Jezik | Language: HRV ENG
Objavljeno: 14. 11. 2016. u 09:31
Uređeno: 17. 11. 2016. u 07:32
Ana Kuharić

Dr. James Seroka, profesor na University of Alabama, Sjedinjene Američke Države, održao je predavanje studentima FPZG, kolegij Međunarodni odnosi od hladnog rata do globalnog poretka.

U petak 11. studenoga 2016 na FPZG gostovao je profesor James Seroka. U svom izlaganju profesor Seroka analizirao je vanjskopolitičku strategiju američkog predsjednika Baracka Obame, izložio razloge pada imidža SAD-a u svijetu na ekonomskom i političkom  planu te naglasio kako, usprkos  današnjoj isključivo vojnoj premoći SAD-a u međunarodnim odnosima, stanovništvo  i administracija te zemlje smatra da SAD ipak trebaju biti dominantna zemlja u međunarodnoj zajednici.  

Analizirajući izbor Donalda Trumpa kao 45. američkog predsjednika  SAD-a prof. Seroka rekao je kako će budući međunarodni odnosi biti mnogo nepredvidljiviji nego do sada. Pa ipak, smatra da se veliki dio zemalja neće usuditi dodatno provocirati ili izazivati SAD jer se ne zna kako novoizabrani Predsjednik i njegova administracija na to mogu odgovoriti. Zaključio je kako ne misli da će doci do radikalne promjene američke vanjske politike u odnosu na Republiku Hrvatsku i njoj susjednih zemalja. Na kraju prof. Seroka odgovarao je na mnogobrojna pitanja studenata.

Popis obavijesti