Jezik | Language: HRV ENG
Međunarodna politička ekonomija
Šifra: 55464
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Luka Brkić
doc. dr. sc. Kristijan Kotarski
Izvođači: Kristijan Kotarski - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj kolegija sastoji se od upoznavanja studenata sa osnovnim institucijama, režimima, akterima i procesima u sklopu discipline kako bi im se omogućilo stjecanje kategorijalnog aparata potrebnog za analizu međunarodnih ekonomskih i političkih procesa. Pristup se fokusira na neodvojivost ekonomskih od političkih procesa i predstavlja poveznicu između sfere politike i sfere ekonomije koje su u sklopu ortodoksne neoklasičnog pristupa cesto umjetno razdvajane. Studentima je omogućeno praćenje najnovijih trendova u području međunarodne trgovine, međunarodnih financija, međunarodnog razvoja korištenjem različitih teorijskih potki: od liberalizma, realizma, marksizma pa sve do ekonomskog nacionalizma.
Literatura:
 1. Brkić, Luka; Brkić, L., 1995: Teorije međunarodne ekonomske integracije, Gordon, Zagreb; Gordon (1995), str. 241
 2. Brkić, L; Globalno poslovanje i transfer tehnologije; Ekonomski anali, Beograd, god. 50, br.164 (2005), str. 103-119
 3. Pitanja i odgovori za 1. kolokvij iz MPE;
 4. Pitanja i odgovori za 2.kolokvij iz MPE;
 5. Brkić, L.; GATT, WTO i regulacija tržišta financijskih usluga; Politička misao 38, 1 (2001), str. 98-111
Preporučena literatura:
 1. Kotarski, Kristijan; Skripta za kolegij "Međunarodna politička ekonomija";
 2. Gilpin, R.; Global Political Economy: Understanding the International Economic Order; Princeton University Press (2001)
 3. Walter, A; Sen, G.; Analyzing the Global Political Economy; Princeton University Press (2007)
4. semestar
Temeljni opći NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo

6. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Kristijan Kotarski :

  Ponedjeljak 9-10h (kabinet 16)

  Četvrtak 12-13h (kabinet 16)

  Lokacija:
Objavljeno: 2. 4. 2020. u 10:07
Uređeno: 2. 4. 2020. u 11:17
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

Kolokvij na ovom kolegiju organizirat ćemo na sljedeći način. Ispitivanje će se odvijati putem Zooma ili Google Classrooma u grupama po 6 (za konačnu odluku o platformi moram vidjeti da li Classroom omogućava da Vas svih 6 mogu istovremeno vidjeti na zaslonu, ali za sada mislim da će tu Zoom biti pouzdaniji. No oni koji ga nemaju mogu najnormalnije skinuti aplikaciju i 'virtualno doći na ispit' otvaranjem linka kojega ću poslati na Vaše mailove).

Studenti će imati na raspolaganju 15-20 minuta za pisanje odgovora na postavljena pitanja i cijelo vrijeme ću ih nadzirati putem video kamere da spriječim ev. pokušaje akademskog nepoštenja, te će odmah po isteku tih 20 minuta morati poslati odgovore u MS Word dokumentu na moj fakultetski e-mail. Profesor Brkić i ja ćemo podijeliti studente te će oni studenti koji će pripasti u kvotu profesora Brkića svoje odgovore slati na njegov fakultetski e-mail.

Kolokvij će se održati 5. svibnja da vas što bolje stignem pripremiti za najvažnije stvari koje očekujem od Vas. Neka pitanja ću izbaciti i smanjiti opseg gradiva te se fokusirati na najbitnije stvari. Profesor i ja ćemo razmijeniti listu ključnih koncepata i pojmova koje ćemo tražiti od Vas kako bi što više harmonizirali naš pristup.

Vaš zadatak osim dobre pripreme i učenja sastojat će se u tome da ćete u terminu od 1. - 3. svibnja poslati prijave za izlazak na kolokvij na e-mail adresu moje demonstratorice Karle Kravaršćan. Ona će Vas podijeliti u više grupa po šest, poslati mi spis, a ja ću svima dodijeliti točne termine ispitivanja putem Zooma. Računajte da će se ispitivanje vršiti od 8:30-12h 5.svibnja.

 

Drugi kolokvij pomiče se na 9. lipnja, a prvi rok na 16. lipnja.

Srdačan pozdrav, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

Popis obavijesti