Jezik | Language: HRV ENG
Sociologija hrvatskog društva
Šifra: 55539
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dražen Lalić
doc. dr. sc. Davorka Vidović
Izvođači: prof. dr. sc. Dražen Lalić - Seminar
doc. dr. sc. Davorka Vidović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Polazeći od ocjene Vjerana Katunarića prema kojoj osnovni pojmovi o društvu moraju biti ilustrirani na primjerima iz vlastitoga društva, a tek onda na primjerima iz drugih društava, u predmetu se nastoje unaprijediti znanja i informacije studenata o društvu u kojemu žive. Kao specifična disciplina u znanosti o društvu, sociologija hrvatskog društva je usmjerena na sustavno upoznavanje s ključnim društvenim procesima (modernizacija, globalizacija, tranzicija i transfomacija, društvena kriza) koji utječu na dinamiku toga društva, kao i na ispitivanje njegove strukture, sustava vrijednosti, ključnih aktera te drugih značajki. Osnovni je cilj predmeta da se studenti pobliže upoznaju sa sociološkom analizom temeljnih aspekata i obilježja te dinamike hrvatskog društva od stjecanja nacionalne samostalnosti do danas. Uz to, predmet je usmjeren stjecanju i povećanju sposobnosti studenata da kritički analiziraju to društvo. Studenti trebaju steći uvid kako u vrijedne teorijske doprinose objašnjavanju i razumijevanju hrvatskoga društva i njegova razvoja, tako i u rezultate vrijednih istraživanja toga društva te različitih oblika i aspekata njegova funkcioniranja. Posebna se pažnja usmjeruje na analizu kontinuiteta i diskontiuiteta između suvremenoga hrvatskog društva i društva za vrijeme socijalističke Jugoslavije. U predmetu se problematizira suvremeno hrvatsko društvo kao po mnogo čemu složeno i ambivalentno, te krizno i izloženo temeljitim promjenama.
Literatura:
 1. Tomašić, Dinko; Društveni razvitak Hrvata. Rasprave i eseji; Jesenski i Turk, Zagreb (1997), str. 128
 2. Županov, Josip; Poslije potopa (poglavlja 1, 2, 8, 9, 10, 11, 12, 13, tj. 5-43 stranica, te 107 -184 stranica).; Globus, Zagreb (1995)
 3. Županov, Josip; Od komunističkog pakla do divljeg kapitalizma. Odabrane rasprave i eseji (1995 2001)(poglavlja I., II/1. i IV/1 te Zaključno promišljanje, tj. stranice 11-99, 101-134, 191-209, te 291-298); Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb (2002)
 4. Lalić, Dražen; Pet kriznih godina (Uvod: koncept i analize krize, 15-26 i Zaključak: Promjene za beskriznu Hrvatsku, 304-313); Antibarbarus, Zagreb (2014)
2. semestar
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Temeljni opći NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 8. 6. 2021. u 17:44
Uređeno: 9. 6. 2021. u 16:02
Davorka Vidović

 

Drage studentice i studenti,

 

Približava se ispit, pa slijedi nekoliko informacija i uputa (koje su već poznate onima koji su polagali prvi kolokvij).

Molimo, obratite pozornost na to da je termin ispita drugačiji od termina u kojem smo imali nastavu (ovdje je raspored svih ispitnih rokova https://www.fpzg.unizg.hr/studiji/ispitni_rokovi). Ispit se održava u četvrtak, 10. lipnja 2021. s početkom u 12h.

