Jezik | Language: HRV ENG
Politička etika
Šifra: 55498
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković
Izvođači: Krešimir Petković - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kako dobro djelovati politički? U potrazi za odgovorom na to pitanje, kolegij je posvećen razmatranju političke etike kao etičke prosudbe politike. Pritom se posebno istražuju pristupi koji problem "onoga što treba biti" u političkoj sferi ne rješavaju podvrgavanjem političkog djelovanja univerzalnim moralnim načelima poput onih u privatnoj sferi. Umjesto toga, oni političku etiku konstituiraju oko problema dobre vladavine i uspješnog sudjelovanja u politici koji se, kao problem praktične prosudbe, pojavljuju u prostorima između istine i taktike, pravednosti i interesa, te odmjerenosti i odlučnosti. Tradicionalnoj problematici umijeća mogućeg s obzirom na odnose između sile, moći, prava i autoriteta, koji se pojavljuju u legitimaciji poretka u političkim zajednicama, pridružuju se istraživanja relevantnih problemskih sklopova poput odnosa istine i ideologije, evolucijske teorije i vladanja sobom i drugima, biopolitike i političke teologije s njezinim eshatološkim projekcijama, koji postavljaju izazove pred političku etiku današnjice. Kolegij u istraživanju političke etike preuzima tradicionalni kontinentalni pristup političkoj teoriji, baveći se hermeneutikom važnih tekstova iz povijesti ideja i njihovom aplikacijom u kontekstu povijesnih i suvremenih problema političke etike.
Literatura:
Preporučena literatura:
  1. Michel Foucault; Hrabrost istine. Vladanje sobom i drugima II. Predavanja na College de France 1983-1984; Sandorf + Mizantrop (2015)
  2. Friedrich Nietzsche; Uz genealogiju morala; AGM (2004)
  3. Alasdair MacIntyre; Za vrlinom. Studija o teoriji morala; KruZak (2002)
  4. Leo Strauss; Prirodno pravo i istorija; Veselin Masleša (1971)
  5. John Gray; Sedam tipova ateizma; TIM press (2020)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 18. 5. 2020. u 12:01
Krešimir Petković

Kolokvij će se održati u ponedjeljak 25. 5. u kasnim prijepodnevnim i ranim poslijepodnevnim satima. Veličina skupine bit će ograničena na 10-ak studenata. Ja ću nadgledati provedbu svih kolokvija. Bit ćemo u Dvorani A pa nije nužno da bude točno 9+1, ali bit će otprilike taj broj, svakako ne više od 12 zajedno sa mnom jer je to maksimum koji uprava dozvoljava. Ako bude više skupina, između skupina bit će osigurano vrijeme za čišćenje dvorane, a na ulazu u fakultet portir će vam, kao i meni, izmjeriti temperaturu beskontaktnim toplomjerom.

Zainteresirani za pisanje trebaju se prijaviti mailom na adresu nastavnika. Mail ne treba imati nikakav sadržaj u samoj poruci nego samo sljedeći format u naslovu poruke: PE, ime prezime, prijava za 1. kolokvij, naslov odabrane knjige (npr. 'PE, Senna Šimek, prijava za 1. kolokvij, Prirodno pravo i povijest'). Prijave se zatvaraju u četvrtak 21. 5. u ponoć. Oni koji se ovim putem ne prijave, neće moći pisati kolokvij radi još uvijek striktnih pravila ograničenja broja ljudi u interijerima fakulteta. Na poruke s prijavom neću odgovarati, ako pogreškom slučajno ne završite na popisu u nekoj od skupina, javite se u petak da to ispravimo na vrijeme.

U petak 22. 5. u toku dana bit ćete obaviješteni o točnom terminu u kojem ćete pisati kolokvij. Veselim se što ću barem neke od vas ponovno vidjeti nakon duge pauze. Na kraju, molim studente koji su već ranije prijavili kolokvij – Križmančić, Pavlinić, Prigradić, Radovanić, Sudec, Šimek, Štampar, Tuđen, Volarić – a koji su svi prijavili Nietzschea izuzev Šimek koja je prijavila Straussa, da se ponovno prijave ako žele pisati jer ne mogu a priori znati odgovara li im sada barem otprilike određeni termin i način ispitivanja i jesu li eventualno promijenili preferenciju knjige. Na drugom će se kolokviju, tko položi prvi, pisati Gray.

Popis obavijesti