Jezik | Language: HRV ENG
Komparativni politički sustavi
Šifra: 55456
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Višeslav Raos
Izvođači: dr. sc. Marjeta Šinko - Seminar

doc. dr. sc. Dario Nikić Čakar - Predavanja
dr. sc. Marjeta Šinko - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kolegij Komparativni politički sustavi ima trostruku zadaću. Prvo, treba upoznati studente s teorijskim kategorijama i analitičkim instrumentima kojima se u komparativnoj politici opisuju i uspoređuju politički sustavi, s pojmom i teorijama transformacije političkih režima te odnosom između političkih ideja i političkih institucija.
Drugo, treba prikazati genezu i raznolikost suvremenih političkih institucija, upoznati s najvažnijim vrstama klasifikacije i tipologije te dati pregled glavnih tipova političkih sustava. Osobito se obrađuju slijedeći pojmovi: politički sustav, demokratski i autokratski režimi, autoritarni i totalitarni režimi, konsolidirane i "defektne" demokracije, promjena režima (tranzicija), konsolidacija demokracije, predsjednički, parlamentarni i polupredsjednički sustavi vlasti, većinske i konsenzusne demokracije.
Treće, prikazuju se pojedinačni politički sustavi, prije svega oni koji paradigmatski utjelovljuju parlamentarni, predsjednički i polupredsjednički sustav vlasti (Velika Britanija, SAD, Francuska) kao i drugi odabrani politički sustavi. Cilj je kolegija da studentima posreduje teorijski utemeljene kategorije, metodološke instrumente i relevantna znanja za komparativnu analizu suvremenih političkih sustava.
Literatura:
  1. Arend Lijphart; Modeli demokracije; Fakultet političkih znanosti, Zagreb (2014), str. 19-227
  2. Wolfgang Merkel; Transformacija političkih sustava; Fakultet političkih znanosti, Zagreb (2011), str. 9-153
  3. Jurgen Hartmann; Politički sustavi Velike Britanije, SAD i Francuske; Politička kultura, Zagreb (2006), str. 1-178
7. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 1. 10. 2019. u 21:25
Marjeta Šinko

Kolege/ice,

tijekom vaših današnjih mailova iskristalizirale su se neke nejasnoće, pa ću ih ovdje pobrojati kako ne bih morala pojedinačno i ponovljeno na iste odgovarati (nešto kao FAQ kolegija):

1. Neću odgovarati na svaki mail prijave prezentacije, eseja i/ili zamjena. Pod "Nastavnim materijalima" su objavljene evidencije koje ću ažurirati. Pratite ih kako biste vidjeli jesu li (i jesu li točno) evidentirane vaše prijave.

2. Ne prijavljujete se za podneske već za prezentacije. Podnesci će vam biti zadani nakon što se podjele prezentacije. Podnesci se ne moraju diskutirati na nastavi, a mogu se napisati i dostaviti u mape Intraneta s bilo koje lokacije i u bilo koje vrijeme, stoga nisu podložni biranjima.

3. Obveze studenata/ica na razmjeni identične su obvezama izvanrednih studenata/ica i ponavljača/ica. Dakle, 2 (zadovoljavajuća) podneska za dobivanje potpisa.

4. Gore navedene kategorije studenata/ica (ponavljači, izvanredni, erasmusovci) iako imaju različite obveze, imaju ista prava kao i redovni studenti/ice (pod uvjetom da iste izvrše). Odnosno, mogu pristupiti kolokvijima, a temeljem podnesaka mogu ostvariti dodatne bodove. Isto tako, nitko ih ne priječi da dolaze na seminarsku nastavu i aktivnošću zarade još koji bod. Kao ni da se prijave za prezentacije. Naravno, pod uvjetom da su u Zagrebu.

5. Bodovi koji su ponavljači/ice na kolegiju stekli prošle ak. godine ove se godine anuliraju te ih moraju iznova stjecati ukoliko žele.

6. Ponavljači/ce ne mogu pisati podneske i držati prezentacija na temelju identičnih članaka kao i prošle godine. Studenti/ce su sami odgovorni da ovo pravilo pošteno primjenjuju. Konkretno da mi skrenu pozornost ukoliko sam im dodjelila identične podneske/prezentacije kao i prošle godine.

Srdačan pozdrav,

Marjeta Šinko

Popis obavijesti