Jezik | Language: HRV ENG
Akademsko pisanje
Šifra: 103518
ECTS: 5.0
Nositelji: pred. dr. sc. Lidija Eret
doc. dr. sc. Boris Havel
dr. sc. Marjeta Šinko
Izvođači: Maja Gergorić - Auditorne vježbe
Marjeta Šinko - Auditorne vježbe
Borna Zgurić - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Auditorne vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj je predmeta studentice* osposobiti za pisano izražavanje po kriterijima znanstvenog stila, odnosno za ispravno uobličavanje akademskih tekstova.

To se ostvaruje preko tri tematska dijela kolegija, a to su: a) o znanstvenom stilu općenito; b) formalni aspekti oblikovanja znanstvenih i akademskih radova; te c) sadržajno uobličavanje akademskih tekstova. U prvome se dijelu kolegij bavi značajkama znanstvenih radova kao tekstne forme te njihovim vrstama. Zatim se studentice upoznaju s različitim izvorima znanstvenih informacija, načinima njihovog pronalaženja te upotrebljavanja putem sažimanja, parafraziranja i citiranja. Mnogo se prostora posvećuje pravilima ispravnog navođenja izvora u tekstu, kao temeljnom mehanizmu uklanjanja plagiranja. Posebno se obrađuje i plagiranje kako bi se osvijestili svi oblici tog nepoštenog akademskog ponašanja te time i preveniralo njegovo pojavljivanje. U posljednjem se dijelu kolegij bavi sadržajnim aspektom znanstvenih radova. Prvo se obrađuju temeljni elementi znanstvenog rada, a zatim se detaljno analizira organizacija znanstvenog teksta: struktura, naslovi i podnaslovi, uvod i zaključak, sažetak i ključne riječi, odlomci, argumenti i rasprava.

Kolegij je specifičan po tome što se sastoji isključivo od vježbi, za koje se moraju pripremati domaće zadaće. Kroz vježbe i zadaće provodi se analiza objavljenih politoloških znanstvenih radova koje studenti raščlanjuju na razini strukture te drugih konvencija akademskog pisma. Pritom se studentice potiče i upućuje da precizno argumentiraju svoj stav o tvrdnjama iznesenima u tekstu koji prikazuju. Ne vrednuje se sadržaj stava, nego jezično-stilska i terminološka preciznost te zaokruženost argumenta. Osim što kolegij ne sadrži predavanja, ne sadrži ni obveznu ispitnu literaturu, već se apsolvira pisanjem završnog rada, koji se priprema kroz domaće zadaće.
_______________________________________
* Koristi se kao generički pojam za oba spola.
Literatura:
Preporučena literatura:
  1. Dubravka Oraić Tolić; Akademsko pismo; Naklada Ljevak (2011), str. (object Object)
  2. Milica Gačić; Pisanje u znanosti i struci; Narodne Novine (2017)
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
  • doc. dr. sc. Boris Havel :

    četvrtkom 15:15-16:15, soba 9 (2. kat)

    Lokacija:
Objavljeno: 22. 11. 2019. u 17:27
Uređeno: 29. 11. 2019. u 16:36
Marjeta Šinko

Poštovani/e kolege/ice,

zbog provođenja štrajka u ponedjeljak 25. studenog neće se održati konzultacije ni nastava na kolegiju „Akademsko pisanje“ za grupu D. Nastavnica se solidarizira sa zahtjevima nenastavnog i predavačkog osoblja kao i zaposlenima u školstvu, a o čemu više možete pročitati na mrežnim stranicama Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (http://www.nsz.hr/).

Nadoknada nastave održat će se u zadnjem tjednu prije blagdana točnije u ponedjeljak 16. prosinca. Dakle, tog ćemo datuma održati dva susreta, a kako biste preko praznika imali dostatno vremena za pripremu dvije zadaće.

Rok predaje zadnje (6.) kao i ispravaka prethodne (5.) zadaće ostaje isti: sutra u 15.30h.

Pored navedenog, obavještavam i kako će se nastava preseliti u prostorije u Fabkovićevoj na 4. katu (F-4) sve dok se računalni kabinet ne sanira.

Vidimo se 2. prosinca u 15.30h u prostoriji F-4!

Srdačan pozdrav,

Marjeta Šinko

Popis obavijesti