Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 25. 1. 2012. u 12:00
Administrator
U Knjižari Matice Hrvatske održan je drugi susret ciklusa „Mladi i znanost: mediji pod povećalom” gdje su bivši studenti prezentirali svoje diplomske radove vezane za područje medija. AUDIO: Intervju iz emisije "Hrvatima izvan domovine" Prvog programa Hrvatskog radija.

U Knjižari Matice Hrvatske održan je drugi susret ciklusa Mladi i znanost: mediji pod povećalom” gdje su bivši student Fakulteta političkih znanosti Elvir Mešanović i Tanja Grmuša sa Hrvatskih studija prezentirali svoje diplomske radove vezane za područje medija.

Prvu temuKako se informiraju hrvatski iseljenici u Sjevernoj Americi” izložio je Elvir Mešanović, čiji je rad izrađen pod mentorstvom prof. Viktorije Car i ujedno je doprinos boljem razumijevanju života hrvatskih iseljenika u Sjevernoj Americi. Elvirov rad, za koji je glavnina istraživanja provedena u Hrvatskom etničkom institutu u Chicagu, donosi povijesni pregled dolaska i života Hrvata u Sjevernoj Americi, a potom i vrlo detaljan pregled tiskovina od samog početka 20. stoljeća do danas. 

Osim toga objašnjava i utjecaj radijskih i televizijskih programa namijenjenih Hrvatima u Sjevernoj Americi, a kritika postupnog nestajanja tih medija stavlja se u kontekst ukupnih društveno-političkih prilika koje su se događale u 20. stoljeću. Provedena je i studija slučaja s hrvatskim iseljenicima, a dio istraživanja obuhvaća i analizu programa i intervjue na Hrvatskoj radioteleviziji kao javnom medijskom servisu koji je dužan emitirati sadržaje za Hrvate izvan domovine. 

Povodom predavanja o hrvatskim iseljenicima Hrvatski radio je objavio razgovor s Elvirom na temu njegovog diplomskog. U nastavku poslušajte intervju o njegovom istraživanju u Americi koji je vodila Slavica Štefić 26. siječnja u emisiji "Hrvatima izvan domovine" na Prvom programu Hrvatskoga radija.

Intervju - Elvir Mešanović - HR 1 - 26.1.2012. ''Hrvatima izvan domovine'' - voditeljica: Slavica Štefić

 

Tanja je prezentirala rad na temu Obilježja jezične kulture u hrvatskim tjednicima” čiji cilj je bio istražiti utjecaj medija na (ne)opravdanost korištenja anglizama te analizirati korištenje i uporabu politički nekorektnih izraza u novinarskim tekstovima. Istraživanje je provedeno u kolovozu 2010. godine, a analizirani su politički magazini (Globus, Nacional) te ženske revije (Gloria, Story). Rezultati istraživanja pokazali su pretjeranu i neopravdanu uporabu anglizama u svim analiziranim tjednicima koji su korišteni uglavnom kada se govorilo o napretku (populariziranje novoga proizvoda, napredovanje u karijeri, znanosti, obitelji…). Posebice začuđuje inflacija anglizama u kulturnoj rubrici što svjedoči o pomodnosti kojoj smo robovi. Istodobno, suprotno očekivanjima uočena je razmjerno mala zastupljenost politički nekorektnih izraza što se može pripisati vremenu istraživanja. Nekorektni su izrazi uočeni u svim analiziranim kategorijama (spol, dob, seksualna orijentacija te obrazovanje), a zabrinjava što su nekorektni izrazi više plod novinarske konstrukcije, a manje citirane izjave govornika. Svoj rad napisala je pod mentorstvom prof. Branke Tafra sa Hrvatskih studija.

Sljedeći susret ciklus održat će se u veljači, a teme radova koji će biti predstavljeni su: Djeca i mediji. Imaginarni zatočenici virtualnih svjetovaOdgojna uloga medija u zdravstvenim pitanjima. Reklame u ilustriranom tjedniku »Svijet« u odnosu na reklame časopisa »Sensa« i »Men’s Health«.

