Jezik | Language: HRV ENG
Centar za međunarodne i sigurnosne studije

O CENTRU

 

Centar za međunarodne i sigurnosne studije (CeMSS) se bavi znanstvenim istraživanjima i obrazovnim aktivnostima na području sigurnosti. Uz empirijska i primijenjena istraživanja, razvija međunarodnu znanstvenu suradnju, sudjeluje u obrazovanju novih znanstvenika, te nudi znanstvenu podršku državnim institucijama u donošenju odluka i kreiranju sustava nacionalne sigurnosti u odnosu prema sustavu međunarodne sigurnosti. Posebno, kontinuirano prati i analizira sigurnosne procese u Republici Hrvatskoj i njezinom susjedstvu (područje Jugoistočne Europe) i širem europskom sigurnosnom okruženju. Centar ima za cilj i kontinuiranim znanstvenim istraživanjima iz područja sigurnosti dovesti do boljeg razumijevanja sigurnosnih pojava i procesa i podizanje razine sigurnosne kulture hrvatskih građana.  

Centar je osnovan 7. ožujka 2007. godine na sjednici Fakultetskog vijeća Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na prijedlog prof. dr. sc. Siniše Tatalovića i prof. dr. sc. Vlatka Cvrtile.

 

 

 

Izdavačka djelatnost

Znanstvena i stručna istraživanja i znanstveno-obrazovna suradnja

Znanstveni skupovi

Ljetne škole

Zimske škole

Studijska putovanja

Međunarodne studentske konferencije

 

KONTAKT

E mail: cemss@fpzg.hr

Centar za međunarodne i sigurnosne studije 

Fakultet političkih znanosti

Lepušićeva 6


Obavijesti
Objavljeno: 7. 10. 2016. u 08:27
Uređeno: 7. 10. 2016. u 10:59
Ana Kuharić

Krize predstavljaju prijetnju i izazove funkcioniranja od pojedinaca, preko zajednica, do država i međunarodnih organizacija. Njihova nepredvidivost i posljedice koje uzrokuju zaustavljaju i onemogućavaju razvoj svih navedenih. Upravo stoga više nego ikad ranije postoji potreba za sistematičnim proučavanjem njihovih uzroka, posljedica, uključene aktere i procese.

Unutar kolegija Upravljanje krizama studenti su odabrali interdisciplinarne teme koje su istražili i opisali kroz četiri faze upravljanja u krizama - prevenciju, pripravnost, reakciju i oporavak.

Upravo najuspješniji radovi u akademskoj godini 2015./2016. su objavljeni na stranicama Centra za međunarodne i sigurnosne studije kako bi dali doprinos razumijevanju kriza i potaknuli dodatan interes studenata prema ovom području. 

/_news/59450/Upravljanja krizom - slucaj New Orleansa tijekom uragana Katrine_Ines Petrosanec.pdf

/_news/59450/Utjecaj terorizma na koncept upravljanja krizama_Bruno Dosen.pdf

/_news/59450/Kriza u Ceceniji_Matej Kesina.pdf

/_news/59450/Poplave na karlovackom podrucju_Ivana Bosiljevac.pdf

/_news/59450/Humanitarna intervencija - slucaj Kosovo_Helena Trupenjak.pdf

/_news/59450/Nuklearna katastrofa Fukushima_Suzana Salameh.pdf

/_news/59450/Upravljanje u slucaju krize uzrokovane potresom_Karla Fatoric.pdf

/_news/59450/Sto se dogodilo s epidemijama_Juraj Gajski.pdf