Jezik | Language: HRV ENG


Objavljeno: 16. 1. 2012. u 12:00
Administrator
U petak 20. siječnja s početkom u 13.15 sati u dvorani A našeg fakulteta održat će se promocija knjige ključne za razumijevanje odnosa hrvatskih građana prema Europskoj uniji. O knjizi će govoriti: prof.dr. Vlasta Ilišin i prof.dr. Damir Grubiša, kao recenzenti te prof.dr. Ivan Šiber, urednik

 

Promocija knjige „Hrvatska i Europa – strahovi i nade“ održat će se u petak 20. siječnja s početkom u 13.15 sati u dvorani A našeg fakulteta. Riječ je o ključnoj knjizi za razumijevanje odnosa hrvatskih građana prema Europskoj uniji, koja je rezultat višegodišnjih istraživanja tima okupljenog na znanstvenom projektu Javnost, elite, mediji i komunikacijska strategija ulaska Hrvatske u EU. O knjizi će govoriti: prof.dr. Vlasta Ilišin i  prof.dr. Damir Grubiša, kao recenzenti te prof.dr. Ivan Šiber, urednik knjige.

 

Knjiga je podijeljena u osam cjelina i svaka se bavi jednim aspektom odnosa Hrvatske i Europske unije, odnosno donosi zasebna istraživanja posvećena problemima euroskepticizma, percepcije i stereotipa, očekivanja i strahova, medijskom izvještavanju, komunikacijskoj strategiji Hrvatske i sl. Zanimljivo je kako su se istraživači koristili različitim istraživačkim metodama, zahvaljujući čemu smo dobili bogat empirijski materijal. Autori istraživanja su: dr.sc. Nebojša Blanuša, dr.sc. Božo Skoko, dr.sc. Dragan Bagić, dr.sc. Ivan Šiber, dr.sc. Marijana Grbeša, dr.sc. Domagoj Bebić, dr.sc. Zlatan Krajina, dr.sc. Zoran Tomić i mr.sc. Damir Jugo.

Rad Nebojše Blanuše o euroskepticizmu proučava raširenost i razloge tog fenomena u Hrvatskoj među građanima i političkim elitama. Skoko i Bagić istražuju problem strahova od Europske unije i definiraju pet uvjerenja i 29 najčešćih razloga protiv ulaska Hrvatske u EU. Šiber i Blanuša su se posebno bavili odnosom mladih prema Europskoj uniji, istražujući strahove i nade kod hrvatskih srednjoškolaca. Marijana Grbeša se bavi prezentacijom Europske unije u hrvatskom tisku. Domagoj Bebić istražuje na koji način hrvatske političke stranke koriste potencijal interneta kako bi informirale svoje ciljne skupine o prednostima ulaska Hrvatske u EU. Zoran Tomić i Damir Jugo analiziraju prednosti i nedostatke komunikacijske strategije Vlade RH te ju uspoređuju sa strategijama drugih država pritupnica. Zlatan Krajina analizira način izvještavanja BBC-a o hrvatskom pristupanju EU.

 

Radujemo se vašem dolasku!

Popis obavijesti