Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

12.05.2023

Mjesta sjećanja na kulturalne traume 22/23

Mjesta sjećanja na kulturalne traume 22/23

Od 29. travanja do 6. svibnja 2023. održano je drugo po redu studijsko putovanje namijenjeno studenticama i studentima Fakulteta političkih znanosti koji pohađaju kolegij Kulturalna trauma i politike pamćenja pod vodstvom prof. dr. sc. Nebojše Blanuše. Kolegij, a i samo putovanje dio su šireg projekta pod nazivom “Mjesta sjećanja na kulturalne traume”. Putem interdisciplinarnog pristupa, studentice i studenti se upoznaju i proučavaju  ratna stradanja i traumatske posljedice ratnih zbivanja za vrijeme Drugog svjetskog rata te ratova 90-ih godina na prostoru Hrvatske i BiH te s procesima suočavanja s prošlošću, praksama komemoriranja i politikama pamćenja.

Projekt je uspostavljen u suradnji nekoliko sastavnica Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet političkih znanosti, Akademija dramskih i Akademija likovnih umjetnosti, Katedra za povijest Filozofskog fakulteta te Katedra za krajobraznu arhitekturu Agronomskog fakulteta), Fakulteta za medije i komunikaciju Univerziteta Singidunum iz Beograda te nekoliko organizacija civilnog društva: Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Hrvatska) te Srpsko narodno vijeće. U suradnju je uključena i Televizija Student Fakulteta političkih znanosti, koja je prošle i ove godine snimila materijale za  dokumentarni film o putovanju koji je sastavni dio projekta.

Kroz osam dana putovanja, studentice i studenti imali su prilike posjetiti mjesta stradanja u Sisku, Prijedoru i na Kozari, zatim u Travniku, Ahmićima, Trusini, Mostaru te naposljetku Dubrovniku i Splitu, razgovarati sa svjedocima i stradalnicima te aktivistima lokalnih organizacija civilnog društva, predstavnicima organizacija žrtava, upoznati se s radom memorijalnih centara i istraživanjima internacionalnih predavača (Antigoni Memou - University of East London, Bettina Davou - University of Athens,  Kai Schafft - Penn State University, Uroš Krčadinac - Fakultet za medije i komunikaciju u Beogradu).

Kroz interdisciplinarni pristup studentice i studenti su uspostavili suradnju i razmjenu ideja te dobrih praksi, a kao rezultat svega, kroz iduću akademsku godinu kreirati će još jednu izložbu umjetničkih radova te novi dokumentarni film u produkciji Televizije Student.

Fotografije s putovanja:
Sisak, Park Diane Budisavljević

Kozara, Spomenik revoluciji na Mrakovici

 

Prijedor, susret sa lokalnim stanovništvom u Trnopolju               

Novi Travnik, Nekropola žrtvama fašizma

Ahmići, razgovor sa Mahirom ef. Husićem

Trusina, razgovor s gđom. Dragicom Tomić

Mostar, posjet Partizanskom groblju uz pratnju Dragana Markovine

Dubrovnik, razgovor sa Vjekoslavom Vierdom, bivšim ravnateljem Zavoda za obnovu Dubrovnika 1994. - 2007. 

Dubrovnik, vježba stavometra sa sudjelovateljima pod vodstvom prof. Nebojše Blanuše i Tomislava Pletenca

Dubrovnik, zajednička refleksija i evaluacija pri kraju putovanja pod vodstvom Programske direktorice YIHR-a Hrvatska, Branke Vierde

Dubrovnik, radionica “Otvaranje zelene kutije” pod vodstvom prof. Tomislava Pletenca, Uroša Krčadinca i Nebojše Blanuše

Zajednička fotografija svih sudjelovatelja

Popis obavijesti