Jezik | Language: HRV ENG
Demokracija i civilno društvo
Šifra: 55417
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Berto Šalaj
Izvođači: Berto Šalaj - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je nastave na kolegiju Demokracija i civilno društvo upoznati studente s konceptima demokracije i civilnog društva. Demokracija i civilno društvo predstavljaju dva možda i najpropulzivnija koncepta u suvremenoj politološkoj literaturi. S obzirom da će kolegij, kao izborni, biti pozicioniran u prvoj i drugoj godini preddiplomskog studija, on će predstavljati svojevrsni uvod u izučavanje tih dvaju koncepata. Kao takav kolegij bi trebao studentima omogućiti osnovni uvid u te koncepte i olakšati im detaljnije izučavanje koje se događa na drugim kolegijima. Kolegij je strukturiran u tri veće cjeline. U prvoj cjelini obrađuju se različiti modeli demokracije. U drugom dijelu kolegija tematizira se koncept civilnoga društva, pri čemu je glavni cilj studente upoznati sa suvremenim razumijevanjem civilnog društva u politološkoj literaturi. Treći dio kolegija usredotočuje se na odnos tih dvaju koncepata, pri čemu se nastoji pokazati kako, s jedne strane, dizajn demokratskih institucija i instituta predstavlja okvir za razvoj civilnog društva, a, s druge strane, civilno društvo utječe na djelotvornost funkcioniranja demokracije.
Literatura:
  1. Robert Dahl; Demokracija i njezini kritičari; Nakladno istraživački zavod Politička kultura (1999)
2. semestar
Izborni NOV 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Izborni NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 27. 3. 2020. u 18:36
Berto Šalaj

Poštovane kolegice i kolege,

 

evo me s nekoliko novih informacija o nastavi na daljinu u okviru kolegija Demokracija i civilno društvo.

 

1) Kao što ste možda već vidjeli predavanje Suvremeno razumijevanje demokracije dostupno vam je na intranetu. S tim u vezi potičem vas da kao dodatni materijal uz ovu prezentaciju pročitate članak „Budućnost suvremenih društava:  iliberalne demokracije ili liberalne autokracije?“ koji vam je dostupan na intranetu i koji je dio obavezne literature za usmeni dio ispita. Taj članak može vam pomoći u još boljem razumijevanju sadržaja koji su obrađeni u ovoj prezentaciji.

 

2) Od jednog dijela svojih kolega nastavnika čuo sam da za predavanja na daljinu koriste program Zoom koji se, prema njima, pokazao dosta jednostavan za korištenje i profesorima i studentima, a istovremeno prilično funkcionalan. Razmišljam da i na ovom kolegiju pokušamo izvesti predavanja na taj način. Za početak, kao svojevrsnu pripremu, molim vas da mi se na e-mail (bsalaj@fpzg.hr) jave oni studenti koji su već koristili taj program te da, ako žele, napišu rečenicu ili dvije o svojim iskustvima s tim programom. Molim vas da mi se javite u sljedećih nekoliko dana, recimo do utorka, 31. ožujka. Nakon toga ću vam se svima javiti s daljnjim informacijama.

 

Toliko za sada,

lijepi pozdrav,

Berto Šalaj

Popis obavijesti