Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 27. 6. 2014. u 12:00
Administrator
Polaznici PDS Vanjska politika i diplomacija sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji "Where are the Boundaries of NATO's Activities? The Road to Cardiff's Meeting" koja se održala u Dubrovniku od 17. - 25 lipnja.
Polaznici PDS Vanjska politika i diplomacija sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji "Where are the Boundaries of NATO+s Activities? The Road to Cardiff's Meeting" , Dubrovnik 17-25 lipnja. Nakon uvodnog izlaganje Pomoćnice Generalnog Tajnika NATO-a za javnu diplomaciju ambasadorice Kolinde Grabar Kitarović u kojem je analizirala tri glavna područja o kojima će čelnici Saveza raspravljati na predstojećem summitu u Walesu 4-5-rujna (kapaciteti, odnosi partnerstva, jačanje transatlantizma) , savjetnik predsjednika SAD-a za Bliski istok, general John Allen (bivši zapovjednik ISAF-a) govorio je o novoj ulozi Sjevernoatlantskog saveza u Afganistanu nakon završetka misije ISAF (2014) te naglasio potrebu prilagodbe Saveza tzv. mega- trendovima globalnih međunarodnih odnosa (urbanizacija, nedostupnost obrazovanja velikom dijelu mladog svjetskog stanovništva, klimatske promjene, borba za energetske resurse). Aktivnosti Saveza na euroazijskom prostoru (Rusija, Azerbajdžan, Iran, Pakistan) putem raznolikih odnosa partnerstva i funkcionalne suradnje vrlo kritički prikazali su prof. Gulsham Pashayeva i prof. Nedžad Bašić. O sigurnosnim izazovima u široj regiji Mediterana govorio je prof. Stefano Pilotto, University of Trieste, dr. Peter Stania, International Institut for Peace, Viena, analizirao je problem europskog identiteta i porast nacionalizma unutar članica Europske unije. O suodnosu NATO- EU na sigurnosnom planu te razlozima nefunkcioniranja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU govorio je dr. Arnold Kammel, Institute for European Studies, Viena.Iskustva
petogodišnjeg hrvatskog članstva u NATO-u analizirali su komodor Robert Hranj i general pukovnik Dragutin Repinc. Na konferenciji je bilo govora i o institucionalnim oblicima regionalne suradnje na prostoru Zapadnog Balkana, potrebi širenja Saveza (ali i Europske unije) na taj rubni dio Europe,a pod mentorstvom dr. Lidije Cehulic Vukadinović sudionici su sudjelovali u simulaciji međunarodne konferencije "Kriza u Ukrajini". Polaznici PDS Vanjska politika i diplomacija imali su prilike tijekom konferencije razmijeniti mišljenja i uspostaviti suradnju sa izlagačima ali i sudionicima- polaznicima sličnih poslijediplomskih i doktorskih studija iz Albanije, Austrije, BiH, Crne Gore, Italije, Rusije, Ukrajine, Srbijei SAD-a.

Polaznici PDS Vanjska politika i diplomacija sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji "Where are the Boundaries of NATO's Activities? The Road to Cardiff's Meeting", Dubrovnik 17.-25 lipnja. Nakon uvodnog izlaganje Pomoćnice Generalnog Tajnika NATO-a za javnu diplomaciju ambasadorice Kolinde Grabar Kitarović u kojem je analizirala tri glavna područja o kojima će čelnici Saveza raspravljati na predstojećem summitu u Walesu 4-5. rujna (kapaciteti, odnosi partnerstva, jačanje transatlantizma), savjetnik predsjednika SAD-a za Bliski istok, general John Allen (bivši zapovjednik ISAF-a) govorio je o novoj ulozi Sjevernoatlantskog saveza u Afganistanu nakon završetka misije ISAF (2014) te naglasio potrebu prilagodbe Saveza tzv. mega- trendovima globalnih međunarodnih odnosa (urbanizacija, nedostupnost obrazovanja velikom dijelu mladog svjetskog stanovništva, klimatske promjene, borba za energetske resurse). Aktivnosti Saveza na euroazijskom prostoru (Rusija, Azerbajdžan, Iran, Pakistan) putem raznolikih odnosa partnerstva i funkcionalne suradnje vrlo kritički prikazali su prof. Gulsham Pashayeva i prof. Nedžad Bašić. O sigurnosnim izazovima u široj regiji Mediterana govorio je prof. Stefano Pilotto, University of Trieste, i dr. Peter Stania, International Institut for Peace, Viena, koji je analizirao problem europskog identiteta i porast nacionalizma unutar članica Europske unije. O suodnosu NATO- EU na sigurnosnom planu te razlozima nefunkcioniranja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU govorio je dr. Arnold Kammel, Institute for European Studies, Viena. Iskustva petogodišnjeg hrvatskog članstva u NATO-u analizirali su komodor Robert Hranj i general pukovnik Dragutin Repinc. Na konferenciji je bilo govora i o institucionalnim oblicima regionalne suradnje na prostoru Zapadnog Balkana, potrebi širenja Saveza (ali i Europske unije) na taj rubni dio Europe,a pod mentorstvom dr. Lidije Čehulić Vukadinović sudionici su sudjelovali u simulaciji međunarodne konferencije "Kriza u Ukrajini". Polaznici PDS Vanjska politika i diplomacija imali su prilike tijekom konferencije razmijeniti mišljenja i uspostaviti suradnju sa izlagačima ali i sudionicima- polaznicima sličnih poslijediplomskih i doktorskih studija iz Albanije, Austrije, BiH, Crne Gore, Italije, Rusije, Ukrajine, Srbije i SAD-a.

