Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 17. 6. 2021. u 22:14
Uređeno: 17. 6. 2021. u 22:32
Nika Jelavić
JOURLAB predstavio rezultate...

Publika od medija očekuje bolji i kvalitetniji sadržaj, žele da mediji opišu pozadinu priče te da teme prate kontinuirano. Sadržajem koji sada svakodnevno nailaze u medijima nisu zadovoljni, većim dijelom mu ne vjeruju te ga posljedično dio publike izbjegava. Štoviše, može se zaključiti da se negativan odnos prema politici i političkom sustavu preslikava na odnos publike prema medijima te građani koji ne vjeruju političarima ne vjeruju ni novinarima – što ukazuje da se na novinare gleda kao na dio iste medijsko-političke elite. 

Dio je to rezultata velikog anketnog istraživanja percepcije javnosti o medijima i medijskom  sadržaju koje je jučer predstavio istraživački tim s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji stoji iza projekta “ISTRAŽIVAČKI NOVINARSKI LABORATORIJ: VJERODOSTOJNOST MEDIJA KROZ KULTURU EKSPERIMENTA I INOVACIJE U REDAKCIJAMA”. U sklopu projekta  skraćenog naziva “JOURLAB” koji financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) provedeno je anketno istraživanje u prosincu 2020. godine i to na reprezentativnom uzorku od 1009 ispitanika.

– Najviše ispitanika se svakodnevno informira putem televizije, a slijede internetski portali, društvene mreže, radio, dnevni tisak te tjednici i magazini. No kada je riječ o mlađoj populaciji, od 18 do 22 godine, kod njih su na prvom mjestu internetski portali pa društvene mreže. No treba  istaknuti kako najviše ispitanika kaže kako upravo na društvenim mrežama i internetskim  portalima nailaze na vijesti za koje vjeruju da krivo predstavljaju stvarnost ili su pogrešne – rekla  je profesorica Tena Perišin, voditeljica znanstveno-istraživačkog projekta koji je pokrenut prošle  godine s ciljem istraživanja medijskog sadržaja te percepcije publike, ali i proizvodnje i testiranja  novih novinarskih formi i informativnih oblika.

– U sklopu ove prve faze projekta dobiveni su uistinu opširni podaci o povjerenju u medije, ali i u  novinare, ispitali smo medijske navike, posebice kod mladih, ali i koji su razlozi izbjegavanja  vijesti kod dijela publike. Također zanimalo nas je zadovoljstvo medijskim sadržajima tijekom  koronakrize – naglašava Dejan Oblak, suradnik na projektu. Podaci pokazuju da, kada je riječ o  povjerenju u profesije, najviše građana, čak 82,1 posto vjeruje medicinskim sestrama, dok samo  6 posto vjeruje političarima. Novinari, kojima vjeruje četvrtina građana, nalaze se na sredini od  16 navedenih profesija i institucija. Treba istaknuti i da 60,4 posto ispitanika smatra kako bi svaki  novinar i urednik morao imati licencu za obavljanje posla, a 72,5 posto ispitanika smatra da se  novinari u svom radu moraju pridržavati etičkih kodeksa.  

A koji su glavni razlozi zašto građane odbijaju vijesti objašnjava suradnica Petra Kovačević.

– Glavni razlog zašto građani nekada svjesno, a nekada nesvjesno izbjegavaju vijest, jest to što misle da su previše negativne te da potiču svađe i napetosti u društvu. To najviše od svih misle  mladi između 18 i 30 godina. Također, građani zamjeraju medijima da se ne bave temama koje  su njima osobno važne i zato su im nezanimljivije. To opet najviše misle mladi, a to govori da hrvatski mediji pri kreiranju sadržaja i informiranju ne uzimaju u obzir što je njihovoj najmlađoj publici važno i do čega im je stalo – istaknula je Kovačević te je dodala kako građani od medija  očekuju da se više čuje njihov glas, kao i da mediji postanu svjesniji tema koje su njima doista  važne.

Da publika nije bila zadovoljna vijestima koje su građanima servirane u vrijeme  koronakrize zaključila je pak suradnica Stela Lechpammer.

– Manje od 1 posto građana se izjasnilo da u potpunosti vjeruje informacijama o COVID-u koje pročitaju na internetskim portalima, a situacija je tek malo bolja kada je riječ o društvenim  mrežama (1,7 posto), dnevnom tisku (1,5 posto) te komercijalnoj televiziji (3,3 posto) i javnoj  televiziji (5,1 posto) – kaže Lechpammer te je dodala kako najviše građana vjeruje informacijama o koronakrizi koje dobivaju od znanstvenika i liječnika. Njih 28,6 posto se izjasnilo da takvim  informacijama vjeruju u potpunosti, dok čak 26,9 posto građana nema nikakvo povjerenje u  informacije o COVID-u koje su dobili od Vlade.

Također, podaci pokazuju i kako su po pitanju medijskog izvještavanja u vrijeme krize građani pokazali podijeljenost. Dio njih tako smatra da su mediji pretjerivali u opisivanju ozbiljnosti krize te da su doprinijeli kreiranju konfuznosti u javnosti dok drugi dio smatra da su im mediji ipak  pomogli u boljem razumijevanju krize te da su im pružili informacije o tome kako se ponašati.

U konačnici smo zaključili da odnos prema medijima, a djelomično i odnos prema politici oblikuje odnos ljudi prema pandemiji. Smatraju da COVID-19 predstavlja opasnost oni koji  vjeruju u istinitost vijesti i imaju povjerenje u novinare, misle da mogu utjecati na politiku, imaju  pozitivan odnos prema politici u Hrvatskoj općenito te žele veću ekonomsku i socijalnu zaštitu od  države. S druge strane, da je COVID-19 izmišljen smatraju oni koji nemaju povjerenja u istinitost vijesti, ne vjeruju novinarima, slabije su informirani, skloni su izbjegavati vijesti, žive u manjim  naseljima i protiv su uplitanja države u ekonomiju – ustvrdio je profesor Andrija Henjak, jedan  od suradnika na projektu te dekan Fakulteta političkih znanosti.

 

Popis obavijesti
Objavljeno: 27. 12. 2021. u 14:55
Uređeno: 17. 1. 2022. u 08:48
Dario Nikić Čakar

Temeljem Pravilnika o provedbi postupaka nabave roba, usluga i radova za postupke obnove (Narodne novine, broj 126/2021), Sveučilište u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti provodi postupak nabave:

Usluge vanjskih stručnjaka za upravljanje i administraciju projekta u sklopu Operacije „Cjelovita obnova zgrade oštećene potresom u Ulici Ivana Lepušića 6 u Zagrebu“ broj Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava: FSEU.2021.MZO.037

Dokumentacija o nabavi je dostupna na poveznici.