Jezik | Language: HRV ENG
Politička etika
Šifra: 55498
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković
Izvođači: Krešimir Petković - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kako dobro djelovati politički? U potrazi za odgovorom na to pitanje, kolegij je posvećen razmatranju političke etike kao etičke prosudbe politike. Pritom se posebno istražuju pristupi koji problem "onoga što treba biti" u političkoj sferi ne rješavaju podvrgavanjem političkog djelovanja univerzalnim moralnim načelima poput onih u privatnoj sferi. Umjesto toga, oni političku etiku konstituiraju oko problema dobre vladavine i uspješnog sudjelovanja u politici koji se, kao problem praktične prosudbe, pojavljuju u prostorima između istine i taktike, pravednosti i interesa, te odmjerenosti i odlučnosti. Tradicionalnoj problematici umijeća mogućeg s obzirom na odnose između sile, moći, prava i autoriteta, koji se pojavljuju u legitimaciji poretka u političkim zajednicama, pridružuju se istraživanja relevantnih problemskih sklopova poput odnosa istine i ideologije, evolucijske teorije i vladanja sobom i drugima, biopolitike i političke teologije s njezinim eshatološkim projekcijama, koji postavljaju izazove pred političku etiku današnjice. Kolegij u istraživanju političke etike preuzima tradicionalni kontinentalni pristup političkoj teoriji, baveći se hermeneutikom važnih tekstova iz povijesti ideja i njihovom aplikacijom u kontekstu povijesnih i suvremenih problema političke etike.
Literatura:
Preporučena literatura:
  1. Michel Foucault; Hrabrost istine. Vladanje sobom i drugima II. Predavanja na College de France 1983-1984; Sandorf + Mizantrop (2015)
  2. Friedrich Nietzsche; Uz genealogiju morala; AGM (2004)
  3. Alasdair MacIntyre; Za vrlinom. Studija o teoriji morala; KruZak (2002)
  4. Leo Strauss; Prirodno pravo i istorija; Veselin Masleša (1971)
  5. John Gray; Sedam tipova ateizma; TIM press (2020)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 20. 8. 2020. u 18:53
Krešimir Petković

Predstojeći ispitni rokovi 24. 8. i 7. 9. te dodatni rok 14. 9. u skladu s odlukom Fakultetskog vijeća, održat će se regularno na fakultetu uz mjerenje temperature pri ulasku u zgradu i odgovarajući razmak među onima koji pišu, po pravilu u velikoj i prozračnoj Dvorani A i s malim brojem pristupnika. Molim studente da ne zaborave maske kao modni i higijenski must-have accessory epidemijske nove normale.

Usmeni ispiti na daljinu indicirani su isključivo u slučaju propisane samokarantene ili jednakovrijednog razloga o čemu student koji je prijavio izlazak na ispit mora na vrijeme (barem dan uoči održavanja roka) obavijestiti nastavnika.

Eventualne promjene u načinu održavanja ispita bit će objavljene na ovom mjestu. Ako takve objave ne bude, ispit se održava na prethodno opisani način.

Objavljeno: 17. 6. 2020. u 10:59
Krešimir Petković

Ispiti na kolegiju održavat će se na fakultetu, sukladno režimu kolegija. Podsjećam na obvezu prijavljivanja druge knjige (Nietzsche, Foucault, Strauss ili MacIntyre) mailom najkasnije tjedan dana prije roka. Preostali termini održavanja su 29. 6., 24. 8. i 7. 9. – ponedjeljkom, uvijek s početkom u 12:00h. Obavijest o dvorani u kojoj se ispit piše može se dobiti na porti po dolasku na fakultet. Ukoliko dođe do promjena, obavijest će biti objavljena na ovom mjestu.

Objavljeno: 22. 5. 2020. u 11:25
Krešimir Petković

Prvi kolokvij održat će se u ponedjeljak 25. svibnja 2020. s početkom u 12:00h u Dvorani A.  Kolokvij je pisani, odgovara se jedinica po izboru s popisa literature za koju će svaki student dobiti otisnuti ispit s pitanjima. Kolokvij se piše 45 minuta, a sastoji se od tri pitanja koja zahtijevaju kraće esejističke odgovore i nose po 5 bodova. Od ukupno 15 bodova potrebno je ostvariti 8 bodova za prolaz. Uspješno polaganje prvog kolokvija preduvjet je izlaska na drugi kolokvij idući tjedan na kojemu se polaže Grayeva knjiga.

Molim studente da se po ulasku u dvoranu smjeste uvažavajući sljedeća pravila: najmanje tri mjesta razmaka između onih koji sjede u istom redu i po dva reda razmaka između onih koji sjede u različitim redovima.

U nastavku je popis studenata koji su uspješno prijavili kolokvij uz ime autora čiju knjigu odgovaraju u zagradama.

               

Juričić Lovro (Foucault)

Pavlinić Maja (Nietzsche)

Sudec Mia (Nietzsche)

Štampar Lisa-Maria (Nietzsche)

Tuđen Martin (Nietzsche)

Objavljeno: 18. 5. 2020. u 12:01
Krešimir Petković

Kolokvij će se održati u ponedjeljak 25. 5. u kasnim prijepodnevnim i ranim poslijepodnevnim satima. Veličina skupine bit će ograničena na 10-ak studenata. Ja ću nadgledati provedbu svih kolokvija. Bit ćemo u Dvorani A pa nije nužno da bude točno 9+1, ali bit će otprilike taj broj, svakako ne više od 12 zajedno sa mnom jer je to maksimum koji uprava dozvoljava. Ako bude više skupina, između skupina bit će osigurano vrijeme za čišćenje dvorane, a na ulazu u fakultet portir će vam, kao i meni, izmjeriti temperaturu beskontaktnim toplomjerom.

