Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Politička etika

Politička etika


OSNOVNI PODACI

Šifra:

55498

ECTS:

5.0

Nositelji:

izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković

Izvođači:

izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

  • Predavanja 30
  • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Kako dobro djelovati politički? U potrazi za odgovorom na to pitanje, kolegij je posvećen razmatranju političke etike kao etičke prosudbe politike. Pritom se posebno istražuju pristupi koji problem "onoga što treba biti" u političkoj sferi ne rješavaju podvrgavanjem političkog djelovanja univerzalnim moralnim načelima poput onih u privatnoj sferi. Umjesto toga, oni političku etiku konstituiraju oko problema dobre vladavine i uspješnog sudjelovanja u politici koji se, kao problem praktične prosudbe, pojavljuju u prostorima između istine i taktike, pravednosti i interesa, te odmjerenosti i odlučnosti. Tradicionalnoj problematici umijeća mogućeg s obzirom na odnose između sile, moći, prava i autoriteta, koji se pojavljuju u legitimaciji poretka u političkim zajednicama, pridružuju se istraživanja relevantnih problemskih sklopova poput odnosa istine i ideologije, evolucijske teorije i vladanja sobom i drugima, biopolitike i političke teologije s njezinim eshatološkim projekcijama, koji postavljaju izazove pred političku etiku današnjice. Kolegij u istraživanju političke etike preuzima tradicionalni kontinentalni pristup političkoj teoriji, baveći se hermeneutikom važnih tekstova iz povijesti ideja i njihovom aplikacijom u kontekstu povijesnih i suvremenih problema političke etike.

LITERATURA:


NASTAVA

6. SEMESTAR

Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija


8. SEMESTAR

Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija


TERMINI KONZULTACIJA

izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković:

Petkom 12-13h, Fabkovićeva 1, III. kat.


Obavijesti

23.05.2021
Obavijest o 2. kolokviju: 31. svibnja 2021, 12:30h, Dvorana A
Drugi kolokvij održat će se u ponedjeljak 31. svibnja 2021. s početkom u 12:30h u Dvorani A . Kolokvij se piše 45 minuta , a sastoji se od triju pitanja iz Grayevih Sedam tipova ateizma . Pravo izlaska imaju studenti koji su uspješno položili prvi kolokvij.
07.04.2021
Obavijest o 1. kolokviju - 19. travnja 2021, 12:30h, Dvorana A
Prvi kolokvij održat će se u ponedjeljak 19. travnja 2021. s početkom u 12:30h u Dvorani A . Studenti se moraju sjesti s najmanje tri mjesta razmaka u istom redu te dvama praznim redovima između tj. popunjava se svaki treći red. Kolokvij se piše 45 minuta , a sastoji se od triju pitanja iz odabrane knjige. Od ukupno 15 bodova potrebno je ostvariti 8 bodova za prolaz i pravo izlaska na drugi kolokvij. Studenti koji to još nisu učinili a namjeravaju izići na kolokvij, najkasnije do ponedjeljka 12. travnja 2021. na nastavnikovu e-mail adresu trebaju prijaviti knjigu koju žele odgovarati (MacIntyre, Strauss, Nietzsche ili Foucault).
22.02.2021
Obavijest o rasporedu održavanja nastave 1. 3. 2021.
Sukladno silabusu, na susretu 1. ožujka gledat će se film Divlje priče koji traje puna dva sata. Online projekcija počinje u 8:30h. Nakon toga ćemo razgovarati o filmu i načinu pisanja filmskih eseja. Za one koji će pogledati film samostalno ili namjeravaju pisati o drugom filmu, to znači da će skraćeni seminar početi oko 10:30h , dakle kasnije od uobičajenog termina. Na tom se seminarskom susretu mogu dobiti bodovi za aktivnost te se bilježi prisutnost . Od susreta 8. 3. uspostavljamo uobičajen ritam nastave u skladu s rasporedom: predavanje 8:30-10:00h, seminar 10:15-11:45h.