Jezik | Language: HRV ENG


Objavljeno: 9. 12. 2011. u 12:00
Administrator
Predavanje predsjednika Josipovića na temu "Aktualni trenutak hrvatske političke scene" polučilo je veliki interes studenata kao i profesora. Detaljnije u prilogu.

 

Predsjednik Ivo Josipović ovog tjedna bio je gost Fakulteta gdje je održao predavanje na temu "Aktualni trenutak hrvatske političke scene". Veliki interes za njegovo predavanje pokazao se u prepunoj dvorani, a što je ujedno pokazatelj da je ovo bilo jedno od najposjećenijih gostovanja na Fakultetu.

U svom govoru Ivo Josipović se osvrnuo na političku poziciju Hrvatske na međunarodnoj sceni, te je istaknuo kako je za Hrvatsku trenutno najvažniji ulazak u Europsku uniju.

Također je naveo tri osnovne sastavnice  na kojima se hrvatska vanjska politika treba temeljiti, a to su: pristupanje Europskoj uniji, regionalna politika i otvaranje prema trećim zemljama partnerima, koje je, prema njegovu mišljenju, pomalo zanemareno.

Kazao je kako je Hrvatska pokazala spremnost da bude čimbenik mira i stabilnosti u regiji, i kako bi vanjska politika Hrvatske, kao male zemlje, trebala prerasti u vanjsku politiku male sile ostvarujući realno ostvarive ciljeve koju ulazak u Europsku uniju dodatno osnažuje.

Po pitanju odnosa sa zemljama u regiji i zajedničke budućnosti zalaže se da Hrvatska postane dio europskog prostora, političke suradnje i zajedništva. 

Na pitanje o euroskepticizmu odgovorio je s legitimnim stavom, no da ga osobno ne podržava jer je to često rezultat predrasuda. Smatra da su zemlje poput Portugala i Španjolske znatno prosperirale ulaskom u EU i ne treba strahovati od iskorištavanja malih zemalja od strane velikih.

Predsjednik je iskazao nadu da će se jednog dana od Stockholma i Berlina do Turske moći putovati bez putovnice.

Predsjednik Ivo Josipović na FPZG-u - Autor: TV Student FPZG.

 

Kako je izgledao posjet predsjednika pogledajte u fotogaleriji.

Autor fotografija: Grgur Žučko

Popis obavijesti