Zainteresirani za pisanje trebaju se prijaviti mailom na adresu nastavnika. Mail ne treba imati nikakav sadržaj u samoj poruci nego samo sljedeći format u naslovu poruke: PE, ime prezime, prijava za 1. kolokvij, naslov odabrane knjige (npr. 'PE, Senna Šimek, prijava za 1. kolokvij, Prirodno pravo i povijest'). Prijave se zatvaraju u četvrtak 21. 5. u ponoć. Oni koji se ovim putem ne prijave, neće moći pisati kolokvij radi još uvijek striktnih pravila ograničenja broja ljudi u interijerima fakulteta. Na poruke s prijavom neću odgovarati, ako pogreškom slučajno ne završite na popisu u nekoj od skupina, javite se u petak da to ispravimo na vrijeme.

U petak 22. 5. u toku dana bit ćete obaviješteni o točnom terminu u kojem ćete pisati kolokvij. Veselim se što ću barem neke od vas ponovno vidjeti nakon duge pauze. Na kraju, molim studente koji su već ranije prijavili kolokvij – Križmančić, Pavlinić, Prigradić, Radovanić, Sudec, Šimek, Štampar, Tuđen, Volarić – a koji su svi prijavili Nietzschea izuzev Šimek koja je prijavila Straussa, da se ponovno prijave ako žele pisati jer ne mogu a priori znati odgovara li im sada barem otprilike određeni termin i način ispitivanja i jesu li eventualno promijenili preferenciju knjige. Na drugom će se kolokviju, tko položi prvi, pisati Gray.

Objavljeno: 11. 5. 2020. u 11:36
Krešimir Petković

Preostala nastava održat će se on-line kao i dosad. To obuhvaća nastavnikova predavanja s komentarima i studentske seminarske prezentacije s pratećim podnescima.

Ako uprava osigura potrebne uvjete i otvori zgradu fakulteta za rad u malim skupinama u skladu sa smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Sveucilista_nastava_8-5.pdf), za one studente koji to žele, pisani će se kolokviji održati posljednja dva tjedna nastave: prvi kolokvij u tjednu 25. – 29. svibnja, drugi kolokvij u tjednu 1. – 5. lipnja. Preduvjet izlaska na drugi kolokvij bit će, kao i inače, uspješno polaganje prvog.

U slučaju da se steknu mogućnosti za realizaciju prethodno naznačenog scenarija, u tjednu 18. – 22. svibnja bit će otvorene prijave za kolokvij mailom. Nakon toga na intranetu će biti objavljen precizan raspored pisanja u nekoliko skupina jer će se kolokviji po svoj prilici moći održavati samo u skupinama od 9 studenata + nastavnik, a možda će se u pauzi morati obaviti dezinfekcija prostorije. Samo oni koji se prijave mailom i budu raspoređeni u skupinu za pisanje, moći će pristupiti kolokviju. Nastojat ću da termini budu u vrijeme uobičajenog održavanja nastave, ali ne prerano.

Studenti koji ne pristupe kolokviju upućeni su na polaganje ispita na ispitnim rokovima. Ako uprava ne otvori fakultet za kolokvije, svi su studenti upućeni na polaganje gradiva na ispitnim rokovima, sukladno pravilima održavanja ispita koja ćemo, vjerujem, na vrijeme dobiti da se možemo organizirati.

Svi drugi rokovi vrijede kako su navedeni u silabusu i inicijalnoj obavijesti o režimu rada u izvanrednom stanju (predaja eseja, predaja seminarskih prezentacija i pratećih pisanih podnesaka, predaja komentara za dodatne bodove za sudjelovanje u nastavi).

Ako dođe do bitnih promjena u vezi s faktorima koje ne kontroliram i ne mogu ih u ovom trenutku predvidjeti, bit ćete pravovremeno obaviješteni ovim putem. Nastojat ću da svaka promjena budu studentima u korist i olakša im situaciju koliko je u ovim okolnostima moguće.

Objavljeno: 14. 3. 2020. u 12:41
Krešimir Petković

U posebnom dokumentu u mapi „Silabus i režim kolegija“ u nastavnim materijalima, možete pronaći pravila rada na ovom kolegiju u vrijeme otkazivanja redovne nastave u sklopu državnih i sveučilišnih protuepidemijskih mjera tokom ljetnog semestra ak. god. 2019./2020.

Objavljeno: 14. 4. 2020. u 22:06
Krešimir Petković

U punom tekstu obavijesti možete naći obavijest o kolokvijima i ispitima prema kojoj se do daljnjega možete ravnati.

Objavljeno: 6. 4. 2020. u 21:17
Krešimir Petković
John Gray, Sedam tipova ateizma, TIM...

Obavijest za raspoložene o košer izdanju koje je na tržištu.

Objavljeno: 2. 4. 2020. u 00:10
Krešimir Petković

U punoj obavijesti je objašnjenje kako možete steći dodatna tri boda iz sudjelovanja u virtualnoj nastavi.

Objavljeno: 2. 4. 2020. u 00:05
Krešimir Petković

U mapi ispitna literatura možete pronaći pdf prijevoda Grayeve knjiga na hrvatski. Obrazloženje možete naći u punoj obavijesti.

Objavljeno: 29. 2. 2020. u 21:27
Krešimir Petković

U sklopu drugog susreta na kolegiju Politička etika gledamo argentinski film Divlje priče (r. Damián Szifron, 2014) koji traje dva sata (12:00-14:00). Nakon 15-minutne pauze, u sklopu skraćenog seminara raspravljamo o etičkim problemima koje film otvara (14:15-15:15).