Popis obavijesti
Obavijesti
Objavljeno: 30. 6. 2020. u 12:39
Toni Kliškić

Studenti će se u I. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Novinarstvo upisivati 21. i 22. srpnja 2020. godine od 9:00 do 18:00 sati u Studentskoj referadi Fakulteta, Lepušićeva 6, Zagreb, prizemlje, lijevo.

Studenti će se u I. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Politologija upisivati 23. i 24. srpnja 2020. godine od 9:00 do 18:00 sati u Studentskoj referadi Fakulteta, Lepušićeva 6, Zagreb, prizemlje, lijevo.

Detaljne informacije o upisu u I. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Novinarstvo i preddiplomskog sveučilištnog studija Politologija u akademskoj godini 2020./2021. možete pronaći na poveznici.

Točan redosljed upisa na temelju rednog broja na rang listi za upis možete pronaći na poveznici. Pridržavanje redoslijeda upisa je važno jer studentu daje prednost pri odabiru izbornih kolegija. Studenti koji se ne upišu u predviđenom terminu gube pravo upisa!

Objavljeno: 2. 7. 2020. u 08:50
Toni Kliškić

Obavještavamo korisnike da će knjižnica Fakulteta biti otvorena za rad svaki dan od 10 do 14 sati.

Čitaonica će biti otvorena od 8 do 20 sati.

Zbog korištenja godišnjeg odmora knjižnica i čitaonica bit će zatvorene u periodu od 27. srpnja 2020. do 14. kolovoza 2020.

Objavljeno: 1. 7. 2020. u 08:03
Uređeno: 1. 7. 2020. u 08:03
Toni Kliškić

Sveučilište u Zagrebu je objavilo preliminarne Rezultate 1. kruga Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2020./2021. Čestitamo svim odabranim studentima! Rezultatima možete pristupiti na poveznici.

Objavljeno: 29. 6. 2020. u 11:31
Uređeno: 29. 6. 2020. u 11:31
Toni Kliškić

Obavještavamo Vas da Studentska referada zbog korištenja kolektivnog godišnjeg odmora neće raditi u vremenskom periodu od 21. srpnja 2020. do 24. kolovoza 2020. godine.
Od 21. srpnja do 24. srpnja 2020. godine studentska referada raditi će samo za upise u novu generaciju 1. godine  preddiplomskog sveučilišnog studija Novinarstvo i Politologija.
Studentska referada u te dane raditi će samo hitne predmete. Molimo studente, odnosno korisnike usluga studentske referade da na vrijeme zatraže potrebne potvrde, prijepise ocjena i slično.
 

Objavljeno: 8. 6. 2020. u 15:51
Toni Kliškić

Sveučilište u Zagrebu odlučilo je produljiti rok studentima za prijavu radova za Rektorovu nagradu na mrežnim stranicama Sveučilišta do ponedjeljka 31. kolovoza 2020. do 16:00 sati.

Odluku o produljenju roka prijave radova za Rektorovu nagradu možete pronaći na poveznici.

Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o produljenu roka prijaveradova za Rektorovu nagradu možete pronaći na poveznici.

Dodatne informacije o natječaju dostupne su na poveznici.

Objavljeno: 25. 10. 2018. u 15:30
Uređeno: 11. 12. 2018. u 08:41
Ana Kuharić

 

Upozorenje - pada žbuka (fasada)!Upozoravamo da je dana 3. svibnja 2018. godine u 15,00 sati sa zgrade Fakulteta u Lepušićevoj ulici 6 na pločnik pao dio žbuke odnosno fasade, te da postoji realna opasnost da se isto ponovi u narednom periodu. S ciljem izbjegavanja potencijalne opasnosti za živote studenata, zaposlenika te ostalih građana, Fakultet je pokrenuo postupak sanacije zgrade, no do postavljanja sigurnosnog tunela za prolaz pješaka, potrebno je izbjegavati kretanje i zadržavanje na označenim mjestima.