Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Mediji i pravo djeteta

Mediji i pravo djeteta


OSNOVNI PODACI

Šifra:

92674

ECTS:

5.0

Nositelji:

prof. dr. sc. Gordana Vilović

Izvođači:

pred. dr. sc. Željana Ivanuš - Seminar prof. dr. sc. Gordana Vilović - Seminar

Prijava ispita:


DETALJNE INFORMACIJE

1. KOMPONENTA

 • Predavanja 30
 • Seminar 30

* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)

OPIS PREDMETA:

Temeljni ciljevi predmeta jest upoznati studente novinarstva s pravima djeteta u medijima kao i s pravima djeteta u javnosti. Budući novinari i djelatnici odnosa s javnostima moraju se senzibilizirati za komunikaciju s djecom, te izbjegavati korištenja djece u promidžbene svrhe i kao izvora u novinarskim istraživanjima. Sadašnja iskustva u načinu prikazivanja djece u medijima pokazala su da su novinari vrlo često neupućeni s jedne strane, ali i češće nemarni kad je u pitanju tretman djece i dječjih problema u medijima, s druge strane. Ovaj predmet bi trebao zahvatiti u najširem smislu zaštitu prava djeteta u medijima. Posebno one djece koja su na bilo koji način drukčija od većine - bilo da je riječ o bolesnoj djeci, ili onima ugroženim posljedicama ratnih događanja, djeci u kaznenom postupku, djeci čiji su roditelji na odsluženju kazne zatvora, zlostavljanoj, djeci s posebnim potrebama ili onima bez roditeljske skrbi. Kolegij će problemski obraditi i utjecaj novih medijskih tehnologija na dijete, dobre i loše strane. Kako chat, forum, blog ili Facebook mogu biti zloupotrebljeni? Zašto se pojava cyberbullinga kadšto može mjeriti i s najgorim oblicima fizičkog zlostavljanja među djecom. Osim ovog temeljnog sadržaja predmeta, polaznici kolegija će učiti i o problemima odgoja za medije.

LITERATURA:

 1. (Ciboci, Lana; Kanižaj, Igor i Labaš, Danijel ur.); Djeca medija - Od marginalizacije do senzacije; Matica hrvatska, Zagreb (2011), str. (35-189)
 2. Kunzcik, M i Zipfel, A. (ur.); Uvod u znanost o medijima i komunikologiju; Friedrich Ebert Stiftung, Zagreb (2007), str. 35-189
 3. Turkle, Sherry; Sami zajedno; Tim Press (prijevod) (2012)
 4. Malović, Stjepan; "Obrazovna funkcija novina" u Jezik, književnost i mediji u nastavi hrvatskog jezika (ur. Češi M. i Barbaroša Šikić M, ); Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske (2008)
 5. Gordana Vilović; "Medijska psimenost nove generacije" u Jezik, književnost i mediji u nastavi hrvatskog jezika (ur. Češi, M. i Barbaroša Šikić M); Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske (2008)
 6. (ur. Popović, Stjepka i Salopek, Igor); Zaštita prava djece i mladih na seksualno zdravlje; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci (2015)
 7. Franjo Maletić; "Medijska pismenost" u Masovno komuniciranje (ur. Malović, Stjepan); Golden Marketing - Tehnička knjiga, Zagreb (2014), str. 137-205
 8. Gabelica Šupljika Maja (ur.); Pozitivni sadržaji za djecu i o djeci; Pravobranitelj za djecu, Zagreb (2007)
 9. Konvencija o pravima djeteta; UNICEF Hrvatska (1998)


NASTAVA

3. SEMESTAR

Izborni NOV 2-1 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-1 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo


TERMINI KONZULTACIJA


Obavijesti - Arhiva

Povratak

Rezultati 1 - 4 od 4
Stranica 1 od 1
Po stranici: 
Sortiraj po: Naslov    Autor    Datum ↓  
[^] Obavijest o održavanju drugog kolokvija Objavljeno 14. 1. 2022. u 09:49  ( Željana Ivanuš )
[^] Obavijest o održavanju prvog kolokvija Objavljeno 18. 11. 2021. u 09:14  ( Željana Ivanuš )
[^] Seminarska nastava srijedom u 12 sati Objavljeno 14. 10. 2021. u 11:47  ( Željana Ivanuš )
[^] Promjena termina seminarske nastave Objavljeno 9. 10. 2021. u 19:27  ( Željana Ivanuš )