Jezik | Language: HRV ENG
Međunarodna sigurnost
Šifra: 55465
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Siniša Tatalović
izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje međunarodne sigurnosti u suvremenom svijetu. Nestankom globalne bipolarne strukture koja je najvećim dijelom počivala na ravnoteži sile, moći i straha, otvoreni su novi procesi u kojima se, pored država, pojavljuju novi subjekti koji značajno utječu na međunarodnu sigurnost, koja se sve više globalizira. Pojavljuju se novi politički interesi i novi antagonizmi, što uvjetuje nove oblike artikulacije, kako političkih odnosa između država tako i političkih procesa i odnosa unutar država. Pojava novih aktera na transnacionalnoj i subnacionalnoj razini, koji u svom djelovanju u prvi plan ne stavljaju silu kao određujući faktor međusobnog komuniciranja, međunarodnu sigurnost stavljaju pred nove izazove. Nestabilnost, terorizam, sukobi i vojna prijetnja ponovo se vraćaju u žarište međunarodne sigurnosti, premda na sasvim novi način koji iziskuje novo razumijevanje i odnos prema ovim kategorijama. To svakako traži i prikladan odgovor države i institucija međunarodne zajednice na prijetnje i uporabu sile na početku 21. stoljeća.
Literatura:
5. semestar
Izborni NOV 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

7. semestar
Izborni pol 4-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 30. 9. 2019. u 08:52
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice i kolege,

 

ovim putem Vas obavještavam da se uslijed spriječenosti oba nastavnika zbog sudjelovanja na konferencijama prvi susret na kolegiju Međunarodna sigurnoset NEĆE održati 02. 10. kako je planirano, nego tjedana dana kasnije 09. 10., kada ce biti odrzana 4 sata nastave.

Predavanja pohadate u jednoj grupi, a na seminarima se dijelite u dvije grupe. Moja seminarska grupa obuhvaca studente s prezimenima od A do M, a grupa profesora Tatalovica prezimena od N do Ž.

Kako se prezentacije odrzavaju od 16. 10., molim one studentice i studente koji su zainteresirani za 1. temu da mi se jave na mail ruzica.jakesevic@fpzg.hr.

Naslov prve teme jest: Medunarodna sigurnost: polozaj i perspektive SAD-a. Dakle, trebaju se prijaviti dvije grupe od po 4 studenta/studentice - jedna u mojoj seminarskoj grupi, a jedna u seminarskoj grupi prof. Tatalovica.

 

Srdacan pozdrav,

 

Ruzica Jakesevic

 

 

Popis obavijesti