Search Icon
Opcije pristupačnosti Pristupačnost

05.05.2023

CEEPUS mobilnost u sklopu mreže "Europe from the Visegrad and Balkan Perspective" (PL-0815-10-2223)

Što je CEEPUS?

Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS) regionalni je program akademske mobilnosti. U CEEPUS programu sudjeluju sljedeće države: Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija, Kosovo i Moldavija.

Vrste mobilnosti u sklopu CEEPUS programa

 1. student: za ovu se vrstu mobilnosti prijavljuju studenti koji žele ostvariti semestralnu mobilnost te je trajanje ove vrste mobilnosti najmanje tri mjeseca.
 2. short-term student: za ovu se vrstu mobilnosti prijavljuju studenti koji žele ostvariti mobilnost u svrhu istraživanja za završni rad/disertaciju. Minimalno trajanje ove vrste mobilnosti jest jedan mjesec.
 3. teacher: za ovu se vrstu mobilnosti prijavljuje nastavno osoblje u svrhu održavanja nastave/mentorskog rada u ustanovi domaćinu te razvijanja međusveučilišne suradnje. Sukladno Radnom programu, uvjet je za odobravanje ove vrste mobilnosti održavanje šest sati nastavnog/mentorskog rada tjedno. Minimalno trajanje ove vrste mobilnosti jest pet dana, odnosno tri dana u slučaju kratke grupne mobilnosti.

Stipendija i putni troškovi

Iznosi stipendija u CEEPUS-u razlikuju se od zemlje do zemlje i usklađeni su s troškovima života u zemlji primateljici. Pregled iznosa stipendija po državama primateljicama dostupan je na poveznici. Studenti i doktorandi imaju pravo na povrat putnih troškova najviše za jednu ostvarenu mobilnost, a nastavno osoblje najviše za dvije ostvarene mobilnosti tijekom jedne akademske godine. Obračun putnih troškova temelji se na paušalnim iznosima, utvrđenima prema zračnoj udaljenosti između matične ustanove stipendista i ustanove primateljice.

Prijava i rokovi

Prijava se vrši putem CEEPUS portala i moguća je od 1. svibnja.
Za mobilnost u zimskom semestru potrebno se prijaviti najkasnije do 15. lipnja.
Za mobilnost u ljetnom semestru potrebno se prijaviti najkasnije do 31. listopada.

Gdje je moguće ostvariti mobilnost? 

Fakultet političkih znanosti je član CEEPUS mreže „Europe from the Visegrad and Balkan Perspective“ (PL-0815-10-2223). Studenti Fakulteta političkih znanosti mogu ostvariti mobilnost na slijedećim institucijama:

 1. Centre for European Studies (Institute of European Studies), Jagiellonian University in Kraków
 2. Department of Political sciences, New Bulgarian University – Sofia
 3. Faculty of Social Studies, Masaryk University
 4. Faculty of Humanities and Social Sciences, Department of Political Science and International, University of Pécs
 5. Faculty of Political Science, University of Montenegro
 6. Faculty of law – Kicevo, University St. Kliment Ohridski – Bitola
 7. Faculty of Philosophy - Department of History, University of Belgrade
 8. Faculty of Political Sciences and International Relations, Matej Bel University Banská Bystrica
 9. School of Advanced Social Studies in Nova Gorica (FUDŠ) 

Više informacije o CEEPUS mreži „Europe from the Visegrad and Balkan Perspective“ (PL-0815-10-2223) dostupno je na poveznici.

Prijava za CEEPUS mobilnost je jednostavna, papirologija nepostojeća, a stečeno iskustvo neprocjenjivo! Detaljnije upute vezane uz postupak prijave dostupne su na poveznici.

Popis obavijesti