Jezik | Language: HRV ENG
Politička etika
Šifra: 55498
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković
Izvođači: Krešimir Petković - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kako dobro djelovati politički? U potrazi za odgovorom na to pitanje, kolegij je posvećen razmatranju političke etike kao etičke prosudbe politike. Pritom se posebno istražuju pristupi koji problem "onoga što treba biti" u političkoj sferi ne rješavaju podvrgavanjem političkog djelovanja univerzalnim moralnim načelima poput onih u privatnoj sferi. Umjesto toga, oni političku etiku konstituiraju oko problema dobre vladavine i uspješnog sudjelovanja u politici koji se, kao problem praktične prosudbe, pojavljuju u prostorima između istine i taktike, pravednosti i interesa, te odmjerenosti i odlučnosti. Tradicionalnoj problematici umijeća mogućeg s obzirom na odnose između sile, moći, prava i autoriteta, koji se pojavljuju u legitimaciji poretka u političkim zajednicama, pridružuju se istraživanja relevantnih problemskih sklopova poput odnosa istine i ideologije, evolucijske teorije i vladanja sobom i drugima, biopolitike i političke teologije s njezinim eshatološkim projekcijama, koji postavljaju izazove pred političku etiku današnjice. Kolegij u istraživanju političke etike preuzima tradicionalni kontinentalni pristup političkoj teoriji, baveći se hermeneutikom važnih tekstova iz povijesti ideja i njihovom aplikacijom u kontekstu povijesnih i suvremenih problema političke etike.
Literatura:
Preporučena literatura:
  1. Michel Foucault; Hrabrost istine. Vladanje sobom i drugima II. Predavanja na College de France 1983-1984; Sandorf + Mizantrop (2015)
  2. Friedrich Nietzsche; Uz genealogiju morala; AGM (2004)
  3. Alasdair MacIntyre; Za vrlinom. Studija o teoriji morala; KruZak (2002)
  4. Leo Strauss; Prirodno pravo i istorija; Veselin Masleša (1971)
  5. John Gray; Sedam tipova ateizma; TIM press (2020)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 14. 4. 2020. u 22:06
Krešimir Petković

U punom tekstu obavijesti možete naći obavijest o kolokvijima i ispitima prema kojoj se do daljnjega možete ravnati.

Ukoliko ne dođe do promjene situacije ili naputaka i sugestija na razini sveučilišta ili fakulteta koji bi nam propisali ili otvorili jasne opcije za smisleno održavanje pisane provjere znanja, prvi se kolokvij neće održati elektroničkim putem nego prvi susret kada se fakultet otvori za nastavu. Dakle, i dalje ostajemo pri režimu rada u „izvanrednom stanju“.

Ako fakultet za nastavu bude otvoren predzadnji tjedan nastave, dotad će sva predavanja biti održana elektroničkim putem. U tom slučaju, 1. kolokvij održat će se predzadnji tjedan nastave, a 2. kolokvij posljednji tjedan nastave, kako je i predviđeno silabusom.

Ako slučajno, no što je malo vjerojatno, nastava uživo bude dozvoljena samo posljednji tjedan, održat ćemo u tom susretu prvi kolokvij, a na uredno prijavljenom prvom ispitnom roku oni koji polože prvi kolokvij i budu zadovoljni rezultatom, mogu odgovarati samo gradivo drugog kolokvija. Time se barem omogućuje da se polaganje cjelokupnog gradiva razlomi u dva obroka što je i temeljni smisao kolokvija na ovom kolegiju.

Ukoliko do kraja semestra ne bude redovne nastave, gradivo će se ispitivati u cijelosti na četirima za to predviđenim ispitnim rokovima kako je predviđeno silabusom i režimom kolegija.

Ako protuepidemijske mjere budu trajale i dalje, za vrijeme ispitnih rokova, te nam redovno održavanje ispita bude onemogućeno, bit će održani elektroničkim putem ili će biti supstituirani pisanim esejističkim ispitom. O tome će studenti biti obavješteni kad se za to steknu okolnosti.

Nastavnik do daljnjega prima studentske sugestije za moguće elektroničke načine održavanja ispita koji bi odgovarali kolegiju, omogućili diferencijaciju razina (ne)znanja o gradivu pisanim putem, zadržali razumnu razinu osiguranja akademskog integriteta te bili tehnički izvedivi u skladu s mjerama karantene i politikom sveučilišta i fakulteta.

Popis obavijesti