Jezik | Language: HRV ENG


Objavljeno: 8. 5. 2020. u 18:49
Toni Kliškić
In memoriam - prof.dr.sc. BRANKA BRUJIĆ

Naša profesorica Branka Brujić preminula je u 89. godini života. Na Fakultetu političkih znanosti provela je svoj čitavi radni vijek - od 1962. do umirovljenja.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala je 1973. godine na Fakultetu političkih znanosti na temu 'Kritička teorija društva H. Marcusea i povijesno mišljenje'.

Na Fakultetu političkih znanosti izvodila je nastavu na predmetu Filozofska antropologija i etika. Bila je članica Hrvatskog filozofskoga društva, Hrvatskog politološkog društva i Internacional M. Scheler Gesellschaft. Kao stipendist A. von Humboldta boravila je na Sveučilištu u Kolnu (1976/1977) i na Sveučilištu Mainz (ljetni semestar 1987/88).

Od značajnijih radova izdvajamo:“Hegelova ontologija kao obzor povijesnosti“ u knjizi H. Marcuse: Hegelova ontologija i teorija povijesnosti (1981); „Schritt zuruck“, u knjizi M. Heideggera: Unterwegs im Denken (1987); „Granice Kantova poimanja slobode iz horizonta Heideggerova mišljenja“ (Filozofska istraživanja 4/1997), „Ethos und geschichtlicher Werdeprozes (Kritisches Jahrbuch der Philosopie 3/1998), „Ethos drugog početka“ (Filozofska istraživanja 3/1998).

Profesoricu Brujić pamtit ćemo kao izrazito dragu osobu i talentiranu nastavnicu koja je studente prve godine uvodila u filozofiju i filozofsku antropologiju.

Popis obavijesti