Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 22. 1. 2012. u 12:00
Administrator
Na Fakultetu je u petak održana konferencija o referendumu i članstvu Hrvatske u EU u organizaciji Centra za europske studije FPZG, Akademije za politički razvoj i British Councila. Što su stručnjaci zaključili o odnosu Hrvatske i EU pročitajte u prilogu.

 

Na Fakultetu je u petak održana konferencija o referendumu i članstvu Hrvatske u EU koju su organizirali Centar za europske studije FPZG, Akademija za politički razvoj i British Council.                                   O odnosu Hrvatske i EU na temu Izravna demokracija: Dinamika EU referenduma govorili su dekan Fakulteta političkih znanosti dr.sc. Nenad Zakošek i dr.sc. Aleks Szczerbiak sa Sveučilišta Sussex (UK).

Profesor Zakošek je predvidio da će više građana na referendumu reći DA Europskoj uniji, iako će razultat do samog kraja biti dosta neizvjestan. Ponašanje hrvatskog biračkog tijela opisao je terminom 'The Reluctant European',  te smatra kako će veliki broj protivnika EU biti izraz građanskog nezadovoljstva rezultatima na parlamentarnim izborima, a prosvjedi će izazvati još veći broj izlaska na referendum onih koji su protiv ulaska Hrvatske u EU.         

Profesor Aleks Szczerbiak sa Sveučilišta Sussex (UK) kazao je da će odgovor DA Europskoj uniji biti mnogo bolji za Hrvatsku. Za biračku odluku smatra bitnim koliko znanje o EU imaju Hrvati, a ne toliko njihovo obrazovanje. Zaključio je da će rezultat na referendumu biti zasigurno njihov emocionalni stav prema EU, a ne racionalni. Raspravi se priključio prof. Ivan Grdešić sa konstatacijom 'EU referendum je ujedno referendum legitimacije'. Postavljanjem pitanja 'Želiš li živjeti u Europi ili ostati na Balkanu?' objasnio je strategiju nove vlade i istaknuo da ćemo zaokruživanjem DA za Europu ujedno reći NE komunizmu i Jugoslaviji.

Druga tema skupa bila je "Referendum o članstvu u Europskoj uniji: Hrvatska, 28. država članica?" o kojoj su govorili dr.sc. Damir Grubiša, direktor Centra za europske studije, zamjenik ministrice za vanjske i europske poslova Vesne PusićHrvoje Marušić i Ladislav Ilčić iz HRAST-a.

Kao glavni razlog ulaska u EU zamjenik ministrice Pusić je naveo otvaranje mogućnosti da samo u prvoj polovici 2013. godine Hrvatska dobije na raspolaganje 800 milijuna eura bespovratnih sredstava koji nam u ovom trenutku trebaju. 'Neulaskom u EU doći će do pada kreditnog rejtinga i poskupljenja novca, a mi moramo financirati dug i gospodarski razvoj’, izjavio je Marušić i dodao kako ulaskom u EU nećemo izgubiti suverenitet budući da se suverenitet država u Europskoj uniji donosi konsenzusom i nije moguć nesrazmjer snaga, a  hrvatski glas će imati jednaku težinu kao i druge zemlje. 'Unatoč krizi koja potresa Uniju, ona je daleko najsnažnije svjetsko gospodarstvo. Iako su se mnoge članice našle u problemima, kriza ne proizlazi iz njihove pripadnosti Uniji već iz loših nacionalnih gospodarskih politika', kazao je.

Ladislav Ilčić iz HRAST-a na samom početku se izjasnio da on nije euroskeptik u klasičnom smislu riječi. Iako je za ulazak Hrvatske u EU, smatra da se ne trebamo žuriti s referendumom te je članovima HRAST-a preporučio da na referendumu glasuju protiv. Iličić smatra kako Hrvatska ipak nema dovoljno socijalnih i gospodarskih resursa da ostane izvan bloka, no za sada sugerira biračima da glasaju 'protiv omalovažavanja demokracije' s obzirom da nisu toliko informirani niti još uvijek postoje znanstvene studije o migracijama ili konkurentnosti hrvatskih znanstvenika. 

