Jezik | Language: HRV ENG
Politička etika
Šifra: 55498
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković
Izvođači: Krešimir Petković - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kako dobro djelovati politički? U potrazi za odgovorom na to pitanje, kolegij je posvećen razmatranju političke etike kao etičke prosudbe politike. Pritom se posebno istražuju pristupi koji problem "onoga što treba biti" u političkoj sferi ne rješavaju podvrgavanjem političkog djelovanja univerzalnim moralnim načelima poput onih u privatnoj sferi. Umjesto toga, oni političku etiku konstituiraju oko problema dobre vladavine i uspješnog sudjelovanja u politici koji se, kao problem praktične prosudbe, pojavljuju u prostorima između istine i taktike, pravednosti i interesa, te odmjerenosti i odlučnosti. Tradicionalnoj problematici umijeća mogućeg s obzirom na odnose između sile, moći, prava i autoriteta, koji se pojavljuju u legitimaciji poretka u političkim zajednicama, pridružuju se istraživanja relevantnih problemskih sklopova poput odnosa istine i ideologije, evolucijske teorije i vladanja sobom i drugima, biopolitike i političke teologije s njezinim eshatološkim projekcijama, koji postavljaju izazove pred političku etiku današnjice. Kolegij u istraživanju političke etike preuzima tradicionalni kontinentalni pristup političkoj teoriji, baveći se hermeneutikom važnih tekstova iz povijesti ideja i njihovom aplikacijom u kontekstu povijesnih i suvremenih problema političke etike.
Literatura:
Preporučena literatura:
  1. Michel Foucault; Hrabrost istine. Vladanje sobom i drugima II. Predavanja na College de France 1983-1984; Sandorf + Mizantrop (2015)
  2. Friedrich Nietzsche; Uz genealogiju morala; AGM (2004)
  3. Alasdair MacIntyre; Za vrlinom. Studija o teoriji morala; KruZak (2002)
  4. Leo Strauss; Prirodno pravo i istorija; Veselin Masleša (1971)
  5. John Gray; Sedam tipova ateizma; TIM press (2020)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 11. 5. 2020. u 11:36
Krešimir Petković

Preostala nastava održat će se on-line kao i dosad. To obuhvaća nastavnikova predavanja s komentarima i studentske seminarske prezentacije s pratećim podnescima.

Ako uprava osigura potrebne uvjete i otvori zgradu fakulteta za rad u malim skupinama u skladu sa smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Sveucilista_nastava_8-5.pdf), za one studente koji to žele, pisani će se kolokviji održati posljednja dva tjedna nastave: prvi kolokvij u tjednu 25. – 29. svibnja, drugi kolokvij u tjednu 1. – 5. lipnja. Preduvjet izlaska na drugi kolokvij bit će, kao i inače, uspješno polaganje prvog.

U slučaju da se steknu mogućnosti za realizaciju prethodno naznačenog scenarija, u tjednu 18. – 22. svibnja bit će otvorene prijave za kolokvij mailom. Nakon toga na intranetu će biti objavljen precizan raspored pisanja u nekoliko skupina jer će se kolokviji po svoj prilici moći održavati samo u skupinama od 9 studenata + nastavnik, a možda će se u pauzi morati obaviti dezinfekcija prostorije. Samo oni koji se prijave mailom i budu raspoređeni u skupinu za pisanje, moći će pristupiti kolokviju. Nastojat ću da termini budu u vrijeme uobičajenog održavanja nastave, ali ne prerano.

Studenti koji ne pristupe kolokviju upućeni su na polaganje ispita na ispitnim rokovima. Ako uprava ne otvori fakultet za kolokvije, svi su studenti upućeni na polaganje gradiva na ispitnim rokovima, sukladno pravilima održavanja ispita koja ćemo, vjerujem, na vrijeme dobiti da se možemo organizirati.

Svi drugi rokovi vrijede kako su navedeni u silabusu i inicijalnoj obavijesti o režimu rada u izvanrednom stanju (predaja eseja, predaja seminarskih prezentacija i pratećih pisanih podnesaka, predaja komentara za dodatne bodove za sudjelovanje u nastavi).

Ako dođe do bitnih promjena u vezi s faktorima koje ne kontroliram i ne mogu ih u ovom trenutku predvidjeti, bit ćete pravovremeno obaviješteni ovim putem. Nastojat ću da svaka promjena budu studentima u korist i olakša im situaciju koliko je u ovim okolnostima moguće.

Popis obavijesti