Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 2. 12. 2020. u 09:45
Uređeno: 2. 12. 2020. u 09:46
Toni Kliškić
Nova knjiga u izdanju Biblioteke...

U Biblioteci Politička misao objavljen je novi naslov: Spinoza i politika Étiennea Balibara. Specifično Balibarovo tumačenje Spinozine političke filozofije obuhvaća analizu njegovih ključnih tekstova kao što su Teologijsko-politička rasprava, Politička rasprava i Etika, ali i povijesnog konteksta njihova nastanka.

Étienne Balibar, profesor emeritus na Sveučilištu Paris Nanterre X, jedan je od vodećih francuskih filozofa i marksista.  Njegov rad, posvećen klasičnim tekstovima i suvremenim problemima, smješta se pod dvostruki znak filozofije i politike. Najpoznatiji je suradnik Louisa Althussera s kojim 1965. sudjeluje u strukturalno-epistemologijskoj rekonstrukciji Marxova znanstvenog mišljenja izloženoj u zborniku radova Lire le Capital (hrvatsko skraćeno izdanje Kako čitati Kapital, 1975). Brojne knjige i članci svjedoče o rasponu njegovih teorijskih preokupacija i strategijskih angažmana: osim trajnog bavljenja Marxovom filozofijom i marksističkom teorijom povijesti te čuvanja baštine L. Althussera, zaokupljen je temeljnim problemima političke antropologije, politike i demokracije, te kritičkim čitanjem klasika modernoga politčkog mišljenja.

“Ako sa Spinozom prihvatimo – i u onoj mjeri u kojoj prihvatimo – da je komunikacija strukturirana odnosima neznanja i znanja, praznovjerja, ideoloških antagonizama, u koje se investira ljudska želja i koji izražavaju aktivnost samih tijela, s njim također moramo prihvatiti da je spoznaja stanovita praksa i da je borba za spoznaju (filozofiju) politička praksa. Kad bi ta praksa izostala, tendencijski demokratski procesi odlučivanja koje opisuje Politička rasprava bili bi nepojmljivi. Na osnovi toga shvaćamo zašto je sloboda komunikacije od samog početka suštinski apekt spinozističke demokracije. Također shvaćamo po čemu teorija ‘političkog tijela’ nije ni puka fizika vlasti, ni psihologija podčinjavanja masa, ni sredstvo formalizacije pravnog poretka, nego potraga za strategijom kolektivnog oslobođenja čije bi geslo glasilo: biti brojniji što je više moguće kako bi se što je više moguće mislilo (Etika, V, 5-10). Naposljetku shvaćamo zašto strana koju je zauzeo filozof – njegova ‘etika’ – nije pripremanje ili nagovještavanje revolucije, nego izlaganje riziku mišljenja u javnosti. Mnoge revolucije, međutim, još uvijek nisu došle do toga.”
 

Popis obavijesti
Obavijesti
Objavljeno: danas u 14:33
Toni Kliškić

Pisani dio ispita i kolokvija iz kolegija Uvod i političku znanost: pojmovi održat će se on-line putem sustava za e-učenje Merlin u 12:00 sati, umjesto kako je prije najavljeno u 8:30 sati. Razlog za promjenu termina je to što se ispit održava on-line, a ne učionički. Mole se svi studenti da se prijave na e-kolegij UPZ:pojmovi na Merlinu. Upute za prijavu na kolegij dostupni su na poveznici.
Termini usmenog ispitivanja bit će naknadno ugovoreni s predmetnim nastavnicima.

Objavljeno: 19. 1. 2021. u 08:49
Uređeno: 19. 1. 2021. u 15:29
Toni Kliškić

U duhu solidarnosti i razumijevanja za probleme s kojima se suočavaju studenti iz Petrinje, Siska i drugih mjesta pogođenih razornim potresom, dekan Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu donio je Odluku o oslobađanju od plaćanja školarine studenata iz potresom zahvaćenih područja. Uvjete i način oslobađanja od plaćanja školarine možete pronaći na poveznici.

Prijave se primaju do 20. veljače 2021. na email adresu dana.lusa@fpzg.hr.

Objavljeno: 25. 10. 2018. u 15:30
Uređeno: 11. 12. 2018. u 08:41
Ana Kuharić

 

Upozorenje - pada žbuka (fasada)!Upozoravamo da je dana 3. svibnja 2018. godine u 15,00 sati sa zgrade Fakulteta u Lepušićevoj ulici 6 na pločnik pao dio žbuke odnosno fasade, te da postoji realna opasnost da se isto ponovi u narednom periodu. S ciljem izbjegavanja potencijalne opasnosti za živote studenata, zaposlenika te ostalih građana, Fakultet je pokrenuo postupak sanacije zgrade, no do postavljanja sigurnosnog tunela za prolaz pješaka, potrebno je izbjegavati kretanje i zadržavanje na označenim mjestima.