Jezik | Language: HRV ENG
Međunarodna politička ekonomija
Šifra: 55464
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Luka Brkić
doc. dr. sc. Kristijan Kotarski
Izvođači: Kristijan Kotarski - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj kolegija sastoji se od upoznavanja studenata sa osnovnim institucijama, režimima, akterima i procesima u sklopu discipline kako bi im se omogućilo stjecanje kategorijalnog aparata potrebnog za analizu međunarodnih ekonomskih i političkih procesa. Pristup se fokusira na neodvojivost ekonomskih od političkih procesa i predstavlja poveznicu između sfere politike i sfere ekonomije koje su u sklopu ortodoksne neoklasičnog pristupa cesto umjetno razdvajane. Studentima je omogućeno praćenje najnovijih trendova u području međunarodne trgovine, međunarodnih financija, međunarodnog razvoja korištenjem različitih teorijskih potki: od liberalizma, realizma, marksizma pa sve do ekonomskog nacionalizma.
Literatura:
 1. Brkić, Luka; Brkić, L., 1995: Teorije međunarodne ekonomske integracije, Gordon, Zagreb; Gordon (1995), str. 241
 2. Brkić, L; Globalno poslovanje i transfer tehnologije; Ekonomski anali, Beograd, god. 50, br.164 (2005), str. 103-119
 3. Pitanja i odgovori za 1. kolokvij iz MPE;
 4. Pitanja i odgovori za 2.kolokvij iz MPE;
 5. Brkić, L.; GATT, WTO i regulacija tržišta financijskih usluga; Politička misao 38, 1 (2001), str. 98-111
Preporučena literatura:
 1. Kotarski, Kristijan; Skripta za kolegij "Međunarodna politička ekonomija";
 2. Gilpin, R.; Global Political Economy: Understanding the International Economic Order; Princeton University Press (2001)
 3. Walter, A; Sen, G.; Analyzing the Global Political Economy; Princeton University Press (2007)
4. semestar
Temeljni opći NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo

6. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Kristijan Kotarski :

  Ponedjeljak 9-10h (kabinet 16)

  Četvrtak 12-13h (kabinet 16)

  Lokacija:
Objavljeno: 23. 3. 2020. u 22:34
Uređeno: 23. 3. 2020. u 22:36
Kristijan Kotarski

Poštovani kolege i kolegice,

 

Kao prvo, dobra vijest za studente koji su bili izloženi kontaktu sa mnom 10.3. kada Španjoska još nije bila pogođena pandemijom koronavirusa i kada kao putnik povratnik iz Madrida 8.3. nisam stavljen pod mjere kućne samo-izolacije (što sam učinio nakon 12.3.), u prethodnih 14 dana nisam razvio nikakve simptome bolesti.

 

Lošija vijest je da nam je jučerašnji potres u Zagrebu svima koji ovdje živimo zadao logističke problem i oteo nam dio vremena za čišćenje i prijavu štete. Stoga ću Vam pismeni materijal koji pokriva evoluciju globalnog trgovinskog sustava dostaviti u petak.

 

Molim sve studente i studentice da se ulogiraju na svoju e-mail adresu dodijeljenu od strane Carneta i Fakulteta i da prihvate moj poziv u grupu Međunarodna politička ekonomija. Od idućeg tjedna nastavu ću organizirati putem aplikacije Miscrosoft Teams. Nastavu ću uživo održavati u terminu seminarske nastave utorkom, a predavanje će biti i snimljeno, tako da mu se može pristupiti i naknadno. 

 

Što se tiče kolokvija, mislim da je sada više nego izgledno da nećemo moći organizirati pismeni kolokvij u terminu predviđenom syllabusu. Ukoliko situacija ostane takvom do kraja travnja, tada ćemo se profesor Brkić i ja podijeliti i ispitivat ćemo Vas usmeno putem Skypea.

 

Vezano uz prijavu prezentacija/eseja, imate još 8 dana da to učinite. Vidjet ćemo kako će nam ići snalaženje s Miscrosoft Teamsom i da li možemo odraditi i Vaše prezentacije putem tog kanala komunikacije. Ukoliko to neće biti moguće, onda ćete prijeći na pisanje klasičnog eseja.

 

Zadnje i ne najmanje važno, pozivam Vas da u ove dana pojačanog boravka kod kuće počnete čitati materijale navedene u syllabusu po susretima.

 

Srdačan pozdrav i pazite na sebe i ostale, Doc.dr.sc. Kristijan Kotarski

 

Popis obavijesti