 

Održat će se on-line u 2 skupine i to prema sljedećem rasporedu: 

 1. Prva skupina: prezimena od Anić do  Majdić - pišu od 12:00h
 2. Druga skupina: prezimena od Majić do Župarić - pišu od 13:30h 

 

Molimo studentice i studente da pripreme sljedeće:

 1. Stabilnu internetsku vezu, računalo s mikrofonom i kamerom te mobilni telefon koji ima dovoljno dobru rezoluciju za fotografiranje i slanje fotografija na e-mail profesora. Također, nužno je da tijekom pisanja ispita studenti budu sami u prostoriji te da do navedene prostorije ne dopire buka.
 2. Prostor i stol oko vas trebaju biti prazni i na zahtjev nastavnika trebate kamerom pokazati prostor.
 3. Šest (6) praznih listova A4 papira za one koji pišu cijeli ispit, odnosno (3) prazna lista papira za one koji pišu samo drugi dio.
 4. Na listove papira trebate upisati: ime i prezime, datum održavanja ispita, naziv kolegija, vlastoručni potpis. Numerirajte stranice (1,2,3 itd.) kako bismo se lakše snalazili tijekom ispravljanja.
 5. Dvije kemijske olovke jer se piše rukopisom koji mora biti čitak. Ako vam rukopis nije čitak, molimo da pišete tiskanim slovima.
 6. Indeks ili osobnu iskaznicu kako biste je mogli pokazati u kameru.

 

Način održavanja kolokvija:

U MS Teams-u predmeta/ seminarske grupe pokrenut će se sastanak u koji se studenti koji izlaze na kolokvij uključuju. Priključujete se u termin vaše skupine.

Ispit ima ukupno devet (9) pitanja. Studentice i studenti koji su položili prvi kolokvij, odgovaraju samo na drugi dio pitanja, odnosno na pitanja od broja 5. do broja 9. 

Na zahtjev nastavnika, dužni ste u kameru pokazati indeks ili osobnu iskaznicu.

Kamera, mikrofon i zvučnici moraju biti upaljeni za cijelog trajanja ispita. Zbog toga je izrazito važno da ispit pišete u prostoriji do koje ne dopire buka jer ćete ometati ostale kolegice i kolege. Također testirajte opremu i postupak slanja prije samog ispita.

Pitanja ćemo poslati putem Microsoft Teams platforme, nakon čega imate ukupno 75 minuta (odnosno 45 minuta za one koji pišu samo drugi dio ispita) da e-mailom dostavite ispit. U navedeno vrijeme je uračunato vrijeme za pisanje te 5 min za slikanje i slanje ispita. Točno vrijeme do kojeg se zaprimaju ispiti ćemo dogovoriti na samom ispitnom roku. Naglašavamo da ćemo se rigorozno držati dogovorenog termina. Primjerice, ako dogovorimo da se ispiti e-mailom zaprimaju do 13:15h, svi ispiti koji dođu na naše e-mail adrese u 13:16h neće biti uvaženi. 5 min prije dogovorenog termina ćemo upozoriti da je ostalo još 5 min kako biste mogli sve na vrijeme napraviti.

Nakon što dovršite pisanje ispita, slikajte listove mobitelom te ih sve zajedno pošaljite u jednoj e-mail poruci kao priloge. Ispit šaljete na drazen.lalic@gmail.com i cc davorka.vidovic@fpzg.hr u dogovorenom roku. Važno je fotografirati listove papira okomito i izoštreno.

Možete poslati najviše 6 stranica ispita. Ako pošaljete više od toga, ispit neće biti prihvaćen. Oko navedenoga ćemo također biti rigorozni.

 

Molimo vas da se pridržavate pravila i poštujete načela akademskog poštenja. Posebno napominjemo da će studenti za koje se utvrdi da su kršili navedena pravila i načela biti ocijenjeni negativnom ocjenom. Zadržavamo pravo da vas u svakom trenutku prekinemo u pisanju kako biste nam pokazali svoju okolinu, odnosno prostoriju u kojoj se nalazite.

 

Obavijest o rezultatima ispita bit će objavljena do ponedjeljka 14. lipnja 2021., a upis ocjena bit će u utorak 15. lipnja 2021. u prijepodnevnim satima. Točno vrijeme bit će objavljeno naknadno. Na upis ocjena trebaju doći studenti kojima je ocjena između dvije ocjene i žele veću ocjenu.

 

Srdačno,

 

 

DV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popis obavijesti