Jezik | Language: HRV ENG
Politička etika
Šifra: 55498
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković
Izvođači: Krešimir Petković - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kako dobro djelovati politički? U potrazi za odgovorom na to pitanje, kolegij je posvećen razmatranju političke etike kao etičke prosudbe politike. Pritom se posebno istražuju pristupi koji problem "onoga što treba biti" u političkoj sferi ne rješavaju podvrgavanjem političkog djelovanja univerzalnim moralnim načelima poput onih u privatnoj sferi. Umjesto toga, oni političku etiku konstituiraju oko problema dobre vladavine i uspješnog sudjelovanja u politici koji se, kao problem praktične prosudbe, pojavljuju u prostorima između istine i taktike, pravednosti i interesa, te odmjerenosti i odlučnosti. Tradicionalnoj problematici umijeća mogućeg s obzirom na odnose između sile, moći, prava i autoriteta, koji se pojavljuju u legitimaciji poretka u političkim zajednicama, pridružuju se istraživanja relevantnih problemskih sklopova poput odnosa istine i ideologije, evolucijske teorije i vladanja sobom i drugima, biopolitike i političke teologije s njezinim eshatološkim projekcijama, koji postavljaju izazove pred političku etiku današnjice. Kolegij u istraživanju političke etike preuzima tradicionalni kontinentalni pristup političkoj teoriji, baveći se hermeneutikom važnih tekstova iz povijesti ideja i njihovom aplikacijom u kontekstu povijesnih i suvremenih problema političke etike.
Literatura:
Preporučena literatura:
  1. Michel Foucault; Hrabrost istine. Vladanje sobom i drugima II. Predavanja na College de France 1983-1984; Sandorf + Mizantrop (2015)
  2. Friedrich Nietzsche; Uz genealogiju morala; AGM (2004)
  3. Alasdair MacIntyre; Za vrlinom. Studija o teoriji morala; KruZak (2002)
  4. Leo Strauss; Prirodno pravo i istorija; Veselin Masleša (1971)
  5. John Gray; Sedam tipova ateizma; TIM press (2020)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 6. 4. 2020. u 21:17
Krešimir Petković
John Gray, Sedam tipova ateizma, TIM...

Obavijest za raspoložene o košer izdanju koje je na tržištu.

Knjiga je izašla, dobio sam kao prevoditelj, dosta angažiran oko izdanja, dva primjerka. Knjiga izgleda lijepo, nije skupa, košta 130 kuna (ne znam koliko je dostava, vjerojatno ne puno). Ako kome što znači čitanje ukoričenih izdanja i osjećaj papira pod prstom može naručiti primjerak izravno od izdavača:

https://www.tim-press.hr/hr/knjige/sedam-tipova-ateizma/ 

Još jednom ponavljam, zlu ne trebalo, ako je nekome promaklo drvo u periodičnoj šumi mojih komentara: ako vam engleski ne leži za učenje, rukopis koji imate na intranetu dovoljno je dobar, bez bitne razlike za učenje i polaganje ispita, a s cijelom operacijom nemam financijski ništa.

Jednom davno je jedan već dugo umirovljeni profesor kojega neću imenovati radio popis onih koji su kupili njegovu knjigu kao uvjet za ispit. Nije bio loš čovjek, više socijalno nespretan. Nije to čak ni operacionalizirao pri samom ispitu, ali znam da me je kao studenta to zasmetalo iako nije bila riječ o novcu kojeg čovjek za knjigu u pravilu ima. Bilo je pak slučajeva onih koji su govorili studentima da rade na prijevodu nečega, uvrstili to u literaturu, a nikada nije izašlo.

I to se desi, ne valja biti olak na osudi, ali ovdje nije slučaj. Eto, dakle, ako netko želi, to mu nešto znači, može kupiti, a meni je važno da znate da ta opcija postoji u vremenima zatvorenih knjižnica.

Popis obavijesti