje se isključivo na temelju međuinstitucijskih sporazuma koje Fakultet političkih znanosti ima sklopljen s inozemnim sveučilištima. Lista partnerskih institucija s kojima Fakultet ima sklopljene sporazume može se pronaći na poveznici.

Natječaj za sudjelovanje studenata/ica na Erasmus+ studijskom boravku raspisuje Sveučilište u Zagrebu. Studenti/ce zainteresirani/e za studentsku mobilnost u sklopu Erasmus+ programa moraju se prijaviti na natječaj. Informacije o raspisivanju natječaja bit će objavljene na naslovnoj stranici Fakulteta. Preporučamo studentima/cama zainteresiranim za međunarodnu mobilnost da pogledaju kako je izgledao prošlogodišnji natječaj.

Više informacija o Erasmus+ studijskom boravku (SMS) moguće je pronaći na stranicama Sveučilišta u Zagrebu. Za sva pitanja vezana uz studentski boravak možete se obratiti Uredu za međunarodnu suradnju, istraživanje i projekte.

Erasmus+ stručna praksa (SMP)

Erasmus+ stručna praksa omogućava studentima upisanim na preddiplomske, diplomske i doktorski studij Fakulteta političkih znanosti obavljanje pripravništva u inozemstvu. U sklopu ovog programa na stručnu praksu mogu ići i osobe koje su nedavno stekle diplomu. Odrađivanje stručne prakse u inozemstvu pomaže studentima/icama u unapređivanju poslovnih, komunikacijskih, jezičnih i međukulturnih vještina, a razvija i njihove meke vještine koje su iznimno cijenjene među poslodavcima. 

Stručna praksa može trajati najkraće 2, a najduže 12 mjeseci. Trajanje stručne prakse definira prihvatna institucija u dogovoru sa studentom/icom. Studenti/ce su na stručnoj praksi dužni odrađivati puno radno vrijeme (6 do 8 sati dnevno). Studenti/ce za vrijeme trajanja stručne prakse ostaju upisani na Fakultet političkih znanosti. Studenti/ce koji/e se nalaze u kategoriji onih koji imaju obavezu participacije u troškovima studija, za vrijeme trajanja prakse dužni/e su nastaviti plaćati participaciju. Iznimno, u sklopu programa Erasmus+ stručna praksa, moguće je završiti studij (diplomirati) prije polaska na mobilnost, ali pod uvjetom prijave na natječaj i potpisivanja dokumenta Learning Agreement for Traineeships prije završetka studija. Studenti/ce samostalno pronalaze ustanovu/tvrtku na kojoj će obavljati stručno praksu koja mora biti povezana sa studijskim programom kojeg student/ica pohađa.

Natječaj za sudjelovanje studenata/ica na Erasmus+ stručnoj praksi raspisuje Sveučilište u Zagrebu. Studenti/ce zainteresirani/e za stručnu praksu u sklopu Erasmus+ programa moraju se prijaviti na natječaj. Informacije o raspisivanju natječaja bit će objavljene na naslovnoj stranici Fakulteta. Preporučamo studentima/cama zainteresiranim za obavljanje stručne prakse da pogledaju kako je izgledao posljednji objavljeni natječaj.

Nakon što Sveučilište raspiše natječaj studenti/ce moraju napraviti slijedeće:

  1. Pronaći poslodavca (krenuti u potragu prije raspisivanja natječaja)
  2. Dobiti potvrdu poslodavca da je spreman prihvatiti studenta/icu na stručnu praksu 
  3. Dobiti odobrenje ECTS koordinatora za odlazak na stručnu praksu
  4. Ispuniti online prijavu
  5. Prijavu, zajedno s ostalom dokumentacijom, dostaviti mailom Uredu za međunarodnu suradnju, istraživanje i projekte Fakulteta.

Korisne internetske stranice za traženje poslodavca:

Više informacija o Erasmus+ stručnoj praksi (SMP) moguće je pronaći na stranicama Sveučilišta u Zagrebu. Za sva pitanja vezana uz stručnu praksu možete se obratiti Uredu za međunarodnu suradnju, istraživanje i projekte.