Popis obavijesti
Obavijesti
Objavljeno: 22. 9. 2020. u 08:59
Uređeno: 22. 9. 2020. u 10:11
Toni Kliškić

Objavljene su konačne rang liste za upis u 1. godinu diplomskog studija Novinarstva, diplomskog studija Politologije, diplomskog studija Politologije, smjer Nacionalna sigurnost i diplomskog studija Master of European Studies na Fakultetu političkih znanosti u akademskoj godini 2020./2021. Rang listama možete pristupiti na poveznicama:

DIPLOMSKI STUDIJ NOVINARSTVO

DIPLOMSKI STUDIJ POLITOLOGIJA

DIPLOMSKI STUDIJ POLITOLOGIJA, SMJER NACIONALNA SIGURNOST

DIPLOMSKI STUDIJ MASTER OF EUROPEAN STUDIES

Objavljeno: jučer u 12:14
Toni Kliškić

Svečana misa Veni Sancte Spiritus će se održati u četvrtak 15. listopada 2020. u 18:30 sati u crkvi sv. Blaža, prilaz Gjure Deželića 54, a njome se već tradicionalno obilježava početak nove akademske godine. Euharistijsko slavlje predvodit će uzoriti gospodin kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i Veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta.

Objavljeno: 21. 9. 2020. u 12:33
Toni Kliškić

Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu raspisao je Natječaj za dodjelu mjesečnih stipendija i jednokratnih pomoći na temelju socioekonomskog statusa za akademsku godinu 2020./2021.

Prijave na Natječaj za dodjelu stipendija i jednokratnih pomoći podnose se od 21. rujna 2020. do 21. listopada 2020. godine u Urudžbeni ured od 10:00 do 12:00 sati.

Više informacija o Natječaju možete pronaći na poveznici.

Obrazac za prijavu na Natječaj možete preuzeti na poveznici.

Odluku o imenovanju Povjerenstva za provedbu Natječaja za dodjelu 9 mjesečnih stipendija i 4 jednokratne pomoći na temelju socioekonomskog statusa za akdemsku godinu 2020./2021. možete pronaći na poveznici.

Objavljeno: 18. 9. 2020. u 11:45
Uređeno: 18. 9. 2020. u 11:52
Nika Jelavić
FISIP Summer Course 2020: A Glimpse...

Fakultet društvenih i političkih znanosti Sveučilišta Diponegoro organizira međunarodnu online ljetnu školu „Uvid u društvenu, političku i kulturnu dinamiku Indonezije“ s desetak različitih tematskih skupina. Ljetna škola održat će se od 19. do 30. listopada 2020. Sudjelovanje je besplatno, a organizator izdaje certifikat za sudjelovanje svim sudionicima. Prijavu možete izvršiti putem registracijskog obrasca.

Sveučilište Diponegoro državno je sveučilište koje se nalazi u gradu Semarangu (sedmi grad po veličini u Indoneziji u čijem metropolitanskom području živi više od šest milijuna stanovnika) na središnjoj Javi i spada u kategoriju prominentnih indonezijskih sveučilišta (kojih u zemlji ima više od 4000).

Objavljeno: 14. 9. 2020. u 11:12
Uređeno: 14. 9. 2020. u 11:17
Toni Kliškić

N A T J E Č A J

za upis na sveučilišni poslijediplomski specijalistički studiji

Sigurnosna politika Republike Hrvatske u akademskoj godini 2020./2021.

za stjecanje akademskog naziva sveučilišni specijalist/specijalistica za nacionalnu sigurnost

voditelj: prof. dr. Siniša Tatalović

I. Opći uvjeti i kriteriji upisa na studij:

  • Diplomirani novinari/magistri novinarstva, diplomirani politolozi/ magistri politologije
  • Pristupnici koji su završili sveučilišni dodiplomski (četverogodišnji predbolonjski) ili diplomski studij (petogodišnji bolonjski) na nekom od fakulteta društvenih ili humanističkih znanosti u RH
  • Pristupnici koji su završili sveučilišni dodiplomski (četverogodišnji predbolonjski) ili diplomski studij (petogodišnji bolonjski) na nekom od fakulteta društvenih ili humanističkih znanosti u inozemstvu, a diploma im je priznata prema važećim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Pristupnik koji je stekao diplomu o završenom diplomskom, odnosno dodiplomskom sveučilišnom studiju na sveučilištu u inozemstvu dužan je o svom trošku pribaviti i nakon prijave na natječaj dostaviti Stručnom vijeću studija rješenje nadležnog tijela o akademskom priznavanju inozemne visokoškolske kvalifikacije i priznavanja razdoblja studija, odnosno ECTS bodova, u svrhu upisa na odabrani specijalistički studij.
  • Prednost pri upisu imat će pristupnici s boljim ocjenama tijekom prethodnog studija
Objavljeno: 25. 10. 2018. u 15:30
Uređeno: 11. 12. 2018. u 08:41
Ana Kuharić

 

Upozorenje - pada žbuka (fasada)!Upozoravamo da je dana 3. svibnja 2018. godine u 15,00 sati sa zgrade Fakulteta u Lepušićevoj ulici 6 na pločnik pao dio žbuke odnosno fasade, te da postoji realna opasnost da se isto ponovi u narednom periodu. S ciljem izbjegavanja potencijalne opasnosti za živote studenata, zaposlenika te ostalih građana, Fakultet je pokrenuo postupak sanacije zgrade, no do postavljanja sigurnosnog tunela za prolaz pješaka, potrebno je izbjegavati kretanje i zadržavanje na označenim mjestima.