Jezik | Language: HRV ENG
Uvod u odnose s javnošću
Šifra: 103566
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Božo Skoko
doc. dr. sc. Hrvoje Jakopović
Izvođači: Hrvoje Jakopović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj dodiplomskog obrazovanja u okviru kolegija Odnosi s javnošću jest pripremiti studente za temeljno razumijevanje te discipline i startnu poziciju u odnosima s javnošću. Svrha kolegija je upoznati studente s temeljnim aspektima odnosa s javnošću u cjelini, te im ukazati na razvojne trendove tog zanimanja u Hrvatskoj i svijetu. Odnosi s javnošću, kao zasebna funkcija upravljanja, uspostavlja i održava odnose između subjekta (pojedinca, tvrtke, političke institucije, države...) i javnosti koje ga okružuju, odnosno o kojima ovisi u svome djelovanju. Ti odnosi podrazumijevaju uzajamnu komunikaciju, razumijevanje, prihvaćanje i svekolike oblike suradnje a uključuju upravljanje komuniciranjem i imidžem, odnosno razumijevanje i prilagodbu javnih i privatnih interesa. Odnosi s javnošću koriste dosege komunikologije, psihologije i sociologije te već nekoliko desetljeća utiru samostalan razvojni put, usko surađujući s medijima. Jačanje svih oblika međuovisnosti u modernom društvu zahtijeva sve kompleksnije društvene, političke i ekonomske interakcije. Shodno tome, uspostavljanje i održavanje odnosa na svim razinama društvenog sustava postalo je važnim područjem profesionalnog djelovanja i znanstvenog izučavanja. O tome svjedoči činjenica da su upravo odnosi s javnošću jedna od djelatnosti koja posljednje desetljeće bilježi stalni rast u svijetu, i u Hrvatskoj. Program kolegija obuhvaća definiranje i svrhu djelovanja odnosa s javnošću, međuovisnosti sa srodnim disciplinama, razumijevanje ciljnih javnosti, upoznavanje temeljnih vrsta odnosa s javnošću te pravne i etičke aspekte njihova djelovanja.
Literatura:
  1. Broom, Glen M.; Cutlip + Center s Učinkoviti odnosi s javnošću; MATE, Zagreb (2010)
  2. Tkalac Verčič, Ana; Odnosi s javnošću; HUOJ, Zagreb (2016)
5. semestar
Usmjerenje ODNOSI S JAVNOŠĆU nov. 5 semestar - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Usmjerenje ODNOSI S JAVNOŠĆU nov. 5 semestar - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 18. 11. 2016. u 09:59
Hrvoje Jakopović

Poštovane kolegice i kolege,

 

u sklopu nastave iz Uvoda u odnose s javnošću, u petak, 18. studenoga, s početkom u 13h u dvorani seminar V., profesor Fishkin sa Sveučilišta Stanford u SAD-u održat će predavanje na temu "Deliberativna demokracija i ispitivanje javnog mnijenja". Profesor Fishkin i njegova suradnica Alice Siu Chao sudjeluju u projektu deliberativnog anketiranja građana Karlovca u vezi obnove stare karlovačke jezgre Zvijezde. Projekt, Star Voice, financira EU i Fakultet političkih znanosti je partner na projektu.


Profesor Fishkin radi na području deliberativne demokracije, metodom deliberativnog istraživanja javnog mnijenja (eng. deliberative polling). Ova metoda je primijenjena u više od 20 zemalja svijeta na svim kontinentima i na različitim temama - od poželjnosti obnovljivih izvora energije, uvođenje eura u Danskoj, odnosu prema manjinskim i starosjedilačkim stanovništvom Australije, politici prema integraciji Roma u Bugarskoj, te i na razini cijele EU na pitanjima proširenja i imigracije. Neki od slučajeva bit će prikazani na predavanju.

 

Nastava iz Uvoda u odnose s javnošću će se održavati u predviđenim terminima, od 12:00 do 15:15 h.

 

Srdačno,

 

izv.prof.dr.sc. Božo Skoko

dr.sc. Hrvoje Jakopović

Popis obavijesti