Jezik | Language: HRV ENG
Sociologija hrvatskog društva
Šifra: 55539
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dražen Lalić
doc. dr. sc. Davorka Vidović
Izvođači: prof. dr. sc. Dražen Lalić - Seminar
doc. dr. sc. Davorka Vidović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Polazeći od ocjene Vjerana Katunarića prema kojoj osnovni pojmovi o društvu moraju biti ilustrirani na primjerima iz vlastitoga društva, a tek onda na primjerima iz drugih društava, u predmetu se nastoje unaprijediti znanja i informacije studenata o društvu u kojemu žive. Kao specifična disciplina u znanosti o društvu, sociologija hrvatskog društva je usmjerena na sustavno upoznavanje s ključnim društvenim procesima (modernizacija, globalizacija, tranzicija i transfomacija, društvena kriza) koji utječu na dinamiku toga društva, kao i na ispitivanje njegove strukture, sustava vrijednosti, ključnih aktera te drugih značajki. Osnovni je cilj predmeta da se studenti pobliže upoznaju sa sociološkom analizom temeljnih aspekata i obilježja te dinamike hrvatskog društva od stjecanja nacionalne samostalnosti do danas. Uz to, predmet je usmjeren stjecanju i povećanju sposobnosti studenata da kritički analiziraju to društvo. Studenti trebaju steći uvid kako u vrijedne teorijske doprinose objašnjavanju i razumijevanju hrvatskoga društva i njegova razvoja, tako i u rezultate vrijednih istraživanja toga društva te različitih oblika i aspekata njegova funkcioniranja. Posebna se pažnja usmjeruje na analizu kontinuiteta i diskontiuiteta između suvremenoga hrvatskog društva i društva za vrijeme socijalističke Jugoslavije. U predmetu se problematizira suvremeno hrvatsko društvo kao po mnogo čemu složeno i ambivalentno, te krizno i izloženo temeljitim promjenama.
Literatura:
  1. Tomašić, Dinko; Društveni razvitak Hrvata. Rasprave i eseji; Jesenski i Turk, Zagreb (1997), str. 128
  2. Županov, Josip; Poslije potopa (poglavlja 1, 2, 8, 9, 10, 11, 12, 13, tj. 5-43 stranica, te 107 -184 stranica).; Globus, Zagreb (1995)
  3. Županov, Josip; Od komunističkog pakla do divljeg kapitalizma. Odabrane rasprave i eseji (1995 2001)(poglavlja I., II/1. i IV/1 te Zaključno promišljanje, tj. stranice 11-99, 101-134, 191-209, te 291-298); Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb (2002)
  4. Lalić, Dražen; Pet kriznih godina (Uvod: koncept i analize krize, 15-26 i Zaključak: Promjene za beskriznu Hrvatsku, 304-313); Antibarbarus, Zagreb (2014)
2. semestar
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Temeljni opći NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Obavijesti
PogreškaHide message
Nemate dovoljno pravo za vidjeti željenu obavijest
Objavljeno: 8. 6. 2021. u 17:44
Uređeno: 9. 6. 2021. u 16:02
Davorka Vidović

Objavljeno: 24. 5. 2021. u 12:53
Davorka Vidović

Dragi studentice i studenti,

 

Podsjetnik svima koji su imali seminarska izlaganja, a još nisu predali seminarske radove, da to učine tijekom ovog tjedna. Također, napomena - ti radovi nisu radovi za Esej 2,5, već su obveza vezana uz kolegij SHD. 

Hvala svima koji su poslali svoje radove, uskoro vam se javim s komentarima.

 

Srdačno,

DV

Objavljeno: 10. 5. 2021. u 14:31
Davorka Vidović

Dragi studentice i studenti,

 

Zbog opetovanih pitanja koje dobijamo oko načina provjere znanja u drugom dijelu semestra, slijedi par informacija (koje su, inače, navedene i u Syllabusu):

1. Ne postoji drugi kolokvij kao poseban termin provjere znanja, već je dio redovnih ispitnih rokova.

2. To znači, oni koji su položili prvi kolokvij, i zadovoljni su ocjenom, izlaze na neki od ispitnih rokova i pišu samo drugi dio ispita. Oni koji nisu pisali prvi kolokvij, oni koji nisu prošli prvi kolokvij te oni koji nisu zadovoljni ocjenom prvog kolokvija pišu cijeli ispit na nekom od ispitnih rokova. 

3. Oni koji rade istraživačke projekte, pod uvjetom da imaju zadovoljavajući projekt i ispune sve obveze (prezentiraju, predaju izvještaj) polažu samo gradivo prvog kolokvija (ukoliko ga već nisu položili).

 

Nadam se da je pojašnjeno. Ukoliko bude još pitanja, javite mi se.

 

Srdačno,


DV

Objavljeno: 10. 4. 2021. u 10:56
Davorka Vidović

Drage studentice i studenti,

 

Rzultati kolokvija objavljeni su u mapi --> BODOVI I OCJENE.

 

Lp,


DV

Objavljeno: 6. 4. 2021. u 12:57
Davorka Vidović

 

 

Objavljeno: 1. 4. 2021. u 19:09
Davorka Vidović

Dragi svi,

 

Objavljeni su dijelovi obje Županovljeve knjige koji čine literaturu za ispit, nalaze se u mapi Nastavni materijali --> Literatura 

 

Srdačno,


DV

Objavljeno: 30. 3. 2021. u 09:58
Davorka Vidović

Drage studentice i studenti,

 

Kao pripremu za seminarsku nastavu (i rasoravu) za ovaj tjedan trebate pročitati tekst Borisa Dežulovića "Vukovar: Spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini", koji je 2014. uz kraću vijest ponovo objavljen u Jutarnjem listu (prvotno je izašao 19. studenoga 2013. u Globusu). Tekst se nalazi u mapi --> Nastavni materijali.

 

Srdačno,

 

DV

Objavljeno: 5. 3. 2021. u 09:20
Davorka Vidović

Dragi studenti/ce,

 

Došlo je do izmjene tema/termina izlaganja zbog istraživačkog projekta, pa se izlaganje o stratifikaciji premješta na tjedan prije na 25.3., a tema o Vukovaru na tjedan poslije tj. 1.4.

 

Također, jedno mjesto je slobodno za tu temu o stratifikaciji, pa molim da se netko javi, nekoliko vas je na listi zainteresiranih.

 

I treće, prof. Lalić preferira da u njegovoj seminarskoj grupi student/ica koja prezentira dođe na Fakultet u terminu seminarske nastave i prezentira iz dvorane B. Kako se nastavnici rotiraju na seminarskoj nastavi, nije unaprijed određeno u kojoj grupi prezentirate, i pozivam one koji su u Zagrebu i mogu doći na Fakultet (jedna osoba po temi), da mi se unaprijed jave kako bih organizirala raspored.

 

Hvala, srdačno,

 

DV