Profesor Damir Grubiša je istaknuo kako su se pregovori s Unijom vodili na netransparentan i neotvoren način s obzirom na javnost. 'Građani su nedovoljno informirani, komunikacijska strategija nije provedena, a ciljne skupine nisu potaknute', kazao je. Pojasnio je što bi za Hrvatsku značilo 3-4 mjeseca odgode referenduma, a to su prvenstveno pad kreditnog rejtinga i veća otplata duga zbog skupljeg novca, zatim nemogućnost planiranja kvalitetnog državnog proračuna, kao i usporavanje postupka ratifikacije od strane zemalja od kojih trebamo dobiti pomoć.

 

Autor fotografija: Grgur Žučko

Popis obavijesti
Obavijesti
Objavljeno: 30. 6. 2020. u 12:39
Toni Kliškić

Studenti će se u I. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Novinarstvo upisivati 21. i 22. srpnja 2020. godine od 9:00 do 18:00 sati u Studentskoj referadi Fakulteta, Lepušićeva 6, Zagreb, prizemlje, lijevo.

Studenti će se u I. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Politologija upisivati 23. i 24. srpnja 2020. godine od 9:00 do 18:00 sati u Studentskoj referadi Fakulteta, Lepušićeva 6, Zagreb, prizemlje, lijevo.

Detaljne informacije o upisu u I. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Novinarstvo i preddiplomskog sveučilištnog studija Politologija u akademskoj godini 2020./2021. možete pronaći na poveznici.

Točan redosljed upisa na temelju rednog broja na rang listi za upis možete pronaći na poveznici. Pridržavanje redoslijeda upisa je važno jer studentu daje prednost pri odabiru izbornih kolegija. Studenti koji se ne upišu u predviđenom terminu gube pravo upisa!

Objavljeno: 2. 7. 2020. u 08:50
Toni Kliškić

Obavještavamo korisnike da će knjižnica Fakulteta biti otvorena za rad svaki dan od 10 do 14 sati.

Čitaonica će biti otvorena od 8 do 20 sati.

Zbog korištenja godišnjeg odmora knjižnica i čitaonica bit će zatvorene u periodu od 27. srpnja 2020. do 14. kolovoza 2020.

Objavljeno: 1. 7. 2020. u 08:03
Uređeno: 1. 7. 2020. u 08:03
Toni Kliškić

Sveučilište u Zagrebu je objavilo preliminarne Rezultate 1. kruga Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2020./2021. Čestitamo svim odabranim studentima! Rezultatima možete pristupiti na poveznici.

Objavljeno: 29. 6. 2020. u 11:31
Uređeno: 29. 6. 2020. u 11:31
Toni Kliškić

Obavještavamo Vas da Studentska referada zbog korištenja kolektivnog godišnjeg odmora neće raditi u vremenskom periodu od 21. srpnja 2020. do 24. kolovoza 2020. godine.
Od 21. srpnja do 24. srpnja 2020. godine studentska referada raditi će samo za upise u novu generaciju 1. godine  preddiplomskog sveučilišnog studija Novinarstvo i Politologija.
Studentska referada u te dane raditi će samo hitne predmete. Molimo studente, odnosno korisnike usluga studentske referade da na vrijeme zatraže potrebne potvrde, prijepise ocjena i slično.
 

Objavljeno: 8. 6. 2020. u 15:51
Toni Kliškić

Sveučilište u Zagrebu odlučilo je produljiti rok studentima za prijavu radova za Rektorovu nagradu na mrežnim stranicama Sveučilišta do ponedjeljka 31. kolovoza 2020. do 16:00 sati.

Odluku o produljenju roka prijave radova za Rektorovu nagradu možete pronaći na poveznici.

Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o produljenu roka prijaveradova za Rektorovu nagradu možete pronaći na poveznici.

Dodatne informacije o natječaju dostupne su na poveznici.

Objavljeno: 25. 10. 2018. u 15:30
Uređeno: 11. 12. 2018. u 08:41
Ana Kuharić

 

Upozorenje - pada žbuka (fasada)!Upozoravamo da je dana 3. svibnja 2018. godine u 15,00 sati sa zgrade Fakulteta u Lepušićevoj ulici 6 na pločnik pao dio žbuke odnosno fasade, te da postoji realna opasnost da se isto ponovi u narednom periodu. S ciljem izbjegavanja potencijalne opasnosti za živote studenata, zaposlenika te ostalih građana, Fakultet je pokrenuo postupak sanacije zgrade, no do postavljanja sigurnosnog tunela za prolaz pješaka, potrebno je izbjegavati kretanje i zadržavanje na označenim mjestima.