Jezik | Language: HRV ENG
Hrvatska politika: akteri i procesi
Šifra: 55444
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Vedrana Baričević
Izvođači: Vedrana Baričević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,1,0

U dogovoru sa studentima upisanim na predmetu, nastavnik će osigurati što veći broj elemenata nastave na engleskom jeziku, odnosno istovremeno i na engleskom i na hrvatskom za mješovite grupe (dvojezični nastavni materijali i dvojezični ispiti). Razina 2 također uključuje dodatni individualni rad sa stranim studentima (slično kao i razina 1) za nastavne elemente koji se drže na hrvatskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Predmet Hrvatska politika: akteri i procesi zamišljen je kao "krovni" predmet za različite sadržaje iz područja hrvatske politike, a koji donose pregled istraživanja pojedinih političkih procesa u Hrvatskoj. Nakon obaveznog predmeta Politički sustav Hrvatske gdje su se studenti upoznali s temeljnim institucijama hrvatskog političkog sustava, HP:AP uvodi studente u kategorije i analitičke modele preuzete iz komparativne politologije i primijenjene na analizu političkih procesa i objašnjenje političkih događaja i fenomena u Hrvatskoj. Konkretne teme kojima se predmet bavi mijenjaju se od godine do godine, a moguće je i paralelno izvođenje nastave iz dviju ili više tema. Dok je cilj predavanja dati pregled osnovnih analitičkih kategorija komparativne politike vezanih za temu i izvornih istraživanja političkih procesa u Hrvatskoj, seminarska nastava okrenuta je studentskim prezentacijama tekstova i raspravama o pročitanoj literaturi, tako da je sva ispitna literatura prorađena u nastavi.

Od ak. god. 2014./2015., kolegij se bavi tematikom migracija, državljanstva i nacionalnog identiteta. Kolegij omogućava studentima stjecanje znanja o suvremenim politikama koje oblikuju obrasce članstva u političkoj zajednici. Uz pregled državljanskih i migracijskih politika u EU i Hrvatskoj, kolegij će se baviti suvremenim teorijama državljanstva i migracija te njihovom primjenom na europski i hrvatski kontekst. U okviru kolegija, studenti će steći poznavanje temeljnih pojmova državljanskih i migracijskih studija, opća znanja o suvremenim državljanskim i migracijskim politikama te posebice o politikama državljanstva i migracija relevantnima u europskom i hrvatskom kontekstu.
Literatura:
 1. Sekulić. Duško; Građanski i etnički identitet: Slučaj Hrvatske; Politička misao 2 (2000), str. 140-166
 2. Štiks, Igor; Uključeni, isključeni, pozvani: politike državljanstva u postsocijalističkoj Europi i Hrvatskoj; Politička misao 47(1) (2010), str. 77-100
 3. Mesić, Milan; Pojam nacionalnih manjina i njihovo političko predstavljanje: slučaj Hrvatske.; Politička misao 50 (4) (2013), str. 107-131
 4. Štiks, Igor; Laboratorij državljanstva: Koncepcije državljanstva u Jugoslaviji i postjugoslavenskim republikama. U: Državljani i državljanstvo posle Jugoslavije, (ur.) Shaw, Jo i Igor Štiks; Clio, Beograd (2012), str. 35-70
 5. Koska, Viktor; Razumevanje režima državljanstva u okviru složenih trostrukih veza: Istraživanje slučaja Hrvatske. U: Državljani i državljanstvo posle Jugoslavije, (ur.) Shaw, Jo i Igor Štiks.; Clio, Beograd (2012), str. 193-218
 6. Mesić, Milan; Međunarodne migracije: Tokovi i teorije; Societas, Zagreb (2003), str. 33-40; 94-113; 241-253
 7. Župarić-Iljić, Drago i Bara, Mario; Unutrašnje i vanjske migracije u Hrvatskoj: povijesni i suvremeni kontekst; u "Migracije i razvoj Hrvatske. Podloga za hrvatsku migracijsku strategiju", ur. Puljiz V., J. Tica and D. Vidović; Hrvatska gospodarska komora, Zagreb (2014), str. 197-213
 8. Singer, Peter; Praktična etika; KruZak, Zagreb (2003), str. 188-200
 9. Šegvić, Saša; Šengenski režim upravljanja vanjskim granicama EU; Zbornik radova Pravnog fakulteta u Splitu 48 (1) (2011), str. 11-31
 10. Baričević, Vedrana; Europeizacija azilnih politika i izbjeglička prava: razvoj hrvatskog sustava azila i zaštita izbjeglica u Hrvatskoj". U: Stranci pred vratima Europe, ur. Milardović, Anđelko; Pan Liber, Zagreb (2014), str. 11-136
 11. Lapaš, Davorin; Međunarodnopravna zaštita izbjeglica; Hrvatski pravni centar, Zagreb (2008), str. 4-8; 14-17
 12. Čačić-Kumpes, Jadranka; Politike reguliranja kulturne i etničke različitosti: o pojmovima i njihovoj upotrebi; Migracijske i etničke teme 20 (2-3) (2004), str. 143-159
2. semestar
Izborni NOV 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Izborni NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 20. 3. 2020. u 21:16
Uređeno: 20. 3. 2020. u 21:35
Vedrana Baričević

Dragi svi, 

novi režim je gotov  i stavit ću vam ga večeras na intranet da možete početi raditi. Ako bude kakvih sitnih izmjena (još ga i ja i demosi pregledavamo), obavijestit ću vas ovdje. 

 

Molim vas da zaboravite na stari režim predmeta jer on trenutno nema nikakvog smisla. Ako sve odradimo po novom planu, za dva-tri mjeseca možete imati položen predmet. Ako nam u dogledno vrijeme nastava bude opet moguća, dogovorit ćemo se da bodovi iz javljanja zamijene neke pisane radove. No o tome ćemo razgovarati kada dođe vrijeme.

S obzirom na to da imamo sasvim novi način rada na predmetu, molim vas da zasad za sve nejasnoće i upite u svoju e-mail poruku o načinu rada stavite i demonstratoricu Reu i mene. Također, kad se javljate demonstratorici s upitima, molim vas, činite to na e-mail a ne facebook jer je tako mnogo lakše prosljeđivati poruke na moj e-mail kad je potrebno. 

Adrese demonstratora (Ree i Bartula) su promijenjene da ih lakše pamtite, odnosno ne brkate. Sad su adrese: andrijasevic.hpap@gmail.com i vuksan.cusa.hpap@gmail.com. 

Također, morat ću vas moliti za strpljenje u odgovaranju na poruke jer je, vjerujem kao i vama, u ovim uvjetima rad doista kompliciran. Gledat ću da poruke koje su općenitijeg karaktera stavim na intranet pa ćete možda odgovor naći tamo, a ne na svojem e-mailu. Budite slobodni podsjetiti nas ako je nešto ostalo neodgovoreno.

Da bi sve bilo na jednom mjestu a bez stalnih intervencija u režim, u nastavnim materijalima ćemo imati neku rubriku poput često postavljenih pitanja koje ćemo ažurirati (jasno, ako se pokaže da za time ima potrebe). Ipak, budite spremni i na to da ću vjerojatno sada mnogo češće morati slati poruke putem intraneta jer će se sigurno pojaviti niz pitanja/situacija koje sad ne možemo predvidjeti.  Molim vas da ih pažljivo čitate. Ja ću se nastojati sjetiti u naslov poruke staviti oznaku kad se poruka ne tiče svih (npr. samo onih koji pišu esej/istraživački rad).

Dosad stečeni bodovi se uračunavaju u ukupne bodove. 2 boda koja su stekli svi na zadnjem susretu jer je vrijedila preporuka o nedolasku na nastavu služit će vam za dizanje ocjene kad će ta dva boda nedostajati. Za studente/ice koji su već ispunili neke oblike sudjelovanja izvan toga (javljanje/podnesci/prezentacija), izračunat ću na individualnoj bazi koliko im bodova to donosi.

Na kraju, vjerujem da bismo kvalitetu pisanja i analiziranja mogli dignuti na višu razinu ako ste vi u redu s time da ja neke primjere vaših radova sa svojim komentarima i dodatnim uputama stavim na intranet i to naravno, anonimno. Molim sve koji se s time slažu da mi pošalju o tome poruku na baricevic.seminar@gmail.com. Moje sugestije, molim vas, shvatite samo konstruktivno. Svi smo mi prošli taj proces i sami i recenzija nekad i nije ugodna ali je vrlo konstruktivna, posebno ako je želimo shvatiti konstruktivno.

Eto, nadam se da su zasad upute dovoljno jasne i da su odgovorile na vaša pitanja. Budite slobodni javiti se Rei i meni oko svih nejasnoća (a Bartulu ako pišete istraživački rad, vidjet ćete u režimu).  

Također, ako vidite neku nelogičnost/grešku i sl., molim vas da se javite.

Sve najbolje svima želim! Do daljnjeg slušanja/čitanja,

Vedrana

Popis